Scout - gravel od Festky pro každé dobrodružství

Věrný svému názvu, Festka Scout se vydává do dosud neprobádaných oblastí. Dva roky po uvedení Roveru, prvního gravel modelu značky, Festka představuje Scout - rám vytvořený pro drsnější terény a náročné bikepackingové aktivity.

První Festka pro bikepack jak stvořená. Uhodnete, na který francouzský průsmyk si tyhle 3 kousky vyjely?
Festka tvrdí, že jedno kolo nemůže obsáhnout vše. (Zřejmě tak popisují ve Festce pravidlo n+1.) Scout tak navazuje tam, kde allroadový Rover končí, a rozšiřuje portfolio značky o dobrodružně založený gravel, stroj pro bikepacking nebo zkrátka velmi pohodlný univerzál.

Geometrie nového modelu vychází z prodlouženého rozvoru kol, jehož rozsah lze dále doladit pomocí nastavitelné vidlice Columbus Futura Cross. Rám je s ohledem na použití sestaven z robustnějších trubek, které jsou navrženy tak, aby poskytovaly správnou rovnováhu mezi tuhostí zaručenou vysokým modulem použitých vláken a odolností proti mechanickému poškození. Scout působí velmi robustním dojmem, přesto je ale rám lehký a celé kolo pak hbité na živé. Je tak ve svém živlu při stoupáních i sjezdech po všech gravel površích.

Dolomity...... to není jen Sella Ronda.

Zvláštní důraz při vývoji rámu byl kladen na to, aby kolo šlo lehce za pedálem, bylo agilní, ale současně poskytovalo stabilní jízdu. Zakladatel Michael Moureček vysvětluje: „Lidé mají tendenci spojovat výkon s rychlostí, ale to není ten jediný pohled. Efektivní přenos síly z jezdce na rám a dále znamená, že síla, kterou vynakládáte, nepřichází nazmar, takže k dosažení cíle budete potřebovat vynaložit méně úsilí. Efektivita se tak může projevit například v menší vynaložené námaze, a tudíž menší únavě."

Pokrok v oblasti komponentů pohonu Festce umožnil navrhnout model Scout jako první rám ve firemním portfoliu specificky určený pro sadu s jedním převodníkem. Výhodami takového osazení je nejenom optimální řetězová linka ale hlavně intuitivní ovládání řazení na jedné řadicí páce. Montáž přesmykače je ale přesto možná na klasickou objímku, takže kolo uspokojí staromilce požadující dvoupřevodník.

Stejně jako u všech modelů Festky, je i Scout kromě řady standardních velikostí nabízen s geometrií na míru. Rám lze také dokonale přizpůsobit potřebám a ambicím jeho uživatele třeba v oblasti bikepackingu. Možnosti customizace sahají od počtu a umístění úchytů pro brašny a nosiče až po ideální úhel sklonu horní rámové trubky pro umístění brašen v rámovém trojúhelníku nebo třeba integrace dynama a kabelů pro světla.

Moderní kolo v elegantním kabátku.O dostatečný rozsah převodů a rozumné odstupňování se stará Ekar 1x13.

Základní cena rámového setu je 125 790 Kč, celá kola začínají na 177 890 Kč. Scouta lze objednat ve všech variantách grafického provedení od Core přes Spirit a Signature až po na 12 kusů ročně limitovanou edici YOU BY FESTKA.

V rámci uvedení Scouta na trh Festka představila nový model i v nejvyšší variantě provedení, kterou jsou rámy vyrobené ve spolupráci s externími umělci. Jedná se o dvojici Ondrash & Kašpárek, která pro tento účel poprvé aplikovala technologii přenosu barev z vodní plochy na 3D předmět. Festka Scout pak v tomto provedení a v plné výbavě stojí 690 000 Kč.

Technická specifikace rámu Scout:


  • STŘED: PF 86,5/41 mm
  • VIDLICE: Columbus Futura Cross
  • PRŮMĚR HLAVOVÉ TRUBKY: 52 mm
  • OBJÍMKA PŘESMYKAČE: 34,9 mm
  • PRŮMĚR SEDLOVKY: 31,6 mm
  • ŘAZENÍ: 1x mechanical, Di2, eTap, Rotor
  • MAXIMÁLNÍ PRŮCHODNOST PRO PLÁŠTĚ: 42 mm (700c) / 50 mm (650b)
  • MAXIMÁLNÍ VELIKOST BRZDOVÝCH KOTOUČŮ: 140 mm vzadu, 160 mm vpředu
  • HMOTNOST: cca 1000 g dle provedení
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Unboxing: Marin Headlands 1 – karbonový dobrodruh

Unboxing: Marin Headlands 1 – karbonový dobrodruh

Headlands je kopcovitá pobřežní část Kalifornie, plná štěrkových cest, výhledů na oceán i na známý most Golden Gate. Tento karbonový gravel je poctou tomuto místu.
Unboxing: Titici ALL-IN - i hliník může být exkluzivní

Unboxing: Titici ALL-IN - i hliník může být exkluzivní

Hledáš něco, co nemají všichni, něco, s čím se neztratíš v davu? Pokud máš rád ruční práci a ceníš si netuctového přístupu k technologiím, podívej se na tento gravel.
For Bikes 2024 - výkladní skříň cyklistiky s rozbitou výlohou

For Bikes 2024 - výkladní skříň cyklistiky s rozbitou výlohou

Praha - Letňany, výstaviště, konec března, kola a vše co k nim patří …
keyboard_arrow_up