Postavte se výzvám v roce 2022

Již brzy zase nastane chvíle, kdy budeme mít možnost poměřit síly nejen mezi sebou navzájem, ale “hlavně” i sami se sebou. Možností se nabízí spousta. Ať už jsou to seriály závodů, nebo jednotlivé závody s dlouholetou tradicí, tak i nově vznikající závody, jednorázové akce, nebo jen osobní výzvy. Pokud hledáte inspiraci, nebo si jen chcete připomenout některou z akcí, čtěte dál.

Letos poprvé? Oficiálně ano

Z mého pohledu zcela unikátní akce je projekt RACAS. Co že tento název znamená? Inspiraci hledejte v celosvětově známých podnicích, jako je hlavně RAAM, a tedy závod napříč Severní Amerikou, který již v minulosti absolvovali takoví skvělí cyklisté, jako je Dan Polman, Svaťa Božák a další. Oproti RAAMu se RACAS liší v tom, že logicky není na půdě severoamerického kontinentu, ale na území České a Slovenské republiky a nejede se napříč, ale okolo, a tedy okolo obou republik. Proto ten název RACAS - Race Around Czechia And Slovakia.

Věřím, že na své si přijdou mnozí ultracyklisté. Dá se předpokládat, že půjde o organizátorsky zmáknutou akci, vždyť za tímto projektem stojí Libor Procházka, který v posledních letech převzal od Honzy Kopky otěže s organizováním 1000 Miles Adventures. Více info, mj. i o možnosti zúčastnit se této akce “na klíč” na webu akce.


Tradiční závody a výzvy

Když už jsem v úvodu vzpomněl Honzu Kopku, resp. Libora Procházku a jejich závod 1000 Miles Adventures, pak samozřejmě musím vzpomenout i tuto akci. Ta letos odstartuje 3. 7. 2022 v Nové Sedlici a cíl bude v Třebeni u Chebu. Opět se bude startovat v několika kategoriích a opět se nezapomíná ani na tandemy, koloběžky, nebo dokonce chodce či běžce. Více o této akci na webu.


Mezi další oblíbené akce lze zařadit i závod Author Šela Marathon, v okolí hradu Helfštýn. No a aby se to dobře pamatovalo, tak v letošním roce, roce 2022 to bude už 22. ročník. Tento závod patří mezi jedny z prvních (rozhodně však ne první) letošních závodů, vždyť start je naplánován již na 7. 5. a na závodníky je připravena trať o vzdálenosti 23, 37, 51 nebo 79 km, kdy na nejdelší z tratí závodníci nastoupají úctyhodných 1969 m, z toho 155 výškových metrů nastoupají na posledních dvou kilometrech trati. Poslední dva kilometry a takové stoupání? Na to se těším už i já. Propozice, registrace i výsledky najdete na webu závodu.

Mezi další závody na Moravě patří i závod na silničních kolech, Beskyd tour, kde na závodníky čeká úžasné, avšak nelítostné, prostředí Beskyd a na trati je čekají takové lokality, jako je např. prostor startu a cíle, Bílá, dále pak Bílý kříž, Klokočov, vodní nádrž Šance, stoupání na Pustevny, Kasárne, Bumbálka a další. Na výběr máte ze tří tratí, a to o délce 53, 121 a 163 km. Příjemným bonusem je vedle skvělé lokality, kvalitního zázemí, a hlavně skvělé atmosféry i rozumná výše startovného. Ostatní a vše potřebné zjistíte na webu závodu.


A když už jsem vzpomenul silniční závod, tak u rychlých kol s ohnutými řidítky ještě zůstanu, a zároveň se přesunu do Čech, konkrétně do Prahy, kde se po loňském úspěšném prvním ročníku zopakuje silniční závod inspirovaný “starou dámou”. Nemám na mysli žádný jiný závod než L"Etape Czech Republic by Tour de France. Ať už vyvolalo pořádání tohoto závodu emoce jakékoli, ve většině případů zanechalo v účastnících tohoto závodu emoce pozitivní a od nejednoho závodníka jsem slyšel, že pakliže se bude závod opakovat, na start se opět postaví. A kdy že je letos start? No přece 11. 6. 2022. Více info na webu.


Mezi tradiční podniky patří i Vrchařské koruny. Smyslem těchto akcí je navštívit určená místa, a jak již z názvu vyplývá, tak vrcholy, avšak nemusí to být pravidlem. To, jak si kdo tuto myšlenku “uchopíte”, je na vás. Jsou tací, kteří všechny vrcholy objedou na jeden zátah, pomalu bez spánku, ale jsou i tací, kteří jednotlivé vrcholy volí jako cíl jednotlivých vyjížděk a objíždí je více či méně pravidelně, klidně celý rok. Některé z Vrchařských korun jsou více, některé zase méně aktivně spravovány, některé jsou na konci sezóny zakončeny dokonce “gala večery,” některé zůstávají pomalu bez povšimnutí a účastníci přispívají a dokládají své výkony jen prostřednictvím sociálních sítí. Ať už je to jakkoliv, myšlenka zůstává a to je to hlavní. Více na webových stránkách nebo sociálních sítích.

Neméně zajímavé mohou být i projekty, ve kterých se snoubí cyklistika např. s charitativní činností. Věřte, že takový závodu může být v mnohém inspirativní. Ostatně reportáž s jednoho z takových podniků, z Metrostav Handy cyklo maratonu jsme vám už v minulosti přinesli v tomto článku.


Samozřejmě nesmím zapomenout ani na další výzvy, ať už celosvětového formátu, nebo na lokální úrovni, případně čistě osobní. Mezi takové může patřit Everesting, osobní výzvy, ale klidně i touha najet více kilometrů, vystoupat výš, zlepšit si kondici, zajet na vysněné místo, anebo ulovit si nějaký KOM. A jak může nějaká taková výzva vypadat? Sami se podívejte.


Seriály závodů

Těch seriálů závodů je skutečně spousta. Jsou to závody jak na horských kolech, tak i na silničních nebo cyklokrosových, ale i závody na drsnějších tratích, jakými jsou enduro závody či závody horských kol a spousta dalších.

Mezi notoricky známé seriály v horské cyklistice bezpochyby patří jak seriál Prima Cup, tak seriál Kolo pro život. Oba seriály mají po dvanácti závodech a začínají již 16., resp. 23. dubna (Prima Cup, resp. Kolo pro Život) závody v Hradci Králové, resp. v Berouně. Končí pak oba společně, a to 1. 10. v Mikulově, resp. Ralsku. Vedle jednodenních akcí, resp. závodů jsou pořádány i vícedenní akce, v případě Prima Cupu to je např MTB trilogy nebo Sahara Race, v případě Kola pro život pak festivaly např. ve Vysočina Areně nebo Burčák Tour ve Znojmě a další. Já osobně se těším na Dolní Moravu (Prima Cup) a na Drásala (KPŽ) Více info najdete na webu Prima Cupu nebo Kola pro život.


Letos již popáté, se bude snad konat i seriál silničních závodů RoadCup. Ambasadorem letošního ročníku by měl být Vojtěch Řepa, mj. člen španělského týmu Equipo KERN Pharma. Do této série závodů patří i již zmiňovaný Beskyd Tour, nebo L"Etape Czech Republic by Tour de France. Vedle těchto a dalších do tohoto seriálu spadá i např. legendární Krušnoton nebo Mamut Tour. Více info o seriálu a jednotlivých závodech na webu.


Své seriály mají samozřejmě i ti, kteří jsou na adrenalinu závislí ještě o něco víc. Mám na mysli např. enduro bikery a bikerky a samozřejmě i sjezdaře. Na fanoušky endura čeká v rámci T-Mobile České enduro série celkem 5 závodů, kdy celou sérii odstartuje ve dnech 20. - 22. 5. závod na Kraličáku a zakončí ve dnech 9. - 11. 9. závod na Špičáku. Více o této enduro sérii na webu. Na fanoušky sjezdu pak čekají např. čtyři závody populární a divácky atraktivní Czech Downtown série, a to jak premiérově v Táboře, tak Rakovníku, Horní Plané nebo ve Svaté Hoře. Více o této sérii na webu.


Kromě zmiňované enduro série se mají možnost enduro bikeři i bikerky postavit na start nějakého více či méně známého, lokálního blindura, které je velmi populární i ve štěrkolet (gravel) komunitě. No a tím jsme se dostali i ke gravelu. Samozřejmě i stále populárnější gravel komunita se mezi sebou ráda utká, ale upřímně, toto téma zaslouží svůj článek a do tohoto se nechci pouštět, protože tato disciplína je pro mě doposud jednou velkou neznámou, ne však nelákavou.

A co tak více disciplín v jeden den?

Mezi mé oblíbené akce patří i triatlonové závody. Rozhodně se neřadím po bok zkušených a hodně rychlých triatlonistů, nad kterými sám žasnu, a stále patřím a vždy budu patřit mezi nadšené hobíky, a hlavně mezi ty, co mají rádi více disciplín, mj. právě kolo, běh i plavání. A právě proto mám rád možnost skloubit tyto tři disciplíny do jednoho dne, což právě triatlon umožňuje.

A pokud se na to podívám v legraci, pak jak já s oblibou říkám “proč bych se měl ztrapnit v jedné disciplíně, když můžu zrovna ve třech”. Samozřejmě to myslím v humoru a jsem přesvědčen o tom, že komunita triatlonistů je tak nad věcí, že uvítá mezi sebou každého, byť to bude jen na jednom závodě. Stejně jako tomu je v cyklistice, tak i v triatlonu se najdou závody nejen o různých délkách a profilech, ale i silniční či terénní triatlony a taky jak na silničním, tak i horském kole.


Je se na co těšit. Že?

Co na závěr? Jak vidíte sami, možností je spousta a je i spousta dalších akcí, kde může být středobodem zájmu cyklistika. Mohou to být výstavy, přednášky, workshopy a další akce, o kterých si ale “řekneme” více až jindy.

Pokud někoho z vás nějaká akce zaujala a chystáte se na ni, nebo nějakou akci sami plánujete, napište to do komentářů, ale klidně i mně do soukromé zprávy a my rádi vaši účast v podobě článku zveřejníme. Věřím, že je tady spousta těch, kteří si rádi přečtou reportáž z některého ze závodů, nebo se dozví o nějaké akci ve svém bližším i vzdáleném okolí.
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
PetrMazura 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

5 chyb aneb jak se vyhnout akutní blokaci zad

5 chyb aneb jak se vyhnout akutní blokaci zad

Když milovníka kola chytnou záda, tak jediné, co ho zajímá je kdy tato nepříjemnost odezní a bude moct opět naskočit do sedla. Tento stav právě prožívám, tak bych se s vámi chtěl o tuto zkušenost podělit.
Výživa v životě hobby sportovce

Výživa v životě hobby sportovce

Nový kalendářní rok patří od nepaměti k období hodnocení a bilancování uplynulé sezóny a je ideálním časem pro nové cíle a realizaci změn. Ve světě hobby sportu netřeba být extrémně radikální, ale je výhodné tento čas ke změně uchopit konstruktivně.
Zimní cyklistické bundy - chrání, hřejí a co ještě? PR článek

Zimní cyklistické bundy - chrání, hřejí a co ještě?

Ježdění v zimě má své kouzlo. Důležitým faktorem je ochrana před chladem, srážkami, ale i vhodné odvětrávání a viditelnost. Opět přinášíme několik tipů.
keyboard_arrow_up