V Tošovicích se pojede o účast na mistrovství světa v pumptracku!

V Tošovicích se pojede o účast na mistrovství světa v pumptracku!

Čeští jezdci mají letos poprvé příležitost probojovat se z domácího kvalifikačního závodu na mistrovství světa Red Bull UCI Pump Track World Championships, které se pojede 20. listopadu v Santiagu de Chile.

Domácí kvalifikace proběhne v sobotu 17. září na nejdelší české trati v Tošovicích na úpatí Oderských vrchů. Čtyři nejlepší tuzemští jezdci dostanou příležitost utkat se o duhový dres mistra světa v pumptracku.


Pumptrack je cyklistická disciplína na trati vytvořené z boulí, skoků a klopených zatáček. Závodníci na ní nešlapou, ale získávají rychlost pouze s využitím vlastní rovnováhy a takzvaným pumpováním. Závodí se buď vyřazovacím způsobem, nebo v individuálních měřených časovkách. Formát závodu umožňuje jezdcům startovat na BMX i horských kolech. Vypsány jsou samostatné kategorie pro muže i ženy. Přihlásit se mohou všichni majitelé závodní licence UCI narození v roce 2005 nebo dřív.


„Když se bavíme o pumptracku na profesionální úrovni, nejtěžší je udržet se na kole, protože na pumptracku na jezdce působí obrovské přetížení jak na odrazech skoků, tak především v klopených zatáčkách. Vloni na mistrovství světa závodníkům naměřili přetížení až 10 G,” říká ambasador závodu a čtyřnásobný mistr světa ve fourcrossu Tomáš Slavík, který odhaduje, že se časy na trati budou pohybovat kolem třiceti vteřin. „Během nich na kole uděláte až šedesát dřepů. Je to podobné, jako kdybyste byli v posilovně pod činkou a jeli na 110 procent své síly. „V cíli to už opravdu bolí,” popisuje český závodník.


Vítěz kvalifikace v Tošovicích bude mít hrazené veškeré náklady spojené s cestou, ubytováním i závodem. Druhý až čtvrtý mají nárok startovat na světovém finále na vlastní náklady. Mezi kvalifikační země tradičně patří Itálie, USA, Německo, Nizozemsko a Švýcarsko. Česká republika se spolu Španělskem dostaly na seznam kvalifikačních míst vůbec poprvé. Domácím závodníkům to otevírá příležitost změřit síly se světovou špičkou.


Na úrovni světové série pod Mezinárodní cyklistickou unií UCI se v pumptracku závodí od roku 2018, kdy se na celém světě odjelo 23 kvalifikačních kol, kterých se zúčastnilo na dva tisíce jezdců z 19 zemí. Po dalších ročnících světových finále ve Švýcarsku a v Portugalsku se letos nejlepší jezdci planety utkají o duhový dres v Chile. Trať se nachází ve čtvrti Las Condes, která je považována za most mezi městem a Andami. Designéři závodního areálu se zavázali postavit trať, která nabídne rovné podmínky jezdcům na BMX i MTB kolech. 


„Posledních devět let jezdím do Santiaga každou zimu kvůli městským sjezdům v Jižní Americe a pumptrack je jen pár set metrů od místa, kde bydlím, takže ho moc dobře znám. Je to krásné místo s nádherným výhledem. Dobré je, že tento pumptrack je poměrně přátelský pro horská kola,” říká Tomáš Slavík, který nebude chybět ani na kvalifikačním závodu v Tošovicích. Přenos ze souboje o titul mistra světa v Chile bude vysílat Red Bull TV.

Více informací o závodu v Tošovicích zde.
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
PetrMazura 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Pozvánka: Měsíc duben - vlak plný závodů už se rozjíždí

Pozvánka: Měsíc duben - vlak plný závodů už se rozjíždí

Soustředění, jarní kilometry a zimní přípravu máme za sebou a tak přišel čas přetavit tréninkové hodiny do závodů.
Odstartujte léto s VALACHY MANem: legendární triatlon má opět trasy i pro hobíky a děti

Odstartujte léto s VALACHY MANem: legendární triatlon má opět trasy i pro hobíky a děti

Největší triatlonový závod pro širokou veřejnost v ČR se opět blíží. Odstartujte léto jedinečným sportovním víkendem u vodní nádrže Bystřička na Vsetínsku!
Pozvánka: ŠKODA HORAL MTB Maraton - dominanta je zpět

Pozvánka: ŠKODA HORAL MTB Maraton - dominanta je zpět

Že je cestování v čase nemožné? My se letos s Horalem vrátíme do roku 2019.
keyboard_arrow_up