Test: Cyklobunda CRAFT ADV Hydro Lumen - září i bez slunce

Ráno venku mrzne, ale odpoledne by se dalo opalovat. Co si vzít na sebe, abych se neupekl, nebo naopak nepromrzl? Také v podzimních měsících řešíte tuto otázku?

Podzim je pro cyklisty náročné období. Ráno zima, odpoledne teplo. Mlhu střídají sluneční paprsky a teploty se během dne mění někdy i o 20 stupňů. Najít funkční oblečení do těchto náročných podmínek je oříšek. Dostal jsem možnost otestovat bundu od švédské značky Craft. Splní všechny moje požadavky?


Technologie

Bunda se skládá ze dvou vrstev a několika panelů na její výrobu bylo použito několik druhů materiálů - 90 % polyester, 10 % elastan ve vrchní vrstvě. K tomu ještě membrána VentAir s vodním sloupcem 10 000 mm a prodyšností 10 000 g/m2/24 ze 100% polyuretanu. To všechno zaručuje, že je bunda odolná i vůči velmi nepříznivým povětrnostním podmínkám. Navíc má bunda lepené švy, což je velké plus.


Střih

Bunda je pružná a má přiléhavý střih, takže se nikde zbytečně neshrnuje ani neodstává. Přední část je o poznání kratší než zadní. Tento rozdíl nejvíce vynikne, když stojíte. Dokonce bych řekl, že byla v přední části na první pohled krátká až příliš, ale při jízdě tento pocit zmizel. Je to tak cíleně vyrobeno, aby při jízdě na kole, tedy při správné pozici cyklisty na kole, zbytečně nezavazel a nevyhrnoval se přebytečný materiál bundy. Zadní část bundy je naopak prodloužená a dobře kryje záda těsně nad sedlo. To jsem velmi ocenil hlavně v chladném ránu, kdy mi nefoukalo na záda a ani kapky od zadního kola se nedostaly tam, kam neměly. Craft vyrábí tuto bundu v pěti velikostech (S, M, L, XL, XXL), takže i ti, kteří mají pár kilo navíc, si vyberou.


Zaměřená na detail

Bunda je určena do náročnějších podmínek. Proto má podložený voděodolný zip, zakončený ochranou brady, čímž odpadá nepříjemné škrábání. Osazení reflexními prvky v rozsahu 360° zaručuje, že i v nepříznivých podmínkách je cyklista dobře vidět ze všech stran. Jsou to ty černé proužky, dobře odrážející světla vozidel.


Límec je z vnitřní strany obšit jemným fleecem, takže bundu na krku téměř necítíte. Na zadní straně najdeme kapsu, do které se s přehledem vejde mobil a pár tyčinek, případně i nějaké menší nářadí. Spodní okraj bundy je z vnitřní strany ukončen tenkou gumou se silikonovým povrchem a velmi dobře drží na místě. Bunda tak nemá při jízdě sklony vyjíždět nahoru.


Správné proudění vzduchu a větrání zajišťují odvětrávací panely v podpaží a v oblasti lopatek z materiálu Mesh Superlight - zdánlivě perforované směsi polyesteru a lycry. Šestikanálkové vlákno výborně odvádí vlhkost a rychle schne.


Pocity

Před první vyjížďkou jsem nevěděl, co čekat. Ráno bylo chladné, a tak jsem kromě bundy oblékl i triko Craft Wool Extreme X a tenkou mikinu. To byla ale chyba a mikina brzo putovala do batohu. Bunda opravdu spolehlivě brání pronikání větru a příjemně izoluje. Ve spojení s kvalitní spodní vrstvou a vycházejícím sluncem nebylo víc oblečení třeba.


Nádherné barvy bundy jsou vidět už z dálky, a tak si vás řidiči všimnou včas. Hlavně při brzkém příchodu tmy na podzim je na odpovídající viditelnost potřeba myslet. Při ranních vyjížďkách do terénu jsem ocenil také voděodolnost. Vlezlá vlhkost z mlhy ani odstřikující voda neměly šanci dostat se skrz bundu na tělo.


Dobře fungují pogumované spodní lemy bundy. Ani při jízdě ze sedla mi bunda nevyjížděla. Větrací otvory dělají svou práci na jedničku a ani v náročnějších terénech a s batohem na zádech jsem necítil, že by bunda byla zevnitř jakkoliv vlhká.


Plusy

  • Přiléhavý střih
  • Nadprůměrná odolnost vůči větru a vodě, dobré odvětrání
  • Použití ve velkém rozsahu teplot

Minusy

  • Pouze jedna kapsa
  • Na světlých barvách je vidět každá nečistota
  • Vyšší cena


Podtrženo sečteno

Bunda CRAFT ADV Hydro Lumen se cenou 3 999 Kč řadí do vyšší cenové kategorie, ale nabídne za to opravdu slušný výkon. Nebyl problém ráno vyjet pouze v tričku a bundě, i když teploměr ukazoval jen pár stupňů nad nulou. Pokud víte, že se dostanete na sluníčko a pojedete určité tempo, které vás udrží v teple, vystačíte si pouze se dvěma vrstvami. V případě celodenního chladného počasí bych ještě jednu vrstvu pro jistotu přidal. Přes bundu jsem necítil téměř žádný procházející chlad a rovněž zvládala bez problémů odvětrávat a bránit vlhnutí z vnitřní strany.
info
Testy a představení produktů se realizují s produkty a materiály zapůjčenými od dovozce dané značky nebo z MTBIKER shopu. Jejich obsah a závěr je subjektivním názorem autora.
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Spodní trika Craft: správný výběr spodní vrstvy se vyplatí

Spodní trika Craft: správný výběr spodní vrstvy se vyplatí

Větu “venku je zima, pořádně se obleč” slýcháme už od dětství asi všichni. A samozřejmě je to pravda. Nikdo se nechce vracet domů promrzlý.
Test světel KLS: kolik lumenů je potřeba?

Test světel KLS: kolik lumenů je potřeba?

Dny se krátí, ale chuť jezdit je pořád. Je však potřeba to trošku vychytat a na cestu vidět. A taky být vidět. Co nás může zajímat při výběru světla nebo blikačky? Pár světel a rozdílů mezi nimi si ukážeme v tomto testu.
Test: Alé Riparo - když nechcete mrznout

Test: Alé Riparo - když nechcete mrznout

Zimní cyklistické oblečení je pro ježdění v nižších teplotách nezbytnost. Pokud nechcete mrznout, jsou zimní kalhoty a bunda kousky výbavy, do kterých se určitě vyplatí investovat. Jak se osvědčila Alé Riparo R-EV1?
keyboard_arrow_up