Přišel čas na vlastní projekty - alternativa od značky microSHIFT

Potřebujete po sezóně vyměnit nějaké komponenty? Přišel konečně čas na vlastní projekt nebo stavbu kola? Značka microSHIFT je zajímavá alternativa.

Kdo o značce microSHIFT ještě neslyšel, ať si přečte články nebo se podívá na videa, v nichž jsme představovali samotnou značku nebo jsme se věnovali přímo jejím komponentům. Ale co když máte zájem nějaký komponent použít, ale neovládáte názvy jejich modelů tak, jako u zaběhnutějších značek? Tento článek vám poslouží pro základní orientaci. Proběhneme nejen svět MTB, ale podíváme se i na silniční a gravel kola.


Kde hledat?

Základní orientaci nabízí náš e-shop, v němž se dá dobře třídit podle jednotlivých kategorií, nebo vám všechny aktuálně dostupné produkty zobrazí profil značky. Dalším užitečným pomocníkem je přímo jejich stránka. Najdeme tam i různé chuťovky a speciality. Mají dobře zpracované vyhledávání i filtrování. Pro základní orientaci si produkty rozdělíme na MTB, gravel a silniční kola. Důležitým parametrem bude i počet pastorků kazety.


Specialitou značky je kompatibilita jejích produktů s komponenty Shimano. I podle toho se můžete orientovat. Než se pustíme do názvosloví tchajwanské značky, ještě poslední upřesnění. Pokud se někde dočtete o celých sadách microSHIFT, půjde většinou o řazení včetně kazet. Na brzdy a kliky se zatím nezaměřili, ale možná nás překvapí v budoucnosti.


Vlastní MTB a gravel sady

Značka je dostatečně sebevědomá na to, aby pustila do světa vlastní technologie. V nabídce má sady určené pro MTB a gravel, které nejsou kompatibilní se Shimanem. Na pomyslném vrcholu stojí sada Advent X s 10rychlostním řazením. Kromě robustnosti, která je společným jmenovatelem všech jejich komponentů, je v tomto případě zajímavá i její hmotnost. Specialitou této a také další jmenované sady Advent je to, že na výběr je MTB nebo gravel řazení pro silniční řídítka. Pohon 1x10 spolupracuje s kazetou s rozsahem 11-48 zubů.


Sada Advent s pohonem 1x9 je označována jako nejodolnější sada na trhu. Hodí se pro všechny ‚‚lamače” přehazovaček nebo patek. Najdete tu také páky pro gravel kolo a verzi pro řazení 2x9, takže nechybí přesmykač. Na výběr jsou kazety 11-42 nebo 11-46.

Když jsme v úvodu vzpomínali vlastní projekty, co tak umístit řazení na konec silničních ‚‚beranů”? I taková možnost se nabízí. Kdo říká, že se musíte držet zaběhnutých postupů? Nezapomíná se ani na cyklistu juniora. Ten bude potřebovat přehazovačku se zkráceným ramínkem.

Sady Advent X a Advent najdete na našem e-shopu nejlépe přes vyhledávání podle názvu, nebo v konkrétní kategorii vyberete značku microSHIFT.


Na první kolo nebo kolo pro juniora se bude hodit 8rychlostní sada Acolyte. Pohon 1x8 je zaměřený na jednoduchost a dostupnost. Kazety jsou ve verzích 11-42 a 11-46, přehazovačka má vlastní systém zamykání ramínka, který pomáhá držet řetěz na místě.


Komponenty na kombinování se Shimanem

Jak bylo řečeno v úvodu, microSHIFT část svojí produkce zaměřuje na to, aby se dala kombinovat se značkou Shimano. Je už na uživateli, jak si to namixuje a proč. Na výběr jsou MTB, gravel a čistě silniční komponenty.

MTB a gravel vhodné pro Shimano

Už podle počtu pastorků kazety se dá uhodnout, že vrcholem je rychlostní pohon 1x11 s označením XCD. Kromě řazení a přehazovačky jsou v nabídce i kazety v provedení 11-42 a 11-46.


Větší škála možností se nabízí u sady XLE. Opět je v nabídce 11 rychlostí, ale už i gravel řazení nebo přesmykač pro ty, kteří preferují provedení 2x11, 2x10 nebo dokonce 3x10. Proti XCD je i více možností kazet. Na výběr je navíc 10rychlostní řazení s rozsahem 11-36 nebo 11-40 zubů.


Ještě jsme nevzpomněli komponenty s označením Marvo a Mezzo, kde se s počtem pastorků pohybujeme od sedmi do devíti. Vhodné jsou hlavně pro trekingová nebo krosová kola.


Silniční komponenty vhodné pro Shimano

Léta byly na vrcholu pohony s 11pastorkovými kazetami. Stejně je na tom i sada Centos. Primárně se počítá s použitím klasického silničního řazení 2x11, ale v nabídce je i provedení pro rovná řídítka nebo přehazovačka pro 10 pastorků. Za zmínku stojí i možnost řadit na konci nástavců, což je ideální pro časovku nebo triatlon. Kazety jsou v rozsahu od 11 až po 32 nebo 34 zubů.

Co znamenají názvy sad R10, R9, R8 se dá vytušit lehce. Kromě různého počtu pastorků na kazetě je rozdíl i v možnostech převodníků - pohybujeme se od jednoho do tří.

Dostupné silniční řazení značky microSHIFT se zobrazí po použití filtru.


S tímto článkem už bude výběr správného komponentu microSHIFT jednodušší, ať už si vybíráte náhradu za zničenou přehazovačku Shimano nebo stavíte vlastní kolo. Takový projekt často začíná dostupným rámem, kterého je škoda a chcete mu vymyslet nějaké využití.


Profil značky microSHIFT

S touto značkou máme i vlastní zkušenosti. Hodit se může video, kde se představuje značka samotná, ale i zkušenosti přímo z terénu. Také jsme už zveřejnili i pár psaných testů.

Zdroj fotografií: microshift.com
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?

Podobné články

Univerzální výbava - na kolo, do města i na turistiku PR článek

Univerzální výbava - na kolo, do města i na turistiku

Máme rádi univerzálnost a produkty, které využijeme pro většinu outdoorových aktivit. V naší nabídce si určitě vybereš i ty. Nech se inspirovat redakčním výběrem.
Tuning kola - když všechno ostatní už máme PR článek

Tuning kola - když všechno ostatní už máme

Kolo není pouze dopravní prostředek. Je to vášeň, relax, svoboda či únik z reality a zaslouží si „hýčkání a péči“. Například v podobě prémiových komponent.
Výbava do náročných podmínek - bez problémů ve sněhu i blátě PR článek

Výbava do náročných podmínek - bez problémů ve sněhu i blátě

Počasí si z nás dělá poslední týdny dobrý den a zažíváme bláznivé podmínky - sníh, déšť i bláto. Jakou výbavu zvolit do takového počasí?
keyboard_arrow_up