Dárky pro servismana amatéra - ušetři si cestu do servisu, oprav si sám

Čekání na opravu kola, zejména pokud má člověk silné nutkání jezdit, protože je začátek sezóny, je někdy nekonečné. Proto se vyplatí mít některé nástroje doma a umět si alespoň něco opravit sám.

Crankbrothers Klic HV

Klic HV je šikovná malá pumpa, kterou je možné v případě defektu použít jak doma, tak i na vyjížďce, bez ohledu na to, zda máš autoventilek, nebo Prestu. Jejímu šikovnému provedení, kromě T-páčky, ve které je ukryta hadička vhodná pro oba ventily, dominuje zejména magnetický způsob uchycení hadičky k hlavici. Maximální možný tlak nafoukání kola je v jejím případě 7,6 baru, což pohodlně stačí i pro silniční kolo. Její cena je 999 Kč a najdeš ji v našem MTBIKER shopu nebo na stránkách dodavatele.

Vortex Multi C-11


Alfou a omegou při servisu jsou klíče, takže je dobré mít po ruce multiklíč, který se dá využít nejen při domácím servisu, ale dát i do kapsy před každým výjezdem, a vyřešit tak případnou poruchu v terénu. Multiklíč Vortex je vyrobený z kvalitní chrom-vanadové oceli a disponuje jedenácti funkcemi. Nachází se na něm různé inbusové klíče, torxy, šroubováky a nýtovač řetězu. Cena je 237 Kč a najdeš ho v našem MTBIKER shopu nebo na stránkách dodavatele.

Blackburn Tradesman Multi Tool

Šikovný multiklíč značky Blackburn představuje výborného pomocníka, zejména díky několika unikátním funkcím. Obsahuje celkem 18 nástrojů - několik inbusových klíčů, dva torx klíče, šroubovák, nýtovač, ale i netradiční nářadí, například roztahovák brzdových destiček nebo nástroj na rychlospojky řetězu, přičemž náhradní rychlospojku je možné v něm uložit. Jeho cena je 959 Kč a najdeš ho v našem MTBIKER shopu nebo na stránkách dodavatele.

Weldtite čisticí přípravek s rozprašovačem

Značka Weldtite je známá tím, že nabízí nejen účinné a ekonomické, ale i ekologické čisticí prostředky na kolo. Tento konkrétní výrobek je primárně určen na čištění rámu, ale je možné ho použít i na pohon kola. Po aplikaci pomocí rozprašovače se nechá prostředek 30 vteřin působit, potom se setře a opláchne vodou. Po spotřebování stačí jednoduše dokoupit náhradní náplň. Cena litrového balení je 255 Kč a najdeš ho v našem MTBIKER shopu nebo na stránkách dodavatele.

Sram Bleed Kit Professional DOT 5.1

Zavzdušněné brzdy nejsou sice častý, ale zato pravidelný problém všech hydraulických brzd. Naštěstí na odvzdušnění v domácích podmínkách stačí vhodná brzdová kapalina a odvzdušňovací set. Pro brzdy značky Sram tento set obsahuje dvě stříkačky, dvě hadičky s koncovkou, brzdovou kapalinu DOT 5.1, spacer mezi pístky a několik dalších důležitých drobností. Dá se použít na modely brzd Level a Guide. Cena setu je 3 099 Kč a koupit ho můžeš v našem MTBIKER shopu nebo na stránkách dodavatele.

Weldtite TF2 pistole s mazacím tukem

Promazání pohyblivých částí kola je jeden z nejdůležitějších kroků, vedoucích ke spokojené jízdě. Na různá ložiska výborným způsobem poslouží mazací tuk s obsahem lithia a teflonu, který zabraňuje vniknutí vody a snižuje tření mezi součástkami. Při aplikaci bude velkým pomocníkem plnicí pistole, pomocí které se mazivo dostane přesně tam, kam se dostat má, a nezašpiní zbytečně okolí. Cena setu je 549 Kč a najdeš ho v našem MTBIKER shopu nebo na stránkách dodavatele.

Rock Shox pumpa na vidlice a tlumiče

K nastavení vzduchové vidlice nebo vzduchového tlumiče není zapotřebí množství speciálního nářadí. Nejdůležitější je vysokotlaká pumpa na jejich nafoukání. Pumpa Rock Shox zvládne tlak až 300 PSI, respektive 21 barů. Úroveň nafouknutí je možné jednoduše sledovat na ručičkovém manometru, jehož stupnice udává tlak v obou zmíněných jednotkách. Aby se s pumpou pohodlně pracovalo, je vybavena ergonomickou rukojetí. Její cena je 1 119 Kč a koupit ji můžeš v našem MTBIKER shopu.

Super B TBA3000

Pokud si někdo chce začít servisovat kolo doma, ideálním startem bude nákup sady nářadí. TBA800 se skládá z dvaceti devíti kvalitně zpracovaných nástrojů. Najdeme mezi nimi jak ty běžnější, jako jsou inbusové klíče, nýtovač nebo montpáky, tak i méně běžné, jako bič se stahovákem na kazetu, centrovací klíč nebo konusové klíče. Proti jiným sadám nářadí zaujme i příznivá cena - za 3 399 Kč dostaneš kvalitní set, který najdeš v našem MTBIKER shopu nebo na stránkách dodavatele.

Weldtite CycloTools Drive Torque Wrench

Momentový klíč ocení při domácím servisu každý cyklista - "přetažený" šroub dokáže nadělat na čele mnoho vrásek. Klíč od značky Weldtite disponuje rozsahem momentů 2 - 24 Nm, které jsou nastavitelné pomocí otočné koncovky s pojistkou, a poradí si s drtivou většinou šroubů na kole. V balení se kromě kalibrovaného klíče nachází i několik torxů, inbusových nástavců a prodlužovací nástavec. Cena setu je 2 049 Kč a najdeš ho v našem MTBIKER shopu nebo na stránkách dodavatele.

Muc-Off Workshop Apron

Mytí kola, velký servis nebo jen obyčejné promazání bývá často špinavá práce. Pro ochranu oblečení dobře poslouží dílenská zástěra. Kromě toho, že "schytá" všechnu špínu, poskytne při práci útočiště potřebným nástrojům díky několika hlubokým kapsám po jejím obvodu. Na každou postavu padne jako ulitá, protože má několik nastavitelných popruhů a knoflíků pro úpravu velikosti i délky. Stojí 1 049 Kč a koupit si ji můžeš v našem MTBIKER shopu nebo na stránkách dodavatele.

KLS Milkyseal

Tmel v bezdušových pláštích je nutné pravidelně doplňovat, aby mohl dobře plnit svoji funkci a zacelovat defekty. KLS Milkyseal si poradí s dírami do velikosti až 6 mm a je nutné ho doplňovat každých 3 až 12 měsíců v různém objemu pro XC a gravity disciplíny. Je dostupný v praktickém litrovém balení a vydrží vám dost dlouho. Je kompatibilní i s CO2 a nezamrzá, takže si cyklista může užívat sněhové "radovánky". Jeho cena je 669 Kč a najdeš ho na stránkách dodavatele.

MTBIKER Eat Sleep Ride

Láska k cyklistice se dá dát najevo i pořádným cyklistickým "merchem" a nebudeme si lhát, komu z nás by nestačilo jen jíst, spát a jezdit? Kromě vtipného odkazu se na něm nachází i logo MTBIKERu na rukávu a na spodním lemu. Jde totiž o tričko z naší produkce a jeho koupí podpoříš naše aktivity, jako je organizování závodů, tvorba obsahu nebo osvěta na poli cyklistiky. Je vyrobeno z udržitelných materiálů, které jsou příjemné na nošení. Tričko stojí 398 Kč a koupíš ho v našem MTBIKER shopu.

Pokud máš zájem o další nářadí, cyklokosmetiku nebo maziva můžeš navštívit náš MTBIKER shop.
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?

Podobné články

Výbava do náročných podmínek - bez problémů ve sněhu i blátě PR článek

Výbava do náročných podmínek - bez problémů ve sněhu i blátě

Počasí si z nás dělá poslední týdny dobrý den a zažíváme bláznivé podmínky - sníh, déšť i bláto. Jakou výbavu zvolit do takového počasí?
Čistění a mazání - základ, který zvládne každý PR článek

Čistění a mazání - základ, který zvládne každý

Znáte ten pocit, když umýváte kolo, vše namažete a zůstanete se na něj dívat ještě dalších 10 minut s úsměvem? Trochu vám k němu pomůžeme a přidáme několik tipů na vhodné doplňky.
Pohon a řazení – očisti, namaž, upgradni PR článek

Pohon a řazení – očisti, namaž, upgradni

Mezi „spotřebáky“ na kole patří i různé části pohonu, některé vydrží kratší dobu, jiné déle. Přinášíme několik tipů, po kterých můžete sáhnout.
keyboard_arrow_up