Tip na výlet: Pálava - kraj úrodných vinic a skalních stepí

Nové Mlýny, Rakvice, Zaječí, Strachotín, Pasohlávky a burácející Dyje. To je Pálava, oblast perfektně značených cyklostezek lemovaných nejkrásnějšími českými vinicemi.

Nádherný kraj pro milovníky cyklistiky, turistiky, dobrého vína a jídla. A když vám k tomu ještě vyjde počasí, stane se z takové vyjížďky krásná vzpomínka.

Start

Po bujaré noci v Pavlově, kde cestu lemují sklípky s živou hudbou, jsme se probudili v našem hotelovém mini pokojíku. Klasickou ranní očistu doprovází výživná cyklo snídaně… džus, vajíčka, ovoce a káva. Po nacpání do cyklistických kalhot a dresu jsme požádali recepční o otevření kolárny - ta se nacházela ihned za recepcí, což bylo velmi pohodlné.

Vytáhnul jsem očištěná a promazaná kola vedlejším vchodem před hotel přímo k cestě. Mým věrným společníkem je karbonový hardtail značky CUBE, zatímco manželka osedlala hardtailový e-bike Kellys, protože po loňské Pálavě mi oznámila, že bez baterky sem už nepojede.


Naplánovali jsme výlet s menším převýšením do 400 m, jelikož už v 9 ráno se slunce rozhodlo, že bude horkým společníkem po celý den. Plánem bylo jet přímou cestou do Rakvic, okoupat se v zatopeném pískovém lomu, nyní již rybníku Šutrák. Vyčetl jsem na internetu, že tento rybník láká domácí i přespolní především díky své čisté vodě, kterou zajišťují písky, přes něž se voda do koryta dostává. K tomu ale za chvíli…

Po 13 km stezkou Mikulovská 5043 nás totiž za obcí Bulhary zaskočilo něco okouzlujícího. Hned za Elektrárenským jezem, který slouží jako most a rybí přechod (rybí přechod je jakýsi koridor, který pomáhá rybám dostat se přes hráze a další překážky v řekách), se u břehu Dyje rozprostíraly slaměné slunečníky s dekami a stolečky s kytkou. Na první dobrou mi bylo jasné, že stavíme. Na druhé straně stezky totiž bylo další posezení a ležení a úplně všechno, co vás chytne a nepustí. Jde o bistro U Splavu, kde si dáte snídani, oběd i večeři nebo koktejl a točenou zmrzlinu.


Po lahodné kávě a cheesecaku sedáme na kola a pokračujeme. Jo a pozor, je lepší kolo vytáhnout mimo posezení a ne jako já, nasednul jsem, zacvaknul boty ještě u stojanu a pak mě překvapila od stanu natažená ocelová napínací lana… nebo se stačí aspoň dívat před sebe. Naštěstí jsem zavčasu nohu vycvaknul, takže se nic nestalo, jen malá modřina nad kolenem.

Vracíme se k rybímu přechodu, přejedeme most, za ním doprava směr Rakvice a zmiňovaný Šutrák. To celé po Velkopavlovické stezce 5066.

...naštěstí jsem na mapách po cestě zpět zahlédl pláž Pasohlávky, k našemu údivu byla ale jen na mapách, nenašli jsme ji.
Po příjezdu jsem zůstal opravdu v údivu. Vzpomínám si na ten článek o vyhledávaném lomu, kde vodu čistí písek. Šutrák čistý nebyl, měl po sezóně. Věřím, že před měsícem na tom byl lépe, takže to tady zkuste v červenci, ale i tak se pár lidí koupalo. Využít můžete i zapůjčení paddleboardů nebo si dát něco k jídlu či zmrzlinu. Nejsem úplně rybníkový typ, tak jedeme dál. Mám ještě jeden plán – vyhlášený kemp Merkur, kde se určitě do plavek převlékneme.

Po cestě z Rakvic ale nesmíte minout VINSELEKT MICHLOVSKÝ, kde můžete ochutnat oceňovaný a luxusní nealkoholický sekt. A ani ho neminete, protože má po cestě vlastní značení se svým logem ve světle zelené barvě.

Dalším cílem je Zaječí, Šakvice a Strachotín po stezce Velkopavlovická 5066. Po cestě ještě před Zaječím a trochu nahoru se tyčí rozhledna Maják na Přítlucké hoře. Rozhledna s dřevěnou konstrukcí a točitým kovovým schodištěm poskytuje nádherný výhled na Pálavu i na sousední Rakousko. Mimo to si vás volně přístupná rozhledna podmaní výhledem na záplavu vinic v okolí, nejvyšší vrchol Pálavských vrchů Děvín na obzoru a vodní dílo Nové Mlýny. Stojí to za to.

tip na výlet, Pálava
Obcí Zaječí jen projíždíme, v dáli na kopci se rozléhá obrovské Vinařství U Kapličky, které se stalo díky filmové sérii Bobule velmi oblíbeným místem, bez urážky, teď i trochu snobskou záležitostí. Do Šakvic přijíždíme podél vody a svačíme luxusní chléb se škvarkovkou sypanou černým sezamem v bistru Kutloch. To se nachází vlevo od polní cesty, než Šakvice opustíte. Odtud tedy polní cestou, stezkou SA2 do Strachotína, kde projíždíme uličkou plnou sklepů přezdívanou Stodolní (ta slavná Ostravská), ale je den, takže je tu čisto a klídek.

Už jsme ale opravdu upečení, tak rychle do vody. Ze Strachotína vede stezka Mikulovská 5174 až ke kempu Merkur v Pasohlávkách, míjíme Aqualand Moravia a až teď mi to dochází, že tihle dva obři jsou vlastně vedle sebe. Vypadalo to jako na pouti (jsou tu i kolotoče), hlava na hlavě, zmatek, mraky aut a pozor - vstupné zaplatíte pouze v hotovosti. Raději pokračujeme dál.

Sakra, fakt je horko, naštěstí jsem na mapách po cestě zpět zahlédl pláž Pasohlávky, k našemu údivu byla ale jen na mapách, nenašli jsme ji. Zachránila nás až restaurace Kometa pub Pasohlávky s velkou srubovou a zastíněnou zahrádkou, kde stavíme na orosenou kofolu a pizzu. Nachází se v centru obce a kromě pizzy, BBQ a burgerů nabízí i ubytování.

Po obědě se vracíme do Strachotína, stezkou Moravská vinná 5043 přes most, který dělí Věstonickou nádrž Nové Mlýny na střední a dolní. Dorazíme do Dolních Věstonic, kde se našly starobylé věstonické sošky žen, což jsou jedny z nejstarších uměleckých výtvorů na světě, staré přes 25 000 let.

výlet na leto
Jestli vás tohle zajímá, tak máte štěstí, protože v Pavlově mezi přístavem a kopcem je Archeopark Pavlov. Je pod zemí a ven se tyčí jen betonové stavby netypických tvarů. Musím uznat, že se jedná opravdu o velmi moderní muzeum. Jedna návštěva vám bude stačit, nás zaujalo asi nejvíc 15 minutové úvodní video.

Pálava

Poslední výstup

Z Věstonic je to do Pavlova už jen kousíček, který si ale opravdu užijete. Před přístavem doprava, míjíme Archeopark Pavlov a následuje závěrečné táhlé 750 m dlouhé stoupání k centru při teplotě na slunci snad 40 stupňů.

Zvládli jsme to. Kola odevzdávám na recepci a jde se na zasloužené pivo. Kousek od našeho hotelu je fantastická restaurace, kterou vám musím doporučit. Je to bar Áčko, na první pohled vás nezaujme, ale až ochutnáte jejich zelí, zůstanete v údivu. Zjistili jsme, že v Pavlově jsou zelím vyhlášení, vaří ho pouze pan majitel podle receptu své babičky.

Pálavu opravdu doporučuju jak rekreačním, tak náročnějším cyklistům. Naše trasa měla 66 km a 400 m stoupání. Až na pár výjimek je to placka, ale z Pavlova se dá jet i na opačnou stranu směr Klentnice, kde se převýšení nabažíte víc. S dětmi bych spíše doporučil trasu zkrátit, a to z Pavlova přes Dolní Věstonice, Strachotín a koupání v Pasohlávkách a zpět (32 km, nastoupáte 133 m).

Celý okruh vede stezkami, jen musíte překonat silnici z Pavlova do Bulhar, kde ale byl minimální provoz, jde o cca 8km úsek. V Pavlově je ještě jedna rarita, která stojí za to. Vyjděte si na Děvičky.

Děvičky, též Dívčí hrady, jsou zřícenina gotického hradu tvořící dominantu severního okraje hřebene Děvín, nejvyššího vrcholu Pavlovských vrchů. Nachází se na vápencové skále vypínající se do nadmořské výšky 428 metrů. Od roku 1964 je chráněn jako kulturní památka.

tip na výletkam na výlet

Parametry trasy

  • Určení: všechny typy kol
  • Náročnost: střední
  • Kdy vyrazit: kdykoliv, ideálně ale za slunečného počasí
  • Povrch: 90% asfalt, 10% polní cesta
  • Délka: 66 km
  • Převýšení: na celé trase nastoupáte cca 400 výškových metrů
  • Trasa: mapy.cz
Zdroj fotografií: archiv autora
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
filipkrapa 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Když jeden Velký Javorník nestačí…

Když jeden Velký Javorník nestačí…

Byl to velký den nejen pro fanoušky silniční cyklistiky, ale asi pro všechny, kdo tomuto sportu fandí a sledují ho. Ten den náš kraj navštívila hvězda, sice už ne tak zářící, ale pořád hvězda.
Beskydský masakr… radost ze sebezničení

Beskydský masakr… radost ze sebezničení

Rád se toulám po Beskydech na bajku. Ono se to docela nabízí, mám je za rohem, takže stačí párkrát šlápnout a jsem tam. Beskydy poskytují, co se cyklistiky týče, naprosto luxusní podmínky.
Tip na výlet: Prajzskou kolem dokola

Tip na výlet: Prajzskou kolem dokola

Prajzská. Zvláštní a pro přespolní těžko uchopitelné slovo, jehož přesný význam znají snad jen obyvatelé Moravskoslezského kraje. Nicméně oblast Prajzské dokáže nabídnout skvělé podmínky pro nenáročnou cyklistiku, jak si ukážeme v dnešním článku.
keyboard_arrow_up