Test: Brýle Neon Air Pro - jasný pohled v každém světle

Mezi klíčové součásti sportovní výbavy rozhodně patří kvalitní brýle. Model Air Pro, určený pro všechny myslitelné disciplíny, je vrcholem nabídky italského výrobce NEON.

Výrobce uvádí, že topmodel AIR PRO v sobě kombinuje ultimátní sportovní výkonnost s civilním fashion využitím. Jako doplněk na nákupy jsem si brýle zatím vzít nestihla, ale při sportu je využívám nonstop. A jsou boží.

Neon Air Pro

Polykarbonát, grilamid, megol, jen to nej

Čočka je vyrobena z polykarbonátu odolného proti nárazu i poškrábání a disponuje UV400. Rám je z ultralehkého, pružného, ale pevného švýcarského materiálu Grilamid TR90, který se už u brýlí z vyšších řad stává samozřejmostí.

Tvarovatelný nosník zajistí kompatibilitu s každým obličejem. Je vyroben ze speciální odolné gumy Megol, která svými vlastnostmi zaručuje dlouhou životnost. Takže očekávám, že i po x tisících kilometrech strávených na zpocené tváři bude stále TOP.

Neon Air Pro testNeon Air Pro recenze

Co je to ten phototronic?

Víceméně je to fotochromatická čočka, která prošla tuningem. Fotochromatická čočka je speciální v tom, že má schopnost se přizpůsobit různým světelným podmínkám. V praxi to znamená, že brýle, které disponují touto funkcí, dokáží automaticky tmavnout, když jste na přímém slunci a zase zesvětlit, když se dostanete do stínu. Tato vlastnost je způsobena chemickou reakcí v čočkách, která je přímo závislá na UV záření.

Z toho vyplývá, že například v autě nejsou takové brýle úplně vhodné resp. důležité, protože čelní sklo už nějaké UV záření pohlcuje a fotochromatika tak nefunguje stejně rychle a spolehlivě, jako když je vystavena UV záření přímo. TRONIC je technologie, která filtruje 100 % UVA, UVB a UVC paprsků. TRONIC tak nabízí vyšší ochranu, ale i zlepšení vizuálního výkonu. A spojení PhotoTronic je na světě.

Brýle Neon Air Pro

Praktické zkušenosti a dojmy

Když jsem brýle vybalila z papírové krabičky, byla jsem mile překvapena, že jsou uloženy v pevném obalu. Myslím si, že brýle v této cenové relaci, navíc fotochromatické, by měly mít pevné pouzdro standardně. Za to palec nahoru. V balení je tedy pevný obal a sáček z mikrovlákna, který má zároveň sloužit jako čistící hadřík.

Brýle Neon Air Pro
Druhá věc, která mě zaujala, byly odvětrávací otvory ve vrchní části brýlí. Mám doma i model Flame a tam jsem byla zprvu překvapená, že čočka nelícuje s rámem. Myslela jsem, že je to vada, ale zjistila jsem, že se jedná o větrací otvor, aby po nasazení, kdy se brýle opřou o čelo, nedocházelo k zamlžování. U vrcholného modelu air pro je tohle elegantně vyřešeno výřezy přímo v čočce.

Neon Air ProNeon Air Pro recenze

Co mě mile překvapilo byla hmotnost. Měla jsem zrovna rozdělanou bábovku pro děti, tak jsem je při té příležitosti převážila. 31 gramů je hodně sympatická hmotnost. Brýle díky tomu perfektně sedí, nemají tendenci poskakovat nebo se jakkoliv hýbat, třeba při běhu. Po celodenním výletu jsem necítila ani otlaky nad ušima, na co občas trpím u jiných brýlí.

Neon Air Pro
...čím je kategorie filtru vyšší, tím čočka propouští méně světla a je tmavší.
Zmíním i velikost. Výrobce uvádí jednu velikost M/L. Já měřím 159 cm a vážím… to se u žen neříká. Jsem menšího vzrůstu, helmy vybírám v nejmenších dámských velikostech a tyhle brýle mi sedly, řekla bych tak akorát, resp. menší bych mít nemohla nebo spíš nechtěla. Neměla jsem ani problém v kombinaci s helmou, že by mi nějak zavazely pro svoji velikost nebo že by mi je helma sundávala z nosu. Nedá se říct, že by brýle byly proporčně malé, ale například stokilovému chlapovi budou pravděpodobně menší. Jako u všeho - je potřeba vyzkoušet.

Brýle Neon Air Pro
Neon Air Pro review

V čem vidím výhodu fotochromatických brýlí

Jednoznačně v univerzálnosti. Model Air Pro s rámečkem Black Matt a sklem Photo tronic plus v kategorii slunečního filtru 1-3 bude fungovat při zatažené obloze, v hlubokém lese a stejně tak i na slunečném místě. Aktivace probíhá vcelku rychle. Letmým pohledem asi ani nezaregistrujete, že nějak výrazně ztmavly nebo naopak zesvětlily, ale když se na tohle zaměříte, můžete zpozorovat, že se čočka zabarví do bronzova.

Neon Air Pro recenziaNeon Air Pro recenze

Pro doplnění - KATEGORIE SLUNEČNÍHO FILTRU

Laicky řečeno je to stupeň zabarvení čočky. Celkem existuje 5 stupňů normalizovaných kategorií slunečního filtru od 0 do 4. Číslo vyjadřuje propustnost světla – čím je kategorie filtru vyšší, tím čočka propouští méně světla a je tmavší. Brýle s čočkou v kategorii 0 jsou prakticky čiré a plní funkci ochrannou. Naopak čočka v kategorii 4 je vhodná na dovolenou k moři nebo pro zimní lyžování na ledovci.

Kategorie - Světelná propustnost
  • S0 - 80-100%
  • S1 - 43-80%
  • S2 - 18-43%
  • S3 - 8-18%
  • S4 - 3-8%

Brýle Neon Air Pro

Závěr

Pokud bych měla hodnotit jako ve škole, dala bych za jedna ve všech ohledech. Design mě nadchl už při procházení nabídky výrobce na webu. Zpracování je dokonalé, jak je u brýlí v cenové hladině cca 4000 Kč očekáváno. Fotochromatická funkce funguje bez výhrad.
Zdroj fotografií: Jiří Bělák
info
Testy a představení produktů se realizují s produkty a materiály zapůjčenými od dovozce dané značky nebo z MTBIKER shopu. Jejich obsah a závěr je subjektivním názorem autora.
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Test světel KLS: kolik lumenů je potřeba?

Test světel KLS: kolik lumenů je potřeba?

Dny se krátí, ale chuť jezdit je pořád. Je však potřeba to trošku vychytat a na cestu vidět. A taky být vidět. Co nás může zajímat při výběru světla nebo blikačky? Pár světel a rozdílů mezi nimi si ukážeme v tomto testu.
Spodní trika Craft: správný výběr spodní vrstvy se vyplatí

Spodní trika Craft: správný výběr spodní vrstvy se vyplatí

Větu “venku je zima, pořádně se obleč” slýcháme už od dětství asi všichni. A samozřejmě je to pravda. Nikdo se nechce vracet domů promrzlý.
Test: Alé Riparo - když nechcete mrznout

Test: Alé Riparo - když nechcete mrznout

Zimní cyklistické oblečení je pro ježdění v nižších teplotách nezbytnost. Pokud nechcete mrznout, jsou zimní kalhoty a bunda kousky výbavy, do kterých se určitě vyplatí investovat. Jak se osvědčila Alé Riparo R-EV1?
keyboard_arrow_up