Unboxing: Liv Devote Advanced 2 – gravel pro akční dámy

Oblíbenost kol z kategorie gravel má rostoucí trend. Je to zejména pro jejich všestrannost na každé cestě. Co nabízí dámský model Devote Advanced 2 od Liv?

Karbonový rám s dámskou geometrií spolu s karbonovou vidlicí disponují pevnými osami i vnitřním vedením kabeláže. Je také vybaven dalšími možnostmi montáže příslušenství.

U tohoto rámu se setkáme s označením „OverDrive“. Konkrétně se jedná o nadstandardní rozměr středové a hlavové trubky, což v kombinaci s dalšími částmi přidává na tuhosti celého kola. O pohon se stará kombinace komponent Shimano GRX s převody 2x11. Bezpečné sjezdy zajistí hydraulické kotoučové brzdy. Vyrábí se ve čtyřech velikostech, od XS až po L – my se podíváme na detaily velikosti S.

Specifikace

  • Rám: Advanced-Grade Composite, zadní osa 12x142 mm, úchyt na kotoučovou brzdu
  • Vidlice: Advanced-Grade Composite, celokarbonová, včetně OverDrive krku, 12 mm pevná osa, úchyt na kotoučovou brzdu
  • Řídítka: Giant Contact XR D-Fuse, průměr 31,8 mm
  • Omotávka: Liv All Condition
  • Představec: Giant Contact, délka XS: 70 mm, S: 80 mm, M: 90 mm, L: 90 mm
  • Sedlovka: Giant D-Fuse, karbonová
  • Sedlo: Liv Approach
  • Řazení: Shimano GRX RX-600, 2x11 rychlostí
  • Přesmykač: Shimano GRX RX-810
  • Přehazovačka: Shimano GRX RX-810
  • Brzdy: Shimano GRX RX-400, hydraulické, Giant MPH kotouče [Přední] 160 mm, [Zadní] 160 mm
  • Brzdové páky: Shimano GRX RX-600 hydraulické
  • Kazeta: Shimano 105, 11rychlostní, rozsah 11-34 zubů
  • Řetěz: KMC X11SL-1
  • Kliky: FSA Omega Modular AGX+, převodníky 48/32
  • Středové složení: FSA BB-AL86
  • Zapletená kola: Giant P-X2 Disc
  • Špice: Giant P-X2
  • Pláště: Giant CrossCut AT 1, 700x38C, bezdušové

Geometrie

geometria rámu Liv Devote Advanced 2geometria rámu Liv Devote Advanced 2

Unboxing

Jak už bývá zvykem, Giant, resp. jeho dceřiná značka Liv své krabice označuje tak, aby každý přesně viděl, o jakého výrobce se jedná. Obsah krabice je chráněn proti poškození.


Menší „box“ uvnitř velké krabice obsahuje reflexní prvky, doplňky, manuály a jak již bývá zvykem u tohoto výrobce, naleznete zde i sadu pro bezdušovou konverzi kol, včetně tmelu.

Obsah malej krabice Liv Devote Advanced 2
Devote upneme do montážního stojanu a pustíme se do odstraňování ochranného materiálu.


Montáž je v tomto případě poměrně jednoduchá. Začneme od kokpitu, tedy srovnáním představce a montáží řídítek. Výrobce Giant/Liv si tyto komponenty zajišťuje ve vlastní režii s vlastním logem. Řídítka Giant Contact XR D-Fuse mají šířku 400 mm a jsou ovinuta omotávkou Liv All Condition vhodnou do všech podmínek, jak název napovídá. Délka představce Giant Contact je 80 mm. Tyto parametry patří velikosti „S“, ostatní velikosti mají rozměry těchto komponent přizpůsobené.

predstavec Giant Contactriadidlá Giant Contact XR D-Fuse

Přesuneme se horizontálním směrem, tedy k sedlovce. V tomto případě je model Devote osazen sedlovkou D-Fuse Composite. Jak prozrazuje název, je tvarována do písmene D. Tento tvar a konstrukce mají zajistit propružování a lepší pohlcování vibrací a otřesů. K montáži použijeme speciální kontaktní pastu pro karbonové díly. Sedlovka se upevňuje pomocí integrovaného zámku v horní rámové trubce, který překrývá gumová krytka.


Chybí nám už jen přední kolo – to se uchycuje pomocí pevné osy o rozměrech 12x100 mm do karbonové vidlice, přizpůsobené „oversize“ hlavovému složení, které jsme zmiňovali výše.

koleso Giant P-X2, Giant CrossCut AT 1 700x38C
Kola byla připravena pro bezdušové provedení, stačilo aplikovat přiložený tmel Giant Tire Sealant a kola nahustit podle údajů na pláštích.

Giant Tire Sealant
V poskládaném stavu a s „bezdušáky“ jsme kolo zavěsili na váhu. Hmotnost se ustálila na hodnotě 9,77 kg.

Hmotnosť Liv Devote Advanced 2
Gravel Liv Devote Advanced 2 přišel v pěkné třpytivě modré barvě, označené jako „candy navy“. Celkově „strohou jednobarvenost“ doplňují pouze jednoduché nápisy, ale vzadu, na sedlové trubce, najdeme i zdařilou grafiku krajinky.

Liv Devote Advanced 2 Candy NavyLiv Devote Advanced 2 Candy Navy

O pohon kola se stará spojení více komponent od japonského Shimana a FSA. Vepředu je to kombinace přesmykače Shimano GRX RX-810 a klik FSA Omega Modular AGX+ s převodníky se 48 a 32 zuby.

FSA Omega Modular AGX+, Shimano GRX RX-810
Zadní řazení je opět kombinováno z různých sad, ale tentokrát jsou obě od Japonců. Přehazovačka GRX RX-810 přesouvá řetěz KMC X-11 po kazetě ze sady Shimano 105. Ta má rozsah 11-34 zubů.

prehadzovačka GRX RX-810, reťaz KMC X11SL-1, kazeta Shimano 105 11-34T
Ovládání výše zmíněných komponentů mají na starost duální páky GRX RX-600, které jsou kombinovány s hydraulickými brzdami. Třmeny jsou však ze sady GRX RX-400. Spolupracují s kotouči Giant MPH o průměru 160 mm vpředu i vzadu.

GRX RX-600 Dual Control Hydraulicbrzdy GRX RX-400, Giant MPH Rotors 160 mm

brzdy GRX RX-400
Kola Giant P-X2 jsou obuta do plášťů Giant CrossCut AT 1 v rozměru 700x38c. Maximální šířka plášťů pro toto kolo je 45 mm.

Giant P-X2, Giant CrossCut AT 1 700x38CGiant P-X2, Giant CrossCut AT 1 700x38C

Konstrukce rámu zahrnuje technologii OverDrive. Ta je výsledkem kombinace zmíněných nadrozměrných středových a hlavových trubek s obdélníkovou spodní rámovou trubkou. Tato kombinace dodává rámu nadstandardní tuhost a přesné, předvídatelné ovládání.

Liv Devote Advanced 2 Candy Navy
Toto kolo je stvořeno pro jízdu po cestách i mimo ně. Je připraveno na vícedenní dobrodružství, ale nepohrdne ani gravelovým závodem v plném sportovním nasazení. Jeho cena je 2 938,73 € a najdete ho v našem MTBIKER eshopu. Konečná cena může být mnohem zajímavější, pokud se u nás zaregistrujete, pokud pravidelně přispíváte věcnými příspěvky do fóra či nakupujete v našem eshopu.
Zdroj fotografií: archiv redakce
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
redakcia 

Podobné články

Unboxing: Marin Headlands 1 – karbonový dobrodruh

Unboxing: Marin Headlands 1 – karbonový dobrodruh

Headlands je kopcovitá pobřežní část Kalifornie, plná štěrkových cest, výhledů na oceán i na známý most Golden Gate. Tento karbonový gravel je poctou tomuto místu.
Unboxing: Titici ALL-IN - i hliník může být exkluzivní

Unboxing: Titici ALL-IN - i hliník může být exkluzivní

Hledáš něco, co nemají všichni, něco, s čím se neztratíš v davu? Pokud máš rád ruční práci a ceníš si netuctového přístupu k technologiím, podívej se na tento gravel.
Unboxing: BMC Kaius 01 THREE - závodní „štěrkolet“

Unboxing: BMC Kaius 01 THREE - závodní „štěrkolet“

Toto kolo bylo vyvinuto a postaveno s jediným hlavním účelem - aby bylo tím nejrychlejším kolem na nezpevněných cestách. Podařilo se v BMC tento cíl naplnit?
keyboard_arrow_up