Unboxing: Orbea OCCAM H20-EAGLE – vymetač trailů

Lehké a efektivně fungující kolo postavené na moderní geometrii přináší mnoho zábavy na trailu i na celodenní dobrodružství. Jsi připraven vyrazit?

Spolehlivé mechanické řazení s dvanácti rychlostmi sestává z mixu komponentů SRAM NX a GX. Hydraulické brzdy Shimano budou krotit tvou rychlost ve sjezdu. Překážky a nerovnosti vyžehlí 140milimetrové odpružení od FOX.

Samozřejmostí je teleskopická sedlovka, jakož i tuhá kola s 30 mm vnitřní šířkou ráfků. Hliníkový rám je postaven tak, aby odolal tvrdým terénním podmínkám, ale přitom si zachoval nízkou hmotnost a efektivitu. Vyrábí se ve velikostech S, M, L a XL, v unboxingu si poskládáme M.

Specifikace

  • Rám: Orbea Occam, hydroformovaný, trojitě zeslabovaný, zabroušené sváry, zadní osa: Boost 12 x 148, Pure Trail geometrie, vnitřní vedení kabeláže, Asymetrický design, 29" kola, vahadlo kompatibilní s integrovatelným multiklíčem OC multitool
  • Vidlice: FOX 34 Float Performance, 140 mm zdvih, 3 polohy pomalé komprese, osa: Boost 15 x 110
  • Tlumič: FOX Float DPS Performance, 3 polohy komprese, Evol custom naladění, rozměr: 210 x 50 mm
  • Řazení: SRAM NX Eagle
  • Přehazovačka: SRAM GX Eagle Lunar
  • Kazeta: SRAM PG-1230 Eagle, rozsah: 11-50 zubů, 12rychlostní
  • Řetěz: SRAM NX Eagle 12rychlostní
  • Kliky: SRAM Descendant 6K Eagle Dub Boost, převodník: 32 zubů
  • Brzdy: Shimano M6100, hydraulické
  • Kola: Race Face AR 30c, bezdušová
  • Pláště: přední: Maxxis Dissector 2,40" 60 TPI 3CMaxxTerra směs, EXO ochrana bočnic, bezdušový (TR) / zadní: Maxxis Rekon 2,40" FB, 60 TPI, Dual směs, EXO ochrana bočnic, bezdušový (TR)
  • Sedlovka: OC Mountain Control MC20, průměr 31,6 mm, teleskopická, zdvih: 150 mm
  • Sedlo: Fizik Taiga S, duralové ližiny
  • Představec: hliníkový, 3D kovaný, průměr: 35 mm, sklon: -7°, délka: 40 mm (vel. M)
  • Řídítka: OC Mountain Control MC30, zdvih: 20 mm, šířka: 800 mm
  • Hlavové složení: Acros Alloy 1-1/8 - 1-1/2", integrované
  • Ovládání sedlovky: Shimano SL-MT500 I-Spec EV

Geometrie

geometria bicykla Orbea OCCAM H20 Eagle

Unboxing

Španělům patří pochvala za použití papíru jako ochranného balicího materiálu pro rám. Bez zaváhání se pustíme do montáže teleskopické sedlovky OC Mountain Control se zdvihem 150 mm. Samozřejmě ji nejprve namontujeme výše, abychom za ni následně mohli kolo upnout do stojanu. Na závěr ještě doplníme sedlo Fizik Taiga.

Orbea OCCAM H20-EAGLE
Orbea OCCAM H20-EAGLE
Po upnutí do montážního stojanu již pokračujeme v zaužívaném postupu - od kokpitu. Ten si Orbea vyrábí sama pod vlastní značkou komponent OC. Řídítka mají průměr 35 mm a šířku 800 mm. Představec pro velikost M má délku 45 mm. Z kokpitu se přesuneme níže, kde pomocí pevné osy uchytíme přední kolo do vidlice FOX 34 Float Performance se 140 mm zdvihu.

Orbea OCCAM H20-EAGLE unboxingOrbea OCCAM H20-EAGLE
koleso Race Face AR 30cvidlica Fox 34 Float Performance

Nastal čas vrátit se k sedlovce, jelikož kolo už nebudeme potřebovat mít ve stojanu. Sedlovku vyjmeme, ošetříme sedlovou trubku montážní vazelínou a zapojíme lanko ovládání. Následně jej nastavíme i vpředu na páčce ovládání Shimano SL-MT500 I-Spec EV.

Orbea OCCAM H20-EAGLE unboxingOrbea OCCAM H20-EAGLE

Posledním krokem montáže je utažení šroubů na požadovaný moment pomocí momentového klíče, následně zkontrolujeme celkovou funkčnost.

Orbea OCCAM H20-EAGLE

A nezapomeneme ani na vážení. Hmotnost kola bez pedálů je 15,01 kg, pro velikost M.

Orbea OCCAM H20 hmotnosť
Orbea OCCAM H20 je lakována v oranžové barvě s černými detaily. Je označena jako Leo orange. Provedení laku je lesklé a na slunci přímo září. V černé barvě je lakování kolem vahadla, což se příjemně doplňuje s černým tlumičem, horními zadními vzpěrami, vidlicí a nápisy na rámu celkově.

Orbea OCCAM H20 leo orange/blackOrbea OCCAM H20 leo orange/black
Orbea OCCAM H20 leo orange/blackOrbea OCCAM H20 leo orange/black

Po terénu budou odvalovat kola Race Face AR 30c. Jsou to asymetrické ráfky, připravené k bezdušovému použití. Stačí vybrat duše, nainstalovat bezdušové ventily, které Orbea dodává v balení, a nalít tmel. Ke snadné konverzi přispívají i bezdušové pláště Maxxis. Vpředu vás podrží Dissector v šířce 2,4” a vzadu trailový rychlý Rekon ve stejné šířce.

Maxxis Dissector 29x2.40Maxxis Rekon 29x2.40

Komponentové vybavení spočívá v kombinaci řazení, kazety a řetězu SRAM NX s přehazovačkou SRAM GX. Kliky SRAM Descendant 6K jsou osazeny 32zubovým převodníkem, kazeta má rozsah 10-50 zubů.

kazeta SRAM PG-1230 Eaglekľuky SRAM Descendant 6K 32T

Odpružení vpředu, v podobě vidlice FOX Float Performance, jsme již zmiňovali a doplňujeme i to zadní. Tlumič je rovněž od výrobce FOX a mluvíme o modelu Float DPS Performance. Pracuje se zdvihem zadní stavby 140 mm. Tlumič má tři polohy komprese a ovládají se přímo páčkou na tlumiči.

tlmič Float DPS Performance, Orbea OCCAM H20 leo orange/blacktlmič Float DPS Performance, Orbea OCCAM H20 leo orange/black
tlmič Float DPS Performance, Orbea OCCAM H20 leo orange/black
Ke zkrocení rychlosti poslouží dvoupístové brzdy Shimano Deore M6100, i když kolo by si zasloužilo alespoň vpředu 4pístovou verzi.

Orbea OCCAM H20-EAGLEOrbea OCCAM H20-EAGLE unboxing

Fotogalerie

Orbea OCCAM H20 leo orange/blackOrbea OCCAM H20 leo orange/black
Fizik Taiga S-alloyOrbea OCCAM H20 leo orange/black

Orbea OCCAM je připravena k jízdě na trailech, stejně jako na výlety křížem horami. Dostatek zdvihu a moderní geometrie vám vykouzlí úsměv na tváři vždy, když se profil terénu nakloní směrem dolů. Doporučená cena kola je 89.199 Kč. Ve velikosti M a L jej najdete na našem MTBIKER eshopu.
Zdroj fotografií: archiv redakce
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
redakcia 

Podobné články

Unboxing: Orbea OIZ M11 AXS - maratonec v elektrice

Unboxing: Orbea OIZ M11 AXS - maratonec v elektrice

Stoupat s lehkostí do kopců, projet hřebenovku a potom si užít sjezd. Je jedno, jestli to budou závody, trénink nebo výjezd s partou. Je Orbea OIZ M11 ideálním kolem?
Unboxing: BMC Fourstroke LT ONE – nenasytný maratonec

Unboxing: BMC Fourstroke LT ONE – nenasytný maratonec

Hledáš nekompromisní kolo do přicházející maratonské sezóny, se kterým si užiješ výlet hřebenem i moderní cross-country tratě? Máme pro tebe skvělý tip.
Unboxing: Haibike Nduro 6 - mullet do těžkého terénu

Unboxing: Haibike Nduro 6 - mullet do těžkého terénu

Hledáš ebike na ty nejtěžší traily, enduro závody a zdolávání náročného terénu? Možná právě Nduro bude pro tebe to pravé. Jsi zvědavý na výbavu? Čti dál.
keyboard_arrow_up