Mistrovství Evropy horských kol: klání v extrémních podmínkách

V neděli 12. 5. 2024 skončilo v Cheile Gradistei mistrovství Evropy v cross country horských kol. Co vše se v rumunské mlze a dešti odehrálo?

Celý program evropského šampionátu začal ve čtvrtek 9. května rozjížďkami short tracků, ze kterých vedla postupová cesta do bojů o medaile. Biatlonový areál v Cheile Gradistei v pohoří Fagaraš byl ten den zahalený do mlhy a teplota nepřekročila 10°C - nic pro slabé povahy.

Mistrovství Evropy horských kol

Nejprve se o medaile utkali junioři a české barvy si připsaly hned 3 umístění v TOP10: 7. Kryštof Bažant, 9. Hana Viková a 10. Kateřina Beyerová. V následující elitní ženské kategorii, která se jela zároveň s kategorií U23, se v bahenní jízdě blýskla 9. místem Jitka Čábelická, kterou postihl defekt a závod dojela díky insertu. Devátou příčku vybojovala v kategorii U23 i Adéla Holubová.


V pátek se počasí zlepšilo a v programu svítil jen štafetový závod. Do něj byli za české barvy nasazeni Jan Sáska, Eliška Hanáková, Adéla Holubová, Jan Zatloukal, David Friedel a Amálie Gottwaldová. Českému týmu na startu sice chyběl nemocný Ondřej Cink, ale mladí jezdci se s nástrahami tratě poprali statečně. Na start se postavili s číslem 7 a na stejné pozici dojeli i do cíle, s pětiminutovou ztrátou za vítěznými Italy.

Mistrovství Evropy horských kol
Sobota 11. 5. byla ve znamení XCO klání v juniorských kategoriích a mužské kategorii U23. Pro české barvy se nejlépe vyvíjel závod mužů-juniorů, v kterém se od startu na čelních pozicích pohyboval David Friedel, ke kterému se velmi brzy přidal Kryštof Bažant startující z až 54. pozice. Až do finálového kola to vypadalo na dvě české medaile, potom ale Davida bohužel postihl defekt a skončil na 18. místě. Kryštof Bažant ale pozici udržel a dojel si pro stříbrnou medaili!

Mistrovství Evropy horských kol

Mezi muži v kategorii U23 se z českých závodníků nejlépe umístil na 12. místě Jan Zatloukal, ještě lépe ale dopadla v juniorské ženské kategorii Amálie Gottwaldová, která dojela desátá.

Nedělní počasí bylo snad nejhorší ze všech dní šampionátu. Mlha, vítr, déšť, 5°C, bláto, díky kterému byly některé úseky trati uzavřeny… V ženské kategorii U23 se představily hned 4 české závodnice, z nichž se nejlépe umístila 15. Nela Viktorová. Adéla Holubová, které se dařilo ve čtvrtečním short tracku, závod nedokončila.

Mistrovství Evropy horských kol
V elitní ženské katerorii si zlato odvezla Puck Pieterse (NIZ), za kterou dojely Mona Mitterwallner (AUT) a Nina Benz (GER). Z češek skončila nejlépe Jitka Čáblická na 21. místě. Mezi muži dopadly české barvy podobně - při absenci Ondřeje Cinka byla nejlepším umístěním 26. pozice Jan Škarnitzla. Titul vybojoval Simone Avondetto (ITA) před Simonem Andreassenem (DEN) a Julianem Schelbem (GER).


Celý šampionát ale významně poznamenalo zmíněné špatné počasí. Déšť se střídal s mlhou (případně příroda dopřála závodníkům obojí zároveň), podmáčená bahnitá trať a velmi špatná viditelnost byly důvodem vypuštění některých segmentů tratí a většího počtu odstoupení ze závodu, než je obvyklé. Posuďte sami podle fotografií ve fotogalerii pod článkem...


Doufejme, že závod světového poháru v Novém Městě na Moravě, který nás čeká už za necelé dva týdny, bude provázet lepší počasí a fanoušci i závodníci si budou moct závody víc užít.

Kompletní výsledky evropského šampionátu naleznete zde.
Zdroj fotografií: Radek Kašík
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
ZuzaChol 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Reportáž: Wolfman 555 – vytrvalostní MTB závody na pomezí ultra a bikepackingu

Reportáž: Wolfman 555 – vytrvalostní MTB závody na pomezí ultra a bikepackingu

Národní parky na česko-polském pohraničí, nespočet singletracků, jezdivá trať a parádní support v basecampu. To a mnohem více vás čeká na závodech Wolfman, konkrétně při 555 km dlouhé MTB variantě.
Krásami Lužických hor: jaký byl letošní Malevil Cup

Krásami Lužických hor: jaký byl letošní Malevil Cup

Třetí červnový víkend přilákal do Lužických hor téměř devět stovek bikerů a bikerek ze 14 zemí na 24. ročník MTB maratonu Malevil Cup. Co místní tratě závodníkům nachystaly?
Světový pohár horských kol: novinky z Arény 2 týdny před akcí

Světový pohár horských kol: novinky z Arény 2 týdny před akcí

Vysočina Aréna se pilně připravuje na každoroční svátek, a tedy další díl nejprestižnějšího seriálu závodů horských kol UCI MOUNTAIN BIKE WORLD SERIES, který proběhne už za 2 týdny, v termínu 24. – 26. května. Na co lákají pořadatelé diváky?
keyboard_arrow_up