Ahoj.
Vím, tohle téma to tu bylo milionkrát, ale přesně tohle jsem nikde nenašel...
Když jsem si před nedávnem koupil kolo YT Capra (použité), tak mi přišlo, že vše funguje krásně hladce. Vesele jsem kolo používal. Skákal jsem na tom všelicos a párkrát jsem tomu krapet dal "nepěkným dopadem" kotel. Zkrátka tu krátkou dobu co kolo mám ho využívám na 100%.
Během mých radovánek na kole jsem měl pár drobnějších problémů, tak jsem rozebíral kliky a preštelovával přehazovačku. Přijde mi, že od té doby se při větší zátěži na pedály ozývá divné "cvakání", jakoby řetěz neseděl na převodník, měl hrozně hlučný chod nebo něco takového... Ozývá se to pravidelně když za kliky trochu víc zaberu a na jakékoliv rychlosti.
Zkoušel jsem znovu kompletně nastavit přehazovačku a rozebrat a promazat kompletně kliky... Bez úspěchu.
Při prohlížení kola jsem zjistil, že kliky se asi o 0.5 mm hýbou zleva doprava, když na ně zboku zatlačím. Ale nemyslím si, že by to mělo takový vliv na hlučné šlapání.
Kliky jsou E13 LG1 (ty starší, mají jediný šroub kterým se utahují velkou silou), převodník nějaký NW a přehazovačka SRAM GX.
Mám rád, když kolo funguje tiše a hladce, tak bych to rád vyřešil, jinak mě trefí. Má někdo nějaké tipy?
Děkuji moc.
Patka přehazovačky?
Tipuju na nějakou špínu někde u středu. Asi rozebrat, vyčistit, namazat, složit. Takhle jedno po druhém, a vyučovací metodou se snad dobereš k výsledku.
Já mám problém zde.
Objednal jsem nový kus.
Problém stále trvá. Napíšu věci, u kterých vím, že to NEdělají:
Dále jsem přehazovačku celou znovu přešteloval a taky nepomohlo.
Napadá mě už jen že by byl špatný řetěz, ale to mi přijde divné, když jsem na kole nijak zvlášť nejezdil dálky a skákal jsem na něm zatím jen měsíc. Maximálně mě napadá ještě to, že jsem na něm jednu vyjížďku jel s povoleným převodníkem (kýval se). Takže jestli je možné, že by nějak poničil řetěz během cca pěti kilometrů...? Asi mi nezbyde nic jiného než zkusit jiný. Každopádně kdyby někoho ještě cokoliv napadlo, byl bych moc rád.
Už teď vám děkuju za reakce.
Video se mi nepodařilo natočit, není tam nic slyšet.
Každopádně jsem našel video, kde je docela podobný zvuk.
Upozorňuji, že ten zvuk se ozývá jen když za kliky trochu zaberu. Když s nimi normálně točim, tak sice je řetěz taky hlasitější než byl donedávna, ale aspoň nechrčí tak jako pro zatížení.
Jedná se o prvních pár sekund videa, kde je podobný zvuk jako když zaberu za pedály:
Že by řetěz dělal to co je ve videu jsem nepozoroval.
Řetěz vytahaný není, podle šuplery má 132,3 a tolerance je prý do 132,6. Přehazovačku jsem nastavil také 3 mm od největšího kolečka, takže v příliš velké vzdálenosti přehazovačky od kazety to taky nebude.
Patka je taky rovná.
Převodník je nějaký LEZE 32t ( https://m.aliexpress.com/item/32694428250.html?trace=wwwdetail2mobilesitedetail )
Žádná kvalita to nebude, ale jak říkám, před čtrnácti dny bylo kolo hezky tiché.
Zde jsem nahrál video, kde je kolo na místě a točím volně klikami. Při zátěži zvuk hodně zesílí a je to trochu cítit i v klikách, takové rupání.
Zní to jako neseřízená přehazovačka, ale seřizoval jsem ji už 2x... Pár kol jsem už postavil a nikdy s tím problém nebyl, tak si nemyslím, že bych někde dělal chybu. I když je to samozřejmě možné.
Dále jsem si všiml, že když mám největší převod ( je to 1x11 ) a točím klikami opačně, tak řetěz nedosedne vždy na ozubené kolečko úplně hladce a dokonce se mi stalo, že spadl o převod níž.
Vážně nikoho nic už nenapadne? Budu s tím muset jinak bohužel do servisu, ačkoliv se mi nechce. Mám s tím špatnou zkušenost, naposled co jsem tam dal opravit závit v klikách, tak vyvrtali moc velkou díru a zničili mi tím celý nový kliky SLX...
A cos všechno teda zkusil?
Málokterej servis se ti bude hledat odkud jde zvuk. Udělaj klasiku ale rozhodně si s tím hrát nebudou pokud nemáš známý či to není něco typickýho ale ty to nevíš.
Ale bude. Specialized měl v ceníku "identifikace vrzání" za libových 950 Kc
Tak to jooooo. Říkám málokterej ne žádnej. Opět je třeba dobře číst.
:-)
Kladky a vedení řetězu vypadá vše OK. Čím mažeš řetěz?
Mazal jsem to něčím přímo na řetězy z Decathlonu. Pak jsem na to zkusil dát silikonový olej, obojí stejný.
Hele, možná jsem to nečetl všechno, ale čemu ten zvuk vadí? Já bych s tím normálně jezdil.
Ja bych treba na kole, ktere dela nejake nezvykle zvuky, jezdit nemohl. Pokud bych vedel co zvuk zpusobuje, pak by mi to tak nevadilo a resil bych to, az kdyz by se mi chtelo, ale kdyz mi kolo vydava zvuky, kde neznam pricinu, tak me to strasne sere.
Tak tak. Ten zvuk co jsem poslal ve videu bych přežil. Jenže mě jde o to, že když zaberu za kliky, tak to vyloženě křupe do pedálů což není rozhodně příjemné a navíc si myslím, že to ničí řetěz nebo kazetu.
Prasklý rám taky křupe. Pořádně ho prohlídni u klik a u sedlovky.
Z videa nic nepoznám, ale když u mého kola křupalo při záběru, tak pomohlo máznout závity pedálů grafitkou.
Tak chapu, ze to je neprijemne. Jasne.
Ale proste bych i tak jezdil, i kdybych jeste neznal pricinu.
Já jezdím, i když ne tolik. A bojím se, že si tím ničím kazetu třeba.
Tak mě se při rychlosti přes 30 km/h rozcinká kotouč. Lehce brnku na páku a přestane, za chvilku znova. Kotouč v pořádku, prostě nějak vibruje. tak na to už kašlu...
Dělá to fakt hrozný zvuky jedeš a řetěz zavázý o takovej kvádr nevim jak se tomu řiká a je to sakra otravný
On zrovna silikonovy olej na retez vhodny neni, jde dost snadny splachnout.
Kazdopadne olej muze mit na tichost ci hlučnost řetězu vliv.
A zkusil novej řetěz?
Meril ho a je OK,tak tim to snad nebude.
Jediná věc co mě napadá, jestli třeba převodník není daný nějak špatně. Jestli to ale chápu správně, tak nezáleží, jestli dodržíš to otočení převodníku na klikách, ne? Je tam šipka a tu mám nastavenou že ukazuje jinam. Až budu mít chvíli tak to předělán správně, ale na zvuk by to nemělo mít vliv...
Tak ta šipka tam asi nějaký význam má.
No to ano, ale myslel jsem, že když je převodník kulatý, tak je to úplně jedno jak se dá na kliky.
Bingo- to bude ono!
Kdepak, otočil jsem to a dělá to pořád. Nejspíš je vymačkaný převodník. I když je dost divný, že tak rychle se zničil.
Zkousel jsi sundat retez a tocit s klikama, kazetou a kladkama prehazovacky naprazdno? Dela to i pri toceni dozadu? Nelepi se ti retez na prevodnik, jako v tom videu, co jsi sem daval? Takhle na dalku se reseni hleda blbe. Je to zahada :).
Pokud máš možnost, zkus si od někoho půjčit komplet zadní kolo se stejnou kazetou 11, které ti bude pasovat do rámu. A vůbec- je to fajn mít kámoše ´ který kolům rozumí a navíc dělá v servisu. U nás v Hradci s tim nemám problém
Hele, jeste jedna vec. Zkontroloval jsi jesti nekde neni nejaka "minoritni" vec (el. paska, nejaky kousek odlepene nalepky, nebo tak neco), ktera treba skrta o neco pohybliveho? Protoze ja taky kdysi asi tak pul hodiny resil pred vyjizdkou takovy "zvlastni" pravidelny zvuk. Porad jsem nemohl nic najit, az jsem zjistil, ze to je zvuk boty (paty), ktera vzdycky pri zadni uvrati skrtne o kousek el. pasky (drzici chranic ramu pred retezem) :-). Tak jestli to treba nebude neco podobneho.
Nicmene ten popis toho, ze se neco zhorsi pri slapnuti do pedalu - to bude neco zavaznejsiho.
Přiživím se - povedlo se mi přetáhnout řetěz, takže jsem vyměnil řetěz a kazetu, ale převodník jsem nechal protože vypadá že to ustál a nestřílí. Nicméně, v záběru to šíleně jakoby chroupe. Řadí to dobře, nestřílí, a při lehkém šlapání nebo když točím klikama rukou je všechno v pořádku. A teď otázka, může to přece jen dělat převodník? Mě vždycky sjetý převoník střílel, ale zvuky nedělal, tak to chci zkonzultovat než začnu utrácet. Díky.
Na nejmenších převodech dokonce začal přeskakovat řetěz když šlapu...
Možná to bude skutečně přehazovačkou, i když jsem s kolem neházel a nic takového... Začalo to dělat už i při mírném šlapání a hazka se hrozně kýve, i když je utažená...
Viz video:
Tak se děje přesně to co je ve videu, řetěz zachytává o převodník. Asi je tedy vymačkaný, má i dost ostré hrany na zubech...
Taky mi tam něco cvaká :( nevím j stali je to řetěz nebo rychlospojka nebo převodník