Včera jsem si všimnul, že mám po dvou mrazivých vyjížďkách popraskanou kůži na boku sedla. Nijak mě to netrapí, ale stejně...
Předchozí kožené sedlo (Max Flite Trans AM) jsem občas namáznul indulonou, u současného (SLR XC Gel Flow) tam psali, že se nemá mazat ničím. O induloně se říká, že váže vodu, nicméně na rukách mi přijde, že mi ze všech krémů vyhovuje nejlépe. Ma smysl sedlo občas namazat ? A čím ?
Nevím jestli sedlo, ale na kožený motohadry jsem dostal pikslu s krémem, ošetřuje a impregnuje, tak možná to. Na sedlo jsem to ale nepoužil, mám stejný a popraskaný je taky.
Na kozenny potah sa da pouzit bezfarebny krem na topanky, ale moj tip: solikonovy sprej, robil som totiz roky v obuvnickom priemysle a ten silikon je naozaj fajn ;-) netreba ho davat vela, jemne nastiekat a rozotriet, popripade po chvili prelestit
ale da sa pouzit aj hocijaky krem na ruky ( trebars aj ta indulaona ), pokial sedlo vyhovuje, treba sa on trosku starat, len nemazat vela, vsetkeho s mierou :-D
lanolinem, popř. elaskonem - na kůži asi nejlepší. Pro lepší konzervaci se dá přidat vosk (včelí , karnaubský), jen nevím, jestli by to pak neklouzalo :-) S tímto občasným servisem vydrží kůže stovky let :-)
Tady je korespondence s jedním z mých studentů na téma kožená sedla. Snad si z togho lze vyabstrahovat potřebná fakta. Šlo o opravu strého sedla a brašny na Araba:
Dotaz:
Zdravím Vás, mistře vysokých sklizní. Co z běžně užívaných prostředků
> > doporučujete k čištění kůže? Je trošku znečištěná kolomazí (mastnou špínou) a
> > ropouštědlo, které se obecně doporučuje-heptan, teď zrovna nemám. Zuším, že
> by
> > to klidně mohla být i jarová voda (pěna). Jinač se mluví i o Flavolu v
> > destilovavané vodě, ale o tomto činidle nemám nejmenšího tucha. Kůže mé velo
> > brašničky je podlepena papírem a je v celkem dobré kondici-žádné zpřetrhané
> > vazby vláken. Roztřepené konce dílů brašničky bych zkusil přes kopyto
> zažehlit
> > voskem a konzervace (tukování) už by pak problém být neměl.
Odpověď:
> na vašem místě bych to prozaím zkusil pečlivě vymydlit Jelenem a kartáčkem. Mělo
> by to být velmi šetrné, směs mýdla a oleje se používá jako emulze ke změkčování
> kůží, když si je činíte doma. Myslím, že by to mělo pustit. Pak bych zkusil
> kůži pečlivě napustit Lanolinem. Bývá k dostání v lékarnách a můj čalouník s tím
> dosahuje pozoruhodné výsledky. Funguje to velmi solidně i na velmi poškozené
> kůže, jen po tom tmavnou. Dal by se použít i Elaskon. Je to něco na způsob
> tukovacícch emulzí a nanáší se to za tepla. S přídavkem včelího vosku- na
> exponovaná místa je to docela dobrá věc a mám s tím dobré zkušenosti. S tím
> přižehlováním si to nejdříve někde vyzkoušejte. je otázka jak moc je ten papír
> savý (sám s tím velké zkušenosti nemám). Já většinou papír přifixovávám nejakým
> pružným klihem, nejčastěji zaječím nebo knihařským. Jen nevím, co by to udělalo
> na přímé povětrnosti (tedy, kdyby to zmoklo). Finálně bych povrch upravil včelím
> voskem, možná tak s 5% karnauby, když budete chtít tvrdší lesk. Heptan a
> Flavol by podle referencí fungovat měl, ale přímou zkušenost nemám. V mém okolí
> i čalouníci většinou upřednostňují mýdlo a lanolin. Občas se ke zvláčňování
> ještě používá glicerin, ale s ním zrovna nějakou úžasnou zkušenost nemám
> (výrazně hydratuje kůži, ale dlouho to vysychá a kůže má tendenci se při větším
> mechanickém namáhání trhat).
Vlastním 2 staré kožené sedla favorit. Zprvu špinily, poté jsem je vyvařil ve včelím vosku(1kg včelích mezistěn roztopených v hrnci) a od té doby (od r. 2003) nešpiní, po dešti je nemusím nijak ošetřovat a nejsou nijak popraskané, vlastně se o ně vůbec nestarám. Mám je po tátovi, ten je koupil na burze v r. 1980, měly nějakých 10tis km, on na nich najezdil tak 50tis km, a já tak 20tis km. Takže kožené sedlo=bezúdržbové, dlouhověké sedlo.
Zasílání zajímavých akcí a novinek e-mailemZasílání zajímavých akcí a novinek e-mailemZasílání dárků a možností výhodnějšího nákupuZasílání Akce týdne
Vyber si, prosím, o které informace máš zájem:
Jednou za týden/měsíc posíláme souhrn toho, co je na MTBIKERu nového. Nikdy neposíláme reklamu ani jiný spam.
K narozeninám a svátku Ti budeme posílat drobný dáreček s možnostmi výhodnějšího nákupu a občas posíláme e-mail s akcemi na zboží, které by Tě mohlo zajímat.
Jednou týdně posíláme souhrn naší Akce týdne a občas posíláme e-mail o speciálních akcích a novinkách v našem e-shopu.
Dávám společnosti MTBIKER community s.r.o., se sídlem 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, souhlas k zasílání bezplatných informací podle specifikace uvedené výše a se zpracováním mých osobních údajů pro tento účel. Můj souhlas je dobrovolný a beru na vědomí, že mám právo jej kdykoli odvolat v sekci Nastavení e-mailů. Zároveň potvrzuji, že jsem se seznámil(a) s informacemi v sekci Ochrana soukromí a osobních údajů.
check_circle
error
MTBIKER používá cookies
Soubory cookies používáme na zabezpečení funkčnosti webu a na personalizaci obsahu. S Tvým souhlasem je budeme používat k měření užívání webové stránky, k personalizaci a na zobrazení relevantních reklam a informací. Pokud nám udělíš souhlas, můžeš ho zrušit nebo můžeš změnit své preference v sekci Nastavení cookies. Pokud nesouhlasíš s ukládáním cookies, můžeš je odmítnout. Víc o cookies si můžeš přečíst v sekci Ochrana soukromí a osobních údajů.
Nevím jestli sedlo, ale na kožený motohadry jsem dostal pikslu s krémem, ošetřuje a impregnuje, tak možná to. Na sedlo jsem to ale nepoužil, mám stejný a popraskaný je taky.
Občas "kuchyňským" olejem. Zatím nemám sedlo popraskaný, ale čerta starýho vím, jestli to pomáhá.-))
Teoreticky by slo pouzit mazadlo na kozeny Brookse.
jedině vepřovým sádlem...
temer nemazu, o to vic se zmazu sam. :)
včelí vosk na boty
Kozeny Indulonou, kozenkovy (umely) nicim nemazu.
Na kozenny potah sa da pouzit bezfarebny krem na topanky, ale moj tip: solikonovy sprej, robil som totiz roky v obuvnickom priemysle a ten silikon je naozaj fajn ;-) netreba ho davat vela, jemne nastiekat a rozotriet, popripade po chvili prelestit
ale da sa pouzit aj hocijaky krem na ruky ( trebars aj ta indulaona ), pokial sedlo vyhovuje, treba sa on trosku starat, len nemazat vela, vsetkeho s mierou :-D
lanolinem, popř. elaskonem - na kůži asi nejlepší. Pro lepší konzervaci se dá přidat vosk (včelí , karnaubský), jen nevím, jestli by to pak neklouzalo :-) S tímto občasným servisem vydrží kůže stovky let :-)
Na svojí Selle dávám obyč Indulonu...
Tady je korespondence s jedním z mých studentů na téma kožená sedla. Snad si z togho lze vyabstrahovat potřebná fakta. Šlo o opravu strého sedla a brašny na Araba:
Dotaz:
Zdravím Vás, mistře vysokých sklizní. Co z běžně užívaných prostředků
> > doporučujete k čištění kůže? Je trošku znečištěná kolomazí (mastnou špínou) a
> > ropouštědlo, které se obecně doporučuje-heptan, teď zrovna nemám. Zuším, že
> by
> > to klidně mohla být i jarová voda (pěna). Jinač se mluví i o Flavolu v
> > destilovavané vodě, ale o tomto činidle nemám nejmenšího tucha. Kůže mé velo
> > brašničky je podlepena papírem a je v celkem dobré kondici-žádné zpřetrhané
> > vazby vláken. Roztřepené konce dílů brašničky bych zkusil přes kopyto
> zažehlit
> > voskem a konzervace (tukování) už by pak problém být neměl.
Odpověď:
> na vašem místě bych to prozaím zkusil pečlivě vymydlit Jelenem a kartáčkem. Mělo
> by to být velmi šetrné, směs mýdla a oleje se používá jako emulze ke změkčování
> kůží, když si je činíte doma. Myslím, že by to mělo pustit. Pak bych zkusil
> kůži pečlivě napustit Lanolinem. Bývá k dostání v lékarnách a můj čalouník s tím
> dosahuje pozoruhodné výsledky. Funguje to velmi solidně i na velmi poškozené
> kůže, jen po tom tmavnou. Dal by se použít i Elaskon. Je to něco na způsob
> tukovacícch emulzí a nanáší se to za tepla. S přídavkem včelího vosku- na
> exponovaná místa je to docela dobrá věc a mám s tím dobré zkušenosti. S tím
> přižehlováním si to nejdříve někde vyzkoušejte. je otázka jak moc je ten papír
> savý (sám s tím velké zkušenosti nemám). Já většinou papír přifixovávám nejakým
> pružným klihem, nejčastěji zaječím nebo knihařským. Jen nevím, co by to udělalo
> na přímé povětrnosti (tedy, kdyby to zmoklo). Finálně bych povrch upravil včelím
> voskem, možná tak s 5% karnauby, když budete chtít tvrdší lesk. Heptan a
> Flavol by podle referencí fungovat měl, ale přímou zkušenost nemám. V mém okolí
> i čalouníci většinou upřednostňují mýdlo a lanolin. Občas se ke zvláčňování
> ještě používá glicerin, ale s ním zrovna nějakou úžasnou zkušenost nemám
> (výrazně hydratuje kůži, ale dlouho to vysychá a kůže má tendenci se při větším
> mechanickém namáhání trhat).
Vlastním 2 staré kožené sedla favorit. Zprvu špinily, poté jsem je vyvařil ve včelím vosku(1kg včelích mezistěn roztopených v hrnci) a od té doby (od r. 2003) nešpiní, po dešti je nemusím nijak ošetřovat a nejsou nijak popraskané, vlastně se o ně vůbec nestarám. Mám je po tátovi, ten je koupil na burze v r. 1980, měly nějakých 10tis km, on na nich najezdil tak 50tis km, a já tak 20tis km. Takže kožené sedlo=bezúdržbové, dlouhověké sedlo.