Ahoj, toto téma si tu jistě rozebíralo mnohokrát, tak se předem omlouvám.
Ale zajímá mě váš názor na můj konkrétní případ.
Celý život jezdím jen v obyčejných keckách a na stará kolena jsem se rozhodl si pořídit nášlapy nebo platformy.
Mám trekingové kolo a 90% jezdím po asfaltu a zbytek jen lehký terén. Žádný trail ani nic podobného.
V letě jezdím 4 km do práce a o víkendu nějaký výlet podle času a počasí 50-150 km za den.
Přikláním se k nášlapům, ale bojím se pádů. Když do prudkého kopce už nemůžu nebo podcením podřazení,
tak se prostě bojím, že se skácím jak hruška. To samé při cestě do práce městem, kde zastavuji na křižovatkách,
tak nevím, jestli jsou nášlapy úplně vhodné. Za každou radu a tip předem děkuju.
Naslapy, parkrat si das v nulovy rychlosti na drzku a pak si zvyknes. Pedaly dycky prodas s minimalni ztratou, horsi to je u treter.
Jinak jeste taky se rozhodnout jaky tretry, spis turisticky asi pro tvuj styl jezdeni? Asi zadny pevny, s kterejma se neda moc chodit.
Přesně tak, jsem turista, takže třeba výšlap na rozhlednu, na zahrádku na jedno, takže nějaké turistické, v kterých se dá chodit.
V tvem pripade bych strach urcite nemel. Od letoska mam svoje prvni naslapy na gravelu a jeste sem si hibu nerozbil.
Mam tyhle https://www.bikeunion.cz/trekking-pedaly/shimano-pedale-eh500/?gclid=CjwKCAiAnO2MBhApEiwA8q0HYTFFj0c66OhXjeehYG9czB1wJPV2pB3tDkklim1LDNXq7gWBNur-2xoCptYQAvD_BwE a ac sou utazeny na maximum, tak sem z nich vzdy kdyz bylo potreba nohu vypnul uplne v klidu. Sem s nima spokokenej, ale budu je asi menit prave z duvodu jak lehce v nich bota drzi.
Civilni botky k tomu https://www.kola-radotin.cz/panske-mtb-tretry-northwave-escape-evo-black?gclid=CjwKCAiAnO2MBhApEiwA8q0HYRJYLWZuW_aKDy8czEyrSbKfDEm-NXoJhy4SVrI9EZLtkLDyiz3tSxoCazEQAvD_BwE#407264
Píší, že tam jsou kufry SM-SH56. Pořiď SM-SH51 a máš po problému.
Dik
Tak ono se nakonec dá i v klasických tretrach nějaký ten kilák ujít, ale jako startovací určitě doporučuji turistické. A vycvakavat si rychle zvyknes, dvě tři lehnuti a už to bude v krví
Teď na podzim jsem poprvé po 15letech v nulový rychlosti nevycvak a taky žiju ;-)
Já se mám rád, proto se těch pádů bojím. :-D Každopádně když už nášlapy, tak bych volil oboustranné a ne z jedné strany
nášlap a z druhé strany platforma.
Neni moc co řešit, oboustranné nášlapy + turistické nebo za mně spíš měkčí mtb tretry. Nějaký značkový základ - Spešly, Shimano apod. Takové ty echt levné Forcy a Decathlony apod. spíš nebrat. Pedály PD-M520
Ja jsem jezdil odjakziva sileny plecky. Ale naslapy mam dlouho a muzu rict, ze oproti klasickym platformam to byla jeste zasadnejsi zmena k lepsimu, nez ta letosni investice do poradnyho bajku…o) Naucis se s nima pracovat rychle a zautomatizujes si vycvakavat i nacvakavat pod tlakem bez problemu. Klidne nejlevnejsi MTB M520. Kolikrat jsem s nima i brodil a funguji leta. Zadny jednostranny kombinovany ani ramecek neni potreba. Tretry jakykoliv…
Když zvolíš nášlapy, nesmíš zapomínat se přezout. Jinak jak píše Novas
Chcel by som aj ja vymenit platformy za spd, ale tento rok som prvykrat mal pad cez riadidla v plnej rychlosti, tak co v takych pripadoch sa stane? Alebo tie spominane vyslapy do prudkych kopcov, ked uz to dalej nejde?
Nezaznelo to tu explicitne, tak radsi napisu. Shimano ma dva druhy kufru, jedny co jdou snaze uvolnit. Temi zacni, oznaceni SM-SH56. Vymenit je muzes vzdy, pedaly jsou stejne. Stejne tak sila je na pedalu stelovaci - muzes si vypinani nastavit pro uceni na minimum.
Naslapy kup urcite oboustrane, jednostrane jsou omyl lidstva:)
Když do prudkého kopce už nemůžu nebo podcením podřazení, tak se prostě bojím, že se skácím jak hruška
Trik je zmáčknout brzdu, abys nezačal couvat. Na vycvaknutí je pak času stejně, jak na rovině.
Když už je tu to téma, chtěl bych zase zkusit nášlapy, jen na trochu jiné použití, asi jen na DH kolo. Původně jsem je přestal jezdit protože mi vycvakávaly při whipu, to už doufám dokážu pořešit, ale co mi brání je strach že se dost rychle nenacvaknu.
Chci něco spolehlivého, líbí se mi M820, ale pro někoho kdo jezdí i placky, jak těžké/jednoduché je v situaci kdy jsi napůl v nocontrolu (proč jinak bys vycvak žejo) vrazit nohu tam kde zhruba by měl být pedál a nacvaknout?
A co vycvaknutí při velké kompresi? Nějak mě nenapadlo že to je problém dokud jsem neviděl jak Barelli na jednom lokálním dropu na dopadu vycvakl a hrozně se vysklil, vypadalo to že jen proto že se mu pod silou komprese trochu zbortila noha a tím se vycvakl pedál a bylo vystaráno na rodeo..
Asi taky bych poradil naslapy.
Nicméně bych zmínil jednu věc. Ježdění v zimě.
Vloni jsem jezdil celou dobu v naslapech (do práce). A dvakrát jsem měl takový pád na ledu. Kdybych měl platformy, tak si troufám tvrdit, že bych stihl dát na zem nohu, a předejít tak otlucenemu boku. Jednou zleva - dodnes mě bolí rameno, jednou zprava.
Jinak já na Enduru jezdím cca 25 let staré DX spd pedály, mají tu výklopnou klec a uvažuji o nových Saintech, jen nevím, jestli se nebudou chovat trochu jinak, když je to vlastně napevno.
Ahoj, nevím čemu říkáš : na stará kolena, mně je 74. Jezdil jsem dlouho v nášlapech, skácel z nuly a nevycvakl včas za jízdy ani nevím kolikrát, ale nikdy nic dramatického. Jezdím už také podobně jako Ty, skoro vše asfalt nebo zpevněné cesty. Loni jsem vyměnil spd za platformy a už bych se nikdy zpět nevrátil. Jsou pohodlné, bezpečné, nemusím řešit boty. Pokud nehoníš čas nebo výkonost, tak jak trefně říká celý život jeden můj kamarád : NEMÁŚ ? - NEPOTŘEBUJEŠ !!!
Já ale přeci vůbec nekomentuji sportovní mtb. Pisatel píše, že jezdí celý život v keckách, tak to asi nebude nějaký profík. Dále píše o starých kolenech, takže asi taky žádný mladík. Opakuji znovu, že mě je 74 let a zodpovědně mu mohu říci, že v tom případě spd nepotřebuje, zejména když píše, že se toho bojí. Proč se na stará kolena trápit něčím, co celý život neměl. Ve starším věku už to není až na vyjímky o nějakých dávkách, ale o pohodě a radosti z projetí v přírodě. A to úsloví bylo samozřejmě trochu nadsázka, ale funguje.
Ahoj. Zkusím oživit vlákno. Mám ve výběru pedály PD M 520. Hodně se tu o nich píše. Ale zajímal by mne ještě názor, či zkušenosti na pedály s tím rámečkem. PD ME 700 nebo PD ED 500. Použití MTB. Dík
Neznám nikoho, kdo by se na začátku ježdění s nášlapy nevysypal. Ale taky většina lidí, co na ně přešla, už na nich zůstala. Pádu bych se nebál, zvlášť když jezdíš na pohodu. Prostě si je serid maximálně na volno a jezdí. Jak si zvykneš, nebudeš chtít jinak.
Zkoušeli jste někdo tohle? : https://www.koloshop.cz/pedaly-naslapne-mtb-148/Magped-Enduro2-200N-magneticke-pedaly-cerna.html
Nestát to tolik, mohla by to být zajímavá alternativa.
já jsem si zvykl používat šlapky,moje volba,tak prosím nekomentovat