Budu mít rám určený pro montáž středového složení Press-fit. Mám s ním dobré zkušenosti z horského kola a tak jsem rád, že ho budu mít na silničce. Dle mého názoru je tohle řešení o hodně tužší (podobně jako BB30) než jiné středy..
Ale řeším problém. Nevím jaké kliky si k tomuto středu mohu na silničku dovolit. Máte zkušenosti jaké kliky na to mohu dát? Měly by jít nové Ultegry, ale přijdou mi celkem těžké a nevím jestli jít do Shimana či Campy. Dlouho jsem teď vozil Campu a tak asi přejdu po čase zase k Shimanu abych udělal změnu, to ale není to co tu chci řešit.. Jde mi o kliky kompaktibilní k této ose.
Díky za rady! ;)
A když už jsem založil tohle nové vlákno, tak by mě také zajímali Vaše zkušenosti s touto osou.
Já osobně jsem jí vozil sezonu na horském kole, takže né nijak dlouho. Ale kolo jsem rozhodně nešetřil, jezdil jsem s ním ve všech podmínkách a osa byla po sezoně naprosto bez problémů. Kamarád měl o rok starší kolo, s téměř prakticky stejným rámem i osazením. Ale ještě s klasickou hollowtech osou a mé kolo bylo o poznání tužší než jeho.
mam na Spectralu středový, který se tváří jako pressfit GPX. Kliky mám Sram X1. existuje nějakej konverzní kit, abych tam mohl dát středový HTII? nebo mám smůlu a budu muset měnit pressfit za pressfit? v tom případě nějaký dobrý udělátko na vyražení a znovunalisování ložisek??
Mám dotaz, když vám někdo nabízí přelisování středového složení na jiný rám (s ponecháním starých plastových misek). Je to prasárna nebo je to ok? Já si myslím, že prasárna a misky nejsou na vícero lisování.
Ať mi někdo poví, jaká je vůbec přidaná hodnota bezzávitových středů oproti závitovým. Sám mám také Press-Fit, zatím jsem jej neměnil (bike mám první sezónu) ale začínám z toho mít hrůzu.
po problémech s častou výměnou ložisek v rámu Superior karbon CRB (2015), přišla na řadu varianta od FSA. Původní hliníkové redukce, které byly vlisované do 46mm domku určené pro ložiska pro Shimano osy (24mm) se vyšlapali do elipsy a možná trochu poničily rám a to nejsem žádná těžká váha. Po sezóně by měl jít na kontrolu a možnou opravu do fabriky Superioru.
Tak přilož postupně obě z těch 24mm podložek na misky pressfitu a uvidíš, která dosedá správně, aby tlačila ve směru těch cca 41mm, co je vnější průměr těch plastových misek. Jsou jen dvě možnosti - s tím si musíš jako koumák snadno poradit. Osobní zkušenosti s tím moc asi nebudou, ani nemají rozměry na svých stránkách. Pomohlo by to změřit.
Nevim proc to tak hrotis. Doma lisuju stredy jen velkejma podlozkama a zavitovou tyci a taky to funguje. Je to fakt fuk. Staci aby lis na stredu sedel a mas to.
Shimano Press Fit - pro mě nyní na silničním kole novinka. Po nějakým km to dost křupe při šlapání ve stoje.
má smysl zkoušet oddělávat krytky a čistit ložiska bez jejich demontáže, nebo to bude spíše ve spoji misek a rámu?
Je reálná úvaha misky vylisovat, vyčistit, promazat a nalisovat znovu bez jejich destrukce?
pokud 2) = ano - stačí klasický kladivový vyražeč jako třeba, nebo tento může ložiska poškodit a lepší je šroubovací stahovák od Unioru (předpokádám že správný je tento)? - tedy min za předpokladu že nejsou misky přilepené?
na nalisování se mil ííbí toto tedy min dle ceny. Nebo doporučíte něco jiného? (samozřejmě bych bral verzi pro 24mm šířku)
má smysl lepit, nebo mazat?
existuje něco lepšího než origo ve smyslu výdrže bez vrzání? má smysl zvažovat nějaké úplně jiné alternativy, jako třeba hliník rozebírací?
Využiju téma. Chtěl jsem vyměnit PF30 za nové, kvůli ložiskům. Při sundávání klik jsem zjistil, že jedna plastová část není v rámu nalisovaná, ale jde volně vyndat, protože se to v rámu lehce vychodilo (o cca 0,5mm). Máte někdo zkušenost s podobnou situací a návrh řešení?
Asi bych se přikláněl k možnosti nějaké pevně vlepené redukce na jiný systém. Je to dost namáhaná část, tak si hraju s tím, jak a čím to vlepit? Jedná se o karbonový rám.
Nebo nějaké jiné řešení? Případně kdo by to v Brně a okolí uměl pěkně opravit, pokud to není vhodné na samodomo?
Dočasně jsem to tam nalisoval s vrstvou teflonové pásky, ale to nebude mít asi moc životnost. Fotku můžu případně doplnit, ale dle rychlého pohledu se tam udělal/vybrousil malý schodek.
Zdravím, mám dotaz. Mám rám se středovým složením pressfit 86,5×41mm. K tomu jsou Campagnolo kliky. Jak je do rámu dostat? Musím použít tenhle adaptér? https://www.kupkolo.cz/…x-41_z93927/ S tím, že z misek vyjmu ložiska a dám je sem. Případně, jak jinak to vyřešit? Díky.
Ahoj, praskla mi leva miska na pressfit 92. Nemate nekdo nadbytecnou ze stareho stredu? Nechce se mi to menit cele, ale nikde jsem nevidel prodavat jen misku
Otázka zní co znamená Sram GXP osa a jestli by šel tento střed použít i na kliky co mám - SLX 7000 průměr 24. Celkem se mi líbí, že jdou vidět ložiska, nejsou tam žádné zbytečné krytky apd…
je ten zvuk cajk? Docela to drhne a když roztočím kliky na volno tak se za chvíli vlivem drhnutí zastaví. Hlavně mě sere ten zvuk. Dá se stím něco dělat?
Oživím to zde, potřebuji radu. Budu mít pressfit složení 89.5-92mm Shimano XT, kliky na to přijdou boostové SLX 7120, pohon 1x12, zadní náboj 148x12, takže řetězová linka 55mm. Otázka je mám nalisovat středové složení s rozměrem 89.5mm a nebo dát podložku a zvolit šíři 92mm?
Zasílání zajímavých akcí a novinek e-mailemZasílání zajímavých akcí a novinek e-mailemZasílání dárků a možností výhodnějšího nákupuZasílání Akce týdne
Vyber si, prosím, o které informace máš zájem:
Jednou za týden/měsíc posíláme souhrn toho, co je na MTBIKERu nového. Nikdy neposíláme reklamu ani jiný spam.
K narozeninám a svátku Ti budeme posílat drobný dáreček s možnostmi výhodnějšího nákupu a občas posíláme e-mail s akcemi na zboží, které by Tě mohlo zajímat.
Jednou týdně posíláme souhrn naší Akce týdne a občas posíláme e-mail o speciálních akcích a novinkách v našem e-shopu.
Dávám společnosti MTBIKER community s.r.o., se sídlem 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, souhlas k zasílání bezplatných informací podle specifikace uvedené výše a se zpracováním mých osobních údajů pro tento účel. Můj souhlas je dobrovolný a beru na vědomí, že mám právo jej kdykoli odvolat v sekci Nastavení e-mailů. Zároveň potvrzuji, že jsem se seznámil(a) s informacemi v sekci Ochrana soukromí a osobních údajů.
check_circle
error
MTBIKER používá cookies
Soubory cookies používáme na zabezpečení funkčnosti webu a na personalizaci obsahu. S Tvým souhlasem je budeme používat k měření užívání webové stránky, k personalizaci a na zobrazení relevantních reklam a informací. Pokud nám udělíš souhlas, můžeš ho zrušit nebo můžeš změnit své preference v sekci Nastavení cookies. Pokud nesouhlasíš s ukládáním cookies, můžeš je odmítnout. Víc o cookies si můžeš přečíst v sekci Ochrana soukromí a osobních údajů.
Možná to někde na fóru je, ale třeba mi někdo odpoví a nepošle mě hned do ....... historie.
Je jedno jestli hliníkový nebo plastový press fit do karbonového rámu?
lama dotaz:
mam na Spectralu středový, který se tváří jako pressfit GPX. Kliky mám Sram X1. existuje nějakej konverzní kit, abych tam mohl dát středový HTII? nebo mám smůlu a budu muset měnit pressfit za pressfit? v tom případě nějaký dobrý udělátko na vyražení a znovunalisování ložisek??
díky
Mám dotaz, když vám někdo nabízí přelisování středového složení na jiný rám (s ponecháním starých plastových misek). Je to prasárna nebo je to ok? Já si myslím, že prasárna a misky nejsou na vícero lisování.
Netuší, či už niekto s obch. zastúpením v EU predáva takýto šrobovací pressfit na 86-92mm domček?
99$+18$tool+shipping+clo+DPH za to vážne nemienim dávať :)
Ať mi někdo poví, jaká je vůbec přidaná hodnota bezzávitových středů oproti závitovým. Sám mám také Press-Fit, zatím jsem jej neměnil (bike mám první sezónu) ale začínám z toho mít hrůzu.
Čím stahujete a lisujete středové složení Sram GXP BB92?
Ahoj,
po problémech s častou výměnou ložisek v rámu Superior karbon CRB (2015), přišla na řadu varianta od FSA. Původní hliníkové redukce, které byly vlisované do 46mm domku určené pro ložiska pro Shimano osy (24mm) se vyšlapali do elipsy a možná trochu poničily rám a to nejsem žádná těžká váha. Po sezóně by měl jít na kontrolu a možnou opravu do fabriky Superioru.
Každopádně střed je vyměněn za středové složení PF FSA http://www.kupkolo.cz/stredove-slozeni-fsa-pressfit-pf30-silnicni-46-mm-pouzdro-pf6000_z96910/ + adapter na Shimano osu http://www.kupkolo.cz/adapter-fsa-pressfit-bb30-na-24mm-pro-ram-46mm_z96794/
Vypadá to lépe, jak by ne když je to nové. Zkušenosti až po pár set kilometrech...doufám, že po pár tisíchích kilometrech.
Každopádně ložiska vypadají lépe chráněné, tak snad nebude potřeba servis po každé mokré vyjížďce.
Přátelé, blbý dotaz: Chci nalisovat běžné plastové Shimano BB-MT800-P, domeček 89,5 mm, osa Hollowtech 2.
Jaký nástavec na to budu potřebovat?
Prostřední nebo ten úplně vlevo, to je asi fuk.
No tak ten úplně vlevo to být nemůže, Hollowtech 2 má průměr osy 24 mm, to by nešlo do misky zasunout.
Pardon, neumim levou a pravou, samozřejmě ten úplně vpravo, díky za opravu.
NIKDO neví najisto?
Tak přilož postupně obě z těch 24mm podložek na misky pressfitu a uvidíš, která dosedá správně, aby tlačila ve směru těch cca 41mm, co je vnější průměr těch plastových misek. Jsou jen dvě možnosti - s tím si musíš jako koumák snadno poradit. Osobní zkušenosti s tím moc asi nebudou, ani nemají rozměry na svých stránkách. Pomohlo by to změřit.
Nevim proc to tak hrotis. Doma lisuju stredy jen velkejma podlozkama a zavitovou tyci a taky to funguje. Je to fakt fuk. Staci aby lis na stredu sedel a mas to.
Bojím se, abych to nezalisoval tak dokonale, že by ložiska zůstala nepohyblivá :-)
Přijde mi, že to je lis na ložiska a ne na misky. Na misky je tohle.
http://www.kupkolo.cz/shimano-tl-bb12-lis-na-misky-stredove-slozeni-press-fit_z91274/
.
Nebo, jestli to někdo lisujete přes ložiska ? Rád se poučím.
Výrobce píše: Precision bearing press for installing pressfit bottom bracket bearings and cups.
Myslím, že u Shimana se lisuje jen celé složení - misky jsou plastové a na jedno použití.
Nekdo tu menil jen loziska i u presstu.
To se vyplatí?
pressfit na GXP stojí kolem 800, takže jo, vyplatí
Shimano Press Fit - pro mě nyní na silničním kole novinka. Po nějakým km to dost křupe při šlapání ve stoje.
Využiju téma. Chtěl jsem vyměnit PF30 za nové, kvůli ložiskům. Při sundávání klik jsem zjistil, že jedna plastová část není v rámu nalisovaná, ale jde volně vyndat, protože se to v rámu lehce vychodilo (o cca 0,5mm). Máte někdo zkušenost s podobnou situací a návrh řešení?
Asi bych se přikláněl k možnosti nějaké pevně vlepené redukce na jiný systém. Je to dost namáhaná část, tak si hraju s tím, jak a čím to vlepit? Jedná se o karbonový rám.
Nebo nějaké jiné řešení? Případně kdo by to v Brně a okolí uměl pěkně opravit, pokud to není vhodné na samodomo?
Dočasně jsem to tam nalisoval s vrstvou teflonové pásky, ale to nebude mít asi moc životnost. Fotku můžu případně doplnit, ale dle rychlého pohledu se tam udělal/vybrousil malý schodek.
Děkuji za reakce…
Zdravím, mám dotaz. Mám rám se středovým složením pressfit 86,5×41mm. K tomu jsou Campagnolo kliky. Jak je do rámu dostat? Musím použít tenhle adaptér? https://www.kupkolo.cz/…x-41_z93927/ S tím, že z misek vyjmu ložiska a dám je sem. Případně, jak jinak to vyřešit? Díky.
Ahoj, praskla mi leva miska na pressfit 92. Nemate nekdo nadbytecnou ze stareho stredu? Nechce se mi to menit cele, ale nikde jsem nevidel prodavat jen misku
Ahoj, mám Stumpjuper HT Carbon Comp - viz. profil. Je tam nalisový střed SRAM BB30/PF30. Kliky SRAM 2200 krátká osa - tyto.
Existuje možnost tam dát nějaký lepší střed např. typu PRAXIS (šroubovací)? Pokud ano, jaký přesně?
Ahoj, půjdou kliky SRAM S350-1 (je k nim GXP střed s miskama na závit) použít na rám s BB86? Bude stačit koupit Press-Fit GXP pro BB86?
Ahoj,
zeptám se tady, nebudu zakládat nové téma.
Na kole mám domek pro press fit, rozměr 41x92. Kliky mám SLX 7000, průměr 24. Momentálně tam mám klasiku střed, xt, plastový. Teď jsem narazil na tento: https://www.koloshop.cz/press-fit/Sram-GXP-BB92-PRESS-FIT-stredove-misky-MTB.html
Otázka zní co znamená Sram GXP osa a jestli by šel tento střed použít i na kliky co mám - SLX 7000 průměr 24. Celkem se mi líbí, že jdou vidět ložiska, nejsou tam žádné zbytečné krytky apd…
Díky za odpověď
je ten zvuk cajk? Docela to drhne a když roztočím kliky na volno tak se za chvíli vlivem drhnutí zastaví. Hlavně mě sere ten zvuk. Dá se stím něco dělat?
Oživím to zde, potřebuji radu. Budu mít pressfit složení 89.5-92mm Shimano XT, kliky na to přijdou boostové SLX 7120, pohon 1x12, zadní náboj 148x12, takže řetězová linka 55mm. Otázka je mám nalisovat středové složení s rozměrem 89.5mm a nebo dát podložku a zvolit šíři 92mm?
Díky