mám karbonové kolo , zajíždí mi sedlovka takže potřebuju utáhnout objímku , jenže se bojím abych to nepřehnal a nepraskl mi tam karbon. Já si myslím že by to přetažením rupnout mohlo , známý zase tvrdí že ne , že se to opře o hliníkovou sedlovku a nemá to jak prasknout ...verdikt ?
A teď ten problém - má se to utahovat na 4-5 Nm , jenže já nemám momenťák , respektive mám ale s velkým rozsahem.
Takže dvě otázky
Může to rupnout ?
Existuje způsob jak to utáhnout bez klíče ? Asi blbej nápad: napadlo mě to třeba tlačit váhou ? Když vezmu 10 cm imbus a váha mi ukáže 4 kg tak je to správně , ne ?
Nebo se vykašlat na vymejšlení nesmyslů a jít kupovat momenťák ? Stejně bude potřeba často...
Může to prasknout. Otázkou je, jestli dřív praskne rám, nebo serveš šroub na objímce. :)
Každej správnej mechanik má momenťák vestavěnej v ruce. :) Tou váhou by to teoreticky šlo, prakticky by to byla zajímavá podívaná.
Momenťák se hodí vždycky. Pokud nemáš, můžeš koupit i montážní/adhezivní pastu na montáž karbonových dílů. Nebo vyrobit její "samodomo ghetto style" variantu - vazelína + zubní pasta v poměru 1:2. :) (Plně funkční, je to v podstatě to samý, akorát pasta na zuby má jemnější částice.)
Momenťák koupen , ani to nebolelo :) Měl jsem to nedotažený , cca 2 ...tak ještě aby to nezajíždělo , a to jsem se tak bál.
Když už jsem si tohle téma založil ještě se na pár věcí zeptám - s karbonem předchozí zkušenost nemám , takže dvakrát měřím jednou řežu. Utahuju podle toho co je napsáno na objímce - ale nemůže se to lišit podle toho jaká objímka tam zrovna je tzn. že maximální povolený moment pro rám je někde v manuálu , nebo se to utahuje podle toho na objímce ?
Jen ještě tak informativní abych věděl jak se karbon chová - Pokud bych to teda opravdu přetáhl tak to praskne hned v tu chvíli kdy už je to moc , nebo až při namáháním jízdou ?
A do třetice - musí být objímka nasazená na milimetr přesně svojí "dírou" na díře v rámu ?
Jen se chci trochu ujistit i když už je to snad v cajku :)
Doporucuji montazni pastu na karbon, chrani a zaroven zvysuje treni tak ze neni potreba to tak utahovat, ja jsem napriklad montazni pastu mnel u kola kdyz jsem ho kupoval.
Zasílání zajímavých akcí a novinek e-mailemZasílání zajímavých akcí a novinek e-mailemZasílání dárků a možností výhodnějšího nákupuZasílání Akce týdne
Vyber si, prosím, o které informace máš zájem:
Jednou za týden/měsíc posíláme souhrn toho, co je na MTBIKERu nového. Nikdy neposíláme reklamu ani jiný spam.
K narozeninám a svátku Ti budeme posílat drobný dáreček s možnostmi výhodnějšího nákupu a občas posíláme e-mail s akcemi na zboží, které by Tě mohlo zajímat.
Jednou týdně posíláme souhrn naší Akce týdne a občas posíláme e-mail o speciálních akcích a novinkách v našem e-shopu.
Dávám společnosti MTBIKER community s.r.o., se sídlem 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, souhlas k zasílání bezplatných informací podle specifikace uvedené výše a se zpracováním mých osobních údajů pro tento účel. Můj souhlas je dobrovolný a beru na vědomí, že mám právo jej kdykoli odvolat v sekci Nastavení e-mailů. Zároveň potvrzuji, že jsem se seznámil(a) s informacemi v sekci Ochrana soukromí a osobních údajů.
check_circle
error
MTBIKER používá cookies
Soubory cookies používáme na zabezpečení funkčnosti webu a na personalizaci obsahu. S Tvým souhlasem je budeme používat k měření užívání webové stránky, k personalizaci a na zobrazení relevantních reklam a informací. Pokud nám udělíš souhlas, můžeš ho zrušit nebo můžeš změnit své preference v sekci Nastavení cookies. Pokud nesouhlasíš s ukládáním cookies, můžeš je odmítnout. Víc o cookies si můžeš přečíst v sekci Ochrana soukromí a osobních údajů.
kup si momenťák...........
Kup kvalitni pastu na karbon k tomu pridej jednorazovej momentak na 5nm, stejne ho budes potrebovat i na predstavec a riditka.
V první řadě si kup a pastu, momenťák nebudeš možná ani potřebovat.
Prasknout to muze :-) Kup si momentak a i tak neutahuj na maximalni moment. Ja utahuju vzdycky o cca 10% min.
4-5N na metru takže na 10cm je to 40-50N tedy 4-5kg klidně to tak udělej, možná to bude přesnější než momenťáky
-může, mám nepříjemnou zkušenost
-kup momentový klíč, na karbon se hodí
-kup i pastu na montáž karbonových dílů, nemusíš tak dodržovat utahovací momenty a můžeš jít níž a šetřit tak díly
Osobně podle citu utahuji vždy méně než momenťák.
Každopádně investice do momenťáku je pár korun a máš klidný spaní...Takže bych neřešil.
Kup momentak. Da se koupit kalibrovany jen na 5 nm za par stovek.
A kup jeste pastu pro zvyseni treciho odporu. Ted nevim jak se to jmenue:)
Momenťák koupen , ani to nebolelo :) Měl jsem to nedotažený , cca 2 ...tak ještě aby to nezajíždělo , a to jsem se tak bál.
Když už jsem si tohle téma založil ještě se na pár věcí zeptám - s karbonem předchozí zkušenost nemám , takže dvakrát měřím jednou řežu. Utahuju podle toho co je napsáno na objímce - ale nemůže se to lišit podle toho jaká objímka tam zrovna je tzn. že maximální povolený moment pro rám je někde v manuálu , nebo se to utahuje podle toho na objímce ?
Jen ještě tak informativní abych věděl jak se karbon chová - Pokud bych to teda opravdu přetáhl tak to praskne hned v tu chvíli kdy už je to moc , nebo až při namáháním jízdou ?
A do třetice - musí být objímka nasazená na milimetr přesně svojí "dírou" na díře v rámu ?
Jen se chci trochu ujistit i když už je to snad v cajku :)
Doporucuji montazni pastu na karbon, chrani a zaroven zvysuje treni tak ze neni potreba to tak utahovat, ja jsem napriklad montazni pastu mnel u kola kdyz jsem ho kupoval.
Napr. tadle
https://www.kupkolo.cz/montazni-vazelina-tacx-karbon-tuba-t4765-80g_z3849/