Výroba vlastních rámů - TIG, pájení, materiál, rady, ...
Na popud Cavendishe zakládám toto vlákno.
Měli bychom se zde věnovat předávání zkušeností s vlastní výrobou rámů.
Vzhledem k dostupnosti materiálu a potřebnému technickému vybavení předpokládám, že se převážně bude jednat o oceláčky, nicméně nezavrhuji ani jiné materiály.
Takže dotazy ohledně nastavení TIGu, zajištění materiálu, problémy při výrobě a pod. můžeme konzultovat v tomto vlákně.
Prosím, držte se tématu.
*Stavba kola začíná od hromady trubek a dá se nazvat skutečným projektem. Sestavení kola z nakoupených dílů není stavba, ale montáž!
budu na svým rámu předělávat zadní stavbu, aby se tam vešly 29" pláště. Máte nějaký speciální přípravky na zajištění správnýho umístění patek vůči středu, aby kolo bylo vystředěný a dokonale svislý? Celorámová stolice, ve který jsem ten rám vyráběl, se u zadní stavby moc neosvědčila, tak si řikám, že na zadky udělám stolici zvlášť.
Kde lze sehnat výkresy toho, jak má být zkonstruované například postmount uchycení brzdy, rozměry pro domek BSA středu, hlavové trubky pro tappered vydlice, apod...
Ideálně jestli je někde nějaký souhrný zdroj aktuálních standartů.
Zdravím všechny, koncem minulého roku jsem se konecene rozhoupal, a zacal s projektem ocelacka, ktereho bych si chtel i sam spajet. No je to celkem beh na dlouhou trat, ale lepsi nez cucet po vecerech na telku a valet se na gauci :-). Navrh uz mam celkem odladeny, ale narazil jsem na dilema a rikal jsem si, ze by jste mi s nim mohli pomoci. Tak tedy k veci. Spojeni trubek bych chtel udelat do vnitrnich mufen (mufna pujde dovnitr do trubky) a nasledne spajet stribrnou pajkou. Jde ale o to, ze nevim jakou udelat delku vsunuti do te trubky, aby ten spoj byl dostatecne pevny a zaroven pajka zatekla vsude. Ohledne pevnosti mi selsky rozum říká 1.5x průměr trubky, to u spodni ramove trubky vychází na cca 50mm (O.D 35mm) a prijde mi to dost. Na netu jsem nasel jen delky pro medene trubky (topeni, voda), kde byl doporuceny spoj 7mm (do DN40), pro plyn to vychazi vic. Nasel jsem i vzorecek na vypocet, ale opet delka spoje vychazela do 10mm. Nemate nekdo s pajenim ramu do mufen zkusenosti, kazda rada vitana. Moc diky.
Tak jsem při nočním svařování zjistil, že takové věci musím dělat v brýlích. Už jsem fakt starý cokot. Na hodně krátké vzdálenosti už vážně nevidím a oblouk je úplně jinde, než si myslím že je......
Hele kluci, mám dotaz. Sem si dneska uvědomil, že když dám kolo nalakovat práškem, tak už na něj pravděpodobně nenacpu objímku, trubka má OD 34,9 a už teď tam jde objímka jen tak tak. Co s tim, nechat ten konec bez laku? Nebude to reznout?
Dnešní finále resuscitace mého prvního 7 let starého rámu, který asi 4 roky ležel v garáži. Odrezil jsem ho kyselinou fosforečnou aka Odrezovač za 80 Kč z Bauhausu. Asi to fakt funguje :) Zbytek už musí vzít písek.
Zdravím pánové, respekt vašim schopnostem a velká záviset z moji strany. Měl bych takový dotaz, našel by se tu někdo vybaven na svařování hliníku? Rad bych zkusil upravit dětský rám na takový lehčí trialacek. Jde mi “pouze” o zkráceni zadní stavby na minimum, čistě uřezaní a svaření dnes asi není problem v zámečnictví domluvit, ale rad bych v první řadě zkusil oslovit odborníky.
Tak jsem dal dokupy retrofit svýho prvního rámu, který jsem před 7 lety vyrobil (foto v profilu). Když vidím výsledek, tak si říkám, že to byl dobrý nápad ho nenechat zreznout někde v koutě :)
Zasílání zajímavých akcí a novinek e-mailemZasílání zajímavých akcí a novinek e-mailemZasílání dárků a možností výhodnějšího nákupuZasílání Akce týdne
Vyber si, prosím, o které informace máš zájem:
Jednou za týden/měsíc posíláme souhrn toho, co je na MTBIKERu nového. Nikdy neposíláme reklamu ani jiný spam.
K narozeninám a svátku Ti budeme posílat drobný dáreček s možnostmi výhodnějšího nákupu a občas posíláme e-mail s akcemi na zboží, které by Tě mohlo zajímat.
Jednou týdně posíláme souhrn naší Akce týdne a občas posíláme e-mail o speciálních akcích a novinkách v našem e-shopu.
Dávám společnosti MTBIKER community s.r.o., se sídlem 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, souhlas k zasílání bezplatných informací podle specifikace uvedené výše a se zpracováním mých osobních údajů pro tento účel. Můj souhlas je dobrovolný a beru na vědomí, že mám právo jej kdykoli odvolat v sekci Nastavení e-mailů. Zároveň potvrzuji, že jsem se seznámil(a) s informacemi v sekci Ochrana soukromí a osobních údajů.
check_circle
error
MTBIKER používá cookies
Soubory cookies používáme na zabezpečení funkčnosti webu a na personalizaci obsahu. S Tvým souhlasem je budeme používat k měření užívání webové stránky, k personalizaci a na zobrazení relevantních reklam a informací. Pokud nám udělíš souhlas, můžeš ho zrušit nebo můžeš změnit své preference v sekci Nastavení cookies. Pokud nesouhlasíš s ukládáním cookies, můžeš je odmítnout. Víc o cookies si můžeš přečíst v sekci Ochrana soukromí a osobních údajů.
Pánové, kde kupujete trubky? Máte nějaký ověřený zdroj na Reynolds, Columbus a Dedda? Díky
Pánové,
budu na svým rámu předělávat zadní stavbu, aby se tam vešly 29" pláště. Máte nějaký speciální přípravky na zajištění správnýho umístění patek vůči středu, aby kolo bylo vystředěný a dokonale svislý? Celorámová stolice, ve který jsem ten rám vyráběl, se u zadní stavby moc neosvědčila, tak si řikám, že na zadky udělám stolici zvlášť.
Muzu poprosit o radu zkusene?
Kdybych - ciste teoreticky - zvazoval neco takovyho, co vidite na fotkach, jakymu typu zpevneni hlavy dat prednost?
A tez se - opet ciste teoreticky - nabizi material: bud 4130 Chromoly (double butted) za 550dolaru nebo Reynolds 725 o necely kilo vic?
Dik
Trubky se loudaji nekde v Juesej, tak jsem si zatim pripravil aspon BB. Kritiku stylu odmitam, casem mozna vysvetlim, proc to tak je :-)
.
Zdravím všechny a prima vlákno...
Kde lze sehnat výkresy toho, jak má být zkonstruované například postmount uchycení brzdy, rozměry pro domek BSA středu, hlavové trubky pro tappered vydlice, apod...
Ideálně jestli je někde nějaký souhrný zdroj aktuálních standartů.
Děkuji za odpověď.
Krůček dál.
Tak jsem předělal rám na větší kola (na fotce 27,5 x 2,8"), ale obávám se, že to stejně bude drncat:)
Prvni pokus o strojni opracovani napojeni trubek.
Zdravím všechny, koncem minulého roku jsem se konecene rozhoupal, a zacal s projektem ocelacka, ktereho bych si chtel i sam spajet. No je to celkem beh na dlouhou trat, ale lepsi nez cucet po vecerech na telku a valet se na gauci :-). Navrh uz mam celkem odladeny, ale narazil jsem na dilema a rikal jsem si, ze by jste mi s nim mohli pomoci. Tak tedy k veci. Spojeni trubek bych chtel udelat do vnitrnich mufen (mufna pujde dovnitr do trubky) a nasledne spajet stribrnou pajkou. Jde ale o to, ze nevim jakou udelat delku vsunuti do te trubky, aby ten spoj byl dostatecne pevny a zaroven pajka zatekla vsude. Ohledne pevnosti mi selsky rozum říká 1.5x průměr trubky, to u spodni ramove trubky vychází na cca 50mm (O.D 35mm) a prijde mi to dost. Na netu jsem nasel jen delky pro medene trubky (topeni, voda), kde byl doporuceny spoj 7mm (do DN40), pro plyn to vychazi vic. Nasel jsem i vzorecek na vypocet, ale opet delka spoje vychazela do 10mm. Nemate nekdo s pajenim ramu do mufen zkusenosti, kazda rada vitana. Moc diky.
Tak jsem při nočním svařování zjistil, že takové věci musím dělat v brýlích. Už jsem fakt starý cokot. Na hodně krátké vzdálenosti už vážně nevidím a oblouk je úplně jinde, než si myslím že je......
Zase kousek dal. Jeste nemam drzaky kabelaze, ale snad pristi tyden.
Hele kluci, mám dotaz. Sem si dneska uvědomil, že když dám kolo nalakovat práškem, tak už na něj pravděpodobně nenacpu objímku, trubka má OD 34,9 a už teď tam jde objímka jen tak tak. Co s tim, nechat ten konec bez laku? Nebude to reznout?
Pročs mi jako zatajil, že tohle vlákno existuje? :D
Nevím, že by zde bylo vlákno o stavbě karbonových rámů, takže to dám sem: PIETRO CATT.
Naše vlastní karbonové trubky z kombinace high-strength a high-modulus karbonu. Pro 26´´ kola.
Vlastnoruční lak fluo yellow - red.
více na https://www.facebook.com/PietroBikes
Richard
Dnešní finále resuscitace mého prvního 7 let starého rámu, který asi 4 roky ležel v garáži. Odrezil jsem ho kyselinou fosforečnou aka Odrezovač za 80 Kč z Bauhausu. Asi to fakt funguje :) Zbytek už musí vzít písek.
OBJEDNÁVKA!!!
Guys, tento týden objednávám že Ceeway, tak kdybyste chtěli nějaký matroš, dejte vědět.
Zdravím pánové, respekt vašim schopnostem a velká záviset z moji strany. Měl bych takový dotaz, našel by se tu někdo vybaven na svařování hliníku? Rad bych zkusil upravit dětský rám na takový lehčí trialacek. Jde mi “pouze” o zkráceni zadní stavby na minimum, čistě uřezaní a svaření dnes asi není problem v zámečnictví domluvit, ale rad bych v první řadě zkusil oslovit odborníky.
Tak jsem dal dokupy retrofit svýho prvního rámu, který jsem před 7 lety vyrobil (foto v profilu). Když vidím výsledek, tak si říkám, že to byl dobrý nápad ho nenechat zreznout někde v koutě :)
Tak to by byl jeden zachráněný Taiwanomeričan ;)