BOA systém - zkušenosti
Má to několik specifik.
Mám Lake s upínacím kolečkem vzadu a lankem vedoucím kolem kotníku. Výhodu to má v rychlém nazutí a třeba v dobré dostupnosti pod návleky – není problém návlek nadzvednout a utáhnout.
A teď specifika – nedá se lehce povolit třeba o jedno cvaknutí zpátky – pokud botu přetáhneš, tak musíš kolečko nadzvednout, tím se povolí napětí lanka, ale pak zase přitahuješ od začátku.
Nemůžeš si regulovat upnutí v jednotlivých místech nártu.
Po nazutí je dobré pořádně zatáhnout za jazyk směrem od nártu aby se tretra stáhla v dolní části a pak dotáhnout – pokud to neuděláš, tak budeš muset po krátké jízdě botu dotáhnout.
V neposlední řadě je nutné precizně volit velikost. Pokud zvolíš volnou tretru a budeš to dohánět utažením lanka, tak to může být nepříjemné kolem těch kotníků – samozřejmě odpadá u systému, u kterých lanko vede jen nad nártem.
ja to znam ..ale Speslacky Boa..nemusis vytahovat,otacis jen doleva a do prava.
Díky za postřehy.
Co jsem četl recenzi MX170, tak určitou volnost paty třeba při běhu tam popisují jako vlastnost, která se vyskytuje i při zvolení správné velikost. Jinak tam popisují určitou nerovnoměrnost dotažení, která ale po pár metrech v pedálech mizí. Což vlastně píšeš i ty.
Nečti tolik Velo :-)
S tím utažením je ti prostě jen o tom, najít si ten správný fígl, pak už za jízdy není co dotahovat.
S tou patou je to pravda. Je to dáno tím, že když si boty stáhneš pohodlně a máš tam nějakou vůli, tak se pak při chůzi přirozeně bota stáhne tam, kde je nejmenší tlak (tedy v dolní části, a tam kde působí tlak největší (u kotníku), to trochu povolí a pak se to má tendenci vyzouvat.
A ano, mám MX 170 v širší variantě – moc pohodlná bota, která je opravdu široká.
Však potvrzuješ to, co oni píší, takže blahoslaveno buď Velo. (: Jinde jsem žádný test nenašel, vyjma pár názoru na mtbr a jednoho cyklokrosového serveru.
poslední komentář: 13. 8. 2026 o 9:42