Bundy Tilak
Opět oživuji:
Už sem si vyjasnil co chci a tak si jdu pro další radu - mimochodem díky k nasměrování k polartecu alpha od DA - na hory totální perda od -15 do + 15°C - mám v ní už nachozeno asi 400 km a neměnil bych - pokud není počasí na triko, tak v ní chodím takřka stále.
Jelikož mám plno různých funkčních tílek, trik, merin, tenkých mikin atd tak se chci vydat cestou vrstvení.
Což znamená, že potřebuji tenkou, lehkou, prodyšnou (kolo+kopce) nepromok, neprofuk bundu co bude dobře sbalitelná do malého balíčku do batohu. Potřebuji, aby byla ,,univerzální" jak pro turistiku, tak hlavně kolo. Výše pár lidí doporučovalo Montane Minumus Jacket - vcelku se mi zamlouvá, ale zajímá mě jestli je nějaká podobná alternativa do cca 3500 Kč. Co odolnost pod bágly, křoví na kole?
Celkem jistě vím, že chci aby byla lehká a asi i bez membrány, kvůli jednodušší údržbě - prostě vyperu a hotovo.
Takže někdo názor k té odolnosti, případně jiný tip na jinou lehkou bundu?
EDIT: na https://www.zajo.net/cz mají slušné slevy 70%
Mám tu Montane, zelenou, kupováno někdy na jaře 2018.
Původně jsem to kupoval na Míle, bunda do deště. Požadavky lehká bunda s velkou odolností proti dešti a aby to něco udýchalo. Nakonec jsme se rozhodoval mezi Montane Minimus Jacket a Endura MTR Shell, v té době cenově srovnatelné. Pro Montane rozhodlo to, že na Enduru jsem byla na pomezí velikostí L a XL a pak to, že ta Endura je víceméně jednoúčelová bunda na kolo.
Montane mě sedla, je trochu plandavější, ale za mě OK. Co mě po těch letech vadí je nesbalitelná kapuca (ano, dokážu ji sbalit a udělat z ní límeček, ale není to ono. A pak, že šustí. Na kole to nevadí, ale když jsem ji vzal na běh, tak mě to "rušilo".
Jinak ji beru na kolo, výlety, i s batohem a zatím OK. Jako nosit na tom větší batoh delší dobu, tak to zničíš, ale to není problém bundy, ale vlastnost materiálu.
Kolikrát jsme projel roštím a bunda drží. Takže výdrž za mě v pohodě.
Mam ji od lonskeho leta na doporuceni tu z fora (napr. user Lister). Na kole jsem v ni jeste nejel, ale mam v ni odchozeno nekolik celodennich zimnich vyletu s lehcim batohem vcetne bezek (udychat to zvladla bez problemu), tak i po meste v desti (nepromokla). Material je samo tenky, kdyz blbe chytnes vetev, tak to asi roztrhnes. Na druhou stranu, nikdy se mi to nestalo ani u pertexky, ale nahoda je blbec.
A kdyz jsme u toho Polartec Alpha,pred dvema mesici jsem koupil sobe i zene Marmot Alpha 60 a taky pecka. Krasne dycha, neprofoukne, a par lehcich mrholeni jsem v tom taky ustal bez ztraty kyticky. Tesil jsem se, ze ji ted poradne testnu v Beskydech, ale vladni narizeni o omezeni pohybu nam prekazilo plany.
Ta vypadá zajímavě, ale membrána vzhledem k údržně mě trochu odrazuje.
BTW: já v alphě ustál krom lehčích dešťů i několik ,,sněhových bouří" naposledy v úterý na Lysé, kdy napadlo během hodiny zhruba 10 cm, níže už spíš sníh s deštěm a sucho. Ten Pertex vždy vypadá, že musí protéct, ale zatím vždy sucho (jasně na delší stání na dešti to není, ale tu cca půl hodinu, kdy se mi nechtělo zastavovat a dávat nepromok bundu to vydrželo).
Essence jsem ti mozna radil i ja. Mam ji taky.
Jinak ji mam cca 2 roky a ted mi pod popruhama 20L baglu poprvy protekla... Tak uvidim, jestli uz je v hajzlu anebo to proste nedala - delka deste vs. bagl...
No to Zajo mě taky zajímá. Za normální ceny to bylo mimo, ale tahle cenová politika už je docela přijatelná. :-)
Tak ZAJO ty původní udávané ceny co jsou na eshopu byli v reálu před slevou zcela jinde klasický marketingový trik jak přilákat zákazníka na super slevu a ono to není víc než 15-20 %.
Ja vím, že tam slevy byly, ale menší, a ta udávaná cena byla kdysi +- reálná, co si tak letmě pamatuji... :-D
Taky si myslím, že ceny před slevou baj oko sedí, ale je pravda, že je moc nesleduji, protože mi přišly (na slováky) drazí. Nevím co tam je teď, ale včera sem koukal, a byly tam celkem zajímavé věci se slušnou cenovkou, ale všeho mám po***** jen tu bundu potřebuji a to tam je zrovna prd :D
Přesně tak. zaznamenal jsem je pár let zpátky, a ty ceny byly hodně nelidové, tak jsem to potom už tak moc nesledoval. ale ty top bundy teď vypadají celkem schůdně. :-)
Marketing to samozrejme je, ale oni ty ceny neprezentuji jako puvodni cenu daneho produktu, ale jako beznou cenu srovnatelneho/konkurencniho produktu na trhu.
Za tu "sedou" vysokou cenu ty jejich veci nikdy nenabizeli.
Ještě někdo má nějakou další variantu bundy?
Forester, kamaro: jak bundu ošetřujete? Měl sem za to, že to bude stačit jen prát na 30°C, ale teď sem se někde dočetl, že by se to mělo sem tam ošetřit zevnitř DWR sprejem (na odolnost proti vodě).
Zevnitř raději ne... Spíš z venku. :-)
Tilak doporučuje prát na 30, a pak nechat dosušit v sušičce, nebo přežehlit přes ručník. Někdo tu psal, že bundu do sucha vyfenuje. Tím by se mělo znovu vytvrdit DWR. Časem se samozřejmě vypere, takže pak po vysušení nastřikat DWR, ale to už moc dlouho nevydrží.
tak tak, hlavne ne zevnitr:)
Susicka nebo zehlicka udajne pomuze. Ja vzdy fenoval a stejne to stoji za h... :(
Proste, jakmile se smeje ta tovarni impregnace, tak to uz clovek nikdy poradne neobnovi..
Bohuzel novy modely hadru, tak tam ta impregnace vydrzi o dost min. Prikladam to k novym vyrobnim eko vyrobnim procesum...
Na obnovu DWR mi pomohlo vyprání v nějakém přípravku od Grangers. Přišlo mi, že jsem se tím dostal takřka na stav hned po koupi (bylo to teda u softshellky, takže ani ten původní stav nebyl úplná nepromokavost :) ).
jo dobrý postřeh :D
Mám nějaký doporučený gel na praní. Takže dle používání jednou za čas vyperu, zase tak moc se s tím nese.u. Slouží mě, ne já ji :-).
Pertes shield jako matroš na záložní bundu ok. Mrkni ještě sem, trochu veselejší barva za lepší peníz:) https://www.4camping.cz/p/panska-bunda-outdoor-research-men-s-helium-ii-jacket/#245935
Potřebuji stejně větší. U té Montane to vychází na XXL (já: hrudník 105, pas 97 cm).
V podstatě se rozhoduji už jen mezi Montane Minimus jacket - kde mi vyhovuje černá barva a vychytaná kapuce hlavně na turistiku na druhou stranu Marmot Essence Jacket má papírově o dost lepší prodyšnost (47k vs. 20k u Montane), což bych asi jako hodně potící člověk měl poznat. Na výběr z barev (žlutou na kolo nechci) a velikostí u Marmot už to tak slavné bohužel není.
Na hrudník 105 potřebuješ XXL:-o Mě stačí L, ale v pse mám pravda trochu míň.
Prodyšnost neřeš. Ty čísla jsou cucprst, rozhodně to není přímá úměra. Když se budeš hýbat, je to prostě lepší igelit.
No u té Montane to vychází na XXL podle tabulky. A to ještě s odrenyma ušima.
Lepšího igelitu se právě bojím, ten už mám.
Essence dejcha velmi slusne, nicmene zas ma jen 10m vodniho sloupce a to je proste nekdy malo:(
No tak co vozíš ty nebo co bys doporučil jako místní guru? Ta montane se mi líbí tím, že je celkem univerzální co se týče použití kolo/turistika, ale bydlím v beskydech a bojím se, že mě to na kole neudýchá - teď mám nějakou endruru (už asi 4, 5 roků, tehdy stála cca 4k a tuším, že u ní taky deklarovali prodyšnost kolem těch 20k), ale je to skleník jak hovado - ale pravda taky je 2x těžší - cca 400g.
Trochu aktivní pohyb neudýchá žádná membrána, natož zátěr, tak aby ses dřív nebo později nekoupal ve vlastní šťávě. A jestli někdo tvrdí opak, tak kecá:)
Vylozene kolo cileme neudycha ani obycejna pertexka, natoz neco, co nepropusti dest. Ten Marmot Essence mam kvuli tomu, kdyz vyrazim na 2-3 dny, a hrozi tam nejaky dest. Jinak se to snazim objezdit (bez deste a dle teploty) ve veste, pertexce, nebo pak uz zimni cyklobunde. Zazraky se proste nekonaji.
Na kolo ta Essence bude vhodnejsi, tam nepotrebujes takovou vodeodolnost... Ja ji mam normalne jako zalozni ultralight bundu na treking... Tak tam trpi vic...
Ale jinak jak tu nekdo zminoval, kdyz clovek maka v kopci, tak se zaparis snad uplne ve svem...
Endura jednu chvili dost kecala, co se tyka parametru, jak si vybavuju...
Pokud neprší, tak je blbost v takové bundě jezdit, prostě to membránová bunda neudychá. To je lepší jen nějaký neprofuk bez membrány (nově jsem koupil v dekáči a zatím se mi moc líbí, ale mám ji jen chvíli - https://www.decathlon.cz/bunda-wind-trail-seda--id_8556432.html ) A pokud prší tak, že je to na membránovou bundu, tak už je celkem jedno jestli se v tom i spotím. V takovém dešti se tam vždy někudy trocha vody dostane, ale nejsme z cukru, že ano...
V ten okamžik spíše chráním suché věci v batohu.
Tolik peněz, to já investoval méně: https://www.decathlon.cz/bunda-s-kapuci-run-wind-modra--id_8504182.html :-)
Neprofuk vrstvu vyřešenou mám, jde mi jen o déšť, To že v bundě tohoto typu je hloupost jezdit pokud neprší mi je naprosto jasné.
Hele, žádná membránovka, která odolá dešti, aktivní pohyb neudýchá, prostě se voda nakondenzuje uvnitř, a když je nefunkčí DWR, tak i promočí z veku, ucpou se póry a je z toho igelit...
Já bych to zas tak jednoduše neviděl. Ano, do kopce to samozřejmě bunda neudýchá, ale zároveň drží teplé mikroklima, i když člověk zastaví, nebo jede menší intenzitu, takže pokud je dobře navrstvený pod tím neprochladne a bunda to postupně odtáhne ven.
Když jedu na pohodu, tak to jde, ale na horách už jedu celkem na doraz a potím se festovně, mezi 5 a 10°C mi stačí tenké termotriko a ActiveShellka, za jízdy se cítím fajn, ale triko prochcané, když zastavím, zmrznu, v čemkoliv navíc se potím jak kúň a bude to durch taky...
To že budu (do kopce) spoceny vždy taky chápu - ale samozřejmě čím méně tím lépe. Akorát chci znát názory ostatních jak za ty prachy vytriskat co nejvíc ,,komfortu''.
Hodně záleží, jak se potíš, já třeba při čemkoliv, co je náročnější, než běžná chůze po rovině, když jdu svižnějším krokem, tak už ze mně leje a je jedno, co mám na sobě...
Potím se dost, ale zase ne tak, že by ze mě lilo při svižnější chůzi. Objednal sem montane a uvidím.
Díky všem co pomohli.
Mě se na ní líbila ta miniaturní velikost po sbalení a střih, odvětrání v podpaží a díry na palce. Celá jde pěkně sbalit do té náprsní kapsy. Každopádně tuto bundu mám na sobě daleko častěji než Montane Minimus Jacket - resp. tu jsem použil jednou, možná dvakrát - na zimu mám jiné oblečení a zatím se mi ještě nepodařilo zmoknout.
super, diky za tip... Kolik to vazi?
Na webu píšou 96g, ale mají tu váhu trochu cinknutou (je zvláštní, že všichni tu váhu mají cinknutou směrem dolů). Na fotkách porovnání s Montane Minimus Jacket.
dik....
Ja teda kdyz se mrknu na ty detaily siti, co jsou na fotkach, tak je to prasarna... ale zas co by za ty prachy clovek chtel...
Asi do ni skocim, chtel jsem neco lehkeho, ale davat za obycejnou pertexku 15 stovek, to nehodlam akceptovat... Tohle bude fungovat stejne...
poslední komentář: 13. 8. 2026 o 9:42