Cyklostezka Bečva - od soutoku k soutoku

Vymýšlíte, kam na kole na výlet nebo na dovolenou, ale nemáte rádi kopce? Nebo máte malé děti a rádi byste se projeli i s nimi? Cyklostezka Bečva pro vás bude to pravé.

Od soutoku k soutoku, to zní dost zvláštně. Člověk by čekal třeba od pramene, ale takhle… v tomhle případě je to ale možné, protože řeka Bečva vzniká soutokem Rožnovské a Vsetínské Bečvy ve Valašském Meziříčí. A o zhruba 60 km dál se za Troubkami stává součástí řeky Moravy. Takže opravdu, od soutoku k soutoku. A kdo by chtěl od pramene, může taky. Ve Valmezu se totiž cyklostezka Bečva dělí na dvě další, z nichž každá vede údolím jedné Bečvy. O těch ale až jindy.

A proč se vydat právě na výlet okolo Bečvy? Cyklostezka je v tomto úseku vedena prakticky stále mimo silnice, skoro pořád po asfaltu, vine se okolo řeky, můžete okukovat její zákoutí, dají se pozorovat čápi a místy i volavky. Cestou je několik měst, která stojí za vidění, mnoho občerstvovaček a atrakcí pro děti. A hlavně - pokud si trasu naplánujete jednosměrně s přiblížením vlakem, pojedete celou cestu z kopce. Tak čtěte dál, ať víte, na co se těšit.

Soutok Rožnovské a Vsetínské Bečvy
My dnes začneme právě ve Valašském Meziříčí, a to u soutoku obou Bečev. Pokud byste do Valmezu přijeli vlakem, je to kousek od nádraží. Celý den pojedeme po cyklostezce Bečva, která má číslo 50 a hned první úsek naznačí, jak to bude vypadat většinu cesty - cyklostezka bez aut, která vede podél řeky v příjemném stínku.
Ve štěrkáčích se dá i koupat, takže pokud vyrážíte v parném létě, plavky s sebou.

V Juřince si můžete vybrat, jestli jet vpravo nebo vlevo, cyklostezka tady má dvě větve a obě se sejdou o kousek dál ve Lhotce nad Bečvou (vpravo doporučeno pro rychlíky - je to po silnici, vlevo pro rodiny - okolo Bečvy). Následující kousek sice vede po silnici, ale s minimálním provozem a po cca 4km najedete opět na cyklostezku, kam auta nesmějí.

Cyklostezka
Štěrkáče v HustopečíchŠtěrkáče v Hustopečích

První zajímavé místo na trase jsou Hustopeče (jak jinak než nad Bečvou). Tady pojedete okolo štěrkáčů a narazíte na první občerstvovačku. Ve štěrkáčích se dá i koupat, takže pokud vyrážíte v parném létě, plavky s sebou. Úsek okolo rybníků je asi můj nejoblíbenější. Je to opět hezky ve stínku, koukáte na vodu… celý tento kousek končí jedinou “terénnější” (pokud se tomu tak dá říkat) vložkou - přejezdem přes Bečvu po dřevěných lávkách.


řeka Mostů

...můžete se vydat korzovat po lázeňské kolonádě, ochutnat některý lázeňský pramen...
Od řeky se pak na chvíli vzdálíme a pojedeme přes pole do Skaličky a do Ústí. Tady je hned několik možností občerstvení a u Ústí je dokonce poskládaný plastový pumptrack, kdybyste si chtěli zablbnout. Na cyklostezce se pořád pracuje, v současnosti v tomto úseku nejvíc právě mezi Ústím a Hranicemi. Roste tady most, který umožní přejet zpátky na pravý břeh Bečvy, kde už je cyklostezka vybudovaná a vyhnout se tak kousku po silnici s větším provozem.

u SkaličkyCyklostezka

My se ale každopádně dostáváme do turisticky asi nejzajímavějšího místa na trase - do Teplic nad Bečvou a Hranic. Pokud na chvíli odložíte kola, můžete se vydat korzovat po lázeňské kolonádě, ochutnat některý lázeňský pramen, zchladit se do Zbrašovských aragonitových jeskyní nebo popojít od trasy kousek na kopec a podívat se na Hranickou propast. Průjezd Hranicemi už je nyní také v podstatě hladký, i když i tady se ještě kousek cyklostezky buduje.

A abych nezapomněla - kdo by se chtěl vyřádit víc než na plastovém pumptracku, na okraji Hranic je bikrosová dráha (a u ní další občerstvovačka přímo zaměřená na cyklisty). Nás každopádně čeká další moc hezký kousek okolo řeky až do Týna nad Bečvou. Až vyjedete z lesa, koukněte občas na kopce vlevo na hrad Helfštýn. A komu by se chtělo, ať si k němu vyšlápne, právě z Týna nad Bečvou je to na něj nejblíž.

Cyklistická dálnice pod Helfštýnem
Pokud vás nesežerou komáři, můžete se kochat nebo i vykoupat.
Pokud jedete s menšími dětmi, je cestou několik dětských hřišť, u kterých se dá odpočinout. Mezi ty zajímavější patří třeba to na kraji Týna nad Bečvou u discgolfového hřiště. Nám teď ale bohužel končí stínek a příjemné lesíky. Okolo řeky sice pojedeme stále, prakticky až do Přerova (s výjimkou posledního cca kilometru) nás ale čeká asi dvanáct kilometrů na slunci mezi řekou a poli. V létě tam umí být dost vedro…

Osek
Přerov je za mě asi navigančně nejsložitější část cesty. Navíc tady máte mnoho možností. Odbočit a zajet se vykoupat, okouknout pro změnu místní bikros, zastavit v některé z mnoha občerstvovaček cestou, celou trasu ukončit a zajet na vlak/na nádraží pro auto, nebo se promotat městem a pokračovat dál až k soutoku Bečvy a Moravy. A tam je i náš cíl. Ale pozor. Pokud bylo vedro už před Přerovem, tady to může být ještě horší.

Cyklostezka do Henčlova vede podél silnice a do Troubek potom bočními cestami. Stínku moc není. Z Troubek už zbývá jen přejet nový most a na závěr dodrkocat po červené turistické značce k soutoku. A jsme tady. Pokud vás nesežerou komáři, můžete se kochat nebo i vykoupat. A taky si plácnout - soutok je úplným koncem cyklostezky Bečva, dál už to nejde.


Tato část cyklostezky Bečva určitě stojí za projetí. Ať už jako rodinný výlet, pohodová projížďka nebo součást delší trasy. Odbočit se z ní dá na mnoha místech, stejně jako se dá trasa zkrátit, můžete si jako cíl dát některou památku nebo jinou zajímavost cestou. Nebo vyrazit za koupáním. To už je na vás.

Parametry trasy

  • Určení: jakékoli kolo
  • Náročnost: nízká
  • Kdy vyrazit: kdykoli
  • Povrch: 99% asfalt
  • Délka: 65 km
  • Převýšení: na celé trase nastoupáte cca 100 výškových metrů (a sestoupáte zhruba 300)
  • Mapa
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
ZuzaChol 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Španělsko - Dénia: kolo, výhledy a vůně pomerančů

Španělsko - Dénia: kolo, výhledy a vůně pomerančů

Březnové teploty jsou v našich zeměpisných šířkách dost nepředvídatelné a odsedět si na kole alespoň 3 hodiny tak bylo pro mě nemožné. Ale pak přišla nabídka za pět dvanáct. Jarní soustředění našeho klubu ve španělské Dénii! Vamos!
Když jeden Velký Javorník nestačí…

Když jeden Velký Javorník nestačí…

Byl to velký den nejen pro fanoušky silniční cyklistiky, ale asi pro všechny, kdo tomuto sportu fandí a sledují ho. Ten den náš kraj navštívila hvězda, sice už ne tak zářící, ale pořád hvězda.
Beskydský masakr… radost ze sebezničení

Beskydský masakr… radost ze sebezničení

Rád se toulám po Beskydech na bajku. Ono se to docela nabízí, mám je za rohem, takže stačí párkrát šlápnout a jsem tam. Beskydy poskytují, co se cyklistiky týče, naprosto luxusní podmínky.
keyboard_arrow_up