Cyklo aréna Vysočina: pro každého něco

Viděli jste záběry ze světového poháru horských kol v Novém Městě a říkali jste si, že všechny ty rock gardeny, to je přesně pro vás? Nebo jste si naopak s hrůzou v očích pomysleli, že k takovému místu se radši ani nepřiblížíte? Mám dobrou zprávu pro všechny: v Novém Městě si každý najde to své.

Ale hezky popořadě. Cyklo aréna Vysočina je součástí sportovního areálu v Novém Městě na Moravě už desátým rokem. Jde o singletrailový areál, takže na kopec pěkně za vlastní, ale to vůbec nevadí, i stoupací traily jsou postaveny zábavně.

Dostupnost a zázemí je prakticky ukázkové - díky velkým akcím, které se tady pořádají, disponuje areál velkými parkovišti, bufetem i restaurací, najdete tady půjčovnu kol, servisní místo, ale taky třeba toalety. Častým problémem podobných areálů bývá značení - NMNM ovšem tímto neduhem netrpí, všechny traily i důležité body jsou označeny úplně ukázkově.

Cykloaréna Vysočina

Co se týká obtížnosti, najdete tady všechny myslitelné úrovně. Pokud jste do podobného areálu vyrazili poprvé a nejste si jistí, vezměte to hezky postupně. Začněte stezkou označenou zelenou barvou určenou pro seznámení s jízdou v terénu. Je opravdu jednoduchá (jde o poměrně širokou pěšinu prakticky na rovině) a tyhle 3 km bez problémů projede opravdu každý. Pokud se vám tohle bude líbit, posuňte se o kousek dál na žlutý Mini trail. Je to taková krátká motanice na louce nad hotelem, kde si vyzkoušíte ovládání kola.

Jak to ale na trailech doopravdy vypadá, zjistíte v jejich snadné esenci - fialovém Baby trailu, který se klikatí v lese nad pumtrackem. Tohle už opravdu začíná být zábava. Zatáčky všeho druhu, malé hrby, na kterých se ale dá i hezky poskočit, když to trochu pustíte. Jen pozor, je to trail určený hlavně pro děti, tak je potřeba na ně brát ohled, než se rozdivočíte. No a když na tenhle fialový trail vypustíte děti, budete mít problém je z něj dostat… Navíc mezi nástupy na fialový a zelený trail najdete dost velký asfaltový pumptrack, takže i kdyby jste se nevydali na kopec, dole je zábavy na dlouho.

Cykloaréna Vysočina

Ale teď už k těm trailům, kvůli kterým jsme tady. Stoupací část je pro modrý, oranžový i červený trail stejná a vede od parkoviště směrem na západ. Kousek po cestě a pak šup do lesa. A tam už se klikatí zatáčky, některé dost zavřené, jiné míň, místy se i trošku svezete, zhoupnete, poskočíte… cestou na kopec sice tepovka vyletí, ale je to zábava. Na prvním rozcestí už se můžete rozhodnout, jestli pro začátek modrý nebo červený trail.

Pokud zvolíte snadnější variantu, hezky vás pomotá lesem, je to takové příjemné svezení. Když se vydáte z kopce po červené, tam začíná větší zábava. Trail je nově krásně upravený, se spoustou docela velkých klopenek, vlnek a lavic, které i začátečníkovi dovolí si poskočit. A když to pustíte, poskočíte si docela dost. Za mě osobně je tohle nejvydařenější úsek.

Cykloaréna Vysočina

Červený a modrý trail se zase spojí, a to na velkém rozcestí, kde najdete přístřešek (pokud byste chtěli svačit nebo odpočívat), cedule s mapami (pokud byste nevěděli jak dál) a taky workoutové hřiště (pokud by vám připadalo, že jen jezdit na kole je málo). Na rozcestí se na hřišti ale vyřádí i děti a je fajn si tady oddechnout, než se zase budete soustředit na jízdu.

Dál můžete po modrém nebo červeném, snadnější varianta vás opět provede lesem a pasekami, místy je to hezky houpavá přírodní stezka, ale na některých úsecích je i upravená s vytvarovanými klopenkami, boulemi, menšími skoky a lavicemi. Stačí to víc pustit a od země se odlepí každý. Naopak, při troše opatrnosti je tento trail sjízdný snad pro všechny, nebála bych se na něj vzít ani děti (za mě ty, které umí ovládat aspoň 20” kolo). Jen pozor - je to docela kus cesty (dohromady 9 km), tak nezapomínejte odpočívat, ať nepoleví soustředění.

Cykloaréna Vysočina

Z modrého odbočuje ještě oranžově značený singletrail. Tyto 4 km doporučím všem, kteří mají rádi řekněme původní verzi této zábavy. Žádné vyšejpované klopenky, ale přírodní stezka, sem tam dřevěný mostek, klikatí se to lesem z kopce do kopce. Místy je to teda do kopce docela dost, tak pošetřete síly. No a červený trail? Platí, co jsem psala o předchozím červeném úseku. Klopenky, lavice, boule… spousta zábavy.

A co ty slíbené rock gardeny, které znáte z televize? Ty musíte pohledat na stezkách v lese, protože trať, na které se světový pohár jezdí, není nijak označená. Ale samozřejmě - je to hromada kamení, navíc na vyježděných cestách, takže není až takový problém je objevit, stejně jako další technické pasáže profi tratě. Nebo máte ještě možnost vyzkoušet černý trail směrem na Harusův kopec, tam taky není o kamení nouze. Singletraily v Novém Městě zabaví opravdu každého.
Zdroj fotografií: archiv autorky
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
ZuzaChol 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Singltrek Suchák: pěšinkami okolo kopce a pevností

Singltrek Suchák: pěšinkami okolo kopce a pevností

Zajezdit si po cestičkách v lese, mimo asfalt a turistické trasy, je myslím důvod vynálezu horských kol. Projekt Singltreků může být naším vodítkem v tomto světě, kde každý šlape za své a cestou i něco vidí.
Dream Hall Valašské Klobouky - ideální místo pro freestyle (nejen) v zimě

Dream Hall Valašské Klobouky - ideální místo pro freestyle (nejen) v zimě

Zima byla letos sice velice mírná a většina z nás už zahájila sezónu. Každopádně, pokud zrovna počasí nepřeje, je zde stále možnost indoor ježdění – alespoň toho freestylového.
Adrenalinové centrum Karviná: zajezdit si pod střechou

Adrenalinové centrum Karviná: zajezdit si pod střechou

Nemusíte být pouze příznivci freestylových disciplín abyste navštívili karvinské Adrenalinové centrum.
keyboard_arrow_up