Domácí trenažér - 12 důvodů pro a 6 důvodů proti koupi

Trenažér není pro každého, ale jeho vlastnění nikdy nedalo takový smysl jako teď. Podívejme se na PRO a PROTI.

PRO

1. Počasí

V našich zeměpisných šířkách se, bohužel, nedá jezdit venku celoročně. A právě proto jízdu na trenažéru vnímá spousta lidí jako vhodnou alternativu. Prostě můžete šlapat i když je venku metr sněhu, nebo průtrž mračen. Není to ale jen o počasí a o zimě, ale i kvůli bezpečí a zdraví, přece jen neriskujete pád na mokré cestě.


2. Čas

Určitě budou všichni souhlasit s tím, že nejméně času zabírá trénink doma. Šetřete svůj čas přesunem na jakoukoliv aktivitu. Jste prostě doma. Doma, kde jste z určitých důvodů potřeba, např. kvůli dětem, či domácím mazlíčkům.

3. Kvalita tréninku

Díky příchodu smart trenažérů se dá i na trenažéru trénovat velmi kvalitně. Moderní trenažéry umožňují využití tréninkových programů, o kvalitu se postará i virtuální trenér, který učí watty, frekvenci a vše poctivě sleduje.


4. Posed

Celou dobu trénuji na svém kole, nepřijdu tak o odzkoušenou pozici, jako je tomu např. při použití stacionárního kola. Toto ocení nejen profesionální cyklité. Změna v pozici dokáže potrápit, posunutí posedu byť jen o milimetr dokáže přivodit bolesti.


5. Univerzálnost

Moderní trenažery neřeší jestli jedete na horském nebo silničním kole. Neřeší ani to, jestli jedete na klasické silničce nebo triatlonovém speciálu a už vůbec neřeší, jak máte uchyceno zadní kolo, adaptéry na všechny osy jsou už samozřejmostí. A že by snad mohla vadit délka ramínka přehazky? Tak ani toto vážně není problém.


6. Změna

Stává se i vám, že na podzim přicházíte o chuť jezdit? Není to jen fyzickou únavou, často tomu bývá i stereotypním prostředím ve kterém jezdíte. Moderní trenažéry na takovou únavu mají lék. Můžete si z domácího prostředí zvolit klidně i exotickou trasu. Pokud budete šlapat na trenažéru dost dlouho, pak se spolehněte na to, že zase budete mít hlad na ježdění po trasách, které vám na podzim už nechutnaly.


7. Prostor

Moderní trenažéry už nejsou taková monstra jako dřív. Jde doslova o designové kousky, s důrazem na skladnost. Mnoho trenažérů schováte pod postel nebo do skříně.

8. Hlučnost

Toto je hodně důležité “pro”. Neznám nikoho, kdo by neřešil hlučnost trenažéru. Znám i spoustu úsměvných i méně úsměvných příběhů o “soubojích” trenažerů se sousedy nebo partnery. Moderní trenažéry? Hlučnost je minulostí a soused je zase kámoš, anebo můžete zase šlapat v obýváku a nemusíte čekat na odchod partnera.



9. Zábava

Aktuální nabídka je skutečně pestrá a díky smart interaktivním trenažerům můžete jezdit po reálných tratích, trénovat online s kamarády, nebo využívat propracované workouty a tréninkové plány.


10. Cena

Smart trenažéry nebyly nikdy tak dostupné jako teď. Ne tak dávno začínaly ceny na 20 000 Kč. Dnes jsme na cenovce o dost nižší a v porovnání se vstupným do posilky, anebo na spinning, můžeme najít i ekonomický důvod takové koupě.

11. Efektivita

Už jsem jako druhý důvod proč ano psal časovou úsporu, ale tady dám ještě další důvod proč ano z pohledu časové úspory. Tentokrát v souladu se starým známým příslovím “čas jsou peníze”. V dnešní době spousta lidí pracuje z domu, tzv. “home office,” tak proč nepracovat při šlapání? Máte často online semináře či školení? Mluvíte s lidmi často po telefonu? Vždyť při tom jde šlapat. Já to mám odzkoušeno a můžu to jen doporučit. Prostě šlapejte i v práci.


12. Být mistrem i na trenažeru

Dokonce už i na smart trenažerech se pořádají závody. Proč si tak do své sbírky medailí nedopřát i další medaili, tentokrát ze závodu či šampionátu na smart trenažeru?


PROTI

1. Nuda

Toto bude asi nejčastější důvod proč se na jaro objeví tolik inzerátů na nevyužité trenažéry. Oproti jízdě venku to není až tak zábavné, čas plyne pomaleji. Nudu pomáhají zahnat online závody, řízené tréninky, nebo klidně sledování filmu.

2. Rušení

Výhoda trénování doma je nepopiratelná, no na druhou stranu si musíme uvědomit, že něco slyšet je vždy. Už nemusím rušit souseda, ale rodinu pořád ano. Rodinu taky možná budete obtěžovat svým potem a zápachem.

3. Socializace

Doma nikoho nového nepotkáte, neseznámíte se s nikým novým se společným koníčkem. Toto se vám stane jen venku, nebo na spinningu. A právě trénování ve skupině může být velmi silný faktor. Ale už ani toto nemusí platit. Už jste slyšeli něco o Zwift?


4. Pot

Pot už byl vzpomínaný. Tentokrát ještě dodám, že se pot podepíše i na vybavení. Dres a tretry dostanou zabrat. A pokud pod sebe nedáte podložku, dostane zabrat i podlaha.

5. Trpí kolo

Někteří výrobci přímo uvádí, že jejich kolo není určeno na uchycení do trenažeru. Je pravda, že na rám působí odlišné síly, ale ještě jsem neslyšel o případu, kdy se něco stalo, jako že např. praskl rám. Ale nějaké ultralehké kolo, no kdo ví...

6. Otužování

Celou zimu nevystrčit nos a šlapat jen doma? Není tak náhodou ve hře zdraví, protože se ztratí otužilost? Proto je potřeba se otužovat nebo se alespoň občas projít, proběhnout, nebo vyjet na běžky.


Matematika je jasná, 12 je víc jak 6. A pokud si ani tak nejste jistí zda-li vás to chytne, móda trenažerů je tak silná, že případný prodej na bazaru není problém. No a berte to i jako trénink vůle, ne jen těla. Uvidíme se ve Wattopii.
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
redakcia 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Univerzální výbava - na kolo, do města i na turistiku PR článek

Univerzální výbava - na kolo, do města i na turistiku

Máme rádi univerzálnost a produkty, které využijeme pro většinu outdoorových aktivit. V naší nabídce si určitě vybereš i ty. Nech se inspirovat redakčním výběrem.
Tuning kola - když všechno ostatní už máme PR článek

Tuning kola - když všechno ostatní už máme

Kolo není pouze dopravní prostředek. Je to vášeň, relax, svoboda či únik z reality a zaslouží si „hýčkání a péči“. Například v podobě prémiových komponent.
Výbava do náročných podmínek - bez problémů ve sněhu i blátě PR článek

Výbava do náročných podmínek - bez problémů ve sněhu i blátě

Počasí si z nás dělá poslední týdny dobrý den a zažíváme bláznivé podmínky - sníh, déšť i bláto. Jakou výbavu zvolit do takového počasí?
keyboard_arrow_up