CTM: Novinky pro rok 2021

Hlavní sezonní tah je za námi a vzápětí přijde sezóna nová. Tak jako ostatní výrobci kol, i kluci ze slovenského CTM rozšířili portfolio kol nadcházejícímu období. Hned první kousky vypadají zajímavě specificky i vizuálně a je jasné, že se máme na co těšit.

Novinky jsou především v kategorii MTB a gravel. CTM nabízí kola na rámech z hliníkové slitiny 6061 a mimo novinky jsou v nabídce i přepracované modely.


Trail – novinka s rozumnou cenovkou

Pro následující sezónu si v dílně CTM připravili celoodpružený model s názvem SKAUT se systémem pružení „HORSTLINK“. Tento trail bike představuje vstup do kategorie 29“ celoodpružených kol. SKAUT disponuje moderní geometrií rámu se zdvihy 140/130 mm a vnitřním vedením hadic a bowdenů. Tento model je k dostání ve třech základních specifikacích se srozumitelným odstupňováním, a sice 1.0, 2.0 a 3.0.


Model 1.0 je osazen spolehlivými komponenty, kdy se o řazení s pohonem 1x11 stará Shimano řady Deore s převodníkem s 32 zuby a kazetou o rozsahu 11-51 zubů. Kliky jsou délky 170 mm, odpružení od Suntour XCR34 v Boost verzi s osou 15x110axle. Tlumení obstarává SR Suntour Raidon LO 190x51mm.


Za bezpečí ručí hydraulické brzdy Shimano MT200 v kombinaci s brzdovými kotouči SM-RT10. Ráfky o šíři 25 mm společně s plášti od WTB Trail Boss v rozměru 29x2,4“ zaručují dostatečné pohodlí a trakci v terénu. Cena začíná na zajímavých 33 499 Kč.


Model 2.0 má oproti jedničce ve výbavě vidlici z dílny Rock Shox Recon Silver RL a tlumič Rock Shox Monarch RL. Pohon zajišťuje 12rychlostní Sram SX Eagle s rozsahem kazety 11-51 zubů. Ráfky pak v šíři 29mm zajišťují ještě větší pohodlí. Cenovka je 36 499 Kč.


Model 3.0 je nejvyšším ve své třídě. Vidlici najdeme Rock Shox Recon GOLD RL, DebonAir. Tlumič je stejný jako u dvojky, Rock Shox Monarch RL. Trojka SKAUT už má ve výbavě teleskopickou sedlovku, řazení opět od Shimano Deore v řadě 6100 a 12 převodů s kazetou v rozsahu 10-51 zubů. Kliky už zde najdeme v rozměru 175mm. Brzdy Shimano MT410 s kotouči SM-RT54 jsou účinnou kombinací brždění. Zde je cena 41 499 Kč.


Štěrk, hory, silnice

Pod myšlenkou univerzálního kola si představí každý něco trochu jiného. Ale konstruktéři z CTM v tom mají jasno. Možnost kombinovat silnici s různými povrchy má nabídnout více dobrodružství a umožnit cestování napříč kontinenty. Gravel se jménem KOYUK přichází s některými změnami ve výbavě. Opět je dostupný ve třech specifikacích.


V té nejvyšší 3.0 nám nabídne systém řazení od Shimano GRX 1x11. Převodník se 40 zuby a kazetou o rozsahu 11-42 zubů nabízí nyní příjemné držení rychlosti na každém povrchu. Jistě vás potěší i nové sedlo FIZIK Alpaca Terra nebo zapletená kola Novatec 30.


V nejnižší specifikaci 1.0 přichází změna v osazení brzd – za mechanické kotoučové Tektro MD-C310. Střední dvojka je nyní beze změn. Cenovka gravelu KOYUK za model 1.0 je dostupných 24 490 Kč, model 2.0 31 999 Kč a nejvyšší 3.0 pak 37 999 Kč.

Doba elektrická

V dnešní době pochopitelně nesmí v nabídce chybět také novinka v podobě E-bajku – AREON. Jedná se o „all mountain“ kolo se zadním zdvihem 135 mm a osvědčeným systémem pružení HORSTLINK. Tento nejen víkendový E-MTB je osazen výkonným středovým motorem Bafang M500 s krouticím momentem 90 Nm. Baterie o kapacitě 630 Wh zajistí dostatečně dlouhou zábavu.


Rám je dále osazen vzduchovou vidlicí Suntour XCR34 Air boost – zdvih 140 mm, tlumičem SR Suntour Raidon LO 190x51mm. Řazení má na starost Shimano Deore 1x10 s rozsahem kazety 11-46 zubů. Kliky jsou 170 mm a převodník je se 38 zuby. Ráfky o velikosti 29“, šíře 29 mm s osazením plášti WTB Trail Boss 2,4“ Comp zajistí plynulou jízdu a udrží tu správnou stopu v kterémkoli terénu. Brzdy jsou zde od Shimano MT200 s kotouči SM-RT10M. Cena začíná na 67 999 Kč.


Se změnou v osazení a úspoře necelého půl kilogramu přichází i AREON ve verzi EXPERT. Tento je osazen oproti základnímu modelu pružením od Rock Shox Recon Silver RL, SA, 140mm boost s osou 15x110mm. Tlumení zajišťuje Rock Shox Monarch RL, SA, 190x51mm. Řazení je osazeno moderním systémem 1x11 od Shimano Deore. Kazeta s rozsahem 11-51 zubů nepředstavuje překážku v kterémkoli kopci. Ve výbavě nechybí samozřejmě ani teleskopická sedlovka. Zde je cena 70 999 Kč.


BMX

Na své si od příští sezony přijdou i milovníci nízkých sedel. Freestyle, dirt a BMX najdou příznivci pod názvem POP a pro menší je to model SPRING se 16“ koly.

Pop s 20“ koly je v nabídce ve dvou verzích. Jednou s CRMO (chrom-molybdenovým) rámem, vidlicí, klikami a řídítky. Dále pak ekonomičtější verze na Hi-Ten oceli s téměř totožnými komponenty.

S modelem na CRMO rámu v sériovém osazení jezdí i Adrian Miko, který se stal mistrem Slovenska ve Freestyle BMX. Kola jsou určena především pro začátečníky až středně pokročilé jezdce. Cena je od 7 599 Kč.


Veškeré informace o kterémkoli modelu najdete zde na tomto odkazu nebo se můžete podívat na zfilmovanou verzi CTM novinek pro rok 2021
info
Testy a představení produktů se realizují s produkty a materiály zapůjčenými od dovozce dané značky nebo z MTBIKER shopu. Jejich obsah a závěr je subjektivním názorem autora.
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
redakcia 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Představení: Nový SRAM Flight Attendant – vyždímejte maximum potenciálu

Představení: Nový SRAM Flight Attendant – vyždímejte maximum potenciálu

Automatický systém kontroly odpružení pod názvem Flight Attendant dostal novou verzi, která přináší jeden zásadní rozdíl oproti verzi předchozí.
Unboxing: BMC Fourstroke LT ONE - na traily i maratony

Unboxing: BMC Fourstroke LT ONE - na traily i maratony

Moderní XC kolo by mělo nabídnout víc, než jen rychlost. Technicky náročné tratě vyžadují moderní geometrii i vyšší zdvih. Splňuje tohle všechno Fourstroke LT ONE?
Představení: RockShox Vivid - vzduchový tlumič s citem pružiny

Představení: RockShox Vivid - vzduchový tlumič s citem pružiny

Americký RockShox to toto léto celkem slušně rozběhl s novinkami. Po sjezdovém Boxxeru, XC vidlici SID a tlumiči SID Luxe spatřil světlo světa i nový Vivid.
keyboard_arrow_up