Jak u nás vznikají videa - pohled editora

Co obnáší zhotovit video, které znáte z našeho YouTube kanálu? Kolik času to stojí? Co je k tomu potřeba? Proč to děláme? Na poslední otázku můžu odpověď hned - protože milujeme cyklistiku a baví nás to. V následujících odstavcích se vám ale pokusím trochu přiblížit problematiku editace videa a nastínit proces výroby.

Příprava

Přestože jsme si vědomi skutečnosti, že netvoříme profesionální obsah, celá tvorba od samotného vymyšlení námětu až po finální vydání na YouTube musí mít a má svá pravidla a postup. Moje práce, tedy práce editora, začíná, když mi redaktor oznámí svůj námět. Do obsahu nijak významně nezasahuji, ale plánuji si, jaké záběry je nutné pořídit. Téhle fázi se říká preprodukce, což je jakási příprava, a díky ní je pak jednodušší samotná produkce a následně postprodukce. K tomu ale později.

Přípravy natáčení

Natáčení

V případě preprodukce si tedy naplánuji záběry, různé detaily, zvážím, kde by se hodilo použít dron, kde akční kameru a kde naopak statickou kameru. Všechno si zapíšu a v případě, že se účastním natáčení, si vše i natočím. Kvůli autentičnosti se snažím záběry točit v reálném čase, což znamená, že si redaktora “nadjedu”, k čemuž mi často slouží ebike, a natočím záběr bez toho, abych ho zastavil a nechal ho připravit se. Samozřejmě ne všude je možné si “nadjet” nebo vůbec se dostat s kolem, takže občas mi musí dát redaktor náskok. Neúčastním-li se natáčení, je veškerá práce na redaktorovi, kterému své zápisky a poznámky předám. Když dovolí všechny okolnosti, jako je např. počasí, a podaří se vše natočit takříkajíc na první dobrou, je to malé vítězství. Nepodaří-li se to například proto, že nám příliš silný vítr zničí audio stopu nebo je záběr z nějakého důvodu nepoužitelný, musíme záběry dotáčet, a to se pak celá věc komplikuje.

Momentka z čekání na průjezd redaktora

Od teď už jen dlouhé hodiny u PC

Jakmile ale tuhle fázi úspěšně dokončíme, přichází na řadu třídění materiálů. Připojit paměťovku do PC není nijak odborná práce a zvládne ji každý. V mém případě se jedná o několik karet - z dronu, foťáku, kamery a akčních kamer (jenom těch vozíme několik). Ve výsledku to jsou vyšší desítky záznamů, které je třeba překopírovat a pojmenovat, abych pak v editačním programu zoufale nekoukal na hromadu nicneříkajících, v podstatě bezejmenných souborů. Za mě je tohle ta nejvíc nudná část, která podle rozsahu projektu trvá i několik hodin. Když se i s tímto utkám vítězně, znamená to, že jsem připraven zahájit samotnou editaci, tedy postprodukci.

Pracoviště
V mém případě tato fáze začíná výběrem hudby a to mi často zabere klidně i hodinu. Každý člověk je tvor individuální, a proto je i vnímání hudby také individuální. Jak praví jedno pořekadlo: “Když dva dělají totéž, není to vždy totéž.” Hudba mi musí aspoň trochu “sedět” k záznamům, které zpracovávám. Netvrdím, že můj výběr je jediný správný, jak už jsem psal výše, je to osobní názor, vlastní cítění, neexistuje šablona, která by říkala, co a jak má být, a právě proto mě tahle práce baví - je to subjektivní vyjádření.

Prostředí Adobe Premiere Pro

Postprodukce

Jakmile mi to trochu spolu “sedí”, je rozhodnuto a můžu se přesunout k samotnému “střihu”. V ten okamžik začíná mravenčí práce, kdy každý jeden soubor, který jsem si v první fázi pojmenoval, vložím do editačního programu, prohlédnu si ho, poslechnu (často několikrát za sebou) a části, které se mi nehodí, nelíbí nebo je nepotřebuji, prostě vystřihnu a takto “ořezaný” záznam vložím na časovou osu, což je místo, kde se slučují všechny záznamy, fotky, texty, hudba.

Timeline
Takhle pokračuji se všemi záběry, dokud nemám hrubou dějovou linii “příběhu” poskládanou. Následně doplním ilustrační záběry, což jsou jakési podpůrné záznamy, detaily, které souvisí s hlavním dějem. V závěru upravím hudbu, její hlasitost, vložím zvukové efekty, přechody. Je-li potřeba, upravím barvy a doplním texty. Opět v závislosti na množství záznamů a velikosti projektu strávím u této fáze od pěti do dvaceti hodin. Občas se stane, že se “zaseknu” a nemůžu se hnout z místa, v tu chvíli počítač vypínám a jdu od toho. Lámat to přes koleno nemá smysl a ve finále to zabere více času než si od toho na chvíli odpočinout a vrátit se s vyvětranou hlavou.

Export – tabulka nastavení výstupu
Takto připravené záznamy můžu začít exportovat. Kdybych měl použít například cukrářskou terminologii, tak jsem smíchal všechny ingredience a teď v závěru je vložím do trouby, aby z toho vznikla bábovka, jeden celek - a tohle je export. “Upečený” výsledný soubor si znovu pustím v přehrávači, abych zkontroloval chyby a případně je opravil. Je-li vše v pořádku, mám hotovo a výsledný videozáznam můžu publikovat, v tomto případě nahrát na YouTube kanál, a pak už jen čekat, jestli video sklidí kladné reakce, nebo naopak dostaneme za uši. Obojí je potřeba, jinak se člověk nikam neposune.

Podtrženo, sečteno

Koho zajímají čísla nebo technické údaje, tak tady jich pár uvádím. K postprodukci používám Adobe Premiere Pro, který běží na SSD disku, žene ho Intel Core i7 10. generace za podpory 32Gb operační paměti a o grafiku se stará GeForce GTX 1660Ti. Zatím jako úložiště využívám dva 2TB disky, ale místo rychle ubývá. Na co jsem si zvykl a neumím už bez toho fungovat, jsou dva monitory. Dřívější set monitor + tv jsem nahradil dvěma monitory vedle sebe a díky tomu je práce pohodlnější a rychlejší.

Dva monitory velmi usnadní a urychlí práci

Závěrem

Toto nemá být žádný návod, je to pouze krátké přiblížení, takové nahlédnutí pod pokličku. A ať je to, nebo není z článku zřejmé, za každým videem, které najdete na našem kanálu, jsou desítky hodin práce, které obětujeme z vlastního volna, po práci, po večerech, nezřídka i nocích. Ne všechna videa jsou stejně úspěšná - pochopitelně, jak už jsme si řekli, člověk je přece tvor individuální a nejde se zavděčit všem, v životě to tak holt prostě je. Než jsme se jako děti naučili chodit, udělali jsme mnoho malých kroků, které skončily pádem. No ne?
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Pláště pro štěrkolety, žiletky i enduro mašiny PR článek

Pláště pro štěrkolety, žiletky i enduro mašiny

Každá disciplína vyžaduje své obutí, o podmínkách ani nemluvě, a proto přinášíme několik tipů. Který si zvolíš ty?
5 chyb aneb jak se vyhnout akutní blokaci zad

5 chyb aneb jak se vyhnout akutní blokaci zad

Když milovníka kola chytnou záda, tak jediné, co ho zajímá je kdy tato nepříjemnost odezní a bude moct opět naskočit do sedla. Tento stav právě prožívám, tak bych se s vámi chtěl o tuto zkušenost podělit.
Tip na dovolenou: Dánskem s dětmi na kole

Tip na dovolenou: Dánskem s dětmi na kole

Pokud vám při plánování letní rodinné dovolené docházejí nápady, zkuste prstem v mapě zabrousit do Dánska. Je to země cyklistům zaslíbená.
keyboard_arrow_up