Test: GIRO Source MIPS – společník na traily

Silnice, štěrk, trail… Je jedno, jaký terén či povrch vede trajektorii našich kol. Na kole vždy jedině s helmou! Na hlavu se mi dostala přilba od výrobce GIRO, model Source MIPS. Víc už najdete níže.

První dojem

Přilba je z dílny kalifornského výrobce, který má již letitou praxi v oblasti ochrany hlavy, a tak samozřejmě i tuto helmu vybavil systémem MIPS. Kdo ještě o tomto systému neslyšel, jedná se o systém ochrany, jenž umí pohlcovat rotační energii při nárazu.


Source je vybavena 17 větracími otvory a polohovatelným štítkem, připevněným dvěma postranními šrouby. V místech s otvory jsou zároveň vhodné prostory pro instalaci přídavných doplňků, jako je akční kamera nebo světlo. Upínací systém Roc Loc 5 zajišťuje komfortní usazení na hlavě a ve spolupráci s Coolfit výstelkou zaručuje pohodlí. Celkově budí zvědavost a na první použití nebudu dlouho čekat.


Vzhled – sázka na jednoduchost

Již při unboxingu je zřetelné, že se jedná o trailovou helmu. Samotný obal je kartonový a mimo helmu v něm najdeme i stručný návod. Aktuálně testovaná přilba je s označením „Mat Trim Blue“ ve velikosti M s vlastní zjištěnou hmotností 335 gramů. Použitá matná barva není úplně nevhodnější na údržbu, povrch často může působit uťapaným dojmem. Ale tato modrá je dobrá . Ostatně odolnost proti běžným šrámům garantuje polykarbonát, který kryje skořepinu i zespodu.

Giro nabízí Source ve velikostech označených jako Super Fit: S (51-55 cm); M (55-59 cm); L (59-63 cm); XL (61-65 cm).


První jízda a pocity se Source na hlavě

Již při prvním nasazení se mě zmocňuje pocit, že přilba jaksi obepíná celý obvod mé hlavy. Osobně mám tvar hlavy víc do šišata, a tak myslím, že kulatější hlavy se budou cítit ještě lépe. Tedy dojem bezpečí se dostavil ještě před vyjetím. Dotáhnutí výztuhy zadním kolečkem zvládne i malé dítě jednou rukou a lehká zpětná vazba polohování kolečka je vcelku příjemná. Upínacímu systému není co vytknout, zacvaknu a můžu vyrazit.


Celkem obtížně jsem hledal brýle, které bych si usadil na hlavě, aniž by mi konstrukce helmy kolem uší nekladla odpor. Na první výjezd jsem vyrazil bez nich. Při samotné jízdě se mě onen pocit většího bezpečí nepustil. Ovšem než jsem dojel k trailům a lesním cestám, neubránil jsem se přejezdům po silnici a asfaltových cyklostezkách. A při rychlosti přesahující 30 km/h jsem měl stále pocit, že se za mnou řítí auto. Ve větracích otvorech docházelo k většímu „hučení“, ale s takovouto zvukovou clonou je třeba asi u trailových helem počítat.


Nicméně po dojetí do terénu jsem na tento poznatek zapomněl a přilba plnila to, k čemu je určená. Na hlavě sedí jako „zadek na hrnec“, při svých 335 gramech netrápí hmotností a polohovatelný štítek se stane návykovým doplňkem. Celkově jsem s helmou spokojený, její obsluha je bezproblémová i v zimních rukavicích.

upínací systém Roc Loc® 5

Příslušenství

Stélka helmy Coolfit s označením XT2 velmi dobře pohlcuje pot, a tak se vám jen tak nestane, že v létě při velkém horku bude stékat pot do očí. Avšak náhradní stélky je možné dokoupit u jakéhokoli distributora za cca 230,- peněz. Výměna je snadná, ke konstrukci helmy je výstelka připevněna pomocí suchého zipu.

výstelka XT2®uchycení výstelky

Výhody

  • Upínací systém Roc Loc® 5
  • Integrace s MIPS
  • Konstrukce In-mold (Full Wrap)
  • Ventilace 17 otvorů
  • Polohovatelný štítek
  • Coolfit výstelky

Nevýhody

  • Zvuková stěna při vyšších rychlostech
  • Do konstrukce nepadnou každé brýle

Přilba je aktuálně ověšena cenovkou 3199,- Kč. Další info zjistíte na tomto odkazu.
info
Testy a představení produktů se realizují s produkty a materiály zapůjčenými od dovozce dané značky nebo z MTBIKER shopu. Jejich obsah a závěr je subjektivním názorem autora.
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
Reneks2 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Test: GIRO Merit Spherical - dvojitá ochrana v jednom těle

Test: GIRO Merit Spherical - dvojitá ochrana v jednom těle

Vybíráš helmu na traily, enduro nebo jen na vyjížďky po cyklostezce a hledáš adekvátního parťáka k tvojí full face helmě? Tak to by tě tato mohla zaujmout stejně jako mě.
Test KLS Dare 2 - parťák na traily, ale i celodenní výlety

Test KLS Dare 2 - parťák na traily, ale i celodenní výlety

Trailová helma střední třídy pro běžné použití zaujme cenou, barevnou škálou i pohodlím.
Giro Agilis Mips - univerzál na cestu i do terénu

Giro Agilis Mips - univerzál na cestu i do terénu

Pokud hledáte helmu na silnici, gravel i xc, nechcete, aby se vám hlava moc potila a samozřejmě řadíte bezpečí na první místo, mohla by pro vás být tato helma správnou volbou.
keyboard_arrow_up