Test: Batoh KLS Adept 10 - malý a všestranný

Někdy se dostaneme do situace, kdy je třeba vzít na záda malý, lehký batoh a takovým je i KLS Adept 10. Jak obstál v testu?

I když se rád vyhýbám situacím, kdy musím vozit na zádech batoh, někdy to jinak nejde, například při cestách do práce, nákup nebo delší pohodovou vyjížďku. Když už musím brát batoh, tak chci, aby byl co nejlehčí, neomezoval mě v pohybu a dobře seděl na zádech. Batoh od Kellysu se zdá, že by mohl moje nároky splňovat, sám Kellys se pyšní všestranností a praktickým členěním přihrádek a kapes.


Malý, ale prostorný


Jak už název napovídá, jedná se o batoh o velikosti deseti litrů. Pro mě ideální velikost, pro někoho možná malý, nebo naopak velký. Batoh můžeme na internetu najít buď v černé, nebo v mém případě, petrolejové barvě. První, co mě u batohu zaujalo, je možnost jej hodně rozepnout, díky čemuž máte skvělý přístup k věcem na dně batohu. Žádné přebytečné kapsy, které by přidávaly na váze, i toto je plus batohu Adept. Najdeme zde pouze velkou kapsu, kde si můžeme uspořádat věci v menších síťovaných přihrádkách a také zde nechybí kapsa pro vak na vodu, který může být až třílitrový.


Druhou kapsou je malá vyztužená kapsa na brýle, pro mě spíše na klíče a peněženku. Nechybí zde ani síťovaná odvětraná kapsa, třeba na mokré tričko. Ve spodní části batohu ještě najdeme síťovinu k uchycení přilby. V neposlední řadě dvě boční kapsy na menší flašky s vodou.
Batoh nemá pevný zádový systém, ale jen vyztužený. To je výhodou, protože díky tomu batoh dobře sedí a přizpůsobí se vašim zádům, zároveň do něj ale musíte věci dávat s rozumem, nebo vás budou někde tlačit. I na to je třeba myslet při výběru a použití. Taková špatně vložená krabička s obědem už mě párkrát cestou do práce potrápila.


Jak sedí na zádech?


S batohem jsem ze začátku docela bojoval. Jelikož do práce jezdím za dobrého počasí na svém XC kole, kde mám velký sloping a posed je spíše závodní než výletní, tak mě batoh otravoval a řezal zezadu do krku. Po první jízdě do práce jsem si ho už ani nechtěl brát, ale dal jsem mu šanci a postupně ho nastavil tak, že sedl skvěle. Nicméně batoh patří spíše mezi ty delší, a tak by mohl lidi s menší postavou obtěžovat stejně jako mě. Rozhodně doporučuji nejdříve jakýkoliv batoh vyzkoušet, abyste se vyvarovali těchto problémů.


Na trailovém kole je vše v pořádku, více vzpřímený posed je pro tento batoh to pravé a nemusíte se tolik prát s nastavením. Batoh je rozhodně pohodlnější, pokud v něm aspoň něco vezete a může se opřít o vaše bedra díky bedernímu pásu, nechybí ani prsní pás. Oba pásy jsou pružné, a tak skvěle obepnou vaše tělo a zamezí nepříjemnému kymácení batohu. Ramenní popruhy jsou perforované a zajišťují lepší odvětrávání.


Jaký je při jízdě?


A konečně, jak se batoh chová při jízdě? To je pro mě alfou a omegou jakéhokoliv batohu. Nesnáším, když se za jízdy kymácí ze strany na stranu a rozhazuje tak moji rovnováhu. To u Adeptu nečekejte, sedí na zádech jak přibitý a zařadil bych ho spíše mezi běžeckou vestu a běžný cyklistický batoh. Na trailech o něm vůbec nevím a neobtěžuje mě svou přítomností, což se stává u málokterého batohu. Určitě na tom má zásluhu delší konstrukce batohu, kdy věci vrstvíte na sebe, a tak nemáte těžiště batohu daleko za sebou. Z tohoto hlediska můžu batoh jen doporučit.

Plusy

  • Konstrukce
  • Váha
  • Cena

Minusy

  • Délka batohu (nemusí sednout každému)
  • Chybí pláštěnka
  • Vak na vodu není součástí

Shrnutí


Na co se tento batoh hodí? Na vše, na co si vzpomenete, ať už na dlouhé vyjížďky, trailové ježdění, na dojíždění do práce, tak i na turistiku nebo běh. Pokud vám batoh sedne, tak určitě nebudete litovat, že jste si ho koupili. Poté, co jsme se spolu sžili, už svůj druhý malý batoh ani nevytáhnu. To vše za oficiální cenu 1299 Kč, která je za takto dobrý batoh víc než férová.

Batoh KLS Adept testovaný v článku najdete na stránkách Kellysbikes.


Test batohu vznikl díky spolupráci se shopem MTBIKER, kde si můžete vybrat z více než 300 batohů, hydrovaků a příslušenství. Nakupováním v obchodě MTBIKER podporujete redakční tvorbu, proto pokud se vám obsah líbí, budeme rádi, když nás nákupem podpoříte v rozvoji.
info
Testy a představení produktů se realizují s produkty a materiály zapůjčenými od dovozce dané značky nebo z MTBIKER shopu. Jejich obsah a závěr je subjektivním názorem autora.
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Sram XPLR AXS - vstup do gravelového 21. století na vlastní kůži

Sram XPLR AXS - vstup do gravelového 21. století na vlastní kůži

Mnozí ho už dlouho vozí, mnozí o něm už dávno slyšeli a mnozí o něm do nedávna nevěděli. Já se řadím do té poslední skupiny a řeč je o elektrickém bezdrátovém řazení Sram XPLR AXS určeném přímo na gravel biky, cyklistické 21. století v přímém přenosu.
Do práce na kole – jde to celý rok?

Do práce na kole – jde to celý rok?

Vyhnout se ranním zácpám, projet se před prací a šetřit peníze za pohonné hmoty jsou pouze ukázky výhod, které cesta do práce na kole nabízí. Pokud jste ještě nepřišli na chuť této výzvě, možná vám tyto tipy pomohou.
Když cyklistu bolí kříže a záda – jaké jsou možné příčiny?

Když cyklistu bolí kříže a záda – jaké jsou možné příčiny?

Napočítal jsem 23 možných příčin, které mohou stát za bolestmi zad – a někdy nepomůže ani dokonalý posed.
keyboard_arrow_up