Tip na výlet: Kazatelna a Cimburk v Chřibech

Chřiby, to je hrad Buchlov, Barborka, rozhledna Brdo, Bunč, desítky kilometrů cestiček, pěšinek a cyklostezek.

Ze severovýchodu Moravy od Otrokovic směrem na Koryčany na jihozápadě se na ploše 335 km? rozprostírá tato vrchovina, kde si na své přijdou jak milovníci turistiky a cykloturistiky, tak třeba i horolezci.

Mnozí možná budou znát buchlovské kopce tzv. “Buchlováky” jako hlavní dopravní tah od Brna na Trenčín. My se však z hlavního silničního tahu přesuneme do lesů, konkrétně k městečku Buchlovice, kde u vodní nádrže Sovín začíná náš výlet.


Své si tady najde každý

Hned na úvod chci zmínit - a budu se opakovat -, že lokalita, kterou jsme se synem projeli, je skutečně velmi bohatá na cyklostezky, a proto nelze jednoznačně určit, pro koho jsou určeny. Rozhodně zde najdete variantu na žiletku a můžete si užít čistý asfalt v hlubokém lese. Lesní stezky jsou samozřejmostí a není ani problém zde natočit pěkné kilometry bez výrazného převýšení s nejmenšími cyklisty. Budu-li mluvit vyloženě o naší trase, pak tato pro silničky není vhodná, přestože vede z velké části po krásném asfaltu, a nedoporučil bych ji ani úplně těm nejmenším cyklistům, to zase kvůli převýšení.


Parametry trasy

  • Určení: MTB/gravel
  • Náročnost: střední
  • Povrch: 15 % lesní cesty, 25 % zpevněné polní cesty, 60 % asfalt
  • Délka trasy: 25 km
  • Převýšení: 579 m
  • Jídlo a pití po cestě: Vodu lze nabrat po cestě hned ve dvou studánkách (Šanderka cca 3 km od startu, U Mísy cca 1 km od Cimburku). Občerstvit se lze na Cimburku a v rekreačním středisku Smraďavka.
  • Link na trasu.


Výlet jsme začali, jak už jsem zmínil, v blízkosti nádrže Sovín, u zámku Smraďavka, kde se nachází rekreační středisko Smraďavka, sirnaté lázně nebo autokemp (můžete znát jako start závodu MTB Amtech Maraton, ze kterého jsme vám přinesli reportáž). Tady můžete zaparkovat auto a využít možnosti občerstvení v restauraci. V případě vícedenního výletu se zde můžete i ubytovat. Naším úkolem bylo navštívit Kazatelnu, což je skalní útvar v 520 m n. m., a následně přibližně po kilometru dorazit do cíle ke zřícenině hradu Cimburk ze 14. století. Záměrně píšu úkolem, jelikož: “Popište nějaké historické místo,” bylo zadání domácího úkolu mého desetiletého syna. Tak jsme spojili příjemné s užitečným.


Stoupání už od samotného začátku

Od auta jsme pozvolným stoupáním vyrazili po značené asfaltové stezce 5151. Po 2,5 km u rozcestníku Dlouhá řeka jsme odbočili vlevo na stezku 5153, kde se otevřené prostranství změnilo v hustý les. Přibližně po dalším kilometru můžete doplnit vodu u studánky Šanderka nebo využít zastřešeného odpočívadla. Za další dva kilometry jsme dorazili ke křižovatce s přístřeškem u Velebila, kde jsme opustili značení 5153 a odbočili jsme vpravo na 5154. Na tomto místě se nachází i tzv. Bod záchrany UH008, což je, cituji Mapy.cz: “místo označené tabulkou s unikátním kódem pro snadné a jednoznačné určení vaší polohy v terénu při tísňovém volání. Tabulka kromě jedinečného identifikátoru (např. A 96, ZL 012) obsahuje tísňová telefonní čísla.”


K nejvyššímu bodu výletu

Máme za sebou 5,5 km asfaltového stoupání a před sebou přibližně kilometr, kde jsme ve sjezdu zase nějaké výškové metry ztratili a konečně se taky na chvíli rozloučili s asfaltem. Po 3 km stoupání jsme se napojili na Cyrilometodějskou stezku a ve stoupání pokračovali víceméně zase po asfaltu až k rozcestníku Pod Kazatelnou. Odsud je to na skalní útvar Kazatelna, nacházející se ve výšce 542 m n. m., přibližně 200 metrů po červené.


Dali jsme si krátkou přestávku, pokochali se výhledem na cíl našeho výletu a po červené, která tedy z pohledu běžného cyklisty vyžaduje vyšší dovednosti ve sjezdu, jsme kola stlačili až ke studánce U Mísy. Myslím si, že milovníci downhillu by si tady, na těch pár stech metrech, hezky zpestřili výlet. (Od Kazatelny je možnost vrátit se na stezku 5154 a ke studánce U Mísy se dostat oklikou po značené cyklostezce.)


Zde můžete doplnit vodu nebo opět využít zastřešeného odpočívadla. V blízkosti (cca 200 m) se nachází 22 metrů vysoký skalní útvar Kozel, který je hojně navštěvován horolezci.

Zpátky ve 14. století

Do našeho cíle zbýval slabý kilometr. Po stezce 5150 jsme dorazili k odbočce Cimburk - zřícenina. Odsud už je to lesní cestou ke zřícenině hradu Cimburk skutečně na dosah.


V otevírací době zde není neobvyklé vidět hořet oheň s možností opékání špekáčků, tak si je přibalte, pokud sem třeba s rodinou vyrazíte. Bohužel z důvodu vládních opatření byl v době naší návštěvy hrad pro veřejnost uzavřen, stejně tak i občerstvení. S tím jsme ale počítali, tak jsme za zdi této gotické stavby ze 14. století nahlédli alespoň za pomoci dronu. Sám hrad je vskutku impozantní dílo a výhled na okolí taky pohladí.


Po každém kopci následuje sjezd

Po krátké pauze jsme vyrazili zpět. Cestu jsme zvolili stejnou až po rozcestí stezek 5151 a 5154, odkud jsme pokračovali až k autu po 5151. Návrat byl za odměnu, jelikož od Kazatelny nějakých 9 kilometrů pouze klesáte. Náš okruh měl 25 kilometrů a 579 výškových metrů, což není žádná velká vyjížďka, ale v tomto případě šlo více než o natočené kilometry a nastoupané metry spíše o poznání, a co může být lepšího než poznávat svět zpoza řídítek.

Ve krátkosti bych ještě rád vzpomněl jedno místo, které nesouvisí s naší cestou, ale s lokalitou a návštěvníkům by se mohlo hodit, nebo minimálně stojí za zmínku. Z výchozího bodu (Smraďavka) se můžete vydat převážně po cyklostezce do hospůdky na Haldě ve 3 kilometry vzdálených Boršicích. Ta v sobě skrývá mimo restauraci a ubytování i malou soukromou farmu nebo možnost objednat si projížďku na koních. Krásné prostředí u rybníku s vodním dělem, houpačky a skluzavky pro děti a cyklisté vítáni rozhodně stojí za nahlédnutí.

Vrchovina Chřiby je skutečně krásnou oblastí pro cyklistiku a určitě stojí za to se sem vypravit.
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Beskydský masakr… radost ze sebezničení

Beskydský masakr… radost ze sebezničení

Rád se toulám po Beskydech na bajku. Ono se to docela nabízí, mám je za rohem, takže stačí párkrát šlápnout a jsem tam. Beskydy poskytují, co se cyklistiky týče, naprosto luxusní podmínky.
Tip na výlet: Bílými Karpaty na ebiku

Tip na výlet: Bílými Karpaty na ebiku

Lesní cesty, polňačky, výhledy, bláto, prudké výjezdy, traily i rozhledny. To vše si můžete na tomto výletě užít.
Mini bikepacking na ostrově Utö

Mini bikepacking na ostrově Utö

Brázdění štěrkových cest na ostrovech v Baltském moři představuje snad to nejpříjemnější, co může Švédsko cyklistům ze světa nabídnout.
keyboard_arrow_up