L’Etape – profíkem na vlastní kůži

Celosvětový fenomén, který umožňuje nám hobbíkům zažít na vlastní kůži etapu legendární Tour de France. Kde se vzala myšlenka této akce a jak se v průběhu let tento nápad vyvíjel? A malá pozvánka na jedinečný zážitek.

L’Etape je jednodenní festival cyklistiky, kdy se každý rok během odpočinkového dne Tour vezme jedna etapa z itineráře Tour de France a na start se postaví cyklisté z celého světa. Většinou se bere některá z horských etap, která má na trase ikonická stoupání či končí v nějak historicky významném městě nebo vede na epický průsmyk. Velmi často tak v minulosti byly vybrány etapy s dojezdem na Tourmalet nebo jiné ikonické stoupání. Pro někoho závod a pro někoho jiného zase zážitek na celý život.


Poprvé se tento závod, nebo spíše festival cyklistiky, konal v roce 1993 díky spolupráci ASO, což je pořádající agentura Tour de France, a světoznámého časopisu Veló Magazine, kteří chtěli fanouškům částečně ukázat, jaká Tour je. Vše se povedlo a od roku 1993 má L’Etape svou tradici během volného dne na Tour.
Vždy se jednalo o jednodenní závod, ale v letech 2011 a 2012 se z L’Etape na chvilku stal závod dvoudenní. V roce 2011 byly uspořádány 2 etapy, které startovaly 11. a 17. července. Byl to ročník dvou nej. První etapa byla tou nejkratší etapou v historii a měřila jen 109 kilometrů. Druhá etapa zase byla tou nejdelší a měla dobrých 208 kilometrů. Během druhé etapy cyklisté projeli velký kus Centrálního masivu od Issoire po Saint Flour.


Druhý pokus o vícedenní závod nastal v roce 2012 a pro většinu startujících byl opravdu velkým soustem. Kvůli nepřízni počasí, kdy během druhé etapy byla na Tourmaletu viditelnost ani ne 10 metrů, mnoha výškovým metrům a nedostatečné připravenosti většina závodníků vzdala. A formát L’Etape se opět stal jednodenní záležitostí.


Bohužel v letech 2020 a 2021 musela být pravá L’Etape kvůli covidovým restrikcím ve Francii zrušena, ale pořadatelé již loni přišli s novým nápadem. Pravé Etape se sice jezdí během Tour a ve Francii, ale dostat se na samotnou událost bývá velmi obtížné. Kvóta 15 000 jezdců se jeví jako velké číslo, ale ve skutečnosti lístky bývají vyprodány během prvních dnů od spuštění prodeje. Od letošního roku se ASO rozhodla pořádat L’Etape po celém světě, aby atmosféru Staré dámy přiblížila celému světu.
Díky tomuto nápadu se budou moci čeští fanoušci zúčastnit L’Etape Czech, která odstartuje v sobotu 28. srpna od Velkého strahovského stadionu v Praze, přičemž závodníci si budou moci zvolit ze dvou tras.


Delší trasa měří 129 kilometrů a závodníci posbírají 1600 výškových metrů a kratší trasa měří 90 kilometrů s 1000 výškovými metry. Delší trasa cyklisty zavede k Lánům, kde odpočívá náš pan prezident. Podél Lánské obory se dostaneme do Zbečna, kde nás bude čekat první horská prémie v podobě 2,9 km dlouhého kopce s průměrným sklonem 5,9 %, což už je po 65 kilometrech pořádná dávka.


Následuje sjezd do Nižboru, kde se napojí i krátká trasa a společně už cyklisty zavede podél Berounky až do Berouna, kde si závodníci budou moci zahrát na Peťu Sagana, Marcela Kittela či Marka Cavendishe a zasprintovat na sprinterské prémii. Občerstvit se a poté přes Hostýn a Bubovice směr poslední horská prémie z Úhonic, která je o poznání mírumilovnější než ta první. Na vršku už je to do cíle, co by kamenem dohodil, a pokud zbydou síly a závodníci stále budou vnímat, mohou se během příjezdu na Strahov pokochat panoramatem Prahy.
Tak co? Zní Tour na vlastní kůži jako dobrý plán na sobotu 28. srpna? Sejdeme se v Praze na ikonickém Strahovském stadionu, kde nás čeká tradiční Tour vesnička. Ta bude otevřena již od pátku 27. srpna, abyste měli v klidu čas si ji projít a nasát tu správnou předstartovní atmosféru. Startovné je možno stále zakoupit na webových stránkách L’Etape nebo přímo na místě. Tak se uvidíme na startu!

Na závěr malý tip pro pražské cyklisty. Stavte se u Denise v Kolo&káva, kde najdete zvýhodněné startovné s 20% slevou

Související odkazy a zajímavosti:

report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
bohemiacyclingirl 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Hanácké Roubaix - 15 kilometrů kostek všemožných velikostí a tvarů

Hanácké Roubaix - 15 kilometrů kostek všemožných velikostí a tvarů

První dubnovou sobotu se uskutečnil jednodenní gravelový závod Hanácké Roubaix. „Nikdy bych nevěřil, kolik druhů kočičích hlav existuje,“ byla má první slova k pořadateli po dodrncání se do cíle.
Pozvánka: Měsíc duben - vlak plný závodů už se rozjíždí

Pozvánka: Měsíc duben - vlak plný závodů už se rozjíždí

Soustředění, jarní kilometry a zimní přípravu máme za sebou a tak přišel čas přetavit tréninkové hodiny do závodů.
Cyklokros - nejkomplexnější disciplína ve světě cyklistiky?

Cyklokros - nejkomplexnější disciplína ve světě cyklistiky?

Bláto. Sníh. Písek. Hlína. Toto vše na maximálně 33 mm pláštích. Vítejte v cyklokrosu, který měl minulý víkend v Táboře svůj největší svátek.
keyboard_arrow_up