Test: Sedlo San Marco Bioaktive - pohodlí i pro ženy

Znáte to, vybrat si kabelku, boty, šatičky, to je se ženskou na dlouho. A totéž, dalo by se říct v bledě modrém, je vybrat i některý z komponentů na kolo.

Ať už jde o omotávky, košík na bidon, či sedlo. Dnes je na řadě právě sedlo. A jak si s tímto složitým úkolem poradit? Zvlášť když to musí nejen vypadat, ale i “sedět”? Stav ideál - vyzkoušet.


Dostalo se mi do rukou, no vlastně přesněji řečeno pod zadek, sedlo San Marco Bioaktive Trekking Small Open fit Gel. Vybrat to správné sedlo, na kterém se bude dát pohodlně sedět a zároveň najíždět kilometry bez nepříjemných pocitů, je poměrně složité. Ať už si koupíte na první pohled sebekomfortnější sedlo, je důležité nastavit správnou výšku a sklon sedla, protože i nepatrná odchylka má až překvapivě velký vliv na celkový dojem. A naopak změna nastavení může přinést zvýšení komfortu při jízdě i prevenci zdravotních potíží.

Jsem zvědavá, tohle sedlo vypadá zcela jinak než to, na které jsem zvyklá ze své silničky či biku. Naštěstí nemám doma jen silničku nebo full, v garáži už nějakou tu dobu parkuje i mé starší trekkingové kolo, na kterém jsem si svoji zálibu v cyklistice vypěstovala. A právě to bude tím ideálním pomocníkem při testu tohoto sedla.


Selle San Marco je ve zkratce slavná a legendární italská firma ručně vyrábějící cyklistická sedla s dlouholetou tradicí a pyšní se řadou již ikonických sedel. Vedle klasických sedel San Marco nabízí i řadu Bioaktive, která je zaměřena především a hlavně na komfort a až tolik neřeší například váhu. Model Trekking se nabízí jak ve verzi Open fit, a tedy s dírou uprostřed, tak i v klasické verzi a samozřejmě i o různých šířkách. Vedle Trekkingu ale San Marco nabízí ve stejném designu i model Sportive, z jehož názvu je zřejmé, že tento model má sportovnější charakteristiku, stále je však zaměřen primárně na komfort. O tomto modelu ale třeba až někdy jindy. Přeskočím základní orientaci v problematice výběru sedla, o tom taky třeba až jindy a konečně se podrobně podíváme na testované sedlo.

Jak už jsem psala, sedlo jsem měla nasazeno na trekkingovém kole, a terén vzhledem k vybranému stroji byl rozmanitý, ať už silnice, stezka, louka, pole, lesní značené trasy, takže prostě taková cyklistická všehochuť. Už v základním popisu se dočteme, že Bioaktive Trekking Small Gel je ideální volbou pro rekreační jezdce a vyznavače trekkingu. Na první pohled umírněný jemný design předurčuje univerzálnost, vidím ho jako vhodnou volbu nejen na horská, městská či hybridní kola.


Montáž sedla není nijak náročná, jde o klasické sedlo, a tedy standardní systém, takže montáž sedla zvládne snad každý. Vždyť i já sama jsem to zvládla.

Jsem zvyklá na sportovněji laděné a materiálově úspornější kousky. Název Bioaktive slibuje, že se jedná o speciálně vyvinuté biokompatibilní gelové části výplně, které zajišťují zmenšení tlaku na těch nejcitlivějších částech těla každého cyklisty. Gel výborně pracuje zejména v oblasti pohlcování vibrací, a je tak jednoznačně nejpohodlnější volbou. A bonusovou vlastností tohoto sedla má být maximální komfort zejména v citlivé perineální oblasti.


A jaké dojmy jsem si z testu odnesla já? Už při vybalování příjemně překvapí jemná struktura povrchu sedla označená jako softfeel, svrchní materiál připomíná pomalu až jakýsi mikroplyš. Už v úvodu tak bylo jasné, že posed bude jistý a nebude docházet k nechtěnému posunu po sedle. Sedlo do šířky vypadá hodně robustně, přesně jak lze dle uvedených rozměrů 269 x 175 mm očekávat, ale k mému překvapení ani mně s mými 53 kg nepřipadá nijak extra široké, rozhodně bych ho neoznačila za gauč. Na druhou stranu bych ho ale na silničce vidět nechtěla, vypadalo by to asi “zajímavě”.

Skořepina je polypropylenová, což se odrazí na hmotnosti, ale čekat u sedla této cenové kategorie karbonovou skořepinu je nesmysl. A když už jsme u té hmotnosti, tak ta je udávána 425 gramů. K mému milému překvapení je však reálná hmotnost o něco nižší, a to 408 gramů. Nesmím zapomenout na ližiny, ty jsou z uhlíkové oceli.


Open fit, a tedy “dutý design” se středovým výřezem má zajistit ventilaci a snížit tlak na prostatu, stydké kosti a ischias. Tohle už tak nějak beru při výběru sedla jako své obvyklé kritérium a toto rozhodně doporučuji.

Samozřejmě do sedla nevidím a nevím, jaká je struktura, a zkoumat to ani nebudu, nebudu do sedla přece řezat, ale popis uvádí, že jde o kombinaci bio pěny a gelu, a je docela až legrační, jak se při promáčknutí vrací na své místo. Každopádně tato kombinace bio pěny a gelu dělá své, už při prvním nasednutí se jeví jako příjemné, měkké, ale zároveň i stabilní. Toto se mi potvrzuje, například i když se změnil terén a vibrace při jízdě v koleji po traktoru rozklepou celé tělo, sedlo pod zadkem se stalo přítelem a část těchto nepříjemných vlivů odbouralo. Komfortní, to je to slovo, které tohle sedlo vystihuje dokonale. To, co jsem od tohoto sedla čekala, tedy pohodlí i na delších a náročnějších vyjížďkách, splňuje do posledního puntíku.

Dokonce nechybí ani “klip” ve spodní, zadní části sedla, který slouží k připnutí doplňků, jako je třeba kapsička na nářadí. Bohužel neexistuje žádný jednotný standard, proto na sedlo Bioaktive “nenacvaknete” všechny možné kapsy. Podařilo se mi ale od výrobce, resp. dovozce zjistit, že by tento klip měl být kompatibilní se systémy od značek Specialized nebo Trek.


Příjemné zjištění je, že se kromě mnou testované verze nabízí ve verzi Large, a tedy delší a zároveň užší provedení o rozměrech 269 x 175 mm.

A co na závěr? Dokážu si představit, že právě tento “módní” doplněk bude stálicí v mém šatníku a příjemnou změnou, když se rozhodnu nechat silničku doma a zasteskne se mi po trekkingu. Byť jsem na kole zvyklá najíždět pár tisíc kilometrů ročně a zvykla jsem si i na tvrdší a lehčí sedla, je svezení na tomto sedle příjemnou změnou. Zase se z kola dívám trošku jinak, neřeším až tak čas a rychlost a užívám si cyklistiku v hodně pohodlné formě. A jaká že je vlastně cena tohoto sedla? Je to 1769 Kč. Více informací najdete na eshopu MTBIKER, nebo na stránkách dodavatele.
info
Testy a představení produktů se realizují s produkty a materiály zapůjčenými od dovozce dané značky nebo z MTBIKER shopu. Jejich obsah a závěr je subjektivním názorem autora.
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
PetrMazura 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Test sympatického elektro hardtailu: CTM Wire pro

Test sympatického elektro hardtailu: CTM Wire pro

Rozdíly v elektrokolech jsou často propastné a cena o tom hodně napoví. Při výběru ebiku je více než důležité uvědomit si, k čemu mi bude sloužit a kde s ním budu převážně jezdit.
Rock Machine Blizzard  INT e70-297 - hravé enduro

Rock Machine Blizzard INT e70-297 - hravé enduro

Psát recenzi nebo natáčet video pro „profíky“ v daném odvětví je stejně důležité jako například stěrače u ponorky. Jako můžeme je tam namontovat, ale k čemu to bude? Proto hned v úvodu upozorním, že tento článek je uživatelským pohledem určeným - uživatelům.
Marin 2024 - celoodpružené stroje stvořené pro zábavu PR článek

Marin 2024 - celoodpružené stroje stvořené pro zábavu

Pokud hledáš celoodpružené kolo nebo elektrokolo, určitě nevynechej nabídku značky Marin. Překvapí nás v roce 2024 něčím novým nebo zajímavým? Pojďme to zjistit.
keyboard_arrow_up