Test: Bunda Castelli Perfetto RoS - etalon funkčnosti?

S poklesem teplot je potřeba řešit funkčnost oblečení více než v teplém létě. Pro komfortní pocit během jízdy je nutná kombinace vlastností, které nejdou ruku v ruce, ale naopak vyloženě proti sobě - prodyšnost, větruodolnost a mnohdy i voděodolnost.

Jen málo výrobců umí tyto vlastnosti skloubit do jednoho fungujícího celku a v dnešním testu si jeden takový kousek představíme. Proklepneme si mezi cyklisty oblíbenou cyklistickou bundu Castelli Perfetto RoS.

Bunda Castelli Perfetto RoS.

Představení

Bunda Castelli Perfetto RoS patří do řady Rosso Corso, což je u Castelli nejvyšší řada výrobků s využitím nejlepších dostupných materiálů, a tím pádem výrobky z této řady dosahují skvělých parametrů ze všech možných úhlů pohledu. Konkrétně bunda Perfetto RoS je určena na přechodné období a má dle výrobce využití v teplotách od 4 °C do 14 °C. Bunda je větruvzdorná, prodyšná a voděodolná. Až nečekaně velkou univerzálnost využití podtrhuje i zkratka RoS v názvu, která znamená- Rain or Shine, česky tedy “déšť nebo slunečno”. Bunda je sešita hned z několika různých materiálů. Hlavní podíl zabírají speciálně pro Castelli vyvinuté dva materiály od známého výrobce Gore-Tex. Přední část trupu a rukávů, horní část zad a část v oblasti ramen je tvořena z textilie Gore-Tex Infinium Windstopper 205. Většina zádové části a zadní část rukávů je ušitá z materiálu Gore-Tex Infinium Windstopper 203. Materiál použitý na přední části je o něco teplejší s jemným chloupkem, s lepší větruodolností a lepšími parametry voděodolnosti. Tkanina na zadní části je naopak pružnější, a především více prodyšná. Nejprodyšnější materiál pak najdete v podpaží. Když už jsme u té prodyšnosti, zastavím se ještě u dvou zipů po bocích. Ty neslouží k přístupu do kapes, jak by se na první pohled mohlo zdát, jejich rozepnutím zlepšíte větrání, protože je pod nimi pouze síťované podšití, žádná kapsa. Kapsy tedy najdete pouze na klasickém místě na zádech.

Na bundě převažuje materiál Gore-Tex Infinium ve dvou různých variantách.Pohled na vnitřní stranu bundy a na tři různé materiály se třemi odlišnými vlastnostmi. Všimněte si i perfektního provedení švů.

Dva dlouhé boční zipy sloužící ke zlepšení větrání bundy.

Sedne mi Perfetto RoS?

V první řadě se zastavím u střihu, který je opravdu specifický a ryze cyklistický. Civilní trička nosím běžně L, sem tam M. Dle velikostních tabulek Castelli jsem ale po přeměření své postavy byl přesně na rozhraní XL a XXL. V této chvíli jsem trochu znejistěl, přeci jen XXL je úplně mimo moje pole záběru. Ale po přečtení diskuzí jsem nakonec zvolil přeci jen velikost XXL, a to především z důvodu, že jsem pod bundu plánoval nosit i zateplený dres, nejen funkční triko. A rovnou můžu říci, že volba větší velikosti byla správná. Při prvním oblečení pouze s funkčním trikem jsem se i přesto v bundě cítil ne úplně příjemně. Byla upnutá více než jsem zvyklý, přední část byla nepříjemně krátká, nejsem žádný ramenáč, a i přesto mě táhla v oblasti ramen. Až jsem měl chuť bundu vrátit. Ale dal jsem jí šanci a vyplatilo se. Veškerá nepohodlnost při usednutí na kolo totiž zmizela, nikde nic netáhlo a ani nikde neodstával nadbytečný materiál.

Jak už jsem psal výše, bunda má přísně cyklistický střih, což je vhodné zohlednit při výběru velikosti. Pokud budete bundu kupovat v kamenném obchodě, opravdu doporučuji si při zkoušení sednout na nějaké kolo, výrazně vám to pomůže určit správnou velikost. Pokud budete nakupovat přes internet, řiďte se velikostními tabulkami výrobce, odpovídají realitě. Pokud budete na rozmezí dvou velikostí, doporučuji zvolit tu větší z nich. A upozornění na závěr - pokud se vaše postava více liší od běžné cyklistické postavy (máte široká ramena, větší obvod přes bicepsy a předloktí, trošku větší břicho a podobně), pak vám Perfetto RoS kvůli svému střihu s velkou pravděpodobností vůbec nebude sedět.

Zpracování a detaily

Z pohledu zpracování není bundě co vytknout. Šití je provedeno v nejvyšší možné kvalitě, nenajdete jedinou volnou nitku. Nemusíte mít obavy ani o trvanlivost hlavního zipu, který je od společnosti YKK a nejen švadlenky potvrdí, že na trhu nenajdete kvalitnějšího výrobce zipů. Poutko na zipu, chcete-li taháček, je dostatečně výrazné a ani v zimních rukavicích není problém bundu zapnout či rozepnout.

Díky výraznému poutku zipu bundu bez problémů rozepnete i v zimních rukavicích.
Perfektní zpracování je ve vyšších cenových hladinách, kam Perfetto RoS bezesporu patří, už ale standardem a velkou roli v celkovém dojmu hrají i nepatrné detaily. A těch u této bundy najdete hned několik. Prvním z nich je překrytí švů vodotěsnou páskou v exponované oblasti ramen. Při dešti se samotný materiál nepromočí, ale problémové bývají švy, kde stehy fungují jako knot a spolehlivě dostanou vodu dovnitř oblečení. A právě zmíněné přelepení švů tomuto spolehlivě zabrání. Dalším kritickým místem pro průnik vody je zip, který je u Perfetto RoS z vnější strany překrytý légou, která brání onomu snadnému proniknutí vody pod bundu.

Přelepení nejkritičtějších švů zvyšuje voděodolnost bundy.
Dalším zajímavým detailem je tvarování límce na zadní straně krku. Je zde vybrání ve tvaru písmene V, které na první pohled může působit jako špatné spasování materiálu při šití. Při druhém pohledu ale zjistíte, že tento neobvyklý tvar je záměrem výrobce a v typické cyklistické pozici s hlavou zakloněnou lehce dozadu zamezuje nepohodlném shrnování či vrstvení materiálu límce za krkem. Celý límec je pak podšitý pohodlnou a k pokožce neagresivní měkkou síťovinou.

Tvarování límce na první pohled vypadá jako výrobní vada, ale na druhý pohled jde o promyšlený detail.
Na zadní straně pak najdete dvě zadní kapsy, do kterých se díky jejich šířce pohodlně dostanete i v zimních rukavicích. V jedné z kapes je oddělený úzký prostor, který je dle výrobce určen pro umístění pumpičky. Ale stejně dobře poslouží i pro zasunutí tyčinky či gelu, které vám v případě pádu promasírují záda výrazně méně než ona zmiňovaná pumpička. Pod kapsami se pak nachází proužek černého děrovaného materiálu, který je ve tmě reflexní a po osvětlení se rozzáří. Bohužel jeho odrazivost nepatří mezi nejvyšší a současně to je jediný reflexní prvek na celé bundě. U kousku oblečení určeného převážně pro cyklisty na silničních kolech bych si reflexních prvků představoval výrazně více.

Bunda má dvě velké kapsy, do kterých se dostanete i v zimních rukavicích. Pod kapsami se nachází tmavý reflexní proužek.

Praktické poznatky z vyjížděk

Během vyjížděk od podzimu až do pozvolného příchodu zimy jsem si ověřil, že bunda Castelli Perfetto RoS je opravdu univerzální kus oblečení. Troufám si říci, že ji využijete od podzimu do jara s tím, že budete měnit pouze jednu až dvě spodní vrstvy. V teplotách od 10 °C do 15 °C jsem tuto bundu vozil s jedním tenkým funkčním trikem s dlouhým rukávem (Craft Active Extreme), pokud teploty klesly na 5 °C až 10 °C, vyměnil jsem tenké funkční triko za druhé funkční triko s vyšší gramáží (Brubeck Thermo), v teplotách 0 °C až 5 °C jsem pod bundu oblékl obě zmíněná trika a v teplotách pod bodem mrazu jsem jedno triko vyměnil za zateplený dres. Pod bundu se dres sice vešel jen tak tak, ale vešel. Důležité je zmínit, že při tomto způsobu vrstvení jsem neměl žádné problémy s pocením. Nevím, jak to u Castelli dokázali, ale bunda je opravdu až neuvěřitelně prodyšná a ve vlastním potu se neuvaříte ani při jízdě ve vyšších intenzitách. Přišlo mi, že i díky zvýšené větruodolnosti se pod bundou po pár minutách jízdy vytvoří mikroklima, které je prostě tak akorát - není vám zima a ani se nepřehříváte, současně neprochladnete ve sjezdech. Takhle v textu toto konstatování zní jednoduše, ale určitě mi většina z vás dá za pravdu, že docílit tohoto ideálního stavu v realitě není úplně jednoduché. Ve vyšších teplotách jsem při jízdě do kopců využíval otevření větracích zipů po bocích, jejichž účinek je okamžitě znatelný. A jako bonus vás během vyjížďky nezaskočí ani deštík, protože bunda mu bez problémů odolá.

Rukávy bohužel nemají žádné pružné zakončení bránící pronikání studeného větru, ale naštěstí jsou aspoň dostatečně dlouhé.
Pozastavím se ještě u střihu, ke kterému bych měl pár výtek. Budu se opakovat, ale první výtka míří k šířce rukávů - jsou opravdu úzké a to zejména v oblasti bicepsů. Lidé s typickou cyklistickou postavou toto ani nepostřehnou, ale už i pro průměrného chlapa zde může nastat problém. Další věcí, kterou bych si u rukávů dokázal představit lépe vyřešenou, je jejich zakončení. Chybí u něj totiž nějaký pružný prvek v podobě úpletu, légy, vnitřního těsného rukávku apod. Pokud při jízdě používáte rukavice nižšího střihu, které se s rukávem vzájemně nepřekrývají, či jezdíte bez rukavic, pak se pod rukávy velice snadno dostává studený vítr. Poslední výtka míří k ukončení bundy v oblasti pasu. Zde chybí jakýkoliv protiskluzový element, například silikonem prošitá guma či silikonový proužek. Kvůli tomuto se mi lehce vyhrnovala zadní pružná část bundy v tmavé barvě. Díky oblíbenosti této bundy mezi cyklisty jsem si během vyjížděk všiml, že ani zdaleka nejsem jediný člověk s tímto problémem a shrnutí spodní zadní části bylo spíše pravidlem než výjimkou i u ostatních cyklistů. Poslední dvě zmíněné věci by však mohla řešit volba menší velikosti, protože úmyslem výrobce byla bunda těsně upnutá, doslova jako druhá kůže.
Ale většinově musím střih pochválit. Při zaujmutí pozice za řidítky nikde nenadbývá zbytečný materiál, bunda nikde netáhne a až na zmíněný problém se zadní částí bunda prostě sedí tak, jak by měla. Mnohdy mívám problém s nedostatečnou délkou rukávů, ale u této bundy jsou rukávy naštěstí dostatečně dlouhé.

Neposedná a neustále se vyhrnující spodní část zádového dílu je slabým místem jinak skvělého celku.

Závěrečné zhodnocení

Castelli Perfetto RoS je bezesporu skvělou bundou, jejíž celkový dojem kazí z mého pohledu zbytečné drobnosti - ukončení rukávů, chybějící protiskluzový pásek kolem pasu a uvítal bych i více reflexních prvků. Za ne úplně nejnižší cenu, která se v době testu pohybovala kolem 4800 Kč, dostanete perfektně zpracovanou bundu se skvělým střihem pro všechny cyklisty duší, a zejména tělem. Až za neuvěřitelnou bych označil funkčnost bundy, přesně takto si představuju bundu pro aktivní pohyb. Pokud k tomu přičteme využitelnost bundy v širokém rozsahu teplot a v období od podzimu do jara, pak už ani ta cena nevypadá tak hrozivě jako na první pohled.

Klady:

  • Funkčnost bundy v průběhu aktivity.
  • Využitelnost bundy v širokém rozsahu teplot.
  • Perfektní zpracování a promyšlené detaily.

Zápory:

  • Ukončení rukávů bez pružného prvku.
  • Absence protiskluzového pásku kolem pasu.
  • Střih nesedne každému.

Test bundy Castelli Perfetto RoS vznikl díky spolupráci se shopem MTBIKER, kde si můžete vybrat z více než 250 přechodných bund. Nakupováním v obchodě MTBIKER podporujete redakční tvorbu, proto pokud se vám obsah líbí, budeme rádi, když nás nákupem podpoříte v rozvoji.
info
Testy a představení produktů se realizují s produkty a materiály zapůjčenými od dovozce dané značky nebo z MTBIKER shopu. Jejich obsah a závěr je subjektivním názorem autora.
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
jIrI___ 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Zimní cyklistické bundy - chrání, hřejí a co ještě? PR článek

Zimní cyklistické bundy - chrání, hřejí a co ještě?

Ježdění v zimě má své kouzlo. Důležitým faktorem je ochrana před chladem, srážkami, ale i vhodné odvětrávání a viditelnost. Opět přinášíme několik tipů.
Spodní trika Craft: správný výběr spodní vrstvy se vyplatí

Spodní trika Craft: správný výběr spodní vrstvy se vyplatí

Větu “venku je zima, pořádně se obleč” slýcháme už od dětství asi všichni. A samozřejmě je to pravda. Nikdo se nechce vracet domů promrzlý.
Test: Alé Riparo - když nechcete mrznout

Test: Alé Riparo - když nechcete mrznout

Zimní cyklistické oblečení je pro ježdění v nižších teplotách nezbytnost. Pokud nechcete mrznout, jsou zimní kalhoty a bunda kousky výbavy, do kterých se určitě vyplatí investovat. Jak se osvědčila Alé Riparo R-EV1?
keyboard_arrow_up