Test: Neon ROAD White Phototronic Plus Blue - univerzál nejen na kolo

Je fajn mít jedny brýle, které lze vozit po celý rok a za každého počasí. Takové jsou brýle od italské značky Neon ROAD s fotochromatickými skly. Jak se mi líbily a jak se mi s nimi jezdilo?

Značka Neon pochází z malého městečka Porlezza, které se nachází nedaleko Lugana na severu Itálie a díky výrobě v Itálii se pyšní nálepkou „Made in Italy“. Značku založili 3 mladí lidé v roce 2013 na základě více než dvacetileté rodinné tradice v odvětví specializujícím se na brýle a helmy pro cyklistiku a zimní sporty. A jak se tak blíží zima a moje dojezdy či rovnou celé tréninky se odehrávají za tmy, přišlo mi celkem vhod otestovat fotochromatické brýle od této nepříliš známé italské značky.

Made in Italy.
Na test brýlí Neon jsem se opravdu těšila, ale zároveň jsem i byla skeptická, co se kvality týče. Se značkou Neon mám již z minulosti zkušenosti, kdy jsem pár let zpět od svého bývalého týmu dostala sportovní model Storm a volnočasový model Lover. U modelu Strorm jsem po každém kopci za vlhkých podmínek bojovala se zamlžováním, a nakonec jsem je raději někomu věnovala. Volnočasové Lovery mám stále doma, ale používám je, jen když je velmi silné slunko, protože mi přijde, že zbytečně moc ztmavují. Byla jsem tak hodně zvědavá, jak se u modelu Road, který tenkrát ještě nebyl v nabídce, vývojáři poprali se zamlžováním a ztmavováním skel dle světelnosti, protože ztmavování bývá kámen úrazu u fotochromatických brýlí.



Specifikace

Brýle Neon Road si například na webu dovozce Sport Import můžete vybrat hned v několika barevných variantách s několika druhy skel. Mně do oka padly tyto bílé s fotochromatickými skly a jen s horním rámečkem, které se na podzim a v zimě hodí na pozdní dojezdy za tmy. Brýle mají lehký bílý rám vyrobený z GRILAMIDu TR90. Na brýlích najdeme pohodlný nosník z gumy Megol a jediné sférické sklo vyrobené ze 100% polykarbonátu, materiálu odolného nárazům a poškrábání, které umožňuje nezkreslené periferní vidění, a zároveň plně chrání oči. Na brýlích si lze povšimnout i ventilačních otvorů u horní části rámečku.

Jednoduchý a čistý design.
Brýle pořídíte za necelé 3 tisíce korun na e-shopu Sport Import. Cena se mi zprvu zdála přemrštěná, ale nakonec jsem po porovnání s konkurencí dospěla k názoru, že na dobré fotochromatické brýle do každého počasí a denní doby to není špatná cena.

Obsah balení

Domů mi přišla minimalisticky designovaná papírová krabička s logem Neon. Uvnitř naleznete pouze brýle, sáček z mikrovlákna a návod na použití. Trochu mě zarazilo, že u takto drahých brýlí chybí pevný přepravní obal.

Krabička.Obsah balení: návod, krabička, hadřík a brýle.

Jak se mi s nimi jezdilo

Jedním slovem dobře. Kámen úrazu je ovšem absence pogumovaných konců nožiček kvůli padání brýlí. Brýle vždy vozím na šátku, protože když si je strčím pod šátek, tak mi táhne na uši, a brýle mi při jízdě v terénu samy padají, což ale samozřejmě záleží i na tvaru hlavy. To se dalo při teplejších dnech řešit cyklistickou čepičkou. Při strčení do otvorů v helmě jsem se díky jejich váze nemusela bát, že by mi vyklouzly. U svých Oakley Suter se mi občas stává, že si je strčím do helmy a pak je musím chytat.

Dobrý den, máte trezor? A mohu ho vidět?Z helmy mi brýle nepadaly.

Co se týká skel samotných, ze začátku jsem byla skeptická k zabarvení skel. Ze skel mě během delších jízd nebolely oči a během intenzivnější jízdy se skla nezamlžovala díky důmyslným otvorům u horní části obroučky. Nesmím opomenout, že skla, které máme na těchto brýlích, jsou citlivá na UV záření a měla by vám poskytnout co nejlepší obraz za každého počasí. Fotochromatické brýle na sluníčku tmavnou a vytahují tak barvy do syta a ve tmě zase rozjasňují, takže jsem i během zimy, kdy jsou velké rozdíly kontrastu a z jasného dne se stane rychle tma s mlhou a špatnou viditelností, perfektně viděla na trailech i silnicích na kole i při běhu.

Skla se za tmavých dnů přizpůsobí světlu.Během slunečných dnů jsou skla prakticky zrcadlová a neměla jsem potřebu mhouřit oči.

Dají se brýle používat i mimo kolo?

Dají! Nosím je na skialpy i na běžky za každého počasí a mohu s klidem říci, že vždy vidím jasně a čistě za každých podmínek. Dokonce jsem si i všimla, že brýle nenamrzají během dní kdy panuje bílá tma. Na běžkách se mi během intenzivnější aktivity nemlží, ale klasicky když zastavím, skla se mi začnou zamlžovat, což řeším sundáním brýlí a párkrát s nimi švihnu ve vzduchu, než se rozjedu.


Výhody:

  • Základní barva skel zvyšuje kontrast (růžovožlutá)
  • Ztmavování funguje bez problémů a dostatečně rychle
  • Velký výběr barev a skel

Nevýhody:

  • Balení neobsahuje tvrdý přepravní obal

Závěrem

Oakley už dávno není jediná top značka ani pojem, ale zažitá klasika, na jejíž místo se aktuálně derou jiné, mladší značky, které Oakley dokážou konkurovat v ohledech ceny a kvality. Jedním z nich, troufám si tvrdit, jsou právě i brýle značky Neon. Pokud tedy budete chtít kvalitnější fotochromatické brýle za rozumnou cenu, nebála bych se sáhnout po mnou testovaných Italech.

Svoje Neon brýle si můžete vybrat na e-shopu Sport Import nebo na našem MTBIKER shopu, kde můžete vybírat z velké škály sportovních brýlí na horské či silniční kolo.
info
Testy a představení produktů se realizují s produkty a materiály zapůjčenými od dovozce dané značky nebo z MTBIKER shopu. Jejich obsah a závěr je subjektivním názorem autora.
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
bohemiacyclingirl 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Test: Brýle Neon Air Pro - jasný pohled v každém světle

Test: Brýle Neon Air Pro - jasný pohled v každém světle

Mezi klíčové součásti sportovní výbavy rozhodně patří kvalitní brýle. Model Air Pro, určený pro všechny myslitelné disciplíny, je vrcholem nabídky italského výrobce NEON.
Test: Porovnání 6 indoor cyklistických platforem

Test: Porovnání 6 indoor cyklistických platforem

Nabídka virtuálních cyklistických platforem je pestrá a všichni si z ní můžeme vybrat takovou, která pomůže splnit naše cíle.
Test: Rock Machine Gravelride e500 Touring - (mezi)městský expres

Test: Rock Machine Gravelride e500 Touring - (mezi)městský expres

Gravel s motorem. A k tomu s blatníky, zadním nosičem a integrovaným osvětlením. Pro mnohého bikera i silničáře ztělesnění jejich nočních můr. Ale i přesto zde najdeme skupinku cyklistů, kteří elektrický gravel s “městským paketem” dokáží ocenit. Co všechno tento typ kola dokáže uživatelům přinést?
keyboard_arrow_up