Tip na dovolenou: Azurové pobřeží, díl první - San Remo

Určitě se mezi vámi najde dost cyklistů, kteří rádi jezdí k Azurovému pobřeží, ať už na bike, nebo na silnici. Rád bych vám v několika článcích doporučil trailové oblasti, které jsem měl možnost navštívit.

Italsko-francouzská riviéra neboli Azurové pobřeží. Azurové pobřeží je spíše známé pro francouzskou část, nicméně nedaleko se nachází také bikově významné lokality v Itálii, tou nejznámější z nich je Finale Ligure, kdo zde nebyl, jako by nebyl. I když je Finale Ligure co do počtu trailů rozhodně největší z destinací, jsou zde i menší, se zajímavou historií, krásnými traily a výhledy. Jednou z lokalit je také San Remo. Ještě bych zmínil, že většinou se dá na celém pobřeží jezdit v průběhu zimy a i my jsme sem vyrazili o Vánocích a přes svátky. Teploty ráno sice klesají k nule, odpoledne se ale pohybují mezi 12 až 20 °C.

San Remo

Je velmi známé město především v turistickém ruchu. Má 55 tisíc obyvatel a je čtvrtým největším ligurským městem. Rozhodně doporučuji samotné město navštívit. Nás ale zajímají především traily a díky tomu, že jsme cestovali dodávkou, tak také místo, kde přespíme. V San Remu víme a jedeme na jistotu, na známý plac na kopci s výhledem na moře. San Remo je vzdáleno přibližně tisíc kilometrů od Českých hranic a dá se sem pohodlně dojet za jeden den a i my jsme tak učinili. Cesta utíká a vede výhradně po dálnici.

Dost prostoru pro kempování.S krásným výhledem na moře.

Traily

Patří v této lokalitě spíše k těm těžším, nicméně pokud máte trochu techniky a odvahy, tak si zde užijete i na XC kole. K hledání trailů a posouzení jejich obtížnosti vám nejen zde, ale v celé oblasti italsko-francouzské riviéry doporučím aplikaci Trail Forks, bez ní se zde neobejdete. U každého trailu najdete hodnocení obtížnosti, fotky a také komentáře, v jakém je trail aktuálně stavu a kdy ho někdo naposledy jel.

Aplikace Trail Forks je nutností, pomůže vám v orientaci po trailech a také k volbě parkování.
Trailů je tu poměrně dost a na dva dny se tu zábava najde bez problémů. Je třeba si dávat pozor na obtížnost trailů, značení je tu trochu jiné, než na které jsme v Česku zvyklí. Zároveň i lehké traily zde mají vysokou obtížnost, vyhlazený flow tu nečekejte. Povrch je pro nás trochu neobvyklý, s písčitým podkladem a pískovcovými skálami, na to je třeba si zvyknout, aby člověk odhadl, jak se kolo chová. Většina trailů směřuje k moři a stoupat se dá po asfaltce, která má celkem příjemný sklon a vede po vrstevnicích. Na rozehřátí je super trail Le Creste, ze kterého se dá napojit na Fly to Sanremo, a co nesmíte vynechat, je Antigravity trail. A pro ty, kteří by také cestovali dodávkou, stejně jako my, je nedaleko parkovacího placu směrem do kopce potok, ve kterém se dá po ježdění umýt. V zimě trochu ledový, ale otužování je teď prý módní.

I na XC kole si na trailech zajezdíte.Takhle vypadá většina trailů.

San Romolo

Nedaleko se nachází také San Romolo, malá vesnička známá svou historií díky horským kolům. Zde jsme zkusili část staré DH tratě, na které se jelo mistrovství světa ve sjezdu a v návaznosti na to asi nejtěžší trail v okolí Scogli Rossi, kam jezdí trénovat sjezdová špička z celého světa. Na tyto traily se dostanete po staré asfaltce směrem na Monte Bignone. Dlouhý výšlap vás odmění krásnými výhledy a fotogenickou zvonicí na vrcholu kopce. Traily už na základě popisu jsou těžké, nejtěžší v okolí. Na mém cross country kole jsem si je moc neužil, ale jinak je vřele doporučuji, pokud jste technicky aspoň lehce zdatní a máte víc než 100 milimetrů zdvihu, tohle vás posune dál!

První sjezdová část s příznačným názvem "Downhill" začíná pod zvonicí na louce a po pár metrech zamíří do lesa. Tady na vás čeká nekompromisní kořenové rodeo a "ratata na vrata", prověří nejen tlumení vašich kol, ale také sílu ve vašem předloktí. Tuhle část to chce jet buď úplně krokem, nebo naopak v rychlosti a jet pouze po vršcích kořenů. Po pár stech metrech se dostáváme k rozcestí, buď se dá pokračovat dále po sjezdové trati, nebo dál rovně pokračovat směrem na trail Scogli Rossi, i když tato propojka není zakreslená v Trail Forks, tak je dost intuitivní a nemáte šanci ji minout. Scogli Rossi začíná hned prudkým padákem, který váže na trochu vyhlazené pasáže, ale to netrvá dlouho. Pak už přichází skalky, spousta kamenů a ani na chvíli si neoddechnete, celé podtrženo písčitým povrchem, který zrovna nedodává jistotu. Na samotném konci trailu je pak krásný technický úsek přes velký balvan, který je úplnou třešničkou na dortu!

Kostel na vrcholu, odkud startuje sjezdová trať.Italské pohostinství nás baví!

Pokud budete mít hlad a nebudete mít s sebou žádnou svačinku, můžu vřele doporučit podnik přímo v centru San Romolo Ristorante Bar Dall´Ava, kde si můžete dát italské speciality jako krémové rizoto nebo chutné dezerty, zkusili jsme vše!

Parametry lokality:

  • Určení: trail, enduro, sjezd
  • Náročnost: těžký terén, velké převýšení
  • Kdy jet: Sucho, dá se zde jezdit po celý rok
  • Povrch: Převážně písčitý, kameny, kořeny, skály

Závěr

Okolí San Rema a San Romola se vyplatí navštívit, a to především pokud se chcete zlepšovat ve své technice. Velice rychle vám otrne a zjistíte, že spousta věcí se dá v pohodě sjet, a pokud nechcete zastavovat každých 20 metrů, tak vám ani nic jiného nezbyde. Když se vám poštěstí, můžete zde narazit třeba na Dannyho Harta, který sem jezdí trénovat, ale není zdaleka jediný. Zároveň tu máte skvělé místo na kemping a na tři, ale i více dní je San Remo skvělou lokalitou.
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Tip na Výlet: Dolní Morava - ideálne miesto na aktívnu dovolenku

Tip na Výlet: Dolní Morava - ideálne miesto na aktívnu dovolenku

Predĺžených víkendov je na jeseň celkom hojný počet, preto sme sa rozhodli zavítať do susedných Čiech. Dolní Morava nás milo prekvapila pestrým množstvom outdoorových aktivít.
Bikeparková sezona začíná - máte všechno? PR článek

Bikeparková sezona začíná - máte všechno?

Sníh už skoro všude roztál, bagry a lopaty opouštějí traily a nás čeká další skvělá bikeparková sezona. Co všechno se pro rychlou jízdu z kopce může hodit?
Singltrek Suchák: pěšinkami okolo kopce a pevností

Singltrek Suchák: pěšinkami okolo kopce a pevností

Zajezdit si po cestičkách v lese, mimo asfalt a turistické trasy, je myslím důvod vynálezu horských kol. Projekt Singltreků může být naším vodítkem v tomto světě, kde každý šlape za své a cestou i něco vidí.
keyboard_arrow_up