Zdroj: Lago di Garda

Určitě jste už někdy slyšeli o Gardě, nebo tam dokonce byli. I tak se ale vsadím, že aspoň jedno z míst popsaných v článku pro vás bude novinkou.

Kde se Lago di Garda nachází a proč jet právě tam?

Jezero se nachází severozápadně od italské Verony a z ČR je přibližně 800 km cesty. Záleží, z jakého kouta republiky jste. Voda je v něm poměrně teplá a v létě může důstojně posloužit jako alternativa moře. Na jižním břehu si přijdou na své spíše milovníci koupání a kultury, my se ale zaměříme na severní část okolo města Riva del Garda, která je vhodnější pro milovníky MTB cyklistiky.

Výhled na jezero z Rivy.Výjezd do sedla Bocca del Creer.

Pár tipů

Pokud jste v Itálii přece jen ještě nebyli, mohla by vás překvapit tradiční siesta. Přes poledne je téměř vše zavřené.
Uprostřed Rivy del Garda se nachází velké parkoviště, ne však dost na to, abyste měli jistotu, že tam zaparkujete. Místní ho velmi rychle plní, takže jestli chcete "urvat" nějaké místo, je dobré si přivstat. Na serveru mapy.cz ho najdete pod názvem Parcheggio Via Galas a je zdarma.
Další skutečnost, která může někoho nepříjemně zaskočit, je množství tunelů okolo jezera. Vybavte se proto na kolo světlem iv případě, že se neplánujete vracet potmě.

Riva Del Garda nabízí několik úžasných míst, určitě doporučuji navštívit místní pláž, která je travnatá a nabízí dobrý přístup do vody. Pokud máte hrůzu ze samoobslužných tankovacích stojanů pro auto, v centru města se nachází tankovací stanice Agip, kde se dá platit normálně na pokladně. Určitě doporučuji navštívit visutou cyklostezku mezi Limone sul Garda a Riva del Garda, která je pouze na výztuhách nad jezerem. Bohužel ještě není kompletně dostavěna a otevřené jsou jen určité části.

Rozestavěná stezka nad jezerem.

Kam vyrazit?


Lago di Toblino

Pokud jste na Gardě poprvé a chcete se seznámit s okolím, skvělým startem je vyjížďka k jezeru Toblino. Trasa vede z 90 % po cyklostezce mimo hlavní komunikaci a je to dokonalý relax, nenarazíte téměř na žádné kopce a budete se moci kochat výhledy na skály, které vás obklopují ze všech stran. Snad malou nevýhodou této vyjížďky je to, že jedete celou dobu na slunci a v létě zde bývá klidně i teplota přes 40 stupňů Celsia, tak s tím počítejte a nezapomínejte adekvátně zvýšit příjem tekutin.

Parametry trasy:

  • Určení: Všechny typy kol, ideální na výlet s dětmi
  • Náročnost: Velmi nízká
  • Kdy jet: Nejlépe ráno nebo večer.
  • Povrch: asfalt 100 %
  • Délka trasy: 62 km
  • Převýšení: 500 m
  • Trasa: na Mapy.cz

Výhled na Castello di Arco.Lago di Toblino.

Tremalzo

Z Rivy vede dechberoucí cyklostezka po úbočí skály, která vás postupně dovede k jezeru Lago di Ledro. Od něj máte na výběr spoustu možností, kam se vydat. Naše trasa vede po silnici a dále se napojuje na cyklostezku Tremalzo Big Tour, kterou dojedete až k tunelu na vrcholu Tremalza, odkud je překrásný výhled na všechny hory v okolí. Kousek před vrcholem je i restaurace, kde je i možnost dobití e-biku. Což tedy nebyl náš případ.

Cyklostezka z Rivy k Ledru.Výhled z Tremalza.

Po vyjetí nahoru vás čeká úžasný a hodně dlouhý sjezd až do Rivy. Sjezd z Tremalza je kombinace kamenů a štěrku, ale i na pevňákovi si ho skvěle užijete. Je to doslova cyklistická nirvána, krásné výhledy všude kolem vás. Na této trase občas projíždíte krátkými tunely. Pokud by pro vás tento okruh byl až moc náročný, můžete zaparkovat právě u jezera Lago di Ledro a odtud si udělat zkrácený okruh na Tremalzo a sjet zpět k Lago di Ledro.

Lago di Ledro.

Parametry trasy:

  • Určení: HT, Full
  • Náročnost: Velmi vysoká
  • Povrch: 65 % asfalt 35 % štěrk
  • Délka trasy: 60 km
  • Převýšení: 2 936 m
  • Trasa: na Mapy.cz

Porte del Pasubio

Pokud se rozhodnete vydat se na Pasubio, doporučuji zaparkovat v průsmyku Pian delle Fugazze, kde je dostatek parkovacích míst a skvělý výchozí bod i na pěší turistiku. Odtud se dáme po silnici doprava, kde se po 3 kilometrech sjezdu dostaneme na vedlejší cestu, která nás dlouhým stoupáním dovede k úchvatné památce Strada Delle Gallerie 52. Jak už název napovídá, číslo 52 označuje počet tunelů vybudovaných za války, a všechny se dají projít a cíl je právě na vrcholu Pasubio, bohužel s kolem si tunely neužijete, vstup je pouze pro pěší.

Serpentiny k Pasubiu.Občas je potřeba si dávat pozor.

My se vydáváme dál po kamenité cestě, kde začíná opravdu ostré stoupání, a po kilometrech utrpení přichází odměna, krásný výhled na Pasubio, což naznačuje, že už jen kousek a jsme tam. Vrchol této vyjížďky se nachází v 1928 metrech. Pozor na mapy.cz, trasu vám nevykreslí. Ale místní značky mě přesvědčí o tom, že je to opravdu sjízdné a určené i pro cyklisty. Nahoře najdete hotel, kde si můžete dát občerstvení před nekonečným sjezdem po cestě, kde se chyba neodpouští. Začátek sjezdu je po úbočí skály, kde je potřeba si dát pozor, ale po pár kilometrech vjedete do lesa. Skvělý výlet pro zdatné cyklisty. I když podle Stravy vyjížďka zabrala něco okolo 3 a půl hodiny, realita byla okolo 5-6 hodin.

Začátek sjezdu.Poslední kilometr před vrcholem.

Parametry trasy:

  • Určení: Full, HT
  • Náročnost: Vyšší
  • Povrch: asfalt 20 %, štěrk 80 %
  • Délka trasy: 33 km
  • Převýšení: 1204 m
  • Trasa: na Strava.com


Ohlédnutí se zpět.

Monte Baldo

Budíček brzy ráno a směr Malcesine. Odsud vyráží lanovka na horu Monte Baldo. Lanovka bere i kola, ale pouze v určitý čas, a to vždy ráno a je důležité si zkontrolovat časy na webových stránkách. Také pokud pojedete autem, vezměte si drobné, parkovací automaty zde neberou karty ani papírové bankovky a automat na rozměnění nám nefungoval. Trasa nám s focením a vším trvala okolo 6 a půl hodiny.

Pohled z Monte Balda na zasněžené alpské vrcholky.Někdy nezbývá než tlačit.

Po vysednutí z lanovky doporučuji zajet vlevo, kde se rozprostře Garda v celé své kráse. Zde se dle mého názoru nachází ten nejkrásnější pohled na Gardu ze severní strany. Pak se musíte vrátit k lanovce, odkud začíná sjezd, který prověří vaše brzdy. Dále si vyšlápnete kopec po asfaltu do sedla Bocca del Creer (1617 m) a odtud už jedete pouze terénem. Trasa vede po hodně úzkém chodníku, takže pokud si nevěříte ve stabilitě, některé úseky je lepší vytlačit.

Návrat z Torbole do Malcesine.

Místy kolo i ponesete, ale nic, co by se nedalo přežít, pokud máte ale sjezdařské ambice, před finálním sjezdem z Monte Vargana máte na výběr, zda se vydáte po cestě, nebo zvolíte něco náročnějšího. Nachází se zde i Black Diamond trail. Mně to připadalo jako díra do pekla, proto jsme se vydali po silnici, kde následuje krásný sjezd až do Torbole, odkud se po cestě vrátíte do Malcesine s krásným výhledem na jezero. Cestu nedoporočuji jet obráceně, protože vyhýbání na úzké stezce by bylo nebezpečné.

Parametry trasy:

  • Určení: Full, HT
  • Náročnost: Vyšší (nemít strach z výšek)
  • Povrch: asfalt 40 %, štěrk 60 %
  • Délka trasy: 40 km
  • Převýšení: 950 m
  • Trasa: na Mapy.cz
  • Trasa: na Strava.com

Co dělat, když se vám nechce jezdit?

V Rivě del Garda se nachází pláž, která je zdarma, takže můžete strávit den u vody. Nad "Rivou" vlevo se nachází vyhlídkové místo Bastione, které také stojí za návštěvu. Pokud jste milovníky vodních sportů, na jezeře (hlavně ráno) je v oblibě kitesurfing a v každém městě naleznete půjčovnu a školu, kde vás to naučí. Pokud chcete za kulturou, doporučuji zajet si 90 kilometrů na jih do Verony, kde můžete třeba navštívit ten nejznámější balkon na světě, který znáte z Romea a Julie. V neposlední řadě stojí za návštěvu Limone sul Garda - nabídne krásný pohled na jezero a nachází se zde i skvělé restaurace a vyjíždí odtud spousta výletních lodí.

Juliin balkon ve Veroně.Pohled na Limone sul Garda.

Jak se mi na Gardě líbilo?

Můžu říct, že Garda si mě získala už první návštěvou, a druhou se mi to jen potvrdilo. Krásné počasí, teplo, voda, skvělí lidé. Oproti vyhlášeným bikerským lokalitám, jako je Saalbach, Livigno a další, zde nenajdete žádný bikepark. Všechno ježdění je přírodního typu, chodníky, horské cesty - o to víc si užijete klid. Stačí ujet pár kilometrů a jste jen vy, kolo a kopec. Určitě se podělte v komentářích o své zážitky, zkušenosti a tipy na dovolenou na Gardě.

[Úvodní foto: Lago di Garda]

report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Tip na dovolenou: Trento a okolí – nádherné kopce, výhledy a jezera

Tip na dovolenou: Trento a okolí – nádherné kopce, výhledy a jezera

Ať z Trenta vyrazíte na vyjížďku jakýmkoliv směrem, vždycky narazíte na krásné jezero, pořádný kopec, výbornou zmrzlinu a italské espresso.
Když jeden Velký Javorník nestačí…

Když jeden Velký Javorník nestačí…

Byl to velký den nejen pro fanoušky silniční cyklistiky, ale asi pro všechny, kdo tomuto sportu fandí a sledují ho. Ten den náš kraj navštívila hvězda, sice už ne tak zářící, ale pořád hvězda.
Beskydský masakr… radost ze sebezničení

Beskydský masakr… radost ze sebezničení

Rád se toulám po Beskydech na bajku. Ono se to docela nabízí, mám je za rohem, takže stačí párkrát šlápnout a jsem tam. Beskydy poskytují, co se cyklistiky týče, naprosto luxusní podmínky.
keyboard_arrow_up