Pozvánka: září - léto sice končí, my ale ne!

Léto a s ním spojené horké dny jsou pomalu za námi. To ovšem neznamená, že se i nadále nemůžeme prohánět po závodních tratích. I v září se je rozhodně na co těšit.

ML Tuning Tour de Zeleňák, 3. září 2022, Rumburk

„Začalo to jako sázka! V restauraci Zelený strom v Rumburku sedělo u piva 12 statečných – Zdeněk Kafka, Pavel Vincenc, Josef Jánoš, Jiří Drahota, Miloš Havlíček, Jiří Tillner, Ivan Drahota, Jaroslav Šott, Jaroslav Maškarinec, Zdeněk Moucha, Václav Frank a Pavel Richter. Psal se rok 1984. Zdeněk versus Vincek, kdo komu ujede na kole? Dohoda, že objedou výběžek kolem dokola, ostatních deset je doprovázelo včetně doprovodné Babety, zastávky v hospodách, to byl nultý ročník. Příští rok už jich jelo 40…“ – tak zní příběh silničního závodu Tour de Zeleňák, který letos čeká už 38. ročník. Na výběr je hned několik tras - 54 kilometrů dlouhá trať Zeleňák a 106 kilometrů dlouhá trasa Obr Zeleňák. Kromě klasických kategorií se bude závodit i v několika speciálních - na historických kolech s jedním převodem či na “klasikách”, které mají ocelový rám, řazení na rámu a klipsny na pedálech. To vše samozřejmě v historickém oblečení a pod záštitou jednoho z nejoblíbenějších závodů tohoto regionu, jehož se každoročně účastní stovky cyklistů. Kompletní propozice najdeš na stránce organizátora.


[Panaracer] Gravel Blinduro, 3. – 4. září 2022, Staré Město pod Landštejnem

Vydat se na závody a nevědět, do čeho jdeme? Přesně o tom je Panaracer Gravel Blinduro, závod, který se koná v krásném prostředí České Kanady a jsou určeny pro gravel kola. Jediné, co je známo předem, je délka trasy. Jede se 70kilometrový okruh, v sobotu jedním směrem, v neděli opačným. Je na něm blíže nespecifikovaný počet tzv. rychlostních zkoušek, na kterých se bude měřit čas, zbytek trasy je vlastně jen přesun, během něhož můžeš buď obdivovat krásy okolní přírody, nebo třeba pokecat s ostatními závodníky. Více informací najdeš na facebookovém profilu závodu.


Znojmo Burčák Tour Kooperativy, 3. – 4. září 2022, Znojmo

Co se vám jako první vybaví, když se řekne Morava? Určitě vinohrady. Přesně kolem těch vedou trasy tohoto celovíkendového závodu, který se těší značné oblibě a každoročně přiláká velké množství cyklistů. Zázemí je umístěno v krásném areálu historického Louckého kláštera. Ale jde přece hlavně o ježdění, takže: Organizátoři si pro vás připravili tři trasy, z čehož dvě delší se pojedou v sobotu a nejkratší Family trať v neděli. Nezaskočí vás ani déšť, ke každé trati mají organizátoři pro případ nepříznivého počasí vymyšlenou “mokrou variantu”. Potřebné informace najdeš na stránce organizátora.


XC Cup Napajedla, 10. září 2022, Napajedla

XC Cup Napajedla patří mezi okruhové závody, přičemž počet odježděných okruhů bude záviset na konkrétní kategorii. Co však budou mít všechny společné, je mimořádně rozmanitá trať. Okruh kombinuje různé povrchy, náročná a strmá stoupání i technické pasáže v lesoparku, městské komunikace, třešničkou na dortu je vždy sjezd po dlouhých schodech u kostela v obci. Vlastní kategorie mají i děti, a to i ty nejmenší na odrážedlech. Kompletní propozice najdeš na stránkách organizátora.


Rallye Sudety, 10. září 2022, Teplice nad Metují

Závod jménem Rallye Sudety by se dal bez nadsázky nazvat nejtěžším XC maratonem v ČR. Na nejdelší, 113 kilometrů dlouhé trati s převýšením 3259 metrů je zajímavé i to, že má už 24 let své stálé značení v terénu, a je tedy možné si trasu projet kdykoli a připravit se na “ostrý start”. Terén je sice náročný a zejména ve sjezdech není nic zadarmo, protiváhou je ale krásné prostředí Teplických a Adršpašských skal a Broumovských stěn. Kromě nejdelší trati jsou na výběr ještě dvě kratší a jedna dětská. Vše podstatné o tomto náročném maratonu najdeš na stránce organizátora.


Náměšťský cyklomaraton, 17. září 2022, Náměšť nad Oslavou

XC maraton v Náměšti je zařazen do Galaxy série 2022. Samotný závodní den začíná dětským závodem, který se odehraje na náměstí, a poté už bude následovat oficiální maraton. Jezdit se bude na okruhu, v případě krátké trasy se pojede jeden 25 km s převýšením 550 metrů a v případě dlouhé trasy to budou dva, tedy 50 km s převýšením 1100 metrů. Trasa cyklisty provede lesy v okolí Náměšti nad Oslavou, projedou i okolo řeky Oslavy a obdivovat budou moct i zříceniny hradů Lamberk a Sedlec. Kompletní propozice najdeš na stránkách organizátora.


Peklo severu – O pohár starosty, 17. září 2022, Česká Kamenice

„Hledej svůj limit“ – tak zní heslo závodu Peklo Severu. Pod tímto názvem si většina lidí asi napřed vybaví legendární klasiku Paříž-Roubaix. Tento závod sice není zas až tak náročný, ale zabavit se tu dokáže každý - od těch nejmenších až po ty dříve narozené. Cross-country maraton v polovině září bude vyvrcholením celé pětidílné série, probíhající už od května. Postupně přibývající informace najdeš na stránkách organizátora.


MTB Ocelák 2022, 25. září 2022, Hradešín

Už několik let organizuje klub Oceloví letci různé závody, přičemž Ocelák je jeden z nejdelších. Je zařazen do série Dycky Bajk! a zazávodit si tu můžou jak jednotlivci, tak i týmy. Trasa je podobná té loňské - kromě asfaltových úseků a polních cest se můžeme těšit na Šemberské stezky, což jsou traily v blízkosti obce Tuchoraz ležící asi 30 km na východ od Prahy. Vybrat si můžete buď delší, 60kilometrovou trasu jménem Ocelák (dvě kola), nebo kratší Oceláček (30 km, jedno kolo). Kompletní propozice najdeš na stránkách cykloklubu.


Škoda Auto Gočárovy schody, 28. září, Hradec Králové

Název závodu není jen tak. Celkem jasně napovídá, že v rámci každého okruhu pojedou závodníci po schodech hned několikrát. Jeden okruh má 1500 metrů a počet, který jich závodníci objedou, bude záviset na kategoriích. Kromě přihlášených účastníků bude nominováno i několik Elite jezdců, kteří absolvují stejný okruh. Akce tedy nebude zajímavá jen pro závodníky, ale i pro diváky. Občas sem totiž zavítají opravdu zvučná jména - například v roce 2019 tu zvítězil Ondřej Cink a v roce 2015 Jarda Kulhavý. Všechny potřebné informace najdeš na stránkách organizátora.


V září se samozřejmě koná i spousta dalších cyklistických akcí, Jejich kompletní seznam najdeš v našem kalendáři.

Autor foto: archiv organizátorů
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
LukasHarant 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Pozvánka: Měsíc duben - vlak plný závodů už se rozjíždí

Pozvánka: Měsíc duben - vlak plný závodů už se rozjíždí

Soustředění, jarní kilometry a zimní přípravu máme za sebou a tak přišel čas přetavit tréninkové hodiny do závodů.
Odstartujte léto s VALACHY MANem: legendární triatlon má opět trasy i pro hobíky a děti

Odstartujte léto s VALACHY MANem: legendární triatlon má opět trasy i pro hobíky a děti

Největší triatlonový závod pro širokou veřejnost v ČR se opět blíží. Odstartujte léto jedinečným sportovním víkendem u vodní nádrže Bystřička na Vsetínsku!
Beskydský masakr… radost ze sebezničení

Beskydský masakr… radost ze sebezničení

Rád se toulám po Beskydech na bajku. Ono se to docela nabízí, mám je za rohem, takže stačí párkrát šlápnout a jsem tam. Beskydy poskytují, co se cyklistiky týče, naprosto luxusní podmínky.
keyboard_arrow_up