Flowtraily Dolní Morava: V ráji obřích klopenek

Dolní Morava se v posledních letech stala symbolem turismu, fotografie front a zástupů lidí čekajících na místní atrakce viděl asi každý. Kromě stezky v oblacích či nejdelší visuté lávky ale areál nabízí i trail park a ruku na srdce: sjet si hezký trail je lákavé, ať už je kdekoli.

Kdy vyrazit a co nás čeká

My jsme se na Dolní Moravu vypravili po sezóně, navíc ve všední den a volbu podobného termínu mohu jen doporučit. Žádné fronty se nekonaly a na trailech jsme byli prakticky sami. Jedinou nevýhodu lze najít v omezené nabídce občerstvení – mnoho bufetů má mimo sezónu přes týden zavřeno. Ale od piva a párků zpět na traily. Ty nabízí areál na Dolní Moravě hned čtyři v různých obtížnostech. Zelený mlýnský trail, modrý selský trail, červený lesní trail a černý mamutí trail. My se dnes podíváme na dva z nich, a to na ty jednodušší – místní zelený a modrý flow trail.


Hned na začátek musím říct, že na české poměry jsou to traily ve velkém stylu. V případě zeleného a modrého jde o flow traily a jsou skutečně vyžehlené prakticky do detailu. Ještě než pojedeme dolů, je ale potřeba dostat se nahoru. To jde v případě Dolní Moravy dvěma způsoby: za peníze lanovkou (vybírat můžete z nákupu jednotlivých jízd nebo celodenní permanentky) nebo „za své“. Kdo zvolí druhou možnost, musí počítat s tím, že se opravdu zapotí, stoupací cesta má na čtyřech kilometrech zhruba 400 výškových metrů.



Mlýnský trail: rodinná vyjížďka

Začněme úplně nejsnazším, zeleným mlýnským trailem. V popisku se dočtete, že jde o snadný trail, vhodný pro rodiny s dětmi. A je to skutečně tak. Celý trail je poměrně široký, s minimem horizontálních překážek (rozuměj: kdo by si chtěl skočit, musel by hodně hledat). Zato se skutečně obřími klopenkami, lávkami, a dokonce i tunelem.

Klopenek je na trailu požehnaně, ale konstrukcí a povrchem jsou skutečně snadno zvládnutelné, pokud byste se vy nebo vaše ratolesti báli, díky velkému poloměru se dají pomalu projet i spodem. Celý trail má přes 8 km, je tedy potřeba myslet i na přestávky, zvlášť pokud jedete s dětmi. Osobně bych se na trail nebála vzít malé bikery a bikerky na alespoň 20“ kolech, kteří se nebojí jezdit z kopce, ideálně po předchozí zkušenosti a jistotě alespoň na pumptracku.


Selský trail: nekončící zábava

Modrý selský trail by měl být mírně obtížný, vhodný pro středně pokročilé bikery. I tento popisek sedí. Trail je esencí zábavy pro všechny hledače flow – každý, koho tady potkáte, je vysmátý od ucha k uchu. Klopenek je na trailu snad nepočítaně, stejně jako pumpovacích vlnek, ale i malých skoků a lavic. Kdo skákat nechce, rozhodně nemusí, kdo by chtěl, od země se odlepit může.

Celý trail je ve skvělém stavu, krásně vyžehlený, kameny nelezou prakticky nikde a na jeho sedmi kilometrech délky byly možná tři rolety. Na co si ale dát pozor, je délka trailu a koncentrace „atrakcí“ (klopenek, boulí apod.). Jednoduše: je potřeba dělat přestávky, samozřejmě na bezpečných místech, která jsou po celé trase k dispozici a často jsou to krásné zastávky s výhledy, někdy i s lavičkami.


Flowtraily Dolní Morava: pro koho

A co závěrem k flow trailům na Dolní Moravě? Rozhodně stojí za projetí a vyzkoušení, pro začátečníky i zkušené. Vyřádí se na nich opravdu každý. A ty obří klopenky.
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
ZuzaChol 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Singltrek Suchák: pěšinkami okolo kopce a pevností

Singltrek Suchák: pěšinkami okolo kopce a pevností

Zajezdit si po cestičkách v lese, mimo asfalt a turistické trasy, je myslím důvod vynálezu horských kol. Projekt Singltreků může být naším vodítkem v tomto světě, kde každý šlape za své a cestou i něco vidí.
Cyklo aréna Vysočina: pro každého něco

Cyklo aréna Vysočina: pro každého něco

Viděli jste záběry ze světového poháru horských kol v Novém Městě a říkali jste si, že všechny ty rock gardeny, to je přesně pro vás? Nebo jste si naopak s hrůzou v očích pomysleli, že k takovému místu se radši ani nepřiblížíte? Mám dobrou zprávu pro všechny: v Novém Městě si každý najde to své.
Unboxing: Giant Stance E+ 2 - „elektroparťák“ na traily

Unboxing: Giant Stance E+ 2 - „elektroparťák“ na traily

Výkonný motor, snadné ovládání a citlivé odpružení posunou vaše hranice ježdění, zábavy a dobrodružství na zcela novou úroveň. My se nyní podíváme, jak je vybaven.
keyboard_arrow_up