Bike Hero: výzva kousek od Prahy

Máte rádi cyklistické výzvy? Jste z těch, kdo se raději vydávají na kolo sami nebo v partě než v balíku závodníků, a přitom by se vám líbilo, kdyby vás za výkon někdo odměnil?

Rádi poznáváte nová místa nebo si chcete projet známé trasy jinudy, než jste možná zvyklí? Pokud jste si alespoň na některé otázky odpověděli „ano”, může být Bike Hero projektem právě pro vás. Už jsme v magazínu měli tuto výzvu ve variantě pro extrémisty na jeden den, v pohodové variantě na 3 dny a dnes si ji dáme jako zlatou střední cestu, jako dvoudenní.

Cyklistické výzvy – závody, výlet nebo něco jiného?

Cyklistické výzvy jsou zvláštním druhem podniků, u kterých nejde až tak o závodění, jako o odvahu zkusit něco nového a někdy i překonat své limity. Bike Hero je český projekt, jehož popisek „pro někoho zážitek, pro jiného výzva“ docela přesně vystihuje, o co jde. Organizátoři naplánovali trasu dlouhou 159 km s převýšením 4139 m. Na její zdolání máte 1 až 3 po sobě jdoucí dny. A to je vlastně vše – ostatní už je na vás. Po registraci máte na zdolání výzvy celý rok, začít je možné v kterémkoliv místě jednosměrné trasy (a v tom stejném místě potom samozřejmě skončit), absolvování výzvy je nutno prokázat zasláním GPS logu.

Bike Hero
...místní pivovar nás ve vedru nepustil dál bez občerstvovací pauzy
A protože my máme výzvy rádi, rozhodli jsme se vyzkoušet i tuto. Trasa vedoucí Křivoklátskem, Brdy a Českým krasem se nám podle popisku líbila, a protože to v těch místech vůbec neznáme, nalákalo nás, že nám někdo naplánuje „výlet“. Rozhodli jsme se pro dvoudenní variantu, kterou jsme si navíc prodloužili o cyklostezkový přejezd ze Zdic do Berouna, abychom mohli spát na jednom místě a nemuseli vozit věci s sebou. Už dopředu prozradím, že celá výzva byla skutečně zážitek.

Den první – nahoru, dolů, lesem, nelesem

Ráno jsme z Berouna vyráželi odhodlaní, plní sil, v batozích svačinky a plné camelbaky, protože předpověď slibovala celodenní pařák. Síly prověřil už první kopec – rozhledna Děd a taky sjezd z ní. Ukázalo se, že tohle rozhodně nebude zadarmo. Trasa je totiž plánována tak, abyste se nestihli nudit. Využívá snad každou příležitost pro sjezd ze silnice (ať už jakékoli) a dává vám šanci prohlédnout si místní pěšiny a lesní traily. Navíc se neustále střídají výjezdy a sjezdy, takže cesta místy stojí dost sil.

Rozhledna Dědpřehrada Klíčava

Na trase je několik průjezdních bodů, na kterých je potřeba se vyfotit pro případ, že by zklamal GPS log nebo nevlastníte zařízení, které by ho pořídilo. Po rozhledně Děd je to přehrada Klíčava, krásné místo na okraji Lánské obory, z nějž nás trasa zavedla hezkou lesní pasáží až na Křivoklát. Ten sice mezi místa, na kterých je potřeba se vyfotit nepatří a na prohlídku hradu taky čas nebyl, ale alespoň se našla příležitost poobědvat.

Křivoklátpivovar Matuška

A potom zase hurá na kopec (i když po obědě to úplně hurá nebylo a kopec stál docela za to) – tentokrát až k rozhledně Máminka, která nás svou netradiční konstrukcí vylákala k výstupu. Cesta dolů nás zavedla k zastávce, která sice v itineráři nebyla, ale minout jsme nemohli – místní pivovar nás ve vedru nepustil dál bez občerstvovací pauzy. Postupně nám plánování trasy začalo připadat místy až škodolibé – i tam, kde by se dalo jet pohodlně po cestě nás mapa vedla do lesa na cestičky a traily, nahoru a dolů…

Žebrák
Cestou k Velké Americe nás čekaly krásné výhledy na Karlštejn...
Výjezd na Žebrák, obhlídka medvěda v hradním příkopu, ale zklamání ze zavřeného bufetu nás popohnaly k posledním stoupání našeho prvního dne – vyhlídce na Vraní skále. Musím přiznat, že to byl vcelku krutý finiš, hlavně sjezd do Zdic už byl dost adrenalin a síly kvapem ubývaly. Na závěr jsme se dostali do Berouna ne úplně hezkou cyklostezkou s názvem Po stopách českých králů. Dohromady jsme za první den urazili 108 km a nastoupali 2266 výškových metrů, pro nás docela záběr, takže večer jsme byli rádi, že sedíme na něčem jiném, než na sedle a nemusíme šlapat.


Vraní skála

Druhý den – Brdy a památky všeho druhu

Přes noc se včerejší únava ještě rozležela a musím přiznat, že hlavně já jsem úplně nadšeně (a bezbolestně) znovu na kolo nesedala. Ale je to výzva, takže je potřeba se trošku kousnout. Na úvod opět včerejší cyklostezka a pak už stoupání na brdské hřebeny.

brdský hřebenBrdy

Kopec, vedro, síly docházely rychleji než první den, ale zastávka v pivovaru (ano, ještěže těchto zastávek se na trase dá dělat dost…) a krásný poutní areál Skalka zase zvedl náladu.

Poutní areál SkalkaPoutní areál Skalka

Po lesním sjezdu do Dobřichovic, kde jsme úplně náhodou narazili na koncert swingového orchestru a tančírnu (tanec v tretrách jsme ale vynechali), nás čekaly další body z itineráře, na které jsme byli zvědaví: menhir nad Mořinkou – Zdeňkovo Křeslo a vyhlídka lom Velká Amerika. K menhiru je to kopec, kde i ptáci chodí pěšky, ale kamenné křeslo s výhledem do kraje stojí za vyzkoušení. Cestou k Velké Americe nás čekaly krásné výhledy na Karlštejn, samotná Velká Amerika ale byla zklamání – je to místní must see, čemuž odpovídaly i stánky a zástupy turistů – tohle místo u nás moc bodů nezískalo. Dál na trase jsme ale potkali i hezký opuštěný lom, který se nám líbil víc.

Výhled ze Zdeňkova křeslaLom Velká Amerika

No a závěr trasy? Už jen sjezd do Svatého Jana pod Skalou. Ochutnávka minerálky z Ivanova pramene, poslední stoupání a krásný trail dolů do Berouna. Ten byl snad nejhezčí z celé trasy, to nejlepší jsme si tedy nechali na závěr. Druhý den v našem podání už nebyl tak „výživný“ jako první – ujeli jsme 82 km a nastoupali 1607 výškových metrů.

Karlštejn

Pro koho a proč?

Jaké tedy Bike Hero bylo? Za nás skvělé. Krásně naplánovaná trasa a pro nás výzva, která stála dost sil. Velký respekt všem, kteří to objedou za jeden den. Pokud tedy plánujete, kam v létě vyrazit, můžete naši zkušenost brát jako tip. Organizátoři nabízejí startovné i v podobě dárkových poukazů, takže pokud chcete nějakého cyklistu obdarovat, máte možnost. No a jako odměna, samozřejmě kromě zážitků, vám pak výzvu a vše co jste na cestě za ní zažili, může připomínat skleněná trofej.

trofej Bike Hero
Parametry trasy:
  • Určení: Horské kolo
  • Náročnost: Střední
  • Kdy vyrazit: celoročně (ideálně ale během léta, za hezkého počasí)
  • Povrch: Polní a lesní cesty, traily, asfalt
  • Délka: 159 km (udáváno organizátorem), za 2 dny naměřeno 190 km s noclehem v Berouně
  • Převýšení: 4139 m (udáváno organizátorem), za 2 dny naměřeno 3873 m s noclehem v Berouně
  • Záznam jízdy 1. den: na Strava.com
  • Záznam jízdy 2. den: na Strava.com

Zdroj fotografií: archiv autorky.
Zdroj fotografií: archiv autorky
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
ZuzaChol 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Singltrek Suchák: pěšinkami okolo kopce a pevností

Singltrek Suchák: pěšinkami okolo kopce a pevností

Zajezdit si po cestičkách v lese, mimo asfalt a turistické trasy, je myslím důvod vynálezu horských kol. Projekt Singltreků může být naším vodítkem v tomto světě, kde každý šlape za své a cestou i něco vidí.
Panoramatická hřebenovka Vsetínských vrchů

Panoramatická hřebenovka Vsetínských vrchů

Jen co na kopcích oddělujících Beskydy a Javorníky začnou ze sněhu vykukovat první kytky, je na čase vyrazit na hřeben. Trošku se zabahnit, dát si do těla a pokochat se výhledy na všechny strany.
Malevil Cup slaví jubileum! Na začátku června se pojede už po pětadvacáté

Malevil Cup slaví jubileum! Na začátku června se pojede už po pětadvacáté

Malevil Cup je jedním z nejtradičnějších MTB maratonů v Česku, který v letošním roce slaví 25. jubileum.
keyboard_arrow_up