Pozvánka: březen - nová sezóna je tady

Tak jsme se dočkali, zima nám postupně odchází, sníh taje, nastává období bláta. Přímo ideální čas na to, aby tretry cvakly do pedálů a ty se začaly točit v závodním tempu.

Dolánecké okruhy, 4. března, Dolánky

První březnovou akcí, která nám spustí kaskádu nekonečného praní špinavých věcí, jsou Dolánecké okruhy. Ty spadají pod Zimní pohár SAC – Grog CUP, který probíhá již od prosince loňského roku a kombinuje hned několik disciplín. Dolánecké okruhy spadají pod XC. Jezdí se na 1,5kilometrových okruzích, které se opakují sedmkrát – dohromady tedy účastníci odjedou 10,5 kilometru. Informace o daném závodě najdeš na stránce organizátora.

Dolánecké okruhy, Dolánky

Jarní Bahno #1, 18. března, Sokolov

Grog Cup však není jediný pohár, který se v březnu odehraje. Novou historii začíná psát seriál Jarní Bahno a už název samotný napovídá, o co tady půjde. První XC závody se odehrají v blízkosti města Sokolov na koupališti Michal, odkud startuje okruh o délce 7 km s převýšením 190 metrů. V závislosti na věkové kategorii zde závodníci pojedou různý počet okruhů a adekvátně jejich umístění jim budou připočteny body do poháru. Více informací o závodech najdeš na stránce organizátora.

Jarní Bahno #1

ŠKODA Pražský MTB pohár #1, 19. března, Motol

Do třetice všeho dobrého, máme tu další pohár, tentokrát v okolí hlavního města. První kolo se odehraje v městské části Motol. Trať samotná vyžaduje dobrou techniku, jelikož zde na závodníky čekají traily, rockgardeny, klopenky či skoky. Hlavní okruh měří 3 350 metrů a dospělí jej pojedou několikrát v závislosti na kategorii. K tomu vyznačili organizátoři i několik dětských okruhů, takže ti nejmenší se do závodění mohou rovněž zapojit. Kompletní propozice závodu najdeš na stránce organizátora.

Pražský MTB pohár

Březinský Bahňák, 25. března, Březinka

Další závod spadající pod Grog CUP, ale tentokrát zapomeňte na motání se v kruhu. V oblasti Kokořínska a v Podbezdězských hvozdů proběhne již 19. ročník orientačních závodů neboli MTBO. Odhadovaná vzdálenost je 40 - 50 kilometrů, ale tu skutečnou se závodníci dozvědí až na startu, když jim při prezentaci bude předána cykloturistická mapa, podle které budou muset jet. Na trase čeká několik kontrolních bodů, proto si není radno zapomenout tužku. Na závěr nesmí chybět ani občerstvení po námaze. Všechny důležité informace opět naleznete na stránce organizátora.

Březinský Bahňák, 25. března, Březinka

Jarní Bahno #2, 25. března, Tři kříže

Bahenní zábaly si v březnu dopřejeme ještě jednou, tentokrát nad městem Karlovy Vary. Druhé kolo poháru Jarní Bahno se totiž odehraje na kopci u Tří křížů, v blízkosti hotelu Thermal. Závodníkům se do cesty postaví 5,5kilometrový okruh s převýšením 270 metrů, po kterém opět odkrouží několik kol v závislosti na kategorii – podobně jako v prvním kole. Kromě tohoto poháru se výsledky počítají i do Poháru CKK, tedy Cyklistiky Karlovarského kraje. Více informací najdeš na stránce organizátora.

Jarní Bahno #2, 25. března, Tři kříže

Trofeo Cinelli (Velká cena Hlohovce), 25. března, Hlohovec

Březen však není jen doménou bikerů. Na své si přijdou i „žiletkáři“, pro které je už desetiletí organizována jarní, doslova klasika, Trofeo Cinelli, jinak Velká cena Hlohovce. Tyto závody se těší i mezinárodní pozornosti a mezi cyklisty jsou velmi oblíbené. Po „zimním spánku“, u některých zase po poctivé přípravě dokážou každému nastavit zrcadlo, jak na tom výkonnostně je. Jezdí se na 8kilometrovém okruhu, na kterém závodníky čekají nástrahy v podobě krátkého stoupání v obci či občasného ostrého bočního větru mimo ni. Vše důležité o závodech se dočteš na stránce organizátora.

Trofeo Cinelli, Velká cena Hlohovce

Dětská a ostravská MTB liga #1, 25. března, Ostrava-Petřkovice

Nezapomnělo se ani na děti. Pro ty startuje Dětská liga, doprovázená Ostravskou ligou pro dospělé. Obě spojuje cross-country charakter a okruhy – zatímco děti se „vyřádí“ na dlážděném okruhu o délce 500 metrů, dospělé čeká nefalšovaný terén Landecké haldy o délce 2000 metrů. Jak už to u pohárů bývá, i zde se hraje o body, rozmnožit je závodníci mohou i ve dvou dalších akcích tohoto seriálu. Informace o závodech najdeš na stránce organizátora.

Dětská a ostravská MTB liga #1, 25. března, Ostrava-Petřkovice

Velká Bíteš - Brno - Velká Bíteš, 26. března, Velká Bíteš

Koncem března startuje i sezóna českých „profíků“, nebo lépe řečeno těch, kteří vlastní UCI licenci platnou pro letošní rok. První kolo 47. ročníku Českého poháru na silnici ŠKODA CUP odstartuje v obci Velká Bíteš. Na závodníky čekají tři okruhy o různých délkách, přičemž zahrnuje několik prémií - čtyři sprinterské a tři horské, zapomínat není třeba ani na samotný finiš. Celkově trasa měří 162 kilometrů a vše o ní i o závodech samotných se dočteš v propozicích na stránce organizátora.

Velká Bíteš - Brno - Velká Bíteš
Co to tedy bude? Raději bahno a MTB, nebo boční vítr a silnice? Rozhodnutí je na každém z nás a březen je ten správný měsíc, kdy úspěšně „odpálit“ novou sezónu.

Titulní foto: Jan Štorek
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
LukasHarant 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Říjen - ukonči sezónu se ctí

Říjen - ukonči sezónu se ctí

S říjnem máme spojené babí léto, příchod podzimu a útlum závodění. Několik akcií však v talonu stále zůstalo.
Srpen: využij poslední letní šanci

Srpen: využij poslední letní šanci

Přestože slunce stále hřeje, teploty pomalu začínají být příjemnější. O důvod více vyrazit na závod.
Červenec - slunce, seno, závody

Červenec - slunce, seno, závody

Léto je v plném proudu, sezóna také. Kde všude si budeme moci v červenci ověřit naši výkonnost?
keyboard_arrow_up