Orbea 2023 - horká španělská krev

Orbea dokáže svými koly zaujmout jak začátečníky, tak pokročilé jezdce. Pro rok 2023 má připraveno několik novinek.

Orbea Onna 30

Kola z modelové řady Onna jsou určena úplným začátečníkům, najdeme mezi nimi hlavně hliníkové modely. Model Onna 30, i když patří mezi ty levnější, přebírá mnoho vlastností svých dražších sourozenců - například vnitřní vedení lanek. Aby žádný kopec nepředstavoval problém, je toto kolo osazeno dvojpřevodníkem kombinovaným s desetirychlostním řazením Deore vzadu.

A aby byla jízda v terénu co nejpohodlnější, je kolo vybaveno 100 mm cross-country vidlicí SR Suntour XCM, samozřejmostí je i příprava pro vedení teleskopické sedlovky. Univerzálnost kola podtrhuje možnost montáže nosiče nebo stojanu. Kolo je dostupné ve třech barevných kombinacích a s cenovkou 21 990 Kč. Víc informací o něm najdeš na stránce výrobce.

Orbea Onna 30Orbea Onna 30

Orbea Alma M10

Alma je specialistou na rychlé „švihy“ i dlouhé maratony. Vděčí za to hlavně lehoučkému karbonovému rámu a ostatnímu osazení. Náročnějšímu cross-country kraluje vzduchové pružení, v tomto případě je to vidlice Fox 34 Float SC Performance. Pohon je rovněž typicky „maratonský“ - kolo dopředu pohání Shimano XT s výborným poměrem cena/výkon. Hmotnost kola je minimalizována použitím mnoha karbonových komponentů - z karbonu je to kromě samotného rámu i sedlovka nebo řidítka, doplňují je ale i další komponenty, které si Orbea vyrábí sama.

Moderním trendem je i použití širších XC plášťů v podobě Maxxis Rekon Race, které jsou předpřipravené na bezdušové použití – u hardtailů je to častokrát žádoucí upgrade. Cena takto vybaveného kola je 97 990 Kč a ve dvou barevných kombinacích jej najdeš na stránkách výrobce.

Orbea Alma M10Orbea Alma M10

Orbea Oiz H10

I když je modelová řada Oiz určena hlavně závodníkům na těžké maratony, nabízí i hliníkový model. Řadí se mezi down-country kousky se zdvihy 120/120 mm v režii Foxu, konkrétně jde o vidlici Fox 34 Float SC Performance a tlumič Fox i-line DPS Performance. To zvyšuje univerzálnost kola nejen na rychlé XC, ale i těžší terén a traily.

Když trail, tak teleskopka a Oiz s touto premisou počítá - teleskopickou sedlovku vlastní výroby má už v základu. Protože se stále pohybuje v závodnickém segmentu, nepřekvapí osazení XT-čka. Univerzálnost ale zajišťují opět pláště, a to Maxxis Forekaster v šířce 2,35“. Bláto najednou není problém... S cenovkou 90 690 Kč a ve třech barevných kombinacích najdeš tento model se všemi informacemi na stránkách výrobce.

Orbea Oiz H10Orbea Oiz H10

Orbea Laufey H-LTD

Laufey má zábavu v krvi. Hliníkové trailové „HT-čko“, kterému můžete naložit, kolik chcete, a nezradí. Naopak, přináší mnoho zážitků a moderní technologie. K trailu vybízí jak geometrie, které vládne „podkopnutý“ hlavový úhel a krátká řetězová vzpěra, tak i výrazný sloping horní rámové trubky. Ten umožňuje montáž teleskopické sedlovky s vyšším zdvihem. Na tomto modelu je však už osazená a při manévrování s kolem ji každý milovník trailů ocení – stejně jako 140 mm vidlici Fox 34 Float Performance.

Pohon je mixem několika sad, je však konstruovaný hlavně tak, aby vydržel i hrubší zacházení. A že to v klopenkách bude pořádně držet, slibují pláště Maxxis Dissector v šířce 2,60“. Laufey je dostupný ve třech barevných kombinacích a s cenovkou 61 290 Kč ho najdeš i se specifikacemi a geometrií na stránkách výrobce.

Orbea Laufey H-LTDOrbea Laufey H-LTD

Orbea Occam M30

Zábava na druhou, tlumení na druhou, lehkost na druhou. Celoodpružený trail model nabízí oproti „lidovějšímu“ Laufeymu hned několik změn. Jeho základ tvoří karbonový rám s vnitřním vedením lanek a zdvihy 140/140 mm, které kromě trailu umožní i lehké enduro jízdy. Vzduchové tlumení v podobě vidlice Fox 34 Float Performance a tlumiče Fox Float DPS Performance v provedení 3-Position kromě úplného uzamčení a otevření nabízejí i střední polohu, ideální pro výjezdy lehčím terénem.

Pohon tvoří komponenty různých výrobců a sad, doplněné o praktické vodítko řetězu, které nezklamou ani v těžkém terénu. Nezklame ani kombinace obutí Maxxis Rekon a Dissector, oba v šířce 2,40“. Už tradičně jsou na výběr tři barevné kombinace. Cena kola je 107 790 Kč a se všemi informacemi jej najdeš na stránkách výrobce.

Orbea Occam M30Orbea Occam M30

Orbea Rallon M10

Orbea Rallon představuje čistokrevné a hlavně rychlé enduro. Ať už jste zaměření na rychlost, zábavu, skoky, Rallon je na všechno jako stvořený, hlavně díky zdvihům 170/160 mm. Na prudké úseky je připraven díky hlavovému úhlu s hodnotou 64°, a když se sklon vyrovná a bude třeba šlápnout do pedálů, nastupuje Sram GX Eagle. Časté technické a klikaté úseky nebudou dělat problémy, protože trojkombinace krátká zadní stavba – krátký představec – široké rajdy zlepšuje ovladatelnost stroje.

Té pomáhá i osazená teleskopická sedlovka, Orbea přizpůsobila samotný rám tak, aby bylo možné použít co největší zdvih. Pokud chcete kombinaci obratnosti a stability, je tu možnost mullet provedení. Cena kola v základní výbavě je 146 990 Kč a kompletní specifikaci najdeš na stránkách výrobce.

Orbea Rallon M10Orbea Rallon M10

Orbeu ale činí speciální hlavně možnost přizpůsobení vysněného modelu konkrétním představám – ať už barevně, nebo osazením. Každá modelová řada nabízí hned několik modelů v různých stupních výbavy a v různých cenách, takže na své si přijde každý, stačí si prohlédnout stránky výrobce. Tak co, bude to horké španělské léto?

Zdroj fotografií: orbea.com
Zdroj fotografií: archiv redakce
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
redakcia 

Podobné články

Unboxing: Orbea OIZ M11 AXS - maratonec v elektrice

Unboxing: Orbea OIZ M11 AXS - maratonec v elektrice

Stoupat s lehkostí do kopců, projet hřebenovku a potom si užít sjezd. Je jedno, jestli to budou závody, trénink nebo výjezd s partou. Je Orbea OIZ M11 ideálním kolem?
Hardtaily do 30 tisíc - ideál pro začínajícího cyklistu PR článek

Hardtaily do 30 tisíc - ideál pro začínajícího cyklistu

Při začátcích s cyklistikou je výborným řešením kvalitní, ale stále dostupný model. Dnes se podíváme na několik hardtailů, které udělají radost i nenáročným cyklistům.
Představení: Orbea Wild - esence úspěchu

Představení: Orbea Wild - esence úspěchu

Ve světě e-biků se můžete vypravit buď cestou těžkých a výkonných strojů, nebo kvůli hravosti a nižší hmotnosti musíte obětovat kapacitu baterie a nějaký ten točivý moment. Nebo že by přece jen ne?
keyboard_arrow_up