Giro Agilis Mips - univerzál na cestu i do terénu

Pokud hledáte helmu na silnici, gravel i xc, nechcete, aby se vám hlava moc potila a samozřejmě řadíte bezpečí na první místo, mohla by pro vás být tato helma správnou volbou.

Po pár sezonách ježdění převážně v přilbě Giro Verce se u mě objevila potřeba vyzkoušet nějakou lehčí a vzdušnější přilbu, navíc helma na silničku už taky dosloužila, takže jsem začala hledat, čím vše nahradit nebo doplnit. Do očí mi padla Giro Agilis Mips v provedení Mat Charcoal Mica.

Výběr

Podle popisku kombinuje tento model vzdušný design klasických závodních přileb s prodlouženou ochranou zátylku a své uplatnění by tak měla najít nejen na silnici, ale i v terénu. To znělo dobře, navíc se prodává v černo-růžové barevné kombinaci, která mi ladí k většině dresů a kol (komu by ale tato barevná kombinace nevyhovovala, dá se koupit ještě v mnoha dalších).

Giro Agilis MIPSGiro Agilis MIPS

Můj obvyklý problém je velikost přileb. Mám poměrně malý obvod hlavy a většina přileb mi nesedí. I když je stáhnu po obvodu, vypadají na mě velké a ne vždy úplně ideálně drží. Agilis je přilba, která se vyrábí i ve verzi pro dámy, navíc si můžete vybrat hned ze tří velikostí - S (pro obvod hlavy 51 - 55 cm), M (55 - 59 cm) a L (59 - 63 cm). U mě padla volba na nejmenší velikost.

První seznámení

Když přilba dorazila, vypadalo to na lásku na první pohled. Na matně černé přilbě svítí růžová loga, jednolitá barva je ale navíc rozbita nepravidelnými tečkami (fleky či jak to nazvat) růžové a mentolové. Skoro jsem se bála ji zkusit, jestli mi bude sedět. Naštěstí ale tabulka nelhala a přilba seděla perfektně. V balení kromě samotné helmy byl už jen návod, takže jsem nastavila všechny řemínky a vyrazila.

Giro Agilis MIPS Giro Agilis MIPS

Konstrukce a parametry

Pokud bychom chtěli shrnout technické parametry přilby, za pozornost stojí upínací systém Roc Loc 5.5, který je ve variantě s technologií Mips integrovaný právě do vrstvy Mips. Skořepina je krytá odolným polykarbonátem i zespoda, což by mělo být výhodou i z hlediska odolnosti přilby proti každodennímu opotřebení. Konstrukce je In-mold (to už je ale u této kategorie přileb vlastně samozřejmost), o ventilaci se stará 32 otvorů a patentovaný Wind Tunnel™. Výstelky jsou z materiálu CoolFit, pásky zde najdeme ultralehké Slimline. Váhu udává výrobce různou, každopádně jsem ve variantě s Mips ve velikosti S navážila 264 g.

Giro Agilis MIPSGiro Agilis MIPS

Giro Agilis MIPSGiro Agilis MIPS

Co je to ten Mips?

Stejný model naleznete i ve variantě bez Mips - co ale vlastně znamenají tato čtyři písmena, která přilby o několik set korun prodražují? Stojí za to si za tento systém připlatit? Tady je odpověď vlastně jednoznačná: ano, stojí. Mips, tedy multidirectional Impact Protection System, je vlastně vložka uvnitř přilby, která v ní není uchycená napevno, ale pružně. Jejím hlavním úkolem je zvýšení úrovně ochrany hlavy, což funguje tak, že při nárazu díky pružnému uchycení vložka minimalizuje rotační energii. Při nárazu z jakéhokoli směru systém umožní, aby se EPS skořepina pootočila nezávisle okolo hlavy. Jedná se samozřejmě jen o milimetrové posuny, i ty ale snižují intenzitu rotační síly a snaží se eliminovat trhnutí, které by jinak “schytal” především mozek.

Giro Agilis MIPSGiro Agilis MIPS

A jak se v ní teda jezdí?

Odpověď je jednoduchá: jezdí se v ní skvěle. Vůbec o ní při jízdě nevím. Jak jsem čekala už po prvním vyzkoušení, na hlavě se ani nehne, větracích otvorů je dost, takže se hlava nijak extra nepotí (teda, ne že by mi nepotila hlava, když se mi chce na kole makat, ale s touto přilbou to hodnotím jako přiměřené). Na hlavě se dá dobře upravit a usadit, stahovací kolečko je sice malé, ale je kolem něj dost prostoru a zoubky jsou dost vystouplé, takže se s ním dá dobře otáčet i v celoprstových rukavicích.

Giro Agilis MIPS

Dalo by se něco vytknout?

I když je to možná drobnost, z mého pohledu není úplně ideální přezka pod bradou. Je tady obyčejná, kterou neumím jednou rukou zapnout. Kdyby byl na helmě magnetický fidlock nebo přezka se zoubky, které není obtížné zapnou jednou rukou, bylo by to lepší. Dalším bonusem by bylo, kdyby byly už u nové přilby přibaleny náhradní výstelky.

Giro Agilis MIPSGiro Agilis MIPS

Původně jsem chtěla napsat, že bych uvítala síťku proti hmyzu, kterou helma nemá. Nakonec jsem si to ale rozmyslela - za těch pár set kilometrů, které jsme spolu najezdily, se mi do helmy nedostal žádný otravný hmyzák, který by mě donutil zastavit a v hysterii si sundávat přilbu. Buď jsem měla štěstí nebo jsou otvory umístěny tak šikovně, že tam prostě nevletí.

Pro koho?

Giro Agilis Mips je skutečným univerzálem. Jezdila jsem v ní na silničce, na horáku, občas se mi podařilo vletět i do horšího terénu a neměla jsem vůbec pocit, že by na něco z toho nebyla vhodná. Mips doufám nikdy neotestuji, ale rozhodně se s ním cítím bezpečněji.


Já jsem testovala dámskou verzi, ale Agilis se dělá i v pánském provedení, a to ve verzi s Mips i bez něj. Všechny varianty najdete na MTBIKER shopu. A pokud chcete tip, velikost S sedí perfektně i na menší dětské hlavě (opravdu, testováno na dětech).

Plusy
  • ochrana Mips
  • 32 ventilačních otvorů
  • Roc Loc systém
  • odpovídající velikostní tabulka
  • barvy a zpracování
  • dobrá kvalita za zajímavou cenu

Mínusy
  • obyčejná přezka pod bradou
  • výrobce k nové přilbě nedodává náhradní výstelky
Zdroj fotografií: archiv autorky
info
Testy a představení produktů se realizují s produkty a materiály zapůjčenými od dovozce dané značky nebo z MTBIKER shopu. Jejich obsah a závěr je subjektivním názorem autora.
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
ZuzaChol 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Test KLS Dare 2 - parťák na traily, ale i celodenní výlety

Test KLS Dare 2 - parťák na traily, ale i celodenní výlety

Trailová helma střední třídy pro běžné použití zaujme cenou, barevnou škálou i pohodlím.
Od základu: Jak si vybrat MTB přilbu a jaké typy známe?

Od základu: Jak si vybrat MTB přilbu a jaké typy známe?

Helma zachraňuje životy, o tom není pochyb. Jak si však vybrat přilbu, jaké typy MTB přileb existují a na co se při výběru zaměřit?
Test: KLS Outrage a KLS Sharp – novinky od značky Kellys

Test: KLS Outrage a KLS Sharp – novinky od značky Kellys

Kellys vyrábí mnoho příslušenství a doplňků na kolo, ale nejdůležitější je určitě přilba. Na test jsem dostal dvě nové přilby od značky Kellys – více gravity orientovanou Outrage a univerzální Sharp.
keyboard_arrow_up