Unboxing: Ghost Asket Essential - všestranný „štěrkolet“

Upřednostňujete raději boční cesty s hrubým asfaltem, různé lesní cestičky, štěrkové a polní zkratky? Ideálním řešením bude gravel – možná právě Ghost Asket…

Pohodlný, spíše „uvolněně“ a dobrodružně pojatý hliníkový rám doplňuje vidlice z uhlíkových vláken. Kromě vnitřního vedení kabeláže rám disponuje také možnostmi připevnění zavazadel pro dobrodruhy a nadšence bikepackingu. To doplňuje odolná výbava v podobě sady Shimano GRX a hydraulické brzdy. Kolo je dostupné ve velikostech XS až XL, velikost M si nyní poskládáme v unboxingu.

Specifikace

  • Rám: ASKET AL
  • Vidlice: Ghost, karbonová
  • Hlavové složení: Acros
  • Přehazovačka: Shimano GRX RD-RX400 10rychlostní
  • Přesmykač: Shimano GRX FD-RX400
  • Řazení: Shimano GRX ST-RX400
  • Kazeta: Shimano CS-HG50, 10rychlostní, rozsah 11-36 z
  • Řetěz: KMC X10
  • Kliky: Shimano GRX FC-RX600, převodníky: 46/30
  • Brzdy: Shimano GRX BR-RX400, hydraulické, kotouče Shimano SM-RT70 160 mm
  • Brzdové páky: Shimano GRX ST-RX400
  • Náboje: Shimano HB-RS470 12x100mm / Shimano FH-MT400 12x142mm
  • Plášť přední: Maxxis Ravager EXO TR, šířka 40 mm
  • Plášť zadní: Maxxis Ravager EXO TR, šířka 40 mm
  • Sedlovka: GND 51, průměr 27,2 mm
  • Sedlo: Selle Royal SRX
  • Představec: Ghost, průměr 31,8 mm
  • Řídítka: Gravel Bar RA120A, šířka 420 mm (XS), 440 mm (S), 460 mm (M), 480 mm (L), 500 mm (XL)
  • Omotávka: Fizik Tempo Bondcush
  • Pedály: FPD NW-91K
  • Ráfek přední: WTB ST i25
  • Ráfek zadní: WTB ST i25

Geometrie

geometria rámu Ghost Asket Essential AL

Unboxing

Asket Essential AL přišel zabalený v krabici, ve které rám během transportu chránily další kartonové obaly, bez použití plastu. Palec nahoru!


Dokud je kolo na zemi, namontujeme kokpit. Řídítka mají šířku 460 mm, stačí je uchytit do představce. Komponenty jsou továrního původu a nesou tak logo značky Ghost. Určitě jste si všimli, že řídítka jsou bez omotávky. K tomu se ještě vrátíme.


Jelikož se jedná o hliníkový rám, mohli jsme jej s klidným svědomím upnout do montážního stojanu za horní rámovou trubku a pustit se krok za krokem do montáže.


Dalším krokem je montáž předního kola. To je v podstatě jednoduchá záležitost, která zahrnuje samotnou montáž pomocí pevné osy 12x100 mm a vycentrování brzdového třmenu. Karbonová vidlice disponuje vnitřním vedením brzdové hadice, což působí velmi elegantně. Na vnějších nohách najdeme šrouby pro uchycení příslušenství nebo zavazadla.

Ghost Carbon vidlica 12x100 mm
Následuje uchycení sedlovky spolu se sedlem. Sedlovka pochází z designérského studia Ghost, označeného jako GND 51 a má průměr 27,2 mm. Sedlo dodal výrobce Selle Royal v provedení SRX.

GND 51 sedlovka, Selle Royal SRX
Nadešel moment, kdy doladíme kokpit a navineme omotávku. Ta pochází od výrobce Fizik, je označená jako Tempo Bondcush.

fizik Tempo Bondcushfizik Tempo Bondcush

Samozřejmě nesmíme zapomenout na vážení. Kolo ve velikosti M bez pedálů má hmotnost 10,9 kg. Výrobce udává 11 kg, takže tento údaj je téměř přesný. Ghost Asket k nám přišel v kombinaci modré a zelené barvy. Pokud máte rádi tmavší barvy, může se vám více zamlouvat černá se zelenou .

hmotnosť Ghost Asket Essential ALGHOST Asket Essential AL modrá/zelená

Pohon kola dodalo Shimano v podobě sady GRX, určené právě pro gravelové a expediční ježdění. Tvoří ji kliky Shimano GRX FC-RX600 s převodníky 46-30 zubů, které obsluhuje přesmykač FD-RX 400. Zadní pohon tvoří desetirychlostní přehazovačka Shimano GRX RD-RX400, doplněná kazetou CS-HG50. Spojuje je řetěz KMX X10.

kľuky Shimano GRX FC-RX600kazeta Shimano CS-HG50-10

Nejen řazení, ale i brzdy pocházejí ze země vycházejícího slunce. Dokonce i ze stejné sady jako řazení. Mluvíme o hydraulických kotoučových brzdách Shimano GRX BR-RX400. Ty spolupracují s kotouči SM-RT70 o průměru 160 mm vepředu i vzadu.

Shimano GRX BR-RX400Shimano GRX BR-RX400

Za zbytkem odolné gravelové výbavy nezaostávají ani kola. Ty jsou vypleteny na nábojích Shimano HB-RS470 vpředu a FH-MT400 vzadu. Oba náboje mají pevné osy. Přední o rozměru 12x100 mm jsme zmiňovali, zadní má rozměry 12x142 mm. Ráfky jsou WTB ST i25 o vnitřním průměru 25 mm a obuty jsou v pláštích Maxxis Ravager EXO TR v rozměru 40-622. Jedná se o pláště použitelné pro bezdušový provoz. Stačí dokoupit ventilky, pásku do ráfku a tmel. To vše najdete v našem MTBIKER eshopu .

gravel GHOST Asket Essential AL modrá/zelenágravel GHOST Asket Essential AL modrá/zelená

Shrneme-li si to, máme pohodlný a kvalitní rám s karbonovou vidlicí, která lépe pohlcuje vibrace. V obou případech s vnitřním vedením lanek a bowdenů. Odolná výbava s dostatečným rozsahem pro jízdu v kopcích i na rovinách. Bezpečnost vám zaručí hydraulické kotoučové brzdy a pohodlí, ať už je cesta jakákoliv, objemné pláště o šířce 40 milimetrů.

Pokud holdujete stovkám kilometrů na cestách-necestách, nebo několikadenním dobrodružstvím na dvou kolech, GHOST Asket Essential může být ideální volba i díky dobrému poměru výbavy a pořizovací ceny. Ta představuje částku 50 999 Kč. Kolo naleznete také v našem MTBIKER eshopu .

Využij služby showroomu Bratislava a MTBIKER centra - Bikefitting a doručení kola

V našich kamenných prodejnách máme profesionální vybavení pro nastavování a optimalizaci posedu s názvem Bikefitting. Jedná se o službu, která na základě individuálních fyziologických vlastností každého jezdce určí správné nastavení posedu. V případě, že se rozhodneš využít této služby, detailní informace o způsobu objednání, druzích měření, cenách a slevách až do výše 100 % najdeš v sekci Bikefitting na tomto odkazu.

Pokud si objednáš kolo v našem e-shopu nebo osobně v prodejnách, je několik možností, jak ti může být doručeno. Jednou z nich je osobní odběr v showroomu v Bratislavě nebo v MTBIKER centru s poskládáním a garančním servisem zdarma. Při ceně kola nad 1 000 € můžeš využít možnosti našeho bezplatného doručení k tobě domů. Více informací o dalších formách doručení najdeš na tomto odkazu.
Zdroj fotografií: archiv redakce
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
redakcia 

Podobné články

Unboxing: BMC URS ONE - malý zdvih, velký potenciál

Unboxing: BMC URS ONE - malý zdvih, velký potenciál

Hledáte kombinaci vzrušující jízdy, zábavy, výkonu a pohodlí? Vaší pozornosti by určitě neměl uniknout tento gravel. Co dělá tento švýcarský "štěrkolet" výjimečným?
Unboxing: Marin Headlands 1 – karbonový dobrodruh

Unboxing: Marin Headlands 1 – karbonový dobrodruh

Headlands je kopcovitá pobřežní část Kalifornie, plná štěrkových cest, výhledů na oceán i na známý most Golden Gate. Tento karbonový gravel je poctou tomuto místu.
Unboxing: Titici ALL-IN - i hliník může být exkluzivní

Unboxing: Titici ALL-IN - i hliník může být exkluzivní

Hledáš něco, co nemají všichni, něco, s čím se neztratíš v davu? Pokud máš rád ruční práci a ceníš si netuctového přístupu k technologiím, podívej se na tento gravel.
keyboard_arrow_up