Unboxing: Mondraker Raze Carbon R - „drtič“ trailů

Rádi „krotíte“ traily v plné rychlosti, ale nepohrdnete ani hřebenovkou či dobýváním kopců? Trail bike Mondraker Raze R má co nabídnout i těm náročnějším jezdcům.

Není to jen samotný rám zhotovený z uhlíkových vláken s označením Stealth Air Full Carbon, ale je to také typická Forward geometrie z dílny Mondraker a revoluční smart technologie MIND , která dokáže v reálném čase analyzovat data z obou odpružených jednotek a přizpůsobit je jezdci spolu s dalšími funkcemi. K tomu si ještě připočtěte kvalitní 12rychlostní pohon, čtyřpístkové brzdy a slušnou výbavu. Vyrábí se ve čtyřech velikostech (S - XL) a nám se do unboxingu dostala velikost L.

Specifikace

  • Rám: Raze 29 Stealth Air, plně karbonový, Zero Suspension System, 130 mm zdvih, Forward Geometrie, Carbon Monoblock horní vahadlo, Boost zadní osa 12x148 mm, tapered hlavová trubka, 73 mm BSA střed, HHG vnitřní vedení kabeláže, Enduro MAX , ochrana tlumiče před blátem, ISCG 05 úchyt, custom ochrana rámu, volitelný MIND System (pouze EU trh)
  • Tlumič: FOX Float DPS LV EVOL Performance, 205x57,5 mm, nastavení: odskok, 3-polohové nastavení komprese (Open/Mid/Lock), nastavení tvrdosti tlakem vzduchu, trunnion úchyt, 30x8 mm spodní vložky
  • Vidlice: FOX 36 Float GRIP EVOL Performance, 150 mm zdvih, tapered krk, Boost 15x110 mm osa, 44 mm offset, nastavení: 3 polohy mikro nastavení komprese, low-speed odskok, nastavení tvrdosti tlakem vzduchu
  • Hlavové složení: Acros custom pro 1-1/2
  • Přehazovačka: SRAM GX Eagle, Type 3 roller bearing clutch, klec lock, 1x12, X-Actuation 1:1
  • Řazení: SRAM Trigger NX Eagle, 12 rychlostí, X-Actuation 1:1
  • Brzdové páčky: SRAM G2, SwingLink, beznářaďové nastavení reache
  • Brzdy: SRAM G2 R, 4pístkové, kotouče SRAM Centerline 180 mm/180 mm, INTL, organické plotýnky
  • Kliky: Truvativ Stylo 7k Eagle, Boost, DUB oska, Direct mount převodník, S/M velikost rámu: 170 mm, L/XL size: 175 mm
  • Středové složení: SRAM DUB BSA, utěsněná ložiska, 73 mm
  • Řídítka: Onoff Sulfur 1.0 dvojitě zeslabovaná, 6061 hliník, zdvih: 20 mm, šířka: 800 mm, 9° backsweep, 5° upsweep, 31,8 mm průměr
  • Představec: Onoff Sulfur FG 30 mm 0°, 6061 kovaný hliník, 31,8 mm průměr
  • Sedlovka: Onoff Pija, teleskopická, vnitřní vedení kabeláže, průměr 31,6 mm, velikost S: 125 mm, velikost M: 150 mm, velikost L: 170 mm, velikost XL: 170 mm
  • Sedlo: Fizik Antares R7
  • Náboj přední: Infinity hub, Boost 15x110 mm, INTL
  • Náboj zadní: Infinity hub, Boost 15x110 mm, INTL
  • Řetěz: SRAM NX Eagle, 12rychlostní, Powerlock
  • Kazeta: SRAM XG-1275, rozsah: 10 - 52 zubů, 12s
  • Špice: 24 ks, přímé, dvojitě zeslabované
  • Ráfky: Mavic CrossMax XL S, 29 Boost, vnitřní šířka 30 mm, hookless, tubeless ready

Geometrie


Geometria rámu Mondraker Raze Carbon RGeometria rámu Mondraker Raze Carbon R

Unboxing

Nenápadná krabice hlásí motto: „The way forward“, což si můžeme přeložit jako „cesta vpřed“. Balení je ze 100% recyklovatelných materiálů bez jakýchkoli plastů, což dokazuje, že nejde jen o klišé.


Uvnitř je vše upevněno tak, aby nedošlo k poškození některé z částí, totéž platí i o samotném rámu a komponentech. Například i brzdový kotouč předního kola je demontován, aby nedošlo k poškození.


Uvnitř najdeme ještě další menší krabičku, která obsahuje drobné komponenty a příslušenství, například sadu pro bezdušový provoz kol nebo náhradní špice pro kola Mavic.


Montáž sestává z uchycení řídítek Onoff Sulfur o šířce 800 mm do představce se stejným názvem jako řídítka. Jeho délka je 30 mm. Průměr obou komponentů je 31,8 mm.

Onoff Sulfur 1.0 800 mm, 9? backsweep, 5? upsweep, 31.8 mm barboreOnoff Sulfur FG 30mm

Po uchycení brzdového kotouče pomocí šesti šroubů můžeme založit přední kolo do vidlice FOX 36 29 Float GRIP EVOL Performance se zdvihem 150 mm pomocí pevné osy.

SRAM Centerline 180 mm
Do zámku teleskopické sedlovky Onoff Pija se zdvihem 170 mm upevníme sedlo Fizik Antares R7 a kolo můžeme zavěsit na váhu. Hmotnost ve velikosti L se ustálila na hodnotě 13,87 kg.

Hmotnosť bicykla Mondraker Raze Carbon RHmotnosť bicykla Mondraker Raze Carbon R

Trailové kolo Mondraker Raze Carbon R stojí na kolech vypletených na ráfcích Mavic CrossMax XL S s vnitřní šířkou 30 mm a s možností bezdušového použití. Náboje jsou „boostové“ a označeny jako Infinity Hub.

Mondraker Raze Carbon R
Obutí zajišťuje výrobce Maxxis s trailovým vzorem plášťů Dissector 29x2,4” vpředu a Aggressor 29x2,3” vzadu. Jedná se o bezdušovou verzi TR s EXO ochranou bočnic.

Maxxis Dissector 29 x 2,4”Maxxis Aggressor 29 x 2,3”

O účinné brzdění se starají čtyřpístkové brzdy SRAM G2 R, které spolupracují se 180 mm kotouči SRAM Centerline vpředu i vzadu.

SRAM G2 RSRAM G2 R

Do kopce či na start trailu vás dostane 12rychlostní pohon SRAM Eagle, který je složen z řazení NX a GX přehazovačky. Ta posouvá řetěz po kazetě SRAM XG-1275 s rozsahem 10 - 52 zubů.

SRAM GX Eagle Type 3, SRAM XG-1275 10-52T
Tlačit do pedálů budete přes kované kliky Truvativ Stylo 7K Eagle, které jsou osazeny 32zubovým převodníkem X-Sync 2. S kazetou je spojuje řetěz SRAM NX.

Truvativ Stylo 7K Eagle Boost
Systém zadní stavby ZERO Suspension System spolupracuje s tlumičem FOX Float DPS LV EVOL Performance. Zdvih zadní stavby je 130 mm. Samotný systém ZERO pracuje na principu dvojice vahadel. Tlumič tak pracuje při působení sil ze dvou směrů, což mu dodává vyšší citlivost při nulovém pohupování. Mondraker tento systém vybavil i mini blatníkem, aby nedocházelo ke znečišťování tlumiče.

FOX Float DPS LV EVOL PerformanceZERO Suspension System

Zajímavostí na rámu je vnitřní vedení bowdenů, které se nenachází přímo na těle hlavové trubky, jak jsme zvyklí u jiných výrobců, ale je integrováno do horního krytu hlavového složení a působí velmi esteticky.

Acros custom
Kolo, které jsme skládali, je vyhotoveno v zajímavé stříbrno-oranžové barevné kombinaci s lesklým lakem. Komponenty a doplňky jsou v černé barvě a tak nejvíc vynikne právě rám.

Mondraker Raze Carbon R, racing silver/orangeMondraker Raze Carbon R, racing silver/orange

Mondraker Raze Carbon R, racing silver/orange
V úvodu jsme zmiňovali technologii MIND . Je před zraky uživatelů skrytá, ale ve zkratce, jde o magnety umístěné v levé noze vidlice a na čepu vahadla. Snímače měří pohyb odpružení. Majitel kola si nainstaluje aplikaci MyMondraker a dostane se tak k datům ze snímačů a může si nastavit „sag“ a mnoho dalšího. Kromě toho je systém MIND vybaven GPS přijímačem, a tak si přímo přes aplikaci můžete prohlédnout záznam trasy, délku a počet skoků, které jste absolvovali a data rovnou odeslat například do aplikace Strava.

Více se dozvíte na tomto odkazu , popřípadě v tomto videu .

Mondraker Raze Carbon R, racing silver/orange
Mondraker Raze Carbon R čeká jen na to, až ho vezmeš do svého oblíbeného trailového centra nebo na celodenní výjezd do hor, kde ho rozhodně nemusíš šetřit. Jediným limitem budou tvé nohy. Maloobchodní cena kola je 134 999 Kč, ale za lepší cenu jej najdeš v našem MTBIKER eshopu. Pokud bychom zrovna tvou velikost neměli, přidej si tu správnou do wishlistu a o naskladnění budeš ihned informován.

Využij služby showroomu Bratislava a MTBIKER centra - Bikefitting a doručení kola

V našich kamenných prodejnách máme profesionální vybavení pro nastavování a optimalizaci posedu s názvem Bikefitting. Jedná se o službu, která na základě individuálních fyziologických vlastností každého jezdce určí správné nastavení posedu. V případě, že se rozhodneš využít této služby, detailní informace o způsobu objednání, druzích měření, cenách a slevách až do výše 100 % najdeš v sekci Bikefitting na tomto odkazu.

Pokud si objednáš kolo v našem e-shopu nebo osobně v prodejnách, je několik možností, jak ti může být doručeno. Jednou z nich je osobní odběr v showroomu v Bratislavě nebo v MTBIKER centru s poskládáním a garančním servisem zdarma. Při ceně kola nad 1 000 € můžeš využít možnosti našeho bezplatného doručení k tobě domů. Více informací o dalších formách doručení najdeš na tomto odkazu.
Zdroj fotografií: archiv redakce
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
redakcia 

Podobné články

Unboxing: Orbea OIZ M11 AXS - maratonec v elektrice

Unboxing: Orbea OIZ M11 AXS - maratonec v elektrice

Stoupat s lehkostí do kopců, projet hřebenovku a potom si užít sjezd. Je jedno, jestli to budou závody, trénink nebo výjezd s partou. Je Orbea OIZ M11 ideálním kolem?
For Bikes 2024 - výkladní skříň cyklistiky s rozbitou výlohou

For Bikes 2024 - výkladní skříň cyklistiky s rozbitou výlohou

Praha - Letňany, výstaviště, konec března, kola a vše co k nim patří …
Unboxing: BMC Fourstroke LT ONE – nenasytný maratonec

Unboxing: BMC Fourstroke LT ONE – nenasytný maratonec

Hledáš nekompromisní kolo do přicházející maratonské sezóny, se kterým si užiješ výlet hřebenem i moderní cross-country tratě? Máme pro tebe skvělý tip.
keyboard_arrow_up