Zdroj: Giant LIV

Nový Giant Defy a Avail - opravdové pohodlí na dlouhých vyjížďkách?

Giant představuje zcela přepracované modelové řady Defy a Avail. Oblíbené endurance Defy i dámské Avail dostávají nové lehčí rámy, které ale přináší i více pohodlí. Pojďme se na novinky podívat detailně.

Začněme dnes již pátou generací Defy. Ta přináší v celé nabídce (Defy Advanced SL, Defy Advanced Pro a Defy Advanced) obrovský rozsah modelů v různých cenových relacích. Vždy ale prosazuje funkčnost a jednoduchost jako princip konstrukce designu. Na základě zpětné vazby profesionálů, kteří s Defy závodili i na legendárním Paris-Roubaix, se vývojový tým rozhodl vyhnout komplikovaným tlumicím prvkům, čepům a jiným řešením, které sice na první pohled dávají větší možnosti, ale zbytečně zvyšují hmotnost a nároky na údržbu. Přitom se stejného výsledku dá dosáhnout jednoduchým a elegantním řešením v podobě pružných, rázy absorbujících řídítek, sedlovky i rámu.


Když mluvíme o rámu, vlajková loď, Defy Advaced SL, dosahuje pro endurance kolo skvělých 785 g ve velikosti M. To je mimochodem o 293 g méně, než měla předchozí generace. Testy navíc ukazují, že účinnost rámu při přenosu energie ze šlapání je o 28 % lepší.


Díky vlastním výrobním kapacitám Giantu a dlouholetým zkušenostem s výrobou kompozitů jsou všechny rámy Defy vyráběny tak, abych přinášely maximálně pohodlnou jízdu při nízké váze rámu, vidlice i dalších komponentů. Za zmínku stojí právě Contact SLR/SL D-Fuse řidítka se specifickým průřezem trubek (D-shape).


Jezdci mají také možnost osadit pláště až do šířky 38 mm, což přináší další navýšení pohodlí na rozbitých silnicích. Praktické jsou i úchyty na blatníky pro příjemnější jízdu v mokru nebo dešti, a to na všech modelech Defy. Jak je vidět, Defy je skutečně do detailu promyšlený endurance univerzál.


Také Liv, společnost Giantu specializovaná na ženskou cyklistiku, dnes představuje kompletně přepracovanou modelovou řadu Avail Advanced a Avail Advaced pro. Řada Avail pokrývá různorodé jízdní styly i cíle. Od dojíždění do práce, odpoledních vyjížděk až po dlouhé adventure jízdy nebo závody, cílem řady Avail je přinést maximální univerzalitu.

Už v roce 2008 přinesl Liv zcela specifickou dámskou geometrii a vhodně vybrané komponenty, a celé kolo tak už tehdy bylo přímo šité na míru potřebám cyklistek.

Dnes pohodlnou rámovou sadu doplňuje mimo jiné specifická řada komponentů D-fuse. Řidítka Liv Contact SLR a SL D-Fuse mají rozměry vhodné pro ženské ruce a v kombinaci s D-profilem trubek a 8stupňovým flare poskytují potřebné pohodlí i specifickou ergonomii. Tento design promyšleně kombinuje komfort napříč různými úchopy a použitím. Řidítka doplňují D-Fuse sedlovky s vysokou schopností pohlcovat rázy (s průhybem až 7 mm).


Stejně jako Defy i Avail dostane už od výrobce namontovaný pár kompozitových košíků a stejně jako u Defy je možné do úchytů na rámu a vidlici namontovat plnohodnotné blatníky. A tento dámský model má i stejnou možnost použití objemných plášťů až do šířky 38 mm.

Pokud se tedy rozhodujete nad vhodným kolem na delší vyjížďky nebo jen hledáte pohodlí a univerzalitu, nové modely Defy a Avail budou rozhodně zajímavou volbou. Navíc se jedná o elegantní, nadčasová a díky jednoduchosti i velice lehká kola. Budeme se tak velmi těšit na unboxing a možná i test některého ze zmíněných modelů.
Zdroj fotografií: Giant

[Úvodní foto: Giant LIV]

report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Silniční kolekce Giant 2024 - evoluce, ne revoluce PR článek

Silniční kolekce Giant 2024 - evoluce, ne revoluce

Giant patří mezi přední výrobce kol a karbonových rámů i pro jiné značky. Jak přetavil své zkušenosti do roku 2024 a na co se můžete těšit?
Unboxing: Giant Revolt Advanced 3 - rychlý a flexibilní

Unboxing: Giant Revolt Advanced 3 - rychlý a flexibilní

Lehký rám, možnost přizpůsobení rozvoru kol a mnoho dalšího. Pokud se neumíš rozhodnout, zda chceš na cestu nebo do terénu, Revolt „bere“ obojí stejně dobře.
Novinky 2023: Giant Revolt X - gravel i na traily

Novinky 2023: Giant Revolt X - gravel i na traily

Giant představuje zcela novou řadu gravel kol Revolt X s předním odpružením.
keyboard_arrow_up