Jak vybrat helmu – základní rozdělení a tipy

Helma je v cyklistice základním bezpečnostním prvkem. Aby ale plnila svou funkci spolehlivě, je třeba vybrat ten správný model.

Jaká kritéria však zvážit? Helma chrání to nejcennější, co máme, mozek. Proto je třeba si při jejím výběru dát záležet na správném modelu. V neposlední řadě bychom ji ale měli nosit na hlavě vždy, když sedneme na kolo – ať už se přesouváme do práce, trénujeme na závod nebo si užíváme flowtrail.

Průřez od lehkých pírek až po integrály

První logickou otázkou, kterou je třeba si položit, tedy je, na jakou disciplínu bude přilba využívána. Obecně lze typologicky přilby rozčlenit následovně.

Silniční přilby

Ze všech přileb jsou silniční přilby nejsnáze a nejlépe odvětrané. Odvětrání se přímo úměrně zlepšuje s množstvím větracích otvorů na přilbě. Při designu přilby je často kladen důraz na aerodynamiku, která je dána tvarem přilby. Na základě toho můžeme ještě přilby rozdělit na klasické a aero silniční přilby. Druhé jmenované bývají většinou bez větracích otvorů, mají zabudovaný štít namísto brýlí a kladou maximální důraz na aerodynamické obtékání vzduchu. Mezi nejznámější výrobce patří například POC či Giro.

ako vybrať prilbu

XC přilby

XC přilby jsou svou konstrukcí uzpůsobeny pro jízdu v terénu. Počítá se s drsnějším zacházením a vzhledem k častějšímu využití v lese zde běžně najdeme například síťku proti hmyzu. Na těchto přilbách se mnohdy nachází malý kšiltík proti slunci, který bývá i odnímatelný. Tímto způsobem ji lze nosit i při silničních výjezdech – jedná se tedy o univerzálnější modely. Při jízdě terénem ochrání například přilby Alpina nebo Uvex.

výber prilby

AM a EN přilby

Základní předpoklad toho, že přilba funguje, je její správně zvolená velikost.
Helmy určené pro all-mountain a enduro disciplíny mají oproti XC přilbám častokrát přidanou ochranu zátylku a chrání i boky hlavy. Kšilt je masivnější a v některých případech i polohovatelný tak, aby při jízdě chránil před visícími větvemi, blátem či sluncem. Mezi významné značky v tomto okruhu patří FOX nebo POC .

kúpa prilby, ako si vybrať prilbu

Full face přilby

Full face přilby, jinými slovy integrálky, jsou určeny pro nejrychlejší a nejexponovanější sjezdové disciplíny a freeride. Chrání celou hlavu po obvodu včetně čelisti. U některých modelů je chránič brady odnímatelný. Některé modely mají předpřípravu pro instalaci akční kamery. Na klasických full face přilbách (například MET, POC nebo Giro) najdeme méně větracích otvorů za účelem co nejpevnější konstrukce. Odlehčené full face přilby (například z dílny Bell nebo Smith) poskytují navýšené pohodlí zásluhou více větracích otvorů a nižší hmotnosti, ale ruku v ruce s tím jde i o něco nižší ochrana.

prilba na cyklistiku

Dětské přilby

Dětské přilby jsou svojí konstrukcí, velikostí a poutavým designem přizpůsobeny nejzranitelnější skupině cyklistů. V tomto případě dokáže právě design přilby rozhodnout o tom, jestli ji bude dítě rádo nosit. Některé modely, určené například pro pumptrack, mají odnímatelný chránič brady, podobně jako full face přilby. Podobně jako u jiných přileb musí dítěti dobře sedět a nemělo by se počítat s tím, že do přilby dítě doroste. Sáhnout se dá po modelech z dílny Kellys, Alpina či ABUS.

rozdiely medzi prilbami

Jaké způsoby ochrany jsou dostupné?

Základní modely přileb jsou vyplněny EPS pěnou – expandovaným polystyrenem. V případě pádu se pracuje s předpokladem, že energie nárazu bude pohlcena právě výplní přilby. Ta se pod vlivem energie smrští, případně může přilba prasknout. Poměrně běžnou technologií zapracovávanou do přileb je MIPS (Multi-directional Impact Protection System). Do skořepiny je tak přidána kluzná vrstva, která poskytuje mozku extra ochranu. Právě pohybem při pádu eliminuje účinek rotačních sil při šikmém pádu.

ako si vybrať prilbuprilba

A co je u přilby to nejdůležitější? Mít ji během jízdy vždy nasazenou na hlavě...

Vylepšenou verzí MIPS je systém Spherical, který využívají přilby z dílny Giro. Tyto modely jsou „rozděleny“ na dvě poloviny, které jsou spojeny kloubovým mechanismem. Výrobci v poslední době přinášejí i alternativní řešení – příkladem je systém KinetiCore od společnosti Lazer, která pracuje s deformací menších EPS bloků uvnitř přilby.

Důležitý faktor, na který není třeba zapomínat

Základní předpoklad toho, že přilba funguje, je její správně zvolená velikost. Ta se určuje jednoduše - změřením obvodu hlavy a následným výběrem konkrétního modelu. Při výběru velikosti na základě obvodu je třeba počítat i s možností nošení čepice či cyklistické kšiltovky pod přilbou.

Nejde však jen o obvod hlavy. Každá hlava má jiný tvar a i tento faktor je třeba při výběru zohlednit. Helma musí na každém místě dosedat stejně a neměla by se při průjezdu nerovnostmi na hlavě pohybovat. Zavážit můžete i počet větracích otvorů, které určují, nakolik bude přilbou proudit vzduch a také množství výstelek.

správy výber prilby
V případě, že jsou odnímatelné, lze je jednoduchým způsobem prát a sušit. Vybírat lze i podle materiálu vnější skořepiny. Nejčastěji se můžeme setkat s polykarbonátem, dražší kousky mají karbonovou skořepinu. U některých full face přileb se využívá sklolaminát.

Jakých doplňků a drobností si všímat?

V neposlední řadě se jednotlivé přilby mezi sebou liší v drobnostech a možných doplňcích. Síťku proti hmyzu najdeme na většině XC přileb, zatímco doménou silničních přileb bývají „kolejničky“ na brýle. Některé přilby nabízejí možnost osadit do větracích otvorů v zadní části kompatibilní blikačku, a tím ji ochránit od bláta. High-end přilby bývají osazeny snímačem pádu, který v případě nehody odešle prostřednictvím aplikace upozornění. Rovněž je třeba dbát na vypracování přilby, všímat si vrzavých a jiných nepříjemných zvuků, případně odstávajících částí plastů.

rozdiely medzi prilbami
A co je u přilby to nejdůležitější? Mít ji během jízdy vždy nasazenou na hlavě a utaženou po obvodu kolečkem v její zadní části s nastavenými a zapnutými popruhy tak, aby netlačily u uší a zároveň pevně obepínaly bradu. Ani ta nejdražší přilba zavěšená na řídítkách či odložená doma na poličce totiž hlavu ochránit nedokáže. Do konce října můžeš využít akci, kdy při koupi kola nebo elektrokola z naší nabídky získáš 50% slevu na přilbu nebo světlo.

Všechny přilby i s příslušenstvím najdeš na našem MTBIKER shopu. Zároveň si můžeš přečíst také testy různých modelů v našem Magazínu.
Zdroj fotografií: archiv redakce
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
redakcia 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Od základu: Jak si vybrat MTB přilbu a jaké typy známe?

Od základu: Jak si vybrat MTB přilbu a jaké typy známe?

Helma zachraňuje životy, o tom není pochyb. Jak si však vybrat přilbu, jaké typy MTB přileb existují a na co se při výběru zaměřit?
Test světel KLS: kolik lumenů je potřeba?

Test světel KLS: kolik lumenů je potřeba?

Dny se krátí, ale chuť jezdit je pořád. Je však potřeba to trošku vychytat a na cestu vidět. A taky být vidět. Co nás může zajímat při výběru světla nebo blikačky? Pár světel a rozdílů mezi nimi si ukážeme v tomto testu.
Úrazy hlavy – kraniocerebrální traumata

Úrazy hlavy – kraniocerebrální traumata

Cyklistika je nádherný sport, který nám přináší spoustu obohacení, ale na druhou stranu je třeba počítat i s určitými riziky. Drobné úrazy a oděrky k tomuto sportu prostě patří a jsou jen drobnou daní za nezapomenutelné zážitky. Jak ale rozpoznat situace, u kterých nám může jít dokonce o život?
keyboard_arrow_up