Spodní trika Craft: správný výběr spodní vrstvy se vyplatí

Větu “venku je zima, pořádně se obleč” slýcháme už od dětství asi všichni. A samozřejmě je to pravda. Nikdo se nechce vracet domů promrzlý.

Stejně tak se říká, že není špatné počasí, jen špatně oblečený - a teď si doplňte: cyklista, běžec, turista… Se správnou volbou oblečení je potřeba začínat vždy od spodní vrstvy, ta nám totiž na těle zůstává celou dobu aktivity. A protože univerzální funkční prádlo neexistuje, podíváme se dnes hned na dvě trika určená pro různé teploty a intenzity pohybu, abychom si ukázali, jaký může být mezi takovými kousky funkčního prádla rozdíl.

CRAFT Active Extreme X LS, termo tričko
Za mě osobně je tohle triko opravdu univerzál, pro všechny sportovní aktivity, kdy teplota klesne pod 10°...
Právě intenzita pohybu a venkovní teplota jsou faktory, podle kterých bychom se měli řídit, než ze skříně vytáhneme triko a vyrazíme třeba na vyjížďku. A o kterých modelech bude řeč? První kousek je dle výrobce určen pro ty nejintenzivnější aktivity v teplotách kolem nuly. Druhý z nich pak pro střední až vyšší intenzitu pohybu ve velmi chladných dnech – až do teploty -20°C.

CRAFT Active Extreme X

Důležité údaje najdeme hned na krabičce, ve které je prádlo prodáváno - podle nich je triko CRAFT Active Extreme X určené do teplot mezi -5 a +10°C, při střední až vysoké intenzitě. Výrobce klíčové vlastnosti trika zobrazuje na piktogramech, pro úroveň aktivity i transport potu ukazuje 5 puntíků z 5 možných.

CRAFT Active Extreme X LS test, termo tričkoCRAFT Active Extreme X LS recenze

Určení trika je tedy více než jasné. Bude se skvěle hodit pro všechny sportovní aktivity ve vyšší intenzitě. Cyklistika, běh, běžky nebo skialp – to jsou sporty, které mě rychle napadají, kde bude Active Extreme X skvělým parťákem.

Triko má opravdu úzký střih, přesně na tělo. Rukávy jsou dlouhé a zakryjí celé zápěstí. Materiál je ale velmi elastický, takže se hezky přizpůsobí tělu a nikde netahá. Ploché švy neškrábou a v podpaží jsou meshové panely, které zajišťují optimální termoregulaci tam, kde se potíme nejvíc.

Craft sám tohle triko označuje za své ikonické prádlo a já musím konstatovat, že je opravdu skvělé. Materiál je velmi příjemný, při nošení o něm ani nevíte. Vzala jsem triko na běh i na kolo a ani zpocené nestudilo, prostě mi v něm bylo příjemně. Oceňuju malý stojáček u krku, který dobře plní svou funkci. Vysoké prodyšnosti a velmi rychlého odvodu potu od těla pryč CRAFT dosahuje kombinací recyklovaného polyesteru s CoolMaxem Air. Navíc přibližně 40 % použitého materiálu tvoří vlákna SeaQual, která jsou získávána recyklací vyloveného plastového odpadu z moře.

CRAFT Active Extreme X LS review, termo prádloCRAFT Active Extreme X LS

Design trika je jednoduchý, ale atraktivní. Ještě musím za všechny holky říct, že i u funkčního prádla oceníme, když je hezké. Craft tady sice nešel do žádných vzorů, ale triko nabízí v několika zajímavých barvách. Dostupné je také s krátkým rukávem nebo jako rolák se zipem. Zajímavou alternativou zejména pro cyklisty pak může být varianta Active Extreme X Wind s větruodolnou membránou v přední části. O té ale třeba někdy příště.

CRAFT Active Extreme X LS, termo tričkoCRAFT Active Extreme X LS, termo prádlo

Pro mě osobně je tohle triko opravdu skvělou volbou pro všechny sportovní aktivity, kdy teplota klesne pod 10°C - u mě typicky na kolo nebo na běh. Oceňuji zejména příjemný materiál, rychlý odvod potu a skvělou termoregulaci. Jsem docela zmrzlík, takže pokud jdou teploty více pod nulu nebo vím, že nebudu zas až tak makat, beru jako spodní vrstvu něco teplejšího.

CRAFT ADV Warm Intensity LS

Jednoduše jste pořád v suchu, takže když správně poskládáte další vrstvy oblečení, nebude vám v zimě zima...
Už podle větší velikosti krabičky poznáte, že je tam toho materiálu tak nějak víc. Název prádla, ale i piktogramy napoví, že triko CRAFT ADV Warm Intensity LS je určeno na aktivity v teplotě mezi 0 a -10°, z grafu se dá vyčíst i zátěž - pro střední až vyšší intenzitu pohybu. Jak pro úroveň aktivity, tak pro odvod potu jsou na krabičce 4 z 5 puntíků. Co to znamená? Tohle triko je opravdu teplé, takže se hodí do mrazivých teplot třeba na zimní cyklistiku, turistiku, sjezdové lyžování nebo snowboard.

CRAFT ADV Warm Intensity LS, tričko na zimuCRAFT ADV Warm Intensity LS test, termo triko

Hlavním úkolem tohoto trika je odvod potu od těla a zajištění dostatečného komfortu i v těch nejchladnějších teplotách. I proto je opravdu hodně na tělo (musím říct, že vás to triko tak nějak “vcucne”) a tím, že materiál má gramáž až 220 g/m2 (což je opravdu hodně), je vám teplo vlastně hned. Tak se po oblékání doma už moc nezdržovat…

CRAFT na triku střídá hustotu pleteniny podle potivých zón - třeba na zádech nebo v podpaží je materiál řidší. Torzo trika je bezešvé a ostatní švy jsou ploché, takže nikde nic neškrábe, což určitě oceníte při intenzivnějším pohybu. Výrobce kombinuje recyklovaný polyester s polyamidem a elastanem. Triko se tedy velmi dobře přizpůsobí tělu a zajistí spolehlivou termoregulaci a rychlý odvod potu v případě vyšší fyzické námahy. Nespornou výhodou je také fakt, že materiál velmi rychle schne.

Co vás také na první pohled u tohoto trika zaujme, je design. Na ramenou a rukávech jsou malé barevné puntíky, které triko hezky oživí. Navíc 3D struktura pletení dává celkově triku atraktivní vzhled a dělá pěknou postavu.

CRAFT ADV Warm Intensity LS, termo tričkoCRAFT ADV Warm Intensity LS review, termo tričko pro ženy

ADV Warm Intensity je funkční prádlo do teplot pod nulou. Okamžitě vás zahřeje a i při vyšší intenzitě pohybu se nedostavuje pocit chladu.

Na co dbát při volbě spodního trička?

Mám jeden důležitý tip - když máte doma triko do mínusových teplot, ale venku je pořád třeba 10° a fouká, takže se zdá větší zima, není dobrý nápad pokusit se oblékací situaci vyřešit tak, že si vezmete teplé triko do nižších teplot a přes to třeba jen neprofoukavou vestu. Nebude vám dobře. V triku se zpotíte, když bude foukat, stejně profoukne, protože když vám bude vedro, rozepnete si vestu… je prostě potřeba mít doma kousků víc pro různé teploty (případně intenzity pohybu) a sáhnout vždycky po tom správném.

CRAFT ADV Warm Intensity LS test, termoprádlo pro ženyCRAFT ADV Warm Intensity LS recenze, termotriko

Poslední dobou mám alespoň podle reklam pocit, že trika, která nejsou z merino vlny, jako by nebyla. Syntetické materiály ale mají ve výbavě své místo a to je dobré si uvědomit. Merino nezapáchá, respektive cítit budete až po delší době - to je jeden z argumentů v jeho prospěch. U téhle syntetiky jsem ovšem s problém s odérem nezaznamenala, ani po několika výbězích a výjezdech mě rodina neodmítala pustit domů. A co je fajn - obě trika se dají prát na 40°C, do sušičky ale samozřejmě neházet.

Nejzásadnější argument pro syntetiku je ale z jiného ranku: lépe odvádí pot od těla. A to můžu u obou triček jen potvrdit. Jednoduše jste pořád v suchu, takže když správně poskládáte další vrstvy oblečení, nebude vám v zimě zima, ať už se vypravíte za jakoukoli aktivitou.

Tak hodně šťastných zimních kilometrů!
Zdroj fotografií: archiv redakce
info
Testy a představení produktů se realizují s produkty a materiály zapůjčenými od dovozce dané značky nebo z MTBIKER shopu. Jejich obsah a závěr je subjektivním názorem autora.
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
ZuzaChol 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Test: Alé Riparo - když nechcete mrznout

Test: Alé Riparo - když nechcete mrznout

Zimní cyklistické oblečení je pro ježdění v nižších teplotách nezbytnost. Pokud nechcete mrznout, jsou zimní kalhoty a bunda kousky výbavy, do kterých se určitě vyplatí investovat. Jak se osvědčila Alé Riparo R-EV1?
Test: Cyklokraťasy CRAFT ADV Offroad vs. CRAFT PRO Gravel Bib

Test: Cyklokraťasy CRAFT ADV Offroad vs. CRAFT PRO Gravel Bib

Výběr cyklokraťasů může být pro vaše vyjížďky poměrně zásadní. Jak si v testu vedly dva velmi odlišné modely švédského Craftu?
Zimní cyklistické bundy - chrání, hřejí a co ještě? PR článek

Zimní cyklistické bundy - chrání, hřejí a co ještě?

Ježdění v zimě má své kouzlo. Důležitým faktorem je ochrana před chladem, srážkami, ale i vhodné odvětrávání a viditelnost. Opět přinášíme několik tipů.
keyboard_arrow_up