Garmin Fenix 6 vol.2
Pánové neustále zvažuji zda pořídit hodinky Fenix 6X Pro nebo klasický cyklopočítač např. Garmin 530 nebo 830. Oboje bych rád pořídil s radarem a čidly. Je možné, že časem pořídím oboje, ale není to malá investice.
Podmínky použití:
- cca 2h denně na kole, celoroční použití, 12tkm/rok, v mrazu, dešti, slunku, po tmě...
- následně v případě hodinek celodenní použití hodinek
- tak 2x týdně jiná aktivita (volejbal, turistika, práce)
- tréninkové funkce moc asi nevyužiji. Sice jezdím sportovně, nicméně energii většinou spíš šetřím na volejbal nebo spálím při práci.
V současné chvíli mám VDO M6 s barometrem a klasické hodinky, které na jízdu sundávám, abych neměl domlácenou ruku. Hodně uvažuji, že v případě koupě hodinek bych pořídil držák na řidítka. A to ten, co se sundá pásek a hodinky se naklapnou do držáku. Zválšť při použití v zimě a potmě, si jiné umístění než na řidítkách nedokážu představit.
Je to však dlouhodobě použitelné každodenní řešení?
Je lépe raději koupit nějaký cyklokomputer, třeba tu 530?
Hodinky jsou mi bližší už z toho důvodu, že jsem zvyklý hodinky nosit všude, třeba i na spaní. Paradoxně pak dnes každý den řeším kam s nimi, když nasedám na kolo. Na druhou stranu chápu, že pro kolo je lepší speciální zařízení typu 530, které je na jízdu na kole nastaveno a má větší display. Tak co pánové, dokážete mi pomoci s rozhodnutím? Předem všem děkuji za rady a zkušenosti.
Volejbal můžeš řešit hrudním pásem a hodinky si hodíš někam bokem. Držák na hodinky na kolo si asi taky pořídím. Radar nemám a na MTB si ho asi pořizovat nebudu, silničku nejezdím, jinak bych ho asi měl. Já si ty hodinky na jiné aktivity sundávám (florbal, hokej, judo) a nemám potřebu si tam nic měřit. Měřím si jen běhání a kolo, abych měl přehled, kolik toho za rok zvládnu.
Za me hodinky, drzak na riditka a tepak. K tomu radar a clovek nic vic moc nepotreuje. U tech 6x je display za me dostacujici i na navigovani a baterie vydrzi nesmyslne dlouho. Na tymovy sporty bych sundaval a mel tepak, neprijde mi uplne bezpecne vuci ostatnim mit hodinky a stejne vic nez tepy clovek nezmeri
Jen můj názor:
- Hodinky na řídítkách = z nouze ctnost.
- Volejbal s hodinkama hrát nechceš.
- Kdyby na řadu přišla 530, tak vezmi raději 830, je o 2 parníky jinde.
Ad2 souhlas
Ad 1 a 3, zkus rozvést...
Ještě ad3. Všude píší, že 830 hlavní rozdíl je že je to dotyková verze. Což mě při použití v zimě nebo dešti dost odrazuje.
Tak odpověděl sis sám. Jestli hodinky na kolo sundaváš, tak si kup cyklocomputer. Jestli ti hodinky při jízdě na kole vadí tak ti budou vadit i když si koupíš Fenix 6X.
Já jezdím zhruba stejně jak ty, akorát energii spaluju právě hlavně na kole, jezdím s Fenix 6X a dokonale mi to vyhovuje. O cyklocomputeru bych uvažoval jen kdybych měl watmetr nebo radar a to pouze na silničním kole. Na MTB nebo Gravel jsou podle mě hodinky ideální, ale nesmí ti při jízdě vadit na ruce, to se pak samozřejmě karta obrací ;)
A souhlasím, že hodinky na řídítkách jsou k ničemu, kombinuje to nevýhody obou řešení
Mne teda osobne prijde idealni rano vycvaknout pasek, hodit hodinky na riditka (trva to tak 3s), dojet do prace s radarem, tam si hodinky nandat, fungovat v nich celej den, hodit si do nich nejakou trasu a odpo se cestou domu projet. Nemusim se starat a nabijet vic zarizeni, jednou tydne nabiju hodinky a vic neresim. Jeste kdyz clovek strida vic kol, tak je to o to lepsi, nemusim furt prendavat comp.
Na ruce mi to prijde naopak na nic, to je ciste na mapicku na stravu, jinak prinos zadnej.
Přesně takové použití bych si představoval.
Jsou jízdy kdy to klidně můžu mít i na ruce. Současné hodinky sundavám, protože jsou to těžké celokovové Certiny, které mi navíc zatloukají do zápěstí nastavovací kolečko.
Naopak když jedu ráno potmě a v zimě do práce, potřebuji nutně na ně vidět. Naopak hodinky na zápěstí pod bundu a rukavicí jsou mi skoro naprd.
no pokud to budes mit s radarem, tak to chce mit furt na tech riditkach, sice to vibruje ale je lepsi to videt a slyset.
Mám 520+ a Fenix 6X Pro. Nepoužívám mapy, ježdění nijak nehrotím, údaje mi stačí z Connectu po jízdě. Computer vozím vlastně jen ze zvyku. Čidla moc nepoužívám, jen kadenci, tep mi stačí z hodinek. Pak mám samozřejmě radar, ale na ten mám externí displej, který má silnější zvuk i jasnější diody při detekci. Kdybych si měl vybrat, koupil bych hodinky. Sundávám je jen když si chci pod nima umýt ruku :-)
Pokud neřešíš watty, atd... tak hodinky stačí,
Tak watty muže sledovat i na hodinkách
jasné, myslel jsem to kvůli počtu veličin které sleduješ.. protože pak neustále přepínáš obrazovky a máš jich zbytečně moc..
Watty jsou jediná veličina co stačí, plus tepy :)
Ano v tuto chvíli neřeším. Pokud začnu tak dokoupím edge.
Hodinky na ruce při jízdě na kole jsou naprosto k hovnu. Není vidět na displej. Takové nouzové ale funkční řešení je umístit hodinky na řidítka. Chce to ale tepák. Pak je potřeba přikoupit počet držáků podle počtu kol. cyklopočítač přendám na jiné kolo během vteřiny a jedu.
Pokud nepotřebuji vidět na tepy a údaje při jízdě tak nepotřebuji sport tester a stačí zapnout nějakého stopaře v mobilu.
Ok upravuji. Watty neměřím. Ale kolik je hodin, rychlost, průměrku, až jednou koupím hrudní pás tak tepy. Dále běžně sleduji teplotu, výškové metry. Toto si ale myslím, že v poho zvládá i Fenix. Spíš očekávám opruz s předěláváním z ruky na řidítka a naopak. Jinak vážně provozuji pouze jedno kolo.
Když chceš neustále sledovat tolik věcí, tak si kup edge, ne? Myslím, že hranice je sledování rychlosti. Pokud sleduješ rychlost, tak potřebuješ edge.
Mě třeba rychlost při jízdě nezajímá vůbec. Mrknu se jen po jízdě.
proc by to neslo sledovat na tech hodinkach? sledoval jsem to na F3, ted to sleduju na 6x, kde je ten display fakt dostacujici. Na predsazenym drzaku naprosto ok
Vycvaknuti toho quickfitu a nacvaknuti na drzak je bleskovka
A nehrká to nějak? Je to pevné? A když to 2x denně přehodím, zvládne to dlouhodobě?
Pouzivam pul roku skoro kazdy den a je to pevne fest. Predtim jsem mel pripevneno paskem na te garmin gume na riditkach a tohle je ompoznani lepsi
Já mám F6X a Edge 130, na kole nenajedu takové množství, takže postačuje, navíc jsem neměl potřebu na kole navigace. Naopak v hodinkách navigaci potřebuji ( "běhám" ultra). Hodinky na řídítkách v tvém ročním objemu asi ne (já je nevozím vůbec, ani na ruce). Asi se ve finále stejně dostaneš na kombo F6X+Edge (já vybral nejlevnější variantu edge, zatím postačuje a navíc mi bylo líto po cifře 18k hodinky + 4,5 radar ještě vysolit skoro desítku za edge) Ale v budoucnu možná na upgrade na 530 nebo 830 proběhne.
Přesně.
Řešil jsem přesně to samé, jenom aktivit mimo kolo mám víc (běh, plavání, turistika...), tak jsem koupil hodinky, tenkrát 5x, první s mapami kvůli navigaci. Po půl roce jsem pořizoval i Edge, protože na ruce mapy stačí v hodinkách, ale na kole jsem na ně blbě viděl. I na datová pole tedy. Teď jsem ještě vyměnil 530 za 1030 plus a konečně vidím fakt parádně :).
Na volejbal si hodinky hodim do kapsy kraťasů a mám hruďák. Jinak mám Fenix 5X a teď jsem si na kolo ještě dokoupil 530, protože občas jedu podle naplánované trasy a to není v hodinkách moc vidět. Pokud toto nepoužíváš, měly by hodinky být dostačující. Ještě před měsícem jsem to praktikoval jen s hodinkami a to jsem je zapínal do toho jejich bazmeku na řidítka normálně s páskem.
Řeším to stejné a spíš je to otázka - Fenix 6 Pro sapphire nebo obyčejný Fenix a k tomu 830. Cenově to vyjde podobně. Jen teda 830 je blbá do deště, musíš vypnout dotyk a pak "nejde" ovládat. Docela bych bral, kdyby na 840 udělali tlačítka jako na 530 a dotyk šel zapínat a vypínat.
A když řešíš fenix + něco, nestačí garmin edge explore?
Pokud chce jezdit s wattmetrem, tak nestačí.
Stačí. Fénix 6 Wattmetr umí, takže stačí pustit aktivitu i na hodinkách.
Tak watty musíš vidět na riditkach, jinak nedávají smysl. Spolu s navigací a tepem je to jediná věc, co musí být na riditkach.
Takhle máš pravdu.
Já mu chtěl spíš víc zamotat hlavu, než že bych potřeboval poradit.
Mě safírové sklíčko na zařízení co stěží přežije 5 let nedává smysl. A to ho na hodinkách mám a i po 13 letech je jak nové.
Hodinky bez safíru si už nekoupím. Měl jsem Fenix 5 a to sklo bylo poškrábaný hned (občas se na kole nevyhnu pádu). Teď mám 6X safír a je po problému, sklo stále jako nové, jen na lunetě se jeden pád drobně poznamenal ;)
Detoxy tim chtěl říct, ze ale cemu to poskrabani vadí? Stejne ty hodinky za par let vyhodis pro nefunkční software neno hardware, tak neni důvod vyhazovat hodinky a mit na nich naprosto netknutý sklo. Sklo totiz nebude jejich nejslabší místo. Tenhle typ hodinek je jen obyčejný spotrebak.
Safir se hodi jen kdyz chce nekdo s hodinkama kseftovat a kazdej rok je treba prodat a koupit si jiný.
Ja treba nechci mit sklo poskrabany behem doby co je pouzivam. Co se s nima stane az je vyhodim, je mi uprimne jedno :)
Rozumím ti, ale mě poškrábaný sklo vadilo kdykoliv jsem se na hodinky podíval ;) Hodinky rozhodně vyhazovat nehodlám, ale prodám je. Garminy i za pět let budou stále dost dobře použitelný a zrovna tyhle 6X možná i za 10 let.
Ja netvrdim, ze jsou to špatné hodinky, ale jsem vetsi realista, takze me tolik neprekvapi, kdyz se budu za rok pravidelne pohybovat 300m pod morem. Ale treba budes mít štěstí a vydrzej ti dlouho v pořádku. Ja k tomu pristupuju tak, ze kdyz budu mit štěstí, tak se mi vy.erou dva tydny pred koncem zaruky, ne dva tydny po ní. A s timhle mym myslenim je safir trochu zbytecnost. ;-)
K 830 jedině dálkové ovládání, pak na běžnou jízdu vypnutý dotyk nevadí. Většinou si vypnutého dotyku všimnu až když se snažím uložit aktivitu a ono to nejde :-) (když se snažíš displej pro dotyk použít, tak tě upozorní ať si obrazovku odemkneš).
Dálkové ovládání zvládá start/stop aktivity, přepínání obrazovek tam i zpět, označení kola (ukončení tréningu apod.). Navíc se v nastavení DO dá přiřadit tlačítkům i jiná akce - na krátký stisk a na dlouhé podržení tlačítek.
Ta nutnost DO to zařízení pro mě dost degraduje. Ještě jsem uvažoval, že bych třeba zároveň upg páky na Di2, kterými by pak měl jít Garmin ovládat. Jenže to pak cenově vyjde na takový nesmysl, že si to neobhájím ani před sebou
Nutnost to není, bez problémů se funguje i bez DO, ale když zkusíš tak nebudeš chtít jinak ;-)