Mýty o elektrokolech
Můžeš mi vysvětlit hned druhý řádek? Ty znáš nějakého debila, co si koupí ekolo, a pak na něm jezdí s vypnutým motorem?
+1
Jo a všichni jezdí v ekomodu... A mohl by psát i tu o Karkulce ;-)
Tak v Eco modu jezdím po rovině, do kopce si přidám. Tak to dělá docela dost vysloužilejch cyklostrejců. U mladejch, to nevím.
.
Buď za to rád. Jako já jsem rád že můj 93 letý otec si do důchaďáku chodí zatím jen pro obědy. Sice už u chodítkem s kolečky, ale....
A definuj, prosím, výraz troska. A nesnaž se mě naprdnout, dost mě bolí tělo poté, co jsem musel z lesa natahat dříví, potom ho pořezat, pravda za pomoci elektromotoru, a pak založit do dřevníku.
.
Přesně e-kolo je jen špička ledovce!
e-kolo, e-pila, e-štípačka dříví, e-mixér, e-kafemlejnek, e-kartáček na zuby, e-vysavač...
Hamba! Všechno pěkně postaru! Člověk ušetří, za zbytečné krámy, které se často kazí, ušetří za elektřinu a navíc je to pro dobro planety!
Greta s Tebe nemá radost, kradeš jí dětství... Styď se :-)
E-pracovní stroje a nástroje jsou fajn. Ušetří námahu při práci, což bývá ne zřídka nepříjemná činnost, aby měl člověk více času a síly na jízdu na kole, což je ne zřídka činnost příjemná.
Pokud to máš naopak, a musíš se donutit jet na kole a chceš to mít rychle za sebou, abys pak mohl s radostí pracovat, tak to máš jinak nastavené.
Ale tvůj boj.
Myslel jsem to vážně, nemám žádnou z výše uvedených věcí a zatím neuvažuji o jejich pořízení... Až budu liný si namlít kafe, nebo vyčistit zuby, tak si to třeba nějaký e-nesmysl pořídím ;-)
Víš, ono je to dost podobné tomu e-kolu...chatu v lese máme od mých 11ti let, nikdy se tam ničíčím jiným, než dřívím v podstatě netopilo,a k tomu ještě venkovní ohniště. Jako dítě jsem pomáhal tátovi, naučil mě řezat dříví pilou a pak ho sekyrou naštípat. Postupně jeho funkci v tandemu převzal mladší brácha, tahali jsme z lesa velký kmeny stromů, který jsme vlastnoručně skolily obyčejnou obloukovou pilou, potom kaprem. Čas šel dál, v lese jsem osaměl, a byl rád za motorovou pilu, bo nebyl partner na druhou starnu pily. Sekery jsem se ale vzdal až vloni, kdy jsem na nátlak šváry koupil štípačku. Osobně to beru jako horší prohru, než e-kolo. Nicméně, čas běží, vážení, Je potřeba se podívat pravdě do očí, bez motorovky a štípačky bych nebyl schopnej, pouze s manželkou nadělat dost dřeva na pohodlný pobyt na chatě.
Zkousels e-manzelku nebo dobrou stipaci sekyru? :-)
A znova a jeste jednou: proti e-naradi (= e-bike treba pro postaka) nikdo nic nenamita. Ani proti e-pomucce pro starsi a hendikepovane, pokud nemaji bojovnou povahu treba. Ale jako sportovni nastroj pro mlamoje?
Definuj, prosím dobrou štípací sekyrku. Kromě několika socikových klasik mám cirka 6 Fiscarsů všech velikostí. Ale štípačka zkousne i to, co jsem musel mlátit palicí a klínama...
Ale neni tam dobre videt to osazení - rozsireni cepele.
Ano, to je štípací sekyra, ale dobrá, to asi těžko. Ta vypadá nějak takhle https://www.mall.cz/sekery/hultafors-sekera-premium-hult-stipaci-1-5-kg-100039121597
nebo takhle https://www.kentaurzbrane.cz/velka-stipaci-sekera-gransfors-442/
Já mám něco takového.
Jakoze stipaci sekera od Hechtu je malo stipaci? Tobe uz snad z toho vecneho dohadovani tady preskocilo a musis se dohadovat fakt o vsem, uz jen proto, abys nedal nekomu zapravdu. :(
Když tomu nerozumíš, tak se do toho nepleť. A ano, sekeru od Hechtu bych si nikdy nekoupil. Ty bys taky nechtěl jezdit na Olpranu.
:) Tak jo tetičko Bety.
Ale jo, v pohodě, ono se sekyrkama není sranda, už jsem viděl letět kolem hlavy sekáče železnou část jenom proto, že si ten mameluk nezkontroloval stav a nezamočil si dřevěný topůrko. A zrovna s tou mojí největší Fiscarskou si kámoš, který tvrdil, jakej je sekáč a hnal se v neděli ráno posekat pár špalků, prosekl lýtko kousek od kosti, mohl být klidně mrzák. Já se sekerama opravdu pracuju a ne málo od útlého mládí, a to nejen na tý chatě, ale taky v baráku, kde se topilo uhlím, a třísky na zátop jsem si dělal už v deseti letech.
Tak se prosím nediv, že nabídka sekery za 350 Kč mě poněkud nadzvedla. Ta ocel by mě fakt zajímal a koneckonců matroš toho topůrka taky...
Troufnu si rict, ze stipat trisky na zatop a pulit 50cm polena je rozdil I co do sekery. To ze něco stoji 350 a něco 3500 neznamená ze je to násobně lepší.
Topůrko je na pohmat i pohled ze stejného plastu jako fiskars kterou mám taky - ale.menší.
Hele, to nemá cenu, už toho necháme, byl to příměr k e-kolům a myslím, že ne úplně špatný, žádnou další diskusi směrem k sekerám jsem nepředpokládal, to bych šel diskutovat na Knife, kde jsem taky každý den.
OK, peace :-)
á, pán je odborník. Ale mi se s ní štípe dobře a e-sekyru nepotřebuju. Tak nevím co je lepší.
No, člověče, na takové to malé domácí štípání sekyrka samozřejmě stačí i starci, ale když zpracováváš nějaký ten vývrat, jako na tý fotce, tak štípačka se sakra hodí...
Pokud je pro Tebe dobrou stipaci sekyru Hecht, a pokud Ti vyhovuje, je to jen Tvoje věc, stejně jako e-kolo a e-sekyra moje.
Takže holt každý zůstaneme na svém a je to, svět se nezbortí... peace...
Dovolím si oponovat. Během covidu vyrostlo hodně covidových dětí a covidových mlaďasů, kteří jsou obaleni špekem. Nejsou hendikepovaní, jsou jen vyžraní. Když takového člověka posadíš na kolo, tak to sice jednou dá, ale příště se na to vykašle a zůstane zase u TV nebo videoher a žrádla s tím spojeného.
A není lepší strategie posadit ho na ekolo? Tím si odstraní blok z toho, že nebude stíhat méně tlusté, když už se spolu někde vydají. Když najde časem zalíbení v tom, že i ta krajina není až tak špatná pro oči, tak ho to může začít bavit a to je cesta, jak si vedle ekola pořídit i kolo a začít na něm jezdit.
Lepší je když zůstane u té televize, v lesích je už lidí víc než je zdrávo a ty odpadky po nich se samy neuklidí.
Tvoje úvaha zní rozumně. V USA, myslím ze v Kalifornii, dělali nějaký výzkum a zjistili, ze už jim to podobně funguje: 38% lidí, kteří si koupili nějakou formu elektromobilu, už se vrátilo zpět ke spalováku :)
Vím, čtu stejný zdroj. :-)
Dovolím si oponovat, jestli Ty ten Covid trochu nedémonizuješ...
Nejsem si jistý zda v tom tloustnutí má prsty zrovna on. Spíše je to jen dobrá výmluva na lenost ;-)
Ostatní Tě v tom samozdřejmě s patřičným soucitem podpoří, slovy: "No jo chudáčku ty jsi nebohl to, a nebo ono... Musel jsi být doma a přežírat se každý den do bolesti. Může za to Babiš a Covid!". Nebo to byl Kalousek a kampaň? Už nevím už se v tom pomalu ztrácím... :-D
Ti covidoví se jen přidali k těm dalším tlusťochům. Pro ty necovidové to ale snad platí stejně, ne? Je vyžraný a pojede s partou "normálních". Po pár km bude naštvaný jak on sám, protože nestíhá, tak zbytek tlupy, protože je brzdí. A to ekolo mu dá do začátku body k motivaci navíc.
obávám se, že takhle to v partách dětí či teenagerů nefunguje.
Motivaci navíc.
Takovou blbost asi trvalo dlouho vymyslet..
Kupodivu ne. Stačil výlet na kolech a s partou děcek.
Aha protože nestíhá a je línej, tak se mu koupí elektokolo...
Většinou se slabším kusům tempo musí přizpůsobit, stejně jako vzdálenost a profil...
Místo zamyšlení nad příčinou, se vlastně náhražkou příčina dále prohlubuje.
Taky začnu tím AHA. :-)
Aha, takže když přijde děcko z rodiny, kde jsou všichni tak nějak při těle a ostatním by nestačilo, tak ho mám nechat doma?
Profil a vzdálenost ostatní zvládnou a jen ten jedinec ne. Takže budou všichni kvůli němu courat a budou na něho naštvaní. Tím ho ještě více odradí a i když by měl snahu, příště nepojede.
Trochu se dívej na realitu všedního života, ne všude a ne všechno je tak křišťálově čisté, že prostě ani křišťál křišťálověji čistší být nemůže.
Možná by chtělo trochu ubrat z pozice bike ultras, možná pak pochopíš i další souvislosti.
I špekáček a jeho táta s námi dokázali v klidu ujet 40km.
Mimo toho ,že srazil někoho jiného, tak jsme na nikoho nečekali.
Tyhle kraviny si strč...
Jak myslíš , že vypadá moje cyklistika s rodinou??
Jedu co dají a spíš je brzdím..
Nic jsi nepochopil..
Naopak, vidím, že ty stále nechápeš podstatu věci. Ale co, každému to není dáno. :-)
:D Fakt jsme tomu dnes dost nasmáli...
Člověče, to musí docela bolet, když máš vždy pravdu. Pár takových lidí už v historii bylo a neskončili moc dobře. :-)
To máš asi z vlastní osobní zkušenosti?
Myslíš jako Putin, Bazos, Musk...
Každé dítě má rodiče, tak ho mají nasměrovat. Samo od sebe se většinou to dítě nevyžere.
Opět nesouhlasím. Když je to o děcku, tak se obvykle stravuje tak, jak to nastaví rodiče. Dostane se pak do stavu, který ho bude v pubertě hodně štvát.
Rodičům se už může vzepřít, ale špeky za neztratí tak rychle, jak by chtěl. A když nemá fyzičku, tak se mu pak změna o to více hůř startuje.
Otázkou pak jen je, zda bude mít za co to ekolo koupit protože ti tlustí jsou častěji u méně příjmových.
Tak logicky, pokud rodiče nezvládají sami sebe, těžko bude potomek jiný. Čest výjimkám, které nasměruje např škola.
Já také nejsem zrovna vzor cností, ale naší desetiletou dceru se snažíme vést alespoň trochu ke sportu, učení a relativně normálnímu stravování:).
Počkej na její pubertu, to se nebudeš stačit divit, hormony jsou svině...vím o čem mluvím,,,
Puberta jsou v podstatě druhé porodní bolesti. Příroda to nevymyslela špatně. Je to impuls k tomu, aby dítě odešlo. Bohužel v tu dobu nemá bydlení ani dokončené vzdělávání.
tomu se zdraham verit - ze diteti ktere si zvykne na emoped po nejake dobe vezmes baterku a das normalni kolo. A to dite nebude protestovat.
To už bych nechal na něm. Jde ale o to, že odsuzovat to bez znalosti věci nikomu neprospěje.
Jak nechas na něm? Napřed z něj vychovas lineho tloušťka a pak od něj dáš ruce pryč? To ke dost podpasovka pro dite a pokud nemá z mládí rozumné návyky, bude s tím bojovat těžce.
Podle infa už máš asi taky nějaké ty životní zkušenosti, takže asi víš, že děcka mají svou hlavu. A mnohdy jsou chytřejší, než mají rodiče. Tak pak netvrď takovou pitomost.
Mi je 63 a už mám taky za sebou pár životních zkušeností. A nemluvím jen o svých dětech. Vidím to i v okolí. Rodiče, kteří vyrostli za bolševika sedí často doma a děcka lítají po světě a určitě nekopírují zvyky rodičů. Mé už jsou obě nad 30 a určitě nejsou vyžraní. Syn leze po skalách a dcera denně cvičí, aby dobře vypadala. A kdyby se měli řídit mnou, tak by ani jeden z nich nedělal to, co dělá. Z výšek mám strach a na denní cvičení jsem líný.
Hlavu jistě mají, nicméně vliv rodiny na nastavení hodnot u dětí je nezpochybnitelný, to vidím zase já okolo sebe a nenechám si to vymluvit. Může se se stát, že to rodiče přeženou a dítě pak jejich hodnoty začne upřímně nenávidět nebo bojkotovat, to ano. Ale obecně (pokud rodiče nejdou do extremu) to platí. Pokud mají štěstí na jinou motivaci, pak je to jen dobře, s tím souhlasím.
Ale to jsme daleko jinde než u e-mopedů.
Nevím tedy, co myslíš tou znalostí věci. Jestli myslíš jízdu na kole s elektromotorem, tak jsem se svezl. Stačilo. Jestli myslíš jiné lidi s tímto strojem, tak znám. Jestli myslíš příhody, kdy zdravý, mladý člověk, jen dost obézní, začal jezdit na e-kole, hrozně ho to chytlo, najel tisíce km, až zhubl na "normální" váhu, e-kolo odložil a jezdí teď ty tisíce na kole, tak ty jsem taky četl. Zní to pěkně, ale nevěřím tomu ani za mák. Naopak z těch, co znám, si pořídily e-kolo ženské, aby "stačily těm chlapům". A teď už má "kolo" s motorem celá rodinka. Ten efekt, že dál dojedou, uvidí toho víc, lepší zážitky, se taky jaksi nekoná. Jezdí pořád to stejné, jen točí nohama mnohem pomaleji. Že by nějaké děcko začalo jezdit na e-kole a pak ten stroj samo od sebe odložilo a začalo jezdit na kole, je hezká představa, ale v reálu čirá fantasmagorie. (Jestli mi chceš podsouvat, že neznám děti, tak mám dvě a řadu let trénuju žáky házenou). Na e-kolismus postupně zahyne celá cyklistika. Slabou útěchou mi je, že snad tak pomalu, že se toho nedožiju.
Dokonalý oxymóron neboli protimluv...
jj, e-kolistická ideologie je jich plná.
Chybí Ti tam čárka, Jeníku...
Nejsi tady jediný, kdo jich zase naopak užívá nadbytečně :) Co že to vyučuje/vyučovala Tvoje paní?
Matiku a chemii :-)...to nechceš...na to musíš mít big balls :-).
PS: Normálně mi je to skoro fuk, ale Jeník, to je cílovka.
Zajímalo by mne, co je ten protimluv.
- To už bych nechal na něm.
- Jde ale o to, že odsuzovat to bez znalosti věci nikomu neprospěje.
ad 1) A na kom by to jinak mělo být? Velký bič a malý dvůr se už dnes nenosí.
ad 2) Velká část odsuzovatelů nezná důvod, proč konkrétní člověk ekolo používá. Je to podobné jak odsouzení čehokoliv jiného třeba podle zpráv na Novinkách.
Jak píše Peterko: * Až budu liný si namlít kafe, nebo vyčistit zuby, tak si to třeba nějaký e-nesmysl pořídím ;-)*
U starších lidí, co se za celý život nadřeli je motokolo něco trochu jiného, než u třicátníka v plné síle.
a hlavně e-rotika!:-)
To máš na mysli, že e-kola dělaj v lese rotiku?
půjdeš do perel :-)
Má to dobře, protože reaguje na "e-rotiku"...:-)
Joke, voe :-))
ne! na e-kole si dobíjej mobily a tablety a používají ho jako elektrocentrálu:-)
Ne, ale znam jednoho co tvrdi, ze to ma nastavene tak, jen aby kompenzoval vyssi vahu elektrokola. ;)
To je přece logický. Proto si lidi ty těžký motokola kupují, aby tu váhu pak mohli kompenzovat, ne? Vyjde je to sice dráž, musí se o to víc starat, ale díky motoru se jim pak jede stejně, jako na jízdním kole.
A to se vyplatí!
poslední komentář: 20. 7. 2026 o 13:26