Čtvrtej díl už přešvihl litr před nějakou dobou, tak pokračujme v zaběhnutým tady.
Dávejte sem podstatnější informace – větší polom, dlouhý úseky bažin, zákazy, ale i dobrý zprávy, že už je něco po dlouhý době cajk atd. Naopak každej stromek hlásit nemusíte a zkuset to nezvrhávat v chat, nebo nějaký dohadování, ať to zůstane trochu užitečný. Nemusí to být vyloženě o trailech, i v minulých dílech se tu objevily a dobře posloužily informace o nových cyklostezkách, pumptracích, nebo třeba podjezdech pod rušnýma silnicema.
Každej pak může přispívat do tabulky se stavem trailů. Ta ale nemá sloužit jako návod, kde co najít (na to jsou kdyžtak kamarádi, Trailforks, Strava, nebo SZ) a taky do ní nedáváme traily, co jsou v NPR.
Výjezdovka kolem Soběšických rybníčků příjemně překvapila. Je to zase ve stavu jako před těžbou, tj. pěkná lesní cesta bez bláta, vyjetech kolejí a bordela na zemi.
Hluboké betonové koryto na pěšince ke hřbitovu překvapilo velmi nepříjemně. Příště pojedu po pěšince vlevo, kde to není tak hluboké a né vpravo k obří díře jako dneska :-D
Naučná v topu. Sucho i u Soběšic, ostružin a kopřiv minimum. Fiknul jsem jeden suchej smrk, takže tam teď jsou na celé délce padené jen 4 stromy:
masivní buk s dřevěným přejezdem
a 3 menší buky, přes které podle vyjeté stopy lidi skáčou - tak jsem je tam zatím nechal. V případě zájmu je můžu fiknou až tudy pojedu příště.
Máte někdo tip na skladnou pilku (tj. převezu v batohu), která zvládne nějak rozumně přeříznout kmeny 30+ cm - suché, několik let na zemi ležící smrky (tvrdé dřevo s tím pižlat nehodlám)?
Jako ideál to není, ale ten průměr se v případě smrků (nebo i borovice, jak jsem vyzkoušel) při dobře zvolené taktice tak, aby se to člověkovi nezavíralo, dá celkem dobře a rychle. V batohu prostě motorovku vozit nebude a pak už asi zbejvá zkusit jen řetěz. S tím má nejvíc zkušeností Lišák, tak třeba poradí.
Hm, mám Pilanu 170 mm, s Husqarnou bych na si čepeli polepšil o 50 mm a s Fiskars dokonce o 85 mm.
Na ty kmeny by to ale chtělo něco delšího. Klidně i neskládacího. Fiskars mačetu (délka 505 mm) taky vozím (ve velkém enduro batohu s páteřákem, do malého batohu se nevleze:-)).
Všechno se to krásně vleze do enduro batohu - jen topůrko mačety kousek čouhá. Pilka Fiskars se těsně vleze i do malého batůžku, který vozím nejčastěji.
Děkuji všem za tipy. Zítra pilku pojedu testnout na popadané suché duby :-)
Tak jsem tvůj nápad okopíroval a včera i vykoušel. Jako mačeta fajn, jako pilka to slouží hůř než ta vyklápěcí. Aretace kolečkem nic moc a jak je list tenký, tak mu vadí i malé sevření.
S aretací problém nemám, zkus to kolečko víc utáhnout. List je tenký, takže řezat je třeba opatrně a dávat pozor na svírání. S trochou praxe (a štěstí) se tomu lze vyhnout ;-)
Včera př trasování jsem ji pěkně zaběhl :). Asi 2x 10cm v průměru, kdy mi s tím pomáhali náhodní turisti a pak asi 4 menší stromky a nějake nalomená větve a kopřivy. Mačeta veme i větev břízy 1,5cm silnou, to jsem nečekal.
Tu vyklápěcí jsem měl na stromky na zahradě, nevidím důvod, prač by nešla nabrousit jako ta fiskarska.
Ta řetězovka je fajn. Mám ji v ruském provedení už dlouho. Posledně jsem s ní říznul ten kmen na kořence za prošlápnutým mostkem přes Ponávku. Standardně vozím lidlpilku, ta na menší věci stačí a pokud někde najdu něco většího, tak příště beru i tu řetězovku. Pokud se sevře řetěz, tak jsem si zatím vždycky pomohl tou lidláckou, abych ho dostal ven.
UKRADENÉ KOLO V BRNĚ – KOMÍNĚ :-/ Chtěl bych všechny moc poprosit o obezřetnost jestli tohle kolo nepotkáte někde na cestách, fórech, bazarech aj .. Jedná se o Canyon Strive CF 8 se zadním pružinovým RTR tlumičem (M0651V20A0083). Vypsaná odměna za informace, nebo nalezení je 10 000,–. volejte kdykoliv na tel.: 773 151 872
Na vrchu Kaničky a na Žlababě se těží. Kaničku jsem projel, byly tam jen drobné větve. Žlababa už kousek od začátku měla strom v trailu, tak jsem to otočil. Po cestě nad traily traktor tahá dřevo. Mechovka i Divočák bez problému.
Tak začli těžit i na žluté TZ z Útěchova do Adamova blízko Mufloní studánky. Okolo lesní cesty, kde parkuje harvestor, je bordel (viz foto). Trochu jsem to odházel doprava ať to jde objet zleva a pak zjistil, že dále na TZ je ještě 100 metrů bordela. Něco šlo opatrně projet, 2x jsem kousek poponesl. Pak už zase cajk po listí.
Žlababa furt pod lesáckou palbou, traktor dnes odpoledne zaparkovanej v podstatě na jejím startu. Na Kaničce je toho kousek po startu už taky trochu víc. Mechový a Divočák cajk. Klikatice k Hádku rovněž už hezky průjezdná, akorát mokrej vápenec pod listím je v kombinaci s vracečkama těžká písemná práce.
Na té letos tak fajn tranzitce kolem Časnýře, kousek předtím než většina lidí odbočí na travnatou cestu do Ochoza, udělali jakousi prořezávku a samozřejmě to nechali přes cestu a vezmou dopryč bůhvíkdy.
Jinak je drtivá většina trailů v dobře průjezdným stavu a přehledová tabulka nám začala fungovat i pro západní sektor. Pan stavitel ze Svaté Kateřiny se akorát zlobí, že Hrabanka je plná vyježděných zkratek a že trail zruší, jestli to půjde takhle dál (teď si dal asi prácu to znovu vytrasovat místo, aby měl čas na něco jinýho).
příjezdový trail ke skokům z Chocholy - před parkovištěm vznikl odpal přes padlej strom. Těsně před ním je ale ještě menší souška, která celkem rozhodí. Je to vyskládaný z obou stran, takže se to dá i přejet (foto 1). Na parkovišti opět vyrostlo mini skill centrum :) (foto 2)
skoky z Chocholy cajk, ale zapadaný listím, jako už skoro všude.
na modré v údolí říčky od Kaprálova mlýnu do Ochozu mokro, ale ještě se to dá. Věší bláto tradičně kolem vývěru říčky. V části kolem Ochozskýho potoka proběhla těžba, tak sem to na některých místech ani nepoznával, ale vše už je uklizeno.
cesta kolem Časnýře - na začátku probíhá lehká těžba (foto 3), asi cca 10m se musí přenášet. Přes potůček přes cestu, kde se pravidelně tvořilo bláto někdo položil dvě klády, tak to hodně pomohlo. Tak v půlce padlej stromek (foto 4).
Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny: Ze studánky Pod Novým hradem opět teče voda! Naši pracovníci si na pomoc vzali stlačený vzduch. Průtoku vody bránila „zátka", v délce asi 30 cm, kterou vytvořily prorostlé kořínky. Zábrana aplikací stlačeného vzduchu doslova vyletěla ven. Proud vody je teď pěkně silný.
V sobotu 4. listopadu v čase 8.00–17.00 se koná v katastru obcí Bílovice nad Svitavou, Babice nad Svitavou, Kanice a Řícmanice naháňka. Prosíme VEŘEJNOST, aby v daném časovém rozmezí do dotčených lokalit NEVSTUPOVALA. Děkujeme za pochopení.
zůstaly tam jen skočitelné věci (kdo má výše střed, může zkusit přejet)
a 3 tlusté kmeny, které lze objet zprava (u toho třetího je třeba zahnout o 90° doprava na jinou pěšinku a pak zhruba po 10 metrech zahnout o 330° doleva na další pěšinku, která se napojí na původní trasu)
a u tlustýho kmene dubu jsem ze dřeva, kamení a dubové kůry udělal skoček/drop
Dneska brigáda na Hradisku kde jsem to po sjezd prosekal mačetou, řekl bych celkem pěkně. Před sjezdem byl spadlý strom, který jsem odstranil a ke konci ještě jeden. Za sjezdem by to chtělo ještě dodělat a prosekat to tam případně prohrábnout hráběmi. Každopádně, tam teď není ani jeden spadlý strom.
před Vranovem na zelené, těsně před lávkou ke hřbitovu, padlej strom přes cestu, musí se přenášet.
Hemzal po žluté do Adamova ok.
risknul jsem to z Babic po zelené nad Čihadlem a je zatím celkem bez bláta. Pár koníků tam projelo, ale zatím to jde objíždět, nic se nelepí.
Srnčí sjezdík po modré cajk, ale už je to na pomalou jízdu, zvlášť za šera :) Šutry schovaný v listí ...
i červená k solárům nad Bílovicema je zatím celkem ok. Na pár místech, kde to bývalo nejhorší je vysypaný hrubým štěrkem (sem myslel, že je to po celé délce). Pro gravela to teda není :-) Možná tam kvůli tomu přestali jezdit i koně :-)
Pro děcka a všechny, co nemusí prudší sešupy nebo odkloněnej svah, nebo taky pro těžší podmínky typu klouzavý blatisko či rozbředlej sníh, je tu nová varianta Utahováku.
Jede se horní pozvolná část Utahováku a zhruba ve dvou třetinách, ještě než přijde první prudší místo původní varianty, se dáte na křižovatce tvaru Y u výrazně poskládanejch haluzí (viz první fotka) vpravo. KinderUtahovák sjede do vedlejšího celkem širokýho údolíčka, který dává prostor později přidat nějaký zábavný volitelný prvky. Dvě dobrovolný točky už jsou tam teď.
Cesta se dá použít jako výjezd s e-bikem a pokud jste na tom extra dobře s výkonností, tak i s normal kolem. Pro normální lidi je to hodně hrana, ale na chůzi s kolem je to pohodlný a po stopadesáti metrech už jste zase v sedle. Může se to teda hodit po sjetí Utahováku jako výjezd na další traily na 396 líp než v zimě marastní modrá TZ.
Pokud už se s děckama vyškrábete na trailování na kopec 396 nad Bílovicema, doporučuju předřadit třeba ještě Modráska po první cestu, popřípadě první lesík na příjezdovce ke Kaštánkovi.
Francie až na listy ok, na Kolohnátovi je pod tím novým "dropíkem" z té cesty jak se vyjede nahoru na tu traverzku spadlý dvoj strom, který nemá velký poloměr a v pohodě by šel říznout, ale je dost možné že v jednom člověku půjde celkem obtížně obejít. Ve dvou se dá přehodit kolo vrchem. Jinak vše ok.
Zasílání zajímavých akcí a novinek e-mailemZasílání zajímavých akcí a novinek e-mailemZasílání dárků a možností výhodnějšího nákupuZasílání Akce týdne
Vyber si, prosím, o které informace máš zájem:
Jednou za týden/měsíc posíláme souhrn toho, co je na MTBIKERu nového. Nikdy neposíláme reklamu ani jiný spam.
K narozeninám a svátku Ti budeme posílat drobný dáreček s možnostmi výhodnějšího nákupu a občas posíláme e-mail s akcemi na zboží, které by Tě mohlo zajímat.
Jednou týdně posíláme souhrn naší Akce týdne a občas posíláme e-mail o speciálních akcích a novinkách v našem e-shopu.
Dávám společnosti MTBIKER community s.r.o., se sídlem 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, souhlas k zasílání bezplatných informací podle specifikace uvedené výše a se zpracováním mých osobních údajů pro tento účel. Můj souhlas je dobrovolný a beru na vědomí, že mám právo jej kdykoli odvolat v sekci Nastavení e-mailů. Zároveň potvrzuji, že jsem se seznámil(a) s informacemi v sekci Ochrana soukromí a osobních údajů.
check_circle
error
MTBIKER používá cookies
Soubory cookies používáme na zabezpečení funkčnosti webu a na personalizaci obsahu. S Tvým souhlasem je budeme používat k měření užívání webové stránky, k personalizaci a na zobrazení relevantních reklam a informací. Pokud nám udělíš souhlas, můžeš ho zrušit nebo můžeš změnit své preference v sekci Nastavení cookies. Pokud nesouhlasíš s ukládáním cookies, můžeš je odmítnout. Víc o cookies si můžeš přečíst v sekci Ochrana soukromí a osobních údajů.
Výjezdovka kolem Soběšických rybníčků příjemně překvapila. Je to zase ve stavu jako před těžbou, tj. pěkná lesní cesta bez bláta, vyjetech kolejí a bordela na zemi.
Hluboké betonové koryto na pěšince ke hřbitovu překvapilo velmi nepříjemně. Příště pojedu po pěšince vlevo, kde to není tak hluboké a né vpravo k obří díře jako dneska :-D
Naučná v topu. Sucho i u Soběšic, ostružin a kopřiv minimum. Fiknul jsem jeden suchej smrk, takže tam teď jsou na celé délce padené jen 4 stromy:
Máte někdo tip na skladnou pilku (tj. převezu v batohu), která zvládne nějak rozumně přeříznout kmeny 30+ cm - suché, několik let na zemi ležící smrky (tvrdé dřevo s tím pižlat nehodlám)?
Betonový koryto jde přejet jako komoresi, ale s lávkou, co tam poison dal a nejspíš koňáci prošlápli, to bylo lepší.
Naučná ještě místy ostružinama tahá.
Husqvarna 220 je neskutečná. Za 400 Kč budeš koukat na tu rychlost: https://www.husqvarna.com/cz/prorezavaci-pily/skladaci-prorezavaci-pila-220-mm/
Chce pižlat 30+ strom, na to bych si vzal úplně jinou Hq :-)
Jako ideál to není, ale ten průměr se v případě smrků (nebo i borovice, jak jsem vyzkoušel) při dobře zvolené taktice tak, aby se to člověkovi nezavíralo, dá celkem dobře a rychle. V batohu prostě motorovku vozit nebude a pak už asi zbejvá zkusit jen řetěz. S tím má nejvíc zkušeností Lišák, tak třeba poradí.
:-)
Při koukání na rezenze jsem zjistil, že existujou i velké skládací pily - (mají i 650 a 1000 mm variantu) :-)
Jedinej rozdíl je, že ten Tvůj "meč" je zubatej.
Hm, mám Pilanu 170 mm, s Husqarnou bych na si čepeli polepšil o 50 mm a s Fiskars dokonce o 85 mm.
Na ty kmeny by to ale chtělo něco delšího. Klidně i neskládacího. Fiskars mačetu (délka 505 mm) taky vozím (ve velkém enduro batohu s páteřákem, do malého batohu se nevleze:-)).
Tak zkus tu neskladaci Husqvarnu.
Tu skladaci mam v obou delkach a je vyborna, verim, ze i ta pevna bude bezvadna.
https://www.mironet.cz/gerber-freescape-camp-saw-cernozelena-zahradni-pilka-12-pilovy-list+dp599638/
Pouzivam na kempovani a celkem fajn, tim ze list drzi na obou stranach tak se stim reze o dost lepe jak s klasickou skladaci pilkou
Ruská řetězovka všude vyprodaná, takže jsem nakonec vzal 255 mm Fiskars vysouvací a rovnou k tomu přihodil i lehkou hrabičko-motyčku na drobné terénní úpravy (když už platím poštovné).
Všechno se to krásně vleze do enduro batohu - jen topůrko mačety kousek čouhá. Pilka Fiskars se těsně vleze i do malého batůžku, který vozím nejčastěji.
Děkuji všem za tipy. Zítra pilku pojedu testnout na popadané suché duby :-)
S tou motyčkou asi nevydržíš dlouho dělat příště zkus něco co jde nasadit na quikfit nechal jsem si poradit od Mimozemšťana a nelituju
Na úplně tvrdý lesní zacházení to není ale na hrábě v poho
https://www.garteko.cz/nasada-fiskars-quikfit-m
Je super, že seš zase zpět :-D
Pilku jsem ještě trochu potunil. Nechal jsem nabrousit tupou stranu čepele a mám z toho pilkomačetku.
Dobre ty :)
Tak jsem tvůj nápad okopíroval a včera i vykoušel. Jako mačeta fajn, jako pilka to slouží hůř než ta vyklápěcí. Aretace kolečkem nic moc a jak je list tenký, tak mu vadí i malé sevření.
S aretací problém nemám, zkus to kolečko víc utáhnout. List je tenký, takže řezat je třeba opatrně a dávat pozor na svírání. S trochou praxe (a štěstí) se tomu lze vyhnout ;-)
PS: vyklápěcí nemůžeš nabrousit na mačetku :-)
Včera př trasování jsem ji pěkně zaběhl :). Asi 2x 10cm v průměru, kdy mi s tím pomáhali náhodní turisti a pak asi 4 menší stromky a nějake nalomená větve a kopřivy. Mačeta veme i větev břízy 1,5cm silnou, to jsem nečekal.
Tu vyklápěcí jsem měl na stromky na zahradě, nevidím důvod, prač by nešla nabrousit jako ta fiskarska.
Každopádně si měl skvělý nápad!
U těch vyklápěcích kousek listu pilky čouhal z rukojeti. Přesně ta hrana, kterou chceš nabrousit :-)
No to mi nedošlo :O
Další přírůstek, který se vejde k pilce do ledvinky :-)
hezke, ale na to bych nechtel padat :/ neni lepsi batoh s paterakem?
Batoh s páteřákem, chrániče (kolena+lokty) a velkou přilbu beru jen na větší divočení nebo když se chystám posouvat svoje hranice ;-)
Topůrko je z čínského plastu? Ten závit je už nějaký chlupatý
Tvářilo se to jako guma. Ale teprve jsem to vytáhnul ze zásilky, křest hlínou to teprve čeká.
Hlavně si to nenarvi do ledvin...
Ledviny mi kryje telefon ve vnitřní kapsičce úplně nejblíž k tělu :-D
No ani na tu pilku bych moc nechtěl spadnout. Naštěstí zatím stále jezdím "opatrně".
A nestačli by toto?
https://gramino.cz/produkt/sea-to-summit-toaletni-lopatka-pocket-trowel/
:-D
Ne, to je moc malé :-P
Na zahrabávání hoven bych vzal radši titan.
(A možná bychom toho offtopicu mohli už nechat. Že jsem to sem dával:-))
Pobavilo :-)
Mám koupenou tuhle ještě jsem ji nezkoušel jestli chceš můžeme se domluvit a vyzkoušet ve 2 to nebude takovej oser pokud je to silnější
https://www.top-armyshop.cz/retezova-pila#16808
Lišák má ruskou
Ta řetězovka je fajn. Mám ji v ruském provedení už dlouho. Posledně jsem s ní říznul ten kmen na kořence za prošlápnutým mostkem přes Ponávku. Standardně vozím lidlpilku, ta na menší věci stačí a pokud někde najdu něco většího, tak příště beru i tu řetězovku. Pokud se sevře řetěz, tak jsem si zatím vždycky pomohl tou lidláckou, abych ho dostal ven.
Jen doplnění - na té ruské jsou mně sympatičtější ta madla. Ty úchyty z popruhů se budou zařezávat do rukou.
Dovolím si sem přihodit, děkuji za pochopení
UKRADENÉ KOLO V BRNĚ – KOMÍNĚ :-/ Chtěl bych všechny moc poprosit o obezřetnost jestli tohle kolo nepotkáte někde na cestách, fórech, bazarech aj .. Jedná se o Canyon Strive CF 8 se zadním pružinovým RTR tlumičem (M0651V20A0083). Vypsaná odměna za informace, nebo nalezení je 10 000,–. volejte kdykoliv na tel.: 773 151 872
Michal
Na vrchu Kaničky a na Žlababě se těží. Kaničku jsem projel, byly tam jen drobné větve. Žlababa už kousek od začátku měla strom v trailu, tak jsem to otočil. Po cestě nad traily traktor tahá dřevo. Mechovka i Divočák bez problému.
Tak začli těžit i na žluté TZ z Útěchova do Adamova blízko Mufloní studánky. Okolo lesní cesty, kde parkuje harvestor, je bordel (viz foto). Trochu jsem to odházel doprava ať to jde objet zleva a pak zjistil, že dále na TZ je ještě 100 metrů bordela. Něco šlo opatrně projet, 2x jsem kousek poponesl. Pak už zase cajk po listí.
Tobogán na staré žluté do Zamilce - za prvním skočkem přes padlej strom, je strom přes cestu, musí se přenášet (foto 1)
Koma trail z Komínské Chocholy - už trochu zapadanej listím, jinak ale ok
Pepko trail na Holedné - na pár místech probíhá ještě nějaká prořezávka, na jednom místě se musí přenášet (foto 2)
Žlababa furt pod lesáckou palbou, traktor dnes odpoledne zaparkovanej v podstatě na jejím startu. Na Kaničce je toho kousek po startu už taky trochu víc. Mechový a Divočák cajk. Klikatice k Hádku rovněž už hezky průjezdná, akorát mokrej vápenec pod listím je v kombinaci s vracečkama těžká písemná práce.
Na té letos tak fajn tranzitce kolem Časnýře, kousek předtím než většina lidí odbočí na travnatou cestu do Ochoza, udělali jakousi prořezávku a samozřejmě to nechali přes cestu a vezmou dopryč bůhvíkdy.
Jinak je drtivá většina trailů v dobře průjezdným stavu a přehledová tabulka nám začala fungovat i pro západní sektor. Pan stavitel ze Svaté Kateřiny se akorát zlobí, že Hrabanka je plná vyježděných zkratek a že trail zruší, jestli to půjde takhle dál (teď si dal asi prácu to znovu vytrasovat místo, aby měl čas na něco jinýho).
Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny: Ze studánky Pod Novým hradem opět teče voda! Naši pracovníci si na pomoc vzali stlačený vzduch. Průtoku vody bránila „zátka", v délce asi 30 cm, kterou vytvořily prorostlé kořínky. Zábrana aplikací stlačeného vzduchu doslova vyletěla ven. Proud vody je teď pěkně silný.
Zdroj: https://www.facebook.com/slpkrtiny.cz
Obchvat silnice od ztz k lomu je pěkně jetelný. (myslím, že tu někdo kdysi psal opak, tak nyní je to už ok.) https://mapy.cz/s/guvanonutu
V sobotu 4. listopadu v čase 8.00–17.00 se koná v katastru obcí Bílovice nad Svitavou, Babice nad Svitavou, Kanice a Řícmanice naháňka. Prosíme VEŘEJNOST, aby v daném časovém rozmezí do dotčených lokalit NEVSTUPOVALA. Děkujeme za pochopení.
https://brnensky.denik.cz/zpravy_region/brno-brnenska-prehrada-svahy-zouvalka-opravy-havarijni-skaly.html
na zelené na Veverčáku ve spodní části v točkách přibyl novej stom přes cestu, takže se musí přenášet už na dvou místech.
Holedná a okolí (včera vpodvečer):
Konečně jsem zprůjezdnil pěšinku kolem Achtelek ve svahu mezi Kohoutovicema a Bosonohama
Obřanské Hradisko trail:
Dneska brigáda na Hradisku kde jsem to po sjezd prosekal mačetou, řekl bych celkem pěkně. Před sjezdem byl spadlý strom, který jsem odstranil a ke konci ještě jeden. Za sjezdem by to chtělo ještě dodělat a prosekat to tam případně prohrábnout hráběmi. Každopádně, tam teď není ani jeden spadlý strom.
Pro děcka a všechny, co nemusí prudší sešupy nebo odkloněnej svah, nebo taky pro těžší podmínky typu klouzavý blatisko či rozbředlej sníh, je tu nová varianta Utahováku.
https://www.openstreetmap.org/way/1221778473
Jede se horní pozvolná část Utahováku a zhruba ve dvou třetinách, ještě než přijde první prudší místo původní varianty, se dáte na křižovatce tvaru Y u výrazně poskládanejch haluzí (viz první fotka) vpravo. KinderUtahovák sjede do vedlejšího celkem širokýho údolíčka, který dává prostor později přidat nějaký zábavný volitelný prvky. Dvě dobrovolný točky už jsou tam teď.
Cesta se dá použít jako výjezd s e-bikem a pokud jste na tom extra dobře s výkonností, tak i s normal kolem. Pro normální lidi je to hodně hrana, ale na chůzi s kolem je to pohodlný a po stopadesáti metrech už jste zase v sedle. Může se to teda hodit po sjetí Utahováku jako výjezd na další traily na 396 líp než v zimě marastní modrá TZ.
Pokud už se s děckama vyškrábete na trailování na kopec 396 nad Bílovicema, doporučuju předřadit třeba ještě Modráska po první cestu, popřípadě první lesík na příjezdovce ke Kaštánkovi.
Swietelsky začal kopat mezi Hádkem a Malou říčkou mostky, tak je to tam takove rozdrbane.
https://mapy.cz/s/fovunofasa
V lese mezi Kameným vrchem a Kohoutovicema je potřeba zvýšená opatrnost, až do ledna tam budou prořezávat staré stromy:
A na pěšince vedle plotu obory byl tady nastraženej menší pařez, který jsem odkopnul do lesa.
Pěšinky stále schované pod listím. Potmě, v dešti a mlze celkem nic moc :-)
Já bych měl dotaz na Lesní správu Brno ohledně pravopisu.
Francie až na listy ok, na Kolohnátovi je pod tím novým "dropíkem" z té cesty jak se vyjede nahoru na tu traverzku spadlý dvoj strom, který nemá velký poloměr a v pohodě by šel říznout, ale je dost možné že v jednom člověku půjde celkem obtížně obejít. Ve dvou se dá přehodit kolo vrchem. Jinak vše ok.