brzdy Sram CODE R / RSC
Ber to jen jako informaci. Na kole Specialized Levo FSR mám brzdy SRAM Quide RE (třmeny Code), kotouče SRAM 200 mm. Originál destičky sintr jsem vyměnil za organiky. V období podzim-zima 2019 jsem na nich najel 2340 km, nastoupáno 41 579 m ( nějak tak i naklesáno). Destičky na 50%. Sintr destičky než začaly pořádně brzdit potřebovaly zahřát, organiky zabírají hned. Destičky originál SRAM.
Jo dík, ale já už na nich sezónu jezdím a teď potřebuju zodpovědět dotaz těsně nad tebou a teď jsi mi ho úplně zbytečně zaplácnul ...
To byla reakce na ty destičky. Když chceš doplnit brzdovku, tak ji tam musíš narvat pod tlakem odvzdušňovací sadou, nejlíp ze strany třmenu. Vyšroubováním expanzky si to samo nenatáhne. Koukni někde na návod.
Normálně brzdy znovu udvzdušni podle manuálu.
Akorát expanzku musím vyšroubovat až po otevření odvzdušňovací sady ne ? Jinak mi roztáhne písty moc od sebe.
kdes byl na tom že to štelovátko řeší polohu pístků v brzdiči?
Byl jsem na tom v hospodě :-) Ne teď vážně ... Budu rád když mi to vysvětlíš. Řekněme že jsem průměrně inteligentní a technicky vzdělanej. Brzdy jsou mechanická záležitost, tak to snad pochopím :-)
Ten systém tam je od toho, abych si nastavil kontaktní bod desek s kotoučem - a vizuálně to tak ifunguje. Zvětší a nebo zmenší se mezera mezi deskama a kotoučem. Toto samozřejmě taky má pak vliv právě a chod páky. Co mi hýbe s deskama když ne pístky ?
ne, na pístky to absolutně nemá vliv,
desky jsou pořád stejně daleko, jen se změní chod páky, posune místo kde zabírá
víc vysvětlovat nebudu, na stránkách Sramu toho najdeš dost jak to funguje
Hmm tak nic jsem nevygooglil. Sram to má na svých stránkách popsané velmi obecně.
https://www.worldwidecyclery.com/blogs/worldwide-cyclery-blog/how-to-bleeding-sram-code-rsc-brakes
Tady je taky pěknej návod a právě bod 5 jsem nepochopil. V manuálu SRAM to píšou stejně. Píšou že před naplněním kolečko vytočit proti směru šipky - logicky jsem měl zato že pak točením ve směru šipky se bude chod páky zkracovat. Ale mě se to chová přesně naopak. Po naplnění a následném točení ve směru šipky se chod páky výrazně prodlužuje ...
To mi hlava nebere. Tudíž před naplněním to musím vytočit na max VE SMĚRU šipky, naplnit a pak to točením proti šipce bude tvrdnout ? Logiku té šipky fakt nechápu. Jak se vám to chová ?
Je to logické, u RSC verze si můžeš nastavit v jakém kroku, respektive jak daleko od gripu bude páka zabírat. Někdo jako já to má raději blízko u gripů - pak tě nebolí ruce a prsty, když jedeš nějaký sjezd. Když máš páku, která zabírá hned na začátku, tak mě po chvilce brždění bolí ruce a prsty. Zkus si s tím pohrát a pochopíš. Věřím, že najdeš optimální místo.
To si můžeš nastavit u jakékoliv brzdy, stačí si naštelovat páku blíž ke gripu. RSC ti prodlužuje nebo zkracuje délku kroku = rozdíl mezi úplně puštěnou pákou a plnym záběrem.
přesně tak
No už to tady bylo probíráno vícekrát, ale opakování neuškodí.
U otevřených brzdových systémů - brzdy s expanzkou - nejde měnit vzdálenost destiček od kotouče. U všech brzd, kde je nějaký štelung na kontaktní bod, free stroke atd., dochází k tomu, že se v páce mění vzdálenost pístku od propojovacího kanálku expanzky. Takže pro dlouhý chod je pístek dál od otvoru, pro kratší blíže a při pohybu páky se kapalina tlačí nejdříve do expanzky, až dojde k překrytí propojovacího otvoru pístkem a teprve tehdy začne v systému narůstat tlak a dojde k pohybu pístků.
U uzavřených systémů (dnes se prakticky nepoužívají) není expanzka a tam je možno měnit polohu destiček vůči kotouči.
OK díky za vysvětlení.
Nechápu ale manuál Sramu, kterej říká vytočit kolečko proti směru šipky před naplněním / odvzdušněním. když jse toto udělal tak nastavení konaktního bodu funguje přesně opačně než by mělo - ve směru točení šipky pak páka má čím dál tím delší chod ... Přesně naopak než by dle zdravého rozumu mělo. Chod páky chci zkracovat a ne prodlužovat.
I tady ve videu člověk ze Sramu říká že je lepší to plnit při nastavení na 50% cesty ( čas cca 7:10 ). To už mi dává smysl - můžu s tím pak hýbat na obě strany.
Tady v tomto tutorialu dokonce říká že vytočit až na konec ve směru šipky ( čas od 4:10 ):
To by pak mělo fungovat tak jak si představuji.
Našel jsem to téma na několika fórech a řeší tam to samé. nechápu tu logiku Sramu ...
https://forums.mtbr.com/brake-time/guide-rsc-contact-point-adjustment-968966.html
https://forums.mtbr.com/brake-time/guide-rsc-contact-point-adjustment-960064.html
Jak používáte to to nastavení Contact vy ? Dík z info.
Byl sem na hokeji tak až teď, Zdyn byl rychlejší a popsal ti jak to v principu funguje.
Aktuálně mám na dvou kolech Guide Ultimate
to kolečko mám natočené nadoraz tak aby páka co nejdřív zabírala u zadní brzdy
u přední mám pár cvaknutí povoleno, abych měl stejný pocit z obou brzd.
a když to odvzdušňuješ / plníš tak to máš vytočené na kterou stranu ? Po směru šipky nebo proti ?
Protože když mám před odvzdušnením vytočeno proti směru šipky, tak pak můžu chod páky jen prodlužovat, nikoliv zkracovat ... to mi moc nedává smysl.
tak aby byl chod co nejkratší, z hlavy nevím na kterou stranu nadoraz
Ale je to teda, tak že po odvzdušnění systému můžeš chod páky už jenom prodlužovat ?
Poud nastavím štělovátko do cca poloviny, tak se pak utažením nedostanu na kratší chod páky než když to nastavím nakrátko hned před odvzdušněním ? Buduto to muset vyzkoušet ... to mi neleze do hlavy.
Tady to chlapci taky řeší a shodli se že je nejlepší odvzdušňovat při nastavení 50% cesty adjusteru.
https://forums.mtbr.com/brake-time/guide-rsc-bleeding-contact-point-adjustment-984673.html
Je v tom dobrej zmatek. vypadá to že to chce namačkat pístky a spacer ( to je vždycky ) a pak nastavit Contact adjuster na polovinu cca 50 kliků ( já jsem napočítal cca 108 kliků celý rozsah ) a poté znovu naplnit a odvzdušnit ...
Budu to muset vyzkoušet.
Ahoj, asi jsem jedinej kdo tě pochopil protože to právě ted dělám :) takže kolečko necháš zhruba na polovině svého rozsahu a pak klasika. A zkoušel jsi to vytočit uplne na max to znamená nejdelší kontaktní bod a pak odvzdušnit? Je tam změna?
Je tam změna. V návodu SRAMu je, že se to má odvzdušňovat s kolečkem v krajní poloze a tak jsem to tak předtím dělal. Jenže po výměně destiček za neoriginální se mi stalo, že jsem potřeboval kontaktní bod ještě trochu posunout a už nebylo kam - kolečko v dorazu. Pak jsem to odvzdušnil s kolečkem v půlce rozsahu a můžu teď kontaktním bodem hýbat na obě strany. (Guide RSC)
Už jsme to sem pak nepsal protože to asi nikdo nepochopil, navíc RSC brzd tu jezdí málo. A z toho málo to spousta lidí neřeší.
No prostě to mají v manuálu napsaný naprosto nesmyslně - opačně. Chce to odvzdušňovat s kolečkem na 50 kliků nebo třeba na 75 kliků na druhou stanu než píšou manuálu. Ale na doraz na druhou stranu bych to nedával, protože pak se ti může stát to co píše LM - budeš to potřebovat povolit a už nebude kam.
čau, chápu teda dobře, že pokud jsem doteď odvzdušňoval s kolečkem "out" dle návodu (tzn. ze lze oproti odvzdusneni brzdu jen "změkčit" -> posunout contact point ke gripu) a chtel bych dosahnout "tvrdsi"/"ostrejsi"/"kousavejsi" brzdy -> tedy contact point dál od gripu, tak mi pomůže odvzdušnit tak jak píšete vy? /brzdy G2 ULT - stejnej mechanismus i guees/
Chápeš to dobře
+1
díky
Jo kolečko nastav na 50 nebo cca až 75% chodu na druhou stranu než uvádí manuál Rock Shox. Pak jde kolečkem chod páky zkrátit. Když kolečko vyšroubuješ dle manuálu, tak lze chod pák jen prodlužovat - což asi nikdo moc nechce.
Díky moc, za upřesnění. čekaj mě Gajdy RSC
Dodatečné info
Je to jedno, pak stejně vyndáš destičky a dáš tam odvzdušňovací blok. Pístky už víc roztáhnout nejdou (než co roztáhne blok), odvzdušněnim oběma stříkačkama bude v okruhu správné množství kapaliny, nazdar.
+1
poslední komentář: 23. 8. 2026 o 2:41