Downcountry plášť
Tohle nesmrtelný téma je prostě vděčný :)) Nejhorší je asi fakt, že mentálně nedávám míchaní pláštů různejch značek a pak chybějící přesah různejch bočnic u pláštů, kde je skok mezi zaměřením (aka trail vs XC plášt).a tak se to blbě kombinuje dohromady. Řešil sem to teď zase na Elementu znovu...
Nejrychlejší zadní plášt na DC je podle mne asi Wicked Will. Nevýhoda je, že v té soft variantě je k dispozici jenom v papírovým Super Race provední, ale komu stačit speedgrip (modrá) směs, tak to dobře namixuje na předku třeba s Nobby Nicem, klidně Super Trail bočnicích. To je celkem dobrá varianta na takovej lehkej trail bike nebo down-down country kola (haha - takový nízkozdvihový bestie jako je třeba Element, Tallboy nebo tak), váhově docela ucházející.
Dost podobná je varianta od Spešlu, GC Grid vzadu, vpředu Purgatory GRID T7/T9 podle potřeb. Za mne asi ultimátní setup na DC kolo, Purgatory trochu těžší, ale v T7 Grid se to nějak nechá. Váhově to posouvá hodně T9 směs, takže kdo chce řešit váhu, tak T7 směs.
Celkem mne láká vyzkoušel Magnotal od Conti, zbytek těch jejich novejch XC pláštů je už dost uzkejch, takže ty škrtám. Dost se píše, že je rychlostne skoro jako Wicked Will, ale asi je vhodnější na předek a má lepší trakci. Váha ucházející, takže podle mne zajímavej adept na DC kolo - Magnotal trail, vpředu Soft, vzadu Grip.
To už vyloženě trail set-up.
Jako dc bych viděl max.magnotal/trinotal. Klidně Magnotal/Dubnital . Btw teprve nedávno jsem si všiml inovativního řešení bočních špuntů u Conti. IMHO to může dost dobře fungovat, ale dost krátce...
Purgatory/GC už je taky sféra trail. Na DC tak GC/ FT
Jó škatulky...
Pláště jsou hlavně o tom kdo, kde a jak se jezdí. Ne na co to strčíš.
To je jasné, ale potřebujeme nějaké škatulky, aby byly limity diskuze. ... Jinak bychom to mohli probírat všechno dohromady. Probírat, jak conjede dohromady s DH 22 by byl jen chaos...
Pokud někdo cíleně osadí Assg na 120mm dozadu buď je mimo nebo přesně ví co dělá a informace mediánu si přebere...
Taky na svoji Foxy používám tady označení enduro, přitom to je podle mě nazdvihovany trail bike. To už si musim zpracovat sám. Jinak bychom se nikdy nedomluvili.
Což se ale neděje, DH22 na DC kolo asi nikdo neuvažuje, stejně jako papírový Renegade S-worsk apod.
Ale třeba Purgatory/GC rozhodně neni mimo bublinu DC kol, osobně to naopak považuju za naprosto typickou kombinaci. Zejména tam, kde nejsou zrovna ideální povrchy = štěrk/písek na pevnym podkladu, měkčí hlubší hlína, bahno. GC/FT v takových podmínkách hodně rychle začíná limitovat možnosti jízdy.
Já tam teď narval na Element Butcher T9/Eliminator Grid Trail :D Ale to protože sem magor a chtěl sem je vyzkoušet. Nejede to nějak hrozně, ale DC region to není. Zajímavě ale vypadá Pirelli, kde ty watty jsou dost ok na to zaměření těch gum v tom testu, tak to asi otestuju :)
Jj, typická DC kombinace do rychla... hlavně teda pokud chceš rychle sjet co nejrozbitější kopec ;)
Docela věřím embimu, takže asi aktuálně ultimátní DC kombo bude
Schwalbe WW/Rick
Pak
Magnotal/Trinotal se uvidí
Od Vittoria by mohl být Aggaro Trail/ Mezcal Race
Maxxis Rekon/Rekon Race
Pirelli by se taky daly zajímavé naskládat.
Každému podle chuti...
Vozím na předku Pirelli XC M a zadní plášť mám XC RC.
Trochu nechápu averzi míchat různé značky, ale být v pohodě s mícháním vzorků, bočnic a směsí. Možné řešení je přebarvit logo černou fixou, jako má pár jezdcu světového poháru, a je po problému?
Tak vypadá to trochu blbě no.
Přední kolo vede, zadní kolo jede a je většinou víc zatížený. Jinej vzorek, kostra a/nebo směs vepředu a vzadu je naprosto logická. Naopak je obvykle nějakym způsobem zbytečný mít vepředu a vzadu úplně stejný plášť.
+1
I když vypadá blbě, Tak většinou u různých značek skončím
Já to chápu, tu uchylku mám taky. Takže když sjedu zadek, předek dám do sklepa, a pak koupim na vyzkoušení jiný brand, sjedu zadek, předek dám do sklepa a rázem mám 2 pláště, které nelze použít, protože jsou jiných značek :-D
Nedal bych to asi ani na zimáka :-D
Pro bike-analytiky je myslím zajímavý tenhle článek a hlavně měřeni co udělali - https://enduro-mtb.com/en/the-best-mtb-tire-in-review/
Pro valivý odpor je rozhodující směs, minimálně od nějaké úrovně "měkkosti". Takže cokoliv s Spec T9 bude prostě pomalé, Schwalne Soft bude taky přes 30W bez ohledu na vzorek.
Super, že už ten test pneu dali i na web. V appce na telefonu jsem dočetl tak do 1/3 a nějak mě to na té malé obrazovce přestalo bavit :-)
Ha tak tady v tom testu jsou krásně popsané moje pocity z ruzných pneu. Třeba to že dissector je pneumatika k prdu, protože je jen o 4% rychlejší jak DHR2 ve stejné variantě.
Zajimavy, ja sem mel pocit, ze tam ty porovnani nejsou - vypada to jak reklama th odkazy na jednotlivy znacky :)
Kazdopadne pro mne překvapení, ze nejvic je smes a vzorek a bocnice maj realne dost minimalni vliv. Hadam, ze u predniho kola bude ten rozdil o neco mensi.
Skoda, ze tam neni porovnani s víc klasickejma DC gumama jako WW nebo GC. Nejbliz je tam k tomu asi Purgatory a u nej treba nedava smysl dle grafu ho vozit, kdyz je wattove stejne jako Butcher…
"When climbing, roughly 80% of rolling resistance comes from the rear tire, since it carries the majority of the rider’s weight."
Tj. ve výjezdech je zhruba 80% valivého odporu ze zadního kola, které nese většinu váhy.
Přímé srovnání valivého odporu mezi různými výrobci tam mají jen 3 nejlepší a nejhorší. Musíš pak kouknout přímo na jednotlivé výrobce, kde jsou kompletní výsledky (pro daného výrobce) a porovnat si to bokem :-/
Jj, je to takový test, který má za cíl neříkat, zda je nějaký plášť nebo výrobce lepší než jiný. Každý reviewer si vybral jednu firmu a oba plášťě od ní, aby skoro všichni měli vítěze. Ale i tak mi to přišlo jako celkem zajímavé informace.
U šlapání do prudkého kopce jde primárně o hmotnost a waty a VO2 a valivý odpor asi moc nemá vliv.
Nicméně u mírného asfaltového stoupání je i na předním kole citelný rozdíl mezi Conti Soft a Maxxis Maxxgrip (podobný vzorek, Conti tužší bočnice a nižší tlak).
Žil jsem v tom, že na valivém odporu předního kola v podstatě nezáleží, ale přehazování předního kola na sucho versus mokro mě poučilo že ne.
Tak to ze mi jede (jakoze slapes a sedis) Jeronimo s Butcherem vepredu k nerozeznani od Nordestu kde je Purgatory, ti reknu i bez tabulek a cisel :))
Duvod proc Purgatory mam radsi je, ze nema tolik gripu, takze jde lip prehodit predek rychle ze strany na stranu, ma masivni spunty, ktery jsou ale nizky, takze je to krasne presna pneumatika..ani pod brzdou nikdy necitim ze by uhybala, zvejkla se
Pro me nej pneu na predek, jsem stopro spokojenej a jinou uz nechci:))
Jo bejvalo.Ted už dlouho radši Butcher vepředu
Njn, holt s věkem přichází starost o srůstání kostí :D
Jezdím víc skalky co mam nove kolo a tam Purgatory nedrží tolik
I ten GC vzadu je na hraně.Kdyz je mokro tak dost za hranou.To taky budu po létě řešit co dozadu jestli teda Purgatory Eliminator nebo něco jiného uplne.Nejradsi bych dal taky Butcher )
Ale to už nepatří tady do DC vlákna.
poslední komentář: 23. 8. 2026 o 2:41