Duše nebo bezduše
Ahoj,
trochu oživím tohle téma. Mám po nahození bezdušového systému menší problémy. Ráfky mám Mavic Crossride Light (řekl bych, že profilem jako na přiložené fotce). Pásku jsem koupil doporučovanou TESU 4289. Ventilky od Mitasu. Pláště jsou Schwalbe SS, TLR.
Už při instalaci pásky značné problémy. Ten ráfek má dost hluboký žlab a ta páska je docela těžce poddajná a proto dostat jí až do žlabu je skoro nemožné. Navíc, když jsem koukal na videa s jakou lehkostí všichni pásku natahují na ráfek je až k neuvěření jak moc tohle nejde. Opravdu ta páska musí být až uvnitř žlábku, prostě po celé ploše ráfku naprosto perfektně přilnutá? Tak jako jde vidět na fotce? Podařilo se mi jí nalepit tak, že někde drží i uprostřed, ale spíše jenom po těch stranách.
Problémem totiž je, že po nasazení pláště mi unikal vzduch přes ventilek. Po nalití mlíka se to však zatěsnilo. Kolo mi i třeba týden drží tlak (něco málo se ztratí, ale to je asi tak běžný únik jako u duše). Problémy nastávají při jízdě a jak naschvál zrovna při závodech... Jedu jedu a najednou cítím, že zadní kolo plave. Někdy ujedu i 40km a nic. Je fakt, ale že to je u tréninkové vyjížďky, kdy asi na to tolik nedupu...
Otázkou tedy je co je špatně? Nalepená páska, špatná páska, nebo ventilky Mitas? Ty ventilky mají na konci kostku, která se tudíž do kulaté díry v ráfku nevleze ani částečně, oproti např. originálním s kónickou hlavou.
Tohle mi kdysi dělávala páska s vadným lepidlem - furt to drželo a furt to drželo a najednou to začalo utíkat přes ventilek. Když jsem zkoumal, kudy to zdrhá, tak se mi někde páska odlepila, dostalo se pod ni mlíko a šlus.
Zauvažoval bych o nelepící pásce od Spešlu, ta mi funguje skvěle na obou kolech. Lepící páska je mrtvá :)
Ventilek od Rubeny (Mitas) je v tom asi nevinně, x let vozím konstrukčně podobné ventilky od Caffé Latex, taky s kostičkou, a s nimi problém není. Ty Rubeňácké jsem nasadil letos v září, ale ještě jsem je pořádně nezkoušel.
Myslíš tuhle?
To vypadá dost dobře, pravděpodobně to bude z nějaké gumy, která přesně vykopíruje profil ráfku? A opravdu to sedí na všechny typy ráfků nebo jen spešlácké?
Aby ti to lip kopirovalo rafek, tak je dobry tesu nahrat fenem, nebo horkovzduskou ni nizsi teplotu. Idealni jsou k tomu 2 lidi.
jo, to je ona
já to mám na Fulcrum RM 29 SL, na ZTR Rapid a na Mavic XC 821, všude funguje dobře.
To jsou všechno bezdušové ráfky no, které nemají tak hluboký žlab, možná proto páska dobře funguje. Hodila by se zkušenost s nějakým nebezdušovým ráfkem.
FRM 29 SL nejsou TLR
než jsem přešel na XC821, tak jsem se s nimi docela *****. nahození přes vzdušník, patlání patek jarem... žlábek mají pěkně hluboký
ještě se vrátím k té spešlácké pásce a rubena ventilkám. Když bych nasadil spešl pásku tak ta díra bude přesně kopírovat díru v ráfku a když bych tam dal ten rubeňáckej ventilek tak jestli náhodou není problém tady, že ta kostka je vlastně takový kvádr, který nezaleze alespoň částečně do té díry, ale leží na ní. Kostka by se tam možná částečně vlezla, ale ta od rubeny ne... kolečko nebo jehlan by tam taky zapadl a zatěsnil díru v případných pohybech. Nemyslíš, že by opravdu mohla být zrada zde? Když začnu hýbat s rukou dotaženým ventilkem tak mi vzduch začne ucházet.
tak tam prskni kousek duše jako těsnění
tak jsem dneska měl obě kola ponořené ve vodě a jediné místo, kde uniká vzduch (nebo spíše vodový tmel) je místo okolo ventilku. Navíc pokud bylo kolo v klidu tak téměř nic, jakmile jsem začal s kolem simulovat deformaci pláště v terénu začalo to krásně ucházet. Což mi tedy potvrdilo to, proč to uchází při jízdě s nižším tlakem.
Navíc jsem si ještě spojil dohromady další věc a to je ta, že ten ráfek má díru pro autoventilek, který má širší průměr. Proto musím mít z druhé strany redukci na galuskáč. Tohle bude asi ten kámen úrazu, protože z vnitřní strany ráfku je moc velká díra oproti galuskovému průměru a ta gumová kostička pravděpodobně je taky trochu užší a proto se při pohybu začne upouštět vzduch.
Tím pádem tvůj nápad utěsnit tuto díru kouskem namotané a nacpané duše do díry by mohl fungovat :) Ve čtvrtek to vyzkouším, zatím se mi nechce otevírat plášť, když nemám náhradní tmel. Předpokládám, že se mi odtěsní patky a pak by to mohlo netěsnit vůbec.
pokud ten tmel nevychrstáš při neopatrné manipulaci, případně pokud tmelu nemáš málo, tak to klidně otevři a zas zavři
Existuje redukce z auto - na galuskový ventilek.
Ja jsem k ventilkum dostal gumovou kuzelovou redukci na velle diry a fungovalo to absolutne bez problemu.
to je přesně ono co potřebuji :) kde to sehnat samostatně?
.
a proč nyvystříhneš ventilek třeba ze starý duše neomotáš to elektrikářskou páskou a nedotáhneš ? :D
Mam na Giantu taky pomerne hlubokej rafek.Dal jsem žlutou Notubes pasku, jen jsem ji natahl jednou po obvodu a ani nezamackaval dovnitř do ty prohlubne a drží to v pohodě.Nikde nic neuchází.
No, ty ventilky asi nedosednou dobře do té drážky, měl jsem s tím taky problém a řešil jsem to kouskem staré duše, udělal jsem si v něm malou dirku a potom "nabodl" na ventilek (lépe to dosedlo a na patě ventilku zůstane část gumy...vytvoří ten kónus). Potom jsem to silou nasadil do ráfku a dotáhl, potom nezapomenout povolit, aby případně šel povolit rukou v terénu. Tmel to případně dotěsnil....dodnes drží ten ventilek - tři sezony....
Když ventilkem zahýbu tak z něj začne ucházet vzduch. To asi není dobře co? Může se mi potom stávat, že při jízdě když se guma v terénu deformuje dochází k pohybu ventilku a právě skrze toto místo následně tlak uchází? Volně stojící kolo mi udrží tlak i týden. Některé jízdy i třeba 40km tlak udrží, jiné zase ne. Je to jak kdy :/
Ano
ano
co trošku zvenku kolem dírky zakápnout silikonem na zatěsnění ?
ja mam na ventilku pod matickou O krouzek a cajk
predtim taky obcas uchazel
Existuje mnoho věcí by mohlo pomoci, už jsem to psal v jiných vláknech např:
Většina plášťů má toto naneseno na patkách, pomohlo mi to, když jsem dělal bezduš na mírně bouchlém ráfku a když nebyl plášť tubless....mohlo by to pomoci i kolem ventilku, ale zkus tu duši a pořádně zatlačit a dotáhnout...